Найбільші міста Європи

Про матеріал

Презентація створена для допомоги вчителям географії краще пояснити навчальний матеріял, а учням , краще його засвоїти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найбільші міста ЄвропиЄвропа цікавить та вабить багатьох туристів, багато хто хоче дізнатися, які найбільші міста в Європі за населенням, за площею. Найбільшими містами Європи за населенням є Стамбул, Москва , Лондон та Санкт-Петербург .

Номер слайду 2

СТАМБУЛСтамбул - найбільше місто Туреччини та Європи, п'яте місто світу за кількістю населення. Важливий морський порт, великий промисловий та культурний центр Туреччини (населення 14,8 млн осіб (2016)). Розташований на узбережжі Босфору, має велике міжнародне, історичне та культурне значення.

Номер слайду 3

Цікаві факти про Стамбул:1. Після Парижу, Стамбул найвідвідуваніше місто Європи;2. За неофіційними даними в Стамбулі проживає 20 млн чоловік;3. Кожен п’ятий житель Туреччини прописаний в Стамбулі;4. Стамбул поступається лише Лас Вегасу за кількістю щорічно зареєстрованих у ньому шлюбів;5. Стамбульська церква св. Стефана єдина цілком залізна церква в світі (звели таку, щоб уникнути підпалів);6. Знаменитий детектив «Вбвство в східному експресі» Агата Крісті писала в Стамбулі, в готелі Pera Palace;7. В стамбульському готелі Çırağan Palace готують один із найдорожчих десертів світу – золотий торт. Зверху його покривають 24-каратним золотом. Подають у срібній коробці із золотою печаткою;8. Собор св. Софії майже 1000 років був найбільшим собором у світі;9. Стамбульський метрополітен – один з найстаріших (після Лондона і Нью-Йорка). А з 2013 р. курсує Мармарай – метро під Босфорською протокою;10. Нещодавно в Стамбулі відкрили аеропорт (İstanbul yeni havalimanı), який має стати найбільшим у світі;11. В палаці Долмабахче висить люстра вагою 4,5 тон і одна із кімнат повністю зроблена із кришталю;12. В Стамбулі є вулиця трансгендерів. Вона так і називається серед місцевого населення. Тут ви зможете побачити привітних повій, що визирають з балконів старих обшарпаних будинків.

Номер слайду 4

Москва. Москва — столиця Росії, місто федерального значення, адміністративний центр Центрального федерального округу і центр Московської області, до складу якої не входить. Найбільше за чисельністю населення місто Росії і її суб'єкт — 12 692 466 чол. (2020), найбільш населене з міст, повністю розташованих в Європі, входить до десяти міст світу за чисельністю населення, найбільше російськомовне місто в світі. Центр Московської міської агломерації. Центр Російської православної церкви.

Номер слайду 5

Цікаві факти про Москву:1. Москва – столиця Російської Федерації, а також найбільше місто в країні.2. Дата заснування поки точно не відома, однак перша згадка про москву як про місто була в літописі 1147 року.3. Цікавий факт, що Москва є найбільшим містом не тільки Росії, але і Європи. Площа міста становить 1,081.00 кв. км4. Населення Москви за офіційними даними на 2010 рік становить 11 514 300 осіб. Однак реальна цифра приблизно на 3 млн. більше. Це пояснюється тим, що вівся перепис тільки офіційних жителів Москви, а кількість нелегалів варіюється від 2.5 до 3 млн. Цікавий факт, що на відміну від інших європейських столиць, Москва росте поглинаючи приміські села і поселення.5. Москва побудована на березі Москви-ріки, яку з XIX століття звикли називати Москва-ріка. Її довжина становить близько 502 км.6. Найстарішою церквою є Успенський собор, який був побудований в 1475-1479 роках.7. Цікавий факт Москви: вважається, що корінними жителями є ті, хто живе в місті четверте покоління, але таких в Москві виявилося менше 2% (200-210 тис. осіб). За останніх 20 років кількість росіян зменшилася з 90% до 83%. Частина вірмен і грузинів в Москві збільшилася в 3 рази, а азербайджанців в цілих 5 разів!8. Цікавий факт, що загальна протяжність вулиць Москви становить 4350 км! Цікаві московські «вчені» підрахували, щоб пройти цю відстань пішки з середньою швидкістю 5 км на годину, потрібно йти без зупинок протягом 36 днів!

Номер слайду 6

Лондон. Лондон — столиця Англії і Великої Британії, розташована на річці Темза. Одне з найбільших міст Європи. Площа 1572 км²; населення станом на 2017 становить 8,8 млн осіб, а з передмістями близько 10 млн.

Номер слайду 7

Цікаві факти про Лондон:1. У світі є багато міст які мають таку ж назву, свій Лондон є на території Канади, в США, та інших країнах. Незвичним є факт, що канадський Лондон також розміщений на річці, яка називається Темза.2. Як не дивно, дуже престижною професією тут є робота в таксі. Далеко не всі можуть скласти іспит і стати таксистом в Лондоні, оскільки всі лондонські таксисти зобов'язані ідеально знати мапу міста та розташування всіх без виключення вулиць. Це одна з причин того, що таксі у Лондоні найдорожче в світі.3. Всупереч репутації як дощового місто, в Лондоні менше опадів ніж в Римі, Неаполі чи навіть австралійському Сіднеї, проте якщо тут починається дощ, то він затягується на декілька днів.4. Згідно дослідження 2016 року, Лондон на шостому місці серед найдорожчих для проживання міст у всьому світі.5. Сьогодні швидкість руху в центрі Лондона обмежується приблизно до швидкості карет, які рухались містом понад століття тому.6. Лондонське метро відоме у всьому світі, і англійською називається «Underground» (дослівно перекладається як під землею), проте попри свою назву, більш ніж половина підземної мережі насправді працює над землею. Цікавим також є факт, що в лондонському метро живе близько півмільйона мишей.7. Одним із символів Лондона є найбільш впізнаваний автобус у світі — двоповерховий Роутмастер (англ. Routemaster — Володар доріг).8. Будинок Парламенту в Лондоні або Вестмінстерський палац налічує більш як сто кімнат, а всі коридори разом узяті, протяжністю понад п'ять кілометрів.9. Якщо б лондонський Біг Бен вирішили збудувати в 2016 році, на побудову довелося б викласти близько 222000 доларів.10. 17 жовтня 1814 році Лондон був затоплений пивом (майже півтора мільйона літрів), це трапилось в результаті розриву величезного чану з хмільним напоєм. Цей день в історії Лондона має назву «London Beer Flood» що перекладається як пивна повінь.

Номер слайду 8

Санкт-Петербург. Санкт-Петербург - місто в Росії, Північно-Західний федеральний округ, Ленінградська область. Адміністративний центр округу і області. Місто федерального значення. Розташований на північному заході країни, на березі Фінської затоки Балтійського моря. Другий важливий політично-економічний і соціально-культурний центр Росії після  Москви.

Номер слайду 9

Цікаві факти про Санкт-Петербург:1. Місто знаходиться на 30 островах.2. Метрополітен Санкт-Петербурга є найглибшим і найкрасивішим в світі.3. Це місто трамваїв. 4. Палацово-паркові ансамблі і історичний центр Санкт – Петербурга включені до переліку спадщини ЮНЕСКО. 5. У місті побудовано більше 70 театрів, 200 музеїв 1000 бібліотек і 50 кінотеатрів

Номер слайду 10

Презентацію підготувала учениця 10-Б класу Середнянської ЗОШ 1-3 ступенів Федак Крістіна Василівна

pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
5594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку