Назва проекту: «Друге життя новорічних красунь»

Про матеріал

Ну, який же Новий рік без ялинки - пухнастої ароматної супутниці зимового торжества?

Із середини січня українці починають дружно позбуватися символів новорічних свят: ялинок і сосен.

Але кожен раз, вбираючи ялинку, мимоволі замислюєшся: а що буде потім, коли підпалюють святкові бенгальські вогні, підмете з підлоги різнобарвна мішура і потемніють різдвяні свічки? Ялинка стане не потрібна - як не треба все, чого більше немає практичного застосування ..

Оскільки загальної державної програми щодо їх утилізації в Україні, на відміну від європейських країн, не існує, розв'язання проблеми залежить лише від місцевої влади. Тому й лежать гори хвойних у дворах, на звалищах й обабіч доріг. Однак новорічні дерева можуть послужити й після свят.

Перегляд файлу

Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 30

Кіровоградської міської ради

Кіровоградської області

 

 

 

 

 

 

Назва проекту:

 «Друге життя новорічних

красунь»

 

 

 

 

 

 

 

 

Науковий керівник        вчитель хімії , біології та основ екології  Кожевник               Альона Володимирівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кіровоград – 2018 р

 

Назва проекту: «Друге життя новорічних

 красунь»

Зміст

 

  1. Анотація проекту
  2. Мета і завдання проекту
  3. Вступ
  4. Опис проблеми
  5. Соціальне опитування жителів мікрорайону Кущівка
  6. Поради жителів мікрорайону Кущівка, щодо використання красунь після свят
  7. Порядок і терміни реалізації проекту
  8. Методи розв҆ язання проблеми
  9. Висновки
  10. Використана література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація

 

Ну, який же Новий рік без ялинки - пухнастої ароматної супутниці зимового торжества?

Із середини січня українці починають дружно позбуватися символів новорічних свят: ялинок і сосен.

Але кожен раз, вбираючи ялинку, мимоволі замислюєшся: а що буде потім, коли підпалюють  святкові бенгальські вогні, підмете з підлоги різнобарвна мішура і потемніють різдвяні свічки? Ялинка стане не потрібна - як не треба все, чого більше немає практичного застосування ..

Оскільки загальної державної програми щодо їх утилізації в Україні, на відміну від європейських країн, не існує, розв'язання проблеми залежить лише від місцевої влади. Тому й лежать гори хвойних у дворах, на звалищах й обабіч доріг. Однак новорічні дерева можуть послужити й після свят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета та завдання проекту

 

Мета проекту

 

     збереження державного лісового фонду;

     вирішення проблем збору та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ);

      виховання у дітей  бережливого ставлення до оточуючого середовища;

      залучення учнів до практичної діяльності з раціонального використання ресурсів;

      привернення  уваги до проблеми знищення хвойних насаджень у     передноворічний період

схилити громадян України відмовитися від передноворічного винищення хвойних дерев та показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев. Це спрямовано не тільки на попередження незаконної рубки сосен та ялин, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом пропаганди заміни живих дерев на композиції з гілля. Використання «лапника», що залишається в лісі на місцях санітарних рубок, лісосіках і навіть інколи спалюється, збереже життя багатьом деревам і дасть суто економічний ефект.

Створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Набагато цікавіше прикрашати соснові чи ялинові гілки, виготовляти традиційні українські «ялинки» – дідухи з колосків, калини, створювати новорічні композиції, які можуть стати гарним подарунком для рідних і друзів та прикрасять домівку, шкільну аудиторію чи робочий кабінет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основне завдання проекту: полягає у проведенні  інформаційно-агітаційної кампанії: розповсюдження  листівок  та методичні матеріали, проводити заходи з патрулювання на місцях хвойних смуг з метою їхнього збереження, організувати  конкурс «Замість ялинкизимовий букет». Під час конкурсу діти та підлітки по всій Україні виготовляють святкові букети з вічнозеленого гілля, створюючи святкову атмосферу без знищення живого дерева. Такі композиції здобувають симпатії дедалі більшої кількості людей.

 

 

 

Перелік заходів проекту. Проектом передбачається виконання комплексних заходів, щодо збереження лісових красунь:

1. Звернутися до органів державної влади, лісгоспу щодо підтримки акції.

2. Звернутися до освітніх закладів, громадських об’єднань щодо участі та співпраці під час акції.

3. Організувати чергування спільно з органами міліції у місцях незаконного вирубування та продажу ялинок.

4. Оголосити та провести конкурс «Замість ялинки – зимовий букет», конкурси віршів, казок, оповідань новорічної тематики, малюнків.

5. Провести агітаційну роботу із залучення до акції людей різного віку.

6. Розповсюдити листівки, плакати та інші інформаційні матеріали, присвячені збереженню хвойних насаджень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Вибір ялинки, мабуть, найвідповідальніша частина передноворічних приготувань. Кожного разу, збираючись на ялинковий базар, ти, напевно, сумніваєшся, чи варто взагалі ставити в цьому році ялинку, адже від неї одні проблеми: нарядити, розібрати, а потім довго і нудно прибирати обсипалися голки, сухі й колючі, із завидною завзятістю чіпляються за килим.

 

Повір, навіть при такому розкладі, купувати і наряджати новорічну ялинку варто!

* перше, тому що вона - мабуть, самий головний атрибут і символ Нового року, навіть важливіші Діда Мороза та Снігуроньки.

* друге, тому що, весь процес вибору ялинки, доставки її додому, розпаковування новорічних іграшок, як ні що інше створить особливий передноворічний настрій, якого не буває ні перед одним із решти свят.

І, нарешті, нехай і невелика, зелена красуня, яка переливається різнокольоровими гірляндами, що пахне смолою і хвоєю створить святкову атмосферу в твоєму домі, наповнить його затишком, теплом і якоюсь казковістю ...

Та ти й сама все це прекрасно знаєш! Саме тому, кожен рік, позітхати і посумнівавшись, йдеш на ялинковий базар за ялинкою, хіба не так?

 

У цьому році, всі переживання і сумніви, які неодмінно виникають при виборі зеленої красуні, я вирішила взяти на себе і зібрати воєдино всі позитивні і негативні нюанси різних видів ялинок. Тобі ж залишається лише вибрати.

 

Прикро це визнати, але ялинка за останнє століття стала невід’ємним атрибутом новорічних свят. Люди протягом кількох останніх поколінь виховані на тому. Що новий рік – це ялинка, дід морозі подарунки Діда Мороза під ялинкою. Зрозуміло, що перевиховати людей, які виросли із такими звичаями, практично неможливо. Тому пропонувати світові просто відмовитись від ялинки немає сенсу. Втім, цілком можна запропонувати кожному обрати собі альтернативу живій ялинці – зробивши добру справу для природи і при цьому не відмовившись від звичаїв. Альтернативами можуть бути штучна ялинка, ялинкові букети, ялинки в горщиках та імпровізації на тему ялинки.

 

Для відновлення однієї вирубаної двометрової ялини потрібно не менше 10 – 15 років. І в багатьох лісових господарствах Європи на Різдво ялинки не зрубують, а здають в оренду. Після свят дерево із збереженою кореневою системою виймають з діжі і знову висаджують в лісі. В Україні таку традицію намагаються вводити у великих містах. До Рівного новація ще не дійшла.

 

 

Характеристика

Біологічна класифікація

Царство: Рослини (Plantae)

Відділ: Голонасінні (Pinophyta)

Клас: Хвойні (Pinopsida)

Порядок: (Pinales)

Родина: Соснові (Pinaceae)

Рід: Сосна (Pinus)

Сосна звичайна (Pinus sylvestris L.) — високе 25-50 м. дерево родини соснових (Pinaceae), займає майже третину лісів України (в основному на Поліссі).

Дерево з конусоподібною або пірамідальною кроною і моноподіальним, кільчастим гілкуванням (так звані «мутовки»). Оскільки це світлолюбиве дерево, нижні його гілки відмирають, очищаючи стовбур. У сприятливих умовах висота сосни досягає 40 м, а діаметр — 1-1,5 м. Дерева, що виросли в густому лісі, мають стрункі, майже циліндричні стовбури і невеличку, високопідняту крону з тонкими гілками. Кора червонувато-бура, лускувата. Молоді пагони зеленуваті, пізніше — жовтувато-сірі.

Укорочені пагони несуть дві хвоїнки 4,5-7 см завдовжки, зверху випуклі темно-зелені, знизу — жолобчасті, загострені, часто скручені, що тримаються 3-5 років.

 

Біологічна класифікація

Царство: Рослини (Plantae)

Відділ: Голонасінні (Pinophyta)

Клас: (Pinopsida)

Порядок: (Pinales)

Родина: (Pinaceae)

Рід: Ялина (Picea)

Яли́на (Picea Dietrich) — рід шпилькових дерев родини соснових; бл. 50 видів, поширених у помірній і холодній смугах Північної півкулі. В Україні поширена смерека звичайна або європейська (P. abies (L.) Karsten, або P. excelsa Link.), 20 — 40 (50) м заввишки, до 1 м товщини; плодоношення з 15, у насадженнях з 25 — 30 pp.; вік до 150, іноді й 200 pp. C. тіньо- і вологовитривале дерево, витримує незначне заболочення, найкраще розвивається на суглинкових і супіскових ґрунтах. В Україні С. займає бл. 850 000 га або 12,5 % всіх ліс. порід (третє місце після сосни і дуба). С. поширена насамперед у Карпатах (у Галичині й на Буковині та на сх. і півн.-сх. Закарпатті); у нижчій смузі лісів разом з буком і ялицею, у вищій (понад 900 — 1 200 м) становить суцільні (смерекові) ліси з убогим трав'яним настилом. Менші простори займає С. на Передкарпатті і Розточчі; невеликі острови (звич. як домішка до сосни і дуба) на Підляшші, півд.-зах. Поділлі й Чернігівщині. С. дає цінну деревину (вона біла, легка і м'яка), яку широко використовують у будівництві, деревообробній, целюлозно-паперовій промисловості, у виготовленні муз. інструментів тощо; кора С. має 7—15 % дубильних речовин. З С. добувають смолу, дьоготь, терпентину, живицю, деревний оцет; її розводять як декоративне дерево в парках, використовують у ліс. смугах тощо

 

ялинка

сосна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опис пробелеми

 

 90% викинутих новорічних ялинок потрапляють на сміттєзвалища, оминаючи дробарку. Крім того, щоб подрібнену хвою можна було використовувати як паливо чи добриво, потрібна додаткова обробка. В Україні з цим проблеми, - роз`яснюють екологи.

 

 За підрахунками екологів, щороку в Україні вирубують понад 100 тисяч новорічних ялинок, третину з яких узагалі не реалізовують.

 

Поспішати спалювати зелені красуні після того, як вони відслужили свою святкову місію, не варто. На них ще можна заробити, і навіть валютою.

 

 Різдвяні ялинки і сосни, як і ті, яким не судилося стати принцесами святкових осель, обігріватимуть іноземців.

 

 “Ми виготовляємо приблизно 120 тонн в місяць, але якщо працювати в три зміни, 200 тонн буде. Якщо взяти ці дрова, викинути або спалити в грубці десь, людям роздати, і тирсу так само - підстелити десь чи свиням, чи в корівник кинути, - то-таки вигідніше зробити гранулу, продати на експорт, одержати гроші і вартість ПДВ повернути. І вигідно”, - каже начальник лісопромислового комплексу Валерій Ковальчук.

 

 На володимир-волинському підприємстві готову щепу змішують з тирсою, поміщають у спеціальні ємкості, де вона просушується, і поступово перетворюється на гранули. Це - природна екологічно чиста та енергоємна речовина, яка служить паливним матеріалом для теплових електростанцій, а також сировиною для європіддонів, ну і частково для виготовлення меблів. З 3 тонн щепи - тонна гранули.

 

 “Економія йде до 70% газу. Три куби пресуються в одну тонну гранули”, - зазначив майстер цеху з виробництва гранули Олександр Ковальчук.

 

 Готову гранулу реалізують закордон. Таких підприємств на Волині лише декілька. Звозити сюди викинуті деревця, кажуть лісівники, не вигідно. А от різати і доставляти вже готову щепу на переробку планують зі всієї області.

 

 “Практично в кожному підприємстві в нас є дробильні установки, на яких після новорічних свят населення не купило, і ті ялинки, які жителі міст і сіл виносять із своїх помешкань. Стружку деревну, яка буде отримана в процесі переробки цього відпрацьованого матеріалу, можемо реалізувати на переробні комплекси, які виготовляють деревно-стружкові плити. А з них потім роблять меблі або паливний брикет”, - розповідає головний спеціаліст Волинського управління лісового господарства Володимир Неводнічек.

 

 Відтак тонни деревини дарма не пропадуть та ще й принесуть додаткові доходи.

У грудні 2012 р. реалізовано 909 тисяч новорічних ялин і сосен на загальну суму 38 млн грн. Про це сказав голова Держлісагентства Віктор Сівець, підсумовуючи результати новорічної кампанії.

 

«Святкових дерев продано більш як на 160 тисяч торішнього. Всі отримані кошти будуть спрямовані на лісорозведення та лісовідновлення в поточному році», – зазначив посадовець.

 

За його словами, головні атрибути новорічних свят були вирощені лісгоспами на спеціально відведених для цього плантаціях. Вже другий рік поспіль продаж хвойних відбувався із захисними бірками для електронного обліку, які унеможливлюють обіг дерев, отриманних злочинним браконьєрським шляхом. Бірка зі штрих-кодом містила інформацію про походження деревця – область заготівлі, назву лісгоспу та його підпорядкування. Завдяки цьому кожен покупець міг перевірити, звідки деревце походить, ввівши код на сайті yalіnka.info, надіславши СМС або ж зателефонувавши на цілодобові «гарячі лінії».

 

  Для запобігання проявам браконьєрства по всій Україні діяло понад 1790 рейдових бригад у складі майже 7,5 тисяч працівників лісохорони, міліції та екологічної інспекції. Як наслідок, виявлено більше 3740 незаконно зрубаних ялинок. Адміністративні штрафи накладені на 942 особи на загальну суму 70 тис. гривень.

 

 

 

 

 

 

 

Соціальне опитування жителів мікрорайону Кущівка

 

Я провів опитування жителів мікрорайону та поставив декілька запитань.

  • Яка ялинка прикращає вашу оселю на Новиий рік? (жива чи не жива)
  • Якщо жива ялинка, то що ви робите з нею після Нового року та Різдва?
  • Якщо б в Україні був завод по переробці деревини, для побутових ппотреб, ви віддали б туди вашу красуню?

 

Я опитав близько 120 чоловік та всю свою рідну школу 30, це близько 440 опитаних.

На ці два легких, на перший погляд запитання люди дали дуже багато різних  відповідей.  На перше запитання яка ялинка стоїть у їх оселі , то більшість відповіли 301 чоловік , що вони купують ялинки та сосни на базарі, а всі останнні мають несправжні красуні, це 139 чоловік , а ті люди що залишилися не мають  цих ялинок чи сосен вони виготовляють їх своїми власними руками.

 

На друге запитання , що вони роблять з живими красунями після новорічнитх свят більшість а це 393 люди - викидають на смітник, і тільки 47 використовують у сільськомі господарстві, у косметології  і в побуті.

 

На третє запитання майже 95% людей відповіли , щоб вони здали у пункт прийому, якщо б він знаходився в Кіровограді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поради жителів мікрорайону Кущівка, щодо використання красунь після свят

Отже, колишні новорічні красуні можуть знадобитися ......

 

  • Для саду та городу

- Новорічні ялинки після свят викидають на смітник. А можназнайти їм інше застосування,- гілками можна обвязати знизу стовбури груш та яблунь: це захищає від зайців. Їз хвої роблять добриво й засіб вівд шкідників: перемелюють її в кавомолці на борошно, посипають ним молоду редьку, тоді її ніщо не їсть. Можна підживлювати розсаду. Весною можна взятиоднакову кількість землі та хвої , перемішати. Суміш стає такою пухкою , що просто серце радіє. Підживлюють насіння і розсаду помідорів, тоді томати ростуть великі та соковиті.

Є ще й інша користь від хвойних дерев - для тварин. Виявляється їх гілочки дуже подобаються вівцям і ... рибам. У великих рибгоспах засохле гілля розмішують у воді, щоб риба навесні могла на нього нереститися.

_ Окрім того, цілими ялиновими гілками можна укрити багаторічні рослини. Якщо ж засипати хвоєю міжряддя полуниці чи садової суниці, то під час поливу ягоди не торкатимуться землій не гнистимуть, а полив можна буде скоротити, оскільки хвоя зберігає вологу.

 

 

  • Для здоров ҆я та краси

Якещо ви навіть не займаєтесь сільським господарством, усе одно можна з розумом використати новорічне дерево. Цілющі властивості хвоїдавніх - давен відомі народній медицині. Недавремно вона входить до складу багатьох лвкувальних відварів і навіть засобів для ван. Адже препарати на основі хвої заспокоюють нервову систему, та й лікарі радять немовлят та діток купати в таких ваннах.

- Тому замість того, щоб купувати в аптеці недешеві солі для ванн з екстрактами хвої , зберіть та висушіть голки зі своєї новорічної ялинки, - радять люди . - Зберігати їх краще в сухому , провітряному місці. Цілком підійде полотняний мішок, дерев ҆яний ящик на балконі, або ж куточок в морозильці. Додаючи хвою у воду під час прийому ванн, можна також зняти втому, активізувати кровообіг, збадоритися. Окрім того, хвойні ванни допоможуть у разі захворювань дихальних шляхів, проблем зі шкірою, радикуліту.

 

 

  • Для благоустрою оселі

Непотрібні після свят сосни та ялини стануть також у пригоді тим, хто має творчу жилку і хист до майстрування.

-Шматок стовбура ялини чи сосни з кількома ярусами гілок або сучків - це монолітна й дуже міцна дерев ҆яна конструкція.

- Тому вибір, зроблений на її основі, буде набагато міцнішим , ніж той, який зібрано з окремих деталей. З колишніх новорічних ялинок цілком можна змайстувати предмети, що матимуть практичне значення і довго вам служитимуть, наприклад підсвічник або настільну лампу. Для цього потрібно підщукати стовбур із трьома або чотирьма розвилками - ніжками, тоді виріб буде стійким. А далі - фантазуйте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порядок і терміни реалізації проекту:

 

1.                Протягом навчального року проводиться збір макулатури.

 

2.                В кожній класній кімнаті встановлюється бокс для збору вторинної сировини.

 

3.                Наприкінці кожного місяця підводяться підсумки «макулатуротурніру», визначаються лідери, а результати заносяться до накопичувальної картки класу.

 

4.                На кошти виручені від здачі вторинної сировини, створюється шкільний фонд охорони лісових насаджень.

 

5.                Екологічний актив школи пропонує напрямки реалізації проекту: проведення акцій, насадження дерев, придбання штучної ялинки, чи створення декоративного деревця - окраси новорічних свят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утилізація ялинок після новорічних свят

 

У світі цю проблему вирішують по-різному. У Великій Британії до закінчення свят працюватимуть пункти приймання Різдвяних ялинок. Тільки у Лондоні їх налічується кілька десятків. Населення у цій країні привчають до думки, що ялинки також потрібно здавати на переробку, як макулатуру або одноразовий посуд. Для тих, хто не встиг вивезти ялинку самостійно, передбачено безкоштовний виклик сміттєвої машини додому.

Австрія також відкриває пункти безкоштовного прийому вживаних ялинок на утилізацію. З них пізніше вироблять паливні брикети або компост.

У Швеції та Фінляндії перероблені на меблевих фабриках ялини використовують для виробництва косметики, або задля тепла і гарячої води їх спалюють у міських котельнях.

У зоопарках ялинову хвою додають у корм слонам, зубрам та іншим мешканцям.

Щоб виростити замість однієї вирубаної двометрової ялини іншу, потрібно не менше 10–15 років. І в багатьох лісових господарствах Європи на Різдво ялинки не зрубують, а здають в оренду. Після свят дерево зі збереженою кореневою системою знову повертають до лісу.

В Україні на сьогодні проблему утилізації ялин повністю не вирішено. Після Нового року тисячі дерев, які мають назву «великогабаритне сміття», опиняються на звалищах і зазвичай зустрічають там весну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Але є і інші методи , як зберегти красуні, наприклад, замість живої ялинки , можна виготовити власну в домашніх умовах:

 

Новорічне дерево

Для роботи нам знадобиться:

  • Ялинкові іграшки, шишки, декоративні штучки.
  • куля з паперу, або велика новорічна куля, або куля з пінопласту
  • палиця (для підстави дерева)
  •  зубочистки або палички для шашлику
  •  гарячий клей пістолет
  •   горщик
  • флуорестична стрічка
  • гіпс
  • лак або фарба

 

 Беремо наш горщик з під квітів. Розмір горщика залежить від того наскільки велике дерево ви збираєтеся зробити. Горщик можна пофарбувати, за декорувати папером або тканиною.

Всередину додаємо заливаємо гіпс, декоруємо палицю . До речі, дуже зручно використовувати палиці від харчової плівки! Вони картонні та міцні.

Палицю ставимо в основу і низ декоруємо мішурою.Встановлюємо верх дерева, йому слід надати округлу форму (приблизно). Ялинкові іграшки і прикраси приклеюють на зубочистки за допомогою гарячого клею. З найкрупніших кульок робимо приблизну форму кола і далі заповнюємо дрібними кульками, і декоруємо деталями.

Залишається ще прикрасити основу горщика золотою стрічечкою і все готово.

 

Новорічна ялинка

Для роботи нам знадобиться:

  • конус з паперу
  • палиця (для підстави дерева)
  • горщик
  • гіпс
  • листя декоративне
  • маленькі ялинкові іграшки

Беремо конус,  палицю ставимо в основу конуса і приклеюємо клеєм, потім беремо горщик, заливаємо туди гіпс і вставляємо палицю з конусов всередину, і чекаємо поки гіпс застигне.

Потім беремо декоративне листя та клей пістолет і приклеюємо листя починаючи зверху до низу. Ось у нас вже є новорічна ялинка, для того щоб прикрасити її , ми беремо ялинкові іграшки, і за допомогою клею пістолету приклеюємо. Готово.

 

Ялинка из бісеру

Матеріали для новорічної ялинки: 150 гр бісеру зеленого кольору і трохи білого  бісеру, дріт 0.3мм, нитки армовані, дріт жорсткий 2мм.

Ялинка складається з верхівки і 7 ярусів гілочок.

Основний елемент ялинки ось такий трилисник. У кожній петельці 9 бісеринок.

 

 

D:\железный порт 2013\IMG_1782.JPGD:\ЯЛИНКА\IMG_1786.JPG

D:\ЯЛИНКА\IMG_1790.JPGD:\день города 2013\IMG_2544.JPG

 

 

ВИСНОВКИ

 

Екологічні питання надзвичайно актуальні в наш час, оскільки у вік технічного прогресу на річки, повітря, землю, як основний природній скарб Землі, припадає занадто велике навантаження. Настільки велике, що самостійно матінка-природа не в змозі з ним впоратися. Тому потрібно їй допомогтирозвязати екологічні проблеми наммолодим мешканцям планети Земля, які тільки починають жити.

 

На превеликий жаль, багато хто здорослих дядь”, що стоять сьогоднібіля кермацього не розуміють, або керуються хибним принципомпісля насхоч потопі використовують природні ресурси у надмірній кількості, по-хижацьки винищуючи, розбазарюючи безцінний скарб для вдоволення власних потреб.

 

Ми, молодь, несемо відповідальність за планету, на якій живемо, ми хочемо, щоб життя на ній тривало довго-довго, і щоб наші діти, онуки і правнуки насолоджувалися усіма багатствами, які даруватиме їм природа в разі, коли ми, саме ми допоможемо їх зберегти: чистим блакитним небом над головою, чистотою ї гармонією навколишнього середовища, кришталево прозорою водою джерел та струмків. А для цього все сьогодні слід прагнути вирішити накопичені екологічні проблеми, бо інакше вони, неначе сніговий ком будуть накопичуватись і розростатись. Саме на це і був спрямований наш проект, роботу над яким ми плануємо продовжити і в подальшому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

 

  1.     В. И. Чопик, Л. Г. Дудченко, А. Н. Краснова; «Дикорастущие полезные растения Украины» Справочник; Киев, Наукова думка, 1983.
  2.     Енциклопедія українознавства. У 10-х томах. / Головний редактор Володимир Кубійович. — Париж; Нью-Йорк: Молоде життя, 1954—1989
  3.     Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. «Дари лісів». — К.: «Урожай», 1979
  4.     сайт yalіnka.info,
  5.     http://www.eco-live.com.ua/category/klyuchov-slova/novii-r-k
  6.     http://elka.darunok.info/index.php

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
6 вересня 2018
Переглядів
1607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку