Навчальний проєкт "Застосування рідких кристалів"

Про матеріал
Рідкий кристал   — специфічний стантермодинамічної системи, якому властивіриси як рідини (текучість), так і кристалу.Рідкі кристали володіють дуже важливимиоптичними властивостями, які забезпечили їхчисленне застосування і великий інтерес до їхвивчення. Як нематики, так і смектики єодноосними кристалами, властивості яких легкоі в широких межах змінюються зовнішнімидіями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: " Застосування рідких кристалів"

Номер слайду 2

План: Рідкі кристалиІсторія. Класифікація. ВластивостіЗастосування рідких кристалів. Висновок

Номер слайду 3

Рідкі кристали. Рідкий кристал   — специфічний стантермодинамічної системи, якому властивіриси як рідини (текучість), так і кристалу. Рідкі кристали володіють дуже важливимиоптичними властивостями, які забезпечили їхчисленне застосування і великий інтерес до їхвивчення. Як нематики, так і смектики єодноосними кристалами, властивості яких легкоі в широких межах змінюються зовнішнімидіями.

Номер слайду 4

Історія. Рідкі кристали відкрив в 1888 р. австрійський ботанік Ф. Рейнитцер. Науковий доказ було надано професором університету Карлсруе Отто Леманном.  У 1963 р. американець Фергюсон використав найважливішу властивість рідких кристалів - змінювати колір під впливом температури. Тільки після 1973 р., коли група англійських хіміків під керівництвом Джорджа Грея отримала рідкі кристали з відносно дешевого і доступного сировини, ці речовини отримали широке поширення в різноманітних пристроях. 

Номер слайду 5

Класифікація: ЛіотропніТермотропніНематичні рідкі кристали (нематики )Смектичні рідкі кристали ( смектики )Холестиричні рідкі кристали

Номер слайду 6

Властивості: На властивості рідких кристалів великийвплив роблять електричні і магнітні поля. Вивчення цих впливів є в даний час предметомдослідження, а отримані результативикористовуються в практиці. Загальна для всіх типів рідких кристаліввластивість – подвійне заломлення світла,характерне для більшості твердихкристалів, за допомогою якої можнаідентифікувати мезоморфний стан.Іншою властивістю, характерною дляхолестеричних рідких кристалів, єобертання плоскості поляризації. Якщопропускати лінійно-поляризоване світлочерез шар холестеричної мезофазиперпендикулярно молекулярним шарам,то напрямок коливань електричноговектора світової хвилі буде повернутовліво або вправо.

Номер слайду 7

Застосування рідких кристалів. Одне з важливих напрямків використання рідких кристалів - термографія. Підбираючи склад рідкокристалічного речовини, створюють індикатори для різних діапазонів температури і для різних конструкцій. Наприклад, рідкі кристали у вигляді плівки наносять на транзистори, інтегральні схеми та друковані плати електронних схем. Несправні елементи - сильно нагріті або холодні, непрацюючі - відразу помітні по яскравим колірним плям. Найбільш багатообіцяюча область застосування рідкокристалічних речовин - інформаційна техніка. Від перших індикаторів, знайомих всім по електронному годиннику, до кольорових телевізорів з рідкокристалічним екраном розміром з поштову листівку минуло лише кілька років. Такі телевізори дають зображення дуже високої якості, споживаючи меншу кількість енергії.

Номер слайду 8

Висновок: Отже, рідкі кристали володіють подвійними властивостями, поєднуючи в собі властивість рідин (плинність) і властивість кристалічних тіл (анізотропію). Їх поведінка не завжди вдається описати за допомогою звичних методів і понять. Але саме в цьому і полягає їхня привабливість для дослідників, які прагнуть пізнати ще незвідане.

pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
35634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку