Презентація "Тверді побутові відходи".

Про матеріал
Презентація, яка допоможе зрозуміти важливість повторного використання побутових відходів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БОРОМЛЯНСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС “ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА I-III СТУПЕНІВ –ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД”. ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІМачула Н. К. ТВЕРДІ ПОБУТОВІ ВІДХОДИ – УТИЛІЗАЦІЯ ТА ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯІНФОРМАЦІЙНО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЕКТс. Боромля2012

Номер слайду 2

ТВЕРДІ ПОБУТОВІ ВІДХОДИ – УТИЛІЗАЦІЯ ТА ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯІНФОРМАЦІЙНО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ Керівник проекту: вчитель хімії Боромлянського навчально-виховного комплексу “загальноосвітньої школи I-III ступенів – дошкільного навчального закладу” Тростянецької районної ради Сумської області Мачула Ніна Костянтинівна Учасники проекту: учні 10-го класу Мета проекту: розвиток творчих здібностей та активізація пізнавальної діяльності учнів через організацію пошуково-дослідницької роботи Завдання проекту: I група. Підготувати інформацію про утилізацію відходів. II група. Збирання та утилізація відходів. III група. Проблема ліквідації твердих побутових відходів. IV група. Проблема поводження з твердими побутовими відходами в сільській місцевості.

Номер слайду 3

Способи утилізації відходів. Вторинна переробка. Складування. Захоронення. Зливання у водойми. Спалювання. Переробка

Номер слайду 4

Збирання та утилізація відходів Тверді побутові відходи (ТПВ) — це відходи, які утворюються в процесі життя та діяльності людини і накопичуються у житлових будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах. Світовий досвід свідчить про існування трьох головних шляхів поводження з ТПВ:складування або навіть захоронення таким чином, щоб ТПВ не впливали на навколишнє середовище;знищення ТПВ шляхом спалювання;очищення ТПВ від шкідливих компонентів та їх утилізація з метою добування ресурсоцінних компонентів.

Номер слайду 5

Проблема ліквідації твердих побутових відходів Відходи – залишки сировини, матеріалів або напівфабрикатів, а також речовини та матеріали, утворювані в процесі переробки сировини, непридатні для використання за безпосереднім призначенням, отримання яких не є метою даного виробництва. Побутові відходи – всі відходи сфери споживання, які утворюються в житлових масивах, організаціях та установах, торгівельних закладах тощо, відходи опалювальних установок в житлових будинках, сміття з вулиць, будівництв тощо. Сміття – тверда частина побутових відходів, утворюваних у житлових масивах. Воно включає матеріали та вироби, починаючи від старих газет, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та пакувальних матеріалів, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом, поламаною побутовою чи офісною технікою тощо.

Номер слайду 6

За даними спеціальних служб на одного мешканця України припадає 50 кг твердих побутових відходів на рік. Дослідження свідчать, що склад побутових відходів приблизно такий: Цікаві факти папір-41%; харчові відходи-21%; скло-12%; залізо та його сплави-10%; пластмаси-5%; деревина-5%; резина й шкіра-3%; текстильні матеріали (тканини)-2%; алюміній-1%; інші метали-0,3%.

Номер слайду 7

Пропозиції що до вирішення проблеми. Купуйте "довгострокові” товари і зведіть до мінімуму споживання продукції одноразового використання. Пам'ятайте про приховану вартість захоронення відходів і менших витратах на рециклізацію надалі. Закликайте депутатів від вашого округу запровадити законодавчі акти, спрямовані на вирішення проблеми твердих побутових відходів. Купуйте напої у пляшках багаторазового використання і здавайте порожню тару.

Номер слайду 8

Проблеми поводження з твердими побутовими відходами в сільській місцевості Дослідницька група учнів 10-го класу проводила дослідження на вплив ТПВ в сільській місцевості. Задача досліджень полягала у з’ясуванні шляхів вирішення проблеми поводження з ТПВ на прикладі с. Боромлі Тростянецького району Сумської області. У більшості населених пунктів України сільськими радами не облаштовані, а часто і не визначені місця складування відходів, що призводить до перетворення лісових масивів, узлісь, узбіч доріг, ярів, територій сільських садиб у неорганізовані сміттєзвалища.

Номер слайду 9

Боромля розташована в північно-східній частині України на південь від обласного центру і північніше від районного центру. По селу протікає річка Боромля. Через село проходить автотраса Суми – Полтава (Н12), та автотраса Харків — Суми. За 8 км на північний захід від села Боромля розташована залізнична станція Боромля. Відстань до райцентру м. Тростянець — 18 км, до обласного центру м. Суми — 40 км. Ділянка сміттєзвалища площею 2 га розташована на землях сільської ради. Рельєф місцевості — піщаний кар’єр. Ґрунтові води залягають на глибині 8–10 м, ділянка не заболочена і не затоплюється. Паспортизація сміттєзвалища не проведена. Воно не має інженерного облаштування, належної системи відведення фільтрату і тому становить екологічну небезпеку для сільськогосподарських територій та підземних вод. Розташування села. Характеристика сміттєзвалищ

Номер слайду 10

Анкетування жителів села За даними анкетування 10% мешканців встановлено, що в середньому щоденно в кожному дворі накопичується близько 2 кг сміття, відповідно за місяць у селі накопичується приблизно 7 200 кг, а за рік — 86 400 кг ТПВ. Як і в більшості населених пунктів сільського типу, в цьому селі не організовано збирання і вивезення сміття. За даними опитування більшість населення (близько 60 %) спалюють сміття на своєму подвір’ї, майже 30 % викидають сміття у самовільно обрані місця і лише близько 10 % періодично винаймають транспортні засоби і вивозять відходи, накопичені за певний час, на сміттєзвалище, розташоване на відстані трьох кілометрів від села. Харчові (органічні) відходи здебільшого ідуть на корм худобі або їх компостують, тому безпосередньо сміття складається здебільшого з ганчір’я і паперових відходів (30–50 %), скла (10–26 %) та полімерних матеріалів (10–20 %), а метал і деревина складають у сумі не більше 12 %.

Номер слайду 11

Один з основних шляхів вирішення проблеми поводження з ТПВ в сільській місцевості — стимулювати використання вторинних ресурсів завдяки впровадженню системи певних пільг та підвищення тарифів на збирання, сортування, транспортування, рекуперування та утилізування відходів. З метою вдосконалення технологічних схем поводження з твердими побутовими відходами в сільських населених пунктах необхідно:– сформувати і реалізувати програму поводження з відходами на рівні районних і сільських рад шляхом створення відповідних організаційних, нормативно-правових, економічних та інформаційних передумов;– розробити бізнес-плани для обґрунтування системи стимулювання і необхідної підтримки малого бізнесу в сфері поводження з ТПВ;– організувати більш дієвий контроль за дотриманням положень закону «Про відходи», зокрема не допускати створювання стихійних звалищ в межах сільських населених пунктів, лісових насаджень тощо;– створити при районному управлінні екології та охорони навколишнього природного середовища спеціалізований відділ, який би координував діяльність сільських рад в цьому напрямку. Завдання на майбутнє

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
2339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку