Навчальний проєкт "Вплив “Нафтусі” на ріст рослин"

Про матеріал
Ефективність та актуальність проєктного навчання для сучасних школярів важко піддати сумніву. Але чи можна займатися проєктною роботою в умовах дистанційного навчання? Безумовно, адже воно допомагає вчителю формувати у дітей інтерес до науки, наукової творчості.
Перегляд файлу

Учень 9-B “НВК СЗШ №2 гімназія” м.Трускавець  Бурлаков Юрій

(Вчитель Паращак Н. М.)

                                      Вплив “Нафтусі” на ріст рослин

Вода “Нафтуся”- “рідке золото” Трускавця

Курорт цього року відзначив своє 192-річчя. У 1827 році тут відкрили водолікарні, а у 1836 році галицький фармацевт Теодор Торосевич вперше зробив аналіз сірководневих вод трускавецьких мінеральних джерел і опублікував результати своїх досліджень. Найбільше уваги вчений приділив у той час маловідомій своїми лікувальними властивостями воді з джерела «Нафта», давши їй м'яку назву – «Нафтуся». Незабаром були виявлені інші цілющі джерела, які назвали «Софія» ,«Броніслава», а також «Марія» і «Юзя».

Вже наприкінці XIX століття Трускавець стає в один ряд з кращими європейськими курортами, а іноді перевершує їх.

За даними Інституту географії НАНУ, аналогів «Нафтусі» за межами України немає.

На сьогодні на курорті функціонують понад 70 санаторно-курортних і оздоровчих установ, які можуть прийняти понад 12 тисяч осіб одночасно. Щорічно, за даними Трускавецької міськради, на курорт прибуває на лікування та оздоровлення близько 200 тисяч гостей.

Спочатку курортне містечко розвивалось як селище з нафтовидобутку. Але навіть у далекому XIX столітті мало чим відрізнялися підходи з вивчення того чи іншого явища – шукали одне – а знайшли зовсім інше. У 1810 році в тодішньому ще селищі Трускавець замість нафти стала битися фонтаном мінеральна вода. Але не просто вода, а цілюща! Перше наукове дослідження, яке було зроблено на предмет цілющих властивостей мінеральних вод Трускавця, провів львівський вчений Теодор Торосевич в 1835 році. Хімік-фармацевт класифікував джерела, визначив їх хімічний склад, пояснив, яке джерело від яких хвороб допомагає, які води і як приймати.

Трускавецькі мінеральні води стають кращими не тільки в Україні, а й в усьому світі. Правда, деякі води мають одну специфічну особливість – запах нафти і гіркуватий присмак. Ось, власне кажучи, і звідки пішла назва «Нафтуся» – спробуєш цю мінеральну воду один раз, і не сплутаєш ні з якою іншою! Тому підробити «Нафтусю» воду неможливо.

 

Перші хімічні аналізи мінеральної води трускавецького родовища «Нафтуся» виконав львівський аптекар Теодор Торосевич ще в 1836 році. З того часу дослідники продовжують вивчати її хімічний склад і лікувальні властивості.

Тож що такого особливого є у цій лікувальній воді, яка ось вже другу сотню років дивує усіх відпочивальників нашого курорту? Це джерело мінеральної води з особливим хімічним та органічним складом, що протягом багатьох років приваблює сотні тисяч відпочивальників до нашого міста. Унікальний склад, основою якого є високий вміст органічних речовин нафтового походження. Саме завдяки цьому, вона отримала свою унікальну та цікаву назву. Проте вражає і хімічний склад «Нафтусі» бо є настільки різноманітним: гідрокарбонати, а також сульфатні та хлоридні йони, кальцій, магній, калій і натрій. Крім того, у воді міститься силікатна та карбонатна  кислоти, залізо, а також корисна автохтонна мікрофлора та невеликий вміст сірководню.           

Це особлива вода, що не потребує очищення, адже проходячи через товщу гірських порід – самоочищається. Вона несе у собі всю чистоту недоторканної природи, сили, здоров’я та краси. До цих пір багато вчених, у тому числі з нашого міста проводять різні наукові дослідження у цій галузі. Ось і ми вирішили провести аналіз впливу “Нафтусі” на ріст рослин.

У першу чергу зелено-гірський Трускавець своєю славою зобов’язаний унікальному мінеральному джерелу «Нафтуся», яке знаходиться майже в центрі курорту. Цілющі властивості «Нафтусі» води відомі в усьому світі – багато хто приїжджає на курорт Трускавець саме заради того, аби зцілитися «Нафтусею» водою, адже позитивні відгуки чудо-водиці з кожним роком все зростають.

«Нафтуся» вода слабо мінералізована (0,7 г/літр) і за хімічним складом відноситься до класу гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієвих мінеральних вод. Також «Нафтуся» вода має невелику кількість органічних речовин нафтового походження, тому у неї такий специфічний смак. До речі, «Нафтуся» вода зовні кристально-прозора і чиста, але варто їй постояти хоч 15 хвилин, як відразу ж покривається тоненькою масляною плівкою або плямами.

Йони

Na+

K+

Ca2+

Mg2+

Cl-

SO42-

Мг/л

6

53

41

12

14

74

У «Нафтусі» води добра сечогінна і послаблююча дія. При прийомі «Нафтусі» води поліпшуються процеси сечовивідних шляхів; поліпшується бактеріальна флора сечі за рахунок того, що зменшується в ній кількість бактерій, що викликають і підтримують запальний процес.

Вплив «Нафтусі» води на людський організм полягає в тому, що цілюща водичка виводить з організму «шлаки», які накопичилися в результаті порушеного обміну речовин. Також «Нафтуся» вода лікує проблеми з нирками, кишечником, подагрою, сечокислим діатезом, сечокам’яної хвороби та інші хвороби обміну речовин.

Для експерименту ми обрали зерна пшениці та квасолі. Зразки помістили у мінеральну  та звичайну воду. Спостерігали за проростанням зерен та квасолі у мінеральній воді швидше, ніж у звичайній. На нашу думку це обумовлено хімічним складом “Нафтусі”.

C:\Users\User\Downloads\IMG_20191118_150348.jpgC:\Users\User\Downloads\IMG_20191129_141806.jpg

Список використаної літератури:

Нафтуся Трускавецького родовища. – Одесса, 1996. – 135 с. 2. Маринов Н.А., Пасека И.П.

Трускавецькие минеральные води. – М., 1978. – 259 с. 3. Лобода М.В. Курортні ресурси України. –

К.: Основа, 1999. – 76 с.

Дашко Н.П. Вплив мінеральної води джерела №1 курорта Трускавець і його лікувальні валастивості

Глухенький Т.Т., Марков И. И., Визир Д.И Курорт Трускавець і його лікувальні фактори

Войнар А.О. Біологічна роль мікроелементів в організмі людей і тварин

Torosiewicz T. Zrodla mineralne w Krolewstwie Galiciy i na Bukowinie pod wzgledem fizyczno-chemicnych wlasnosci. Lwow. 1949

Ender Ed. Nachricht von den Mineral Trink-und Badequllen im Kurorte Truskawiec in Galicien und deren zweckmassiger Benutzung. Wien 1949

docx
Додано
2 вересня 2021
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку