«Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни»

Про матеріал
Національно-патріотичне виховання є пріоритетним напрямком виховного процесу. Презентація до Дня Героїв Небесної Сотні призначена для використання у виховній роботі з учнями 9-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

Номер слайду 2

День Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно Указу Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015  “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні ”. Цей день покликаний увічнити велику людську, громадянську і національну відвагу та самовідданість, силу духу і стійкість громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

Номер слайду 3

Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Номер слайду 4

Революція Гідності - кампанія громадянської непокори владному режиму Революція Гідності стала наймасовішою, найтривалішою та найтрагічнішою акцією протесту, яка тривала 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Причина – різка зміна зовнішньополітичного курсу держави та антиконституційні дії влади. Центр подій – столичний майдан Незалежності та навколишні вулиці: Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська. Мирні акції почалися під євроінтеграційними гаслами, але згодом переросли в тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму президента В. Януковича. Дії влади, спрямовані на придушення протестів силовим шляхом, призвели до ескалації конфлікту та людських жертв.

Номер слайду 5

За вільну людину у вільній країніРеволюція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи.

Номер слайду 6

Феномен Революції Гідності – висока самоорганізація різних людей в єдиний злагоджений механізм Життя, смерть, свобода, страх та відвага – усе переплелося у вирі зимових подій 2014 року. Кіптява автомобільних шин, польової кухні, боротьба світоглядів та емоцій. Рух за громадянські права та людську гідність, розпочавшись у столиці, охопив усю країну. Акції на підтримку вимог Євромайдану українські спільноти організовували й за кордоном. Дух свободи, братерство, взаємна підтримка, почуття гідності та любов до України об’єднували присутніх на Майдані. Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він вкотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні віддати життя заради майбутнього держави.

Номер слайду 7

За честь, за волю, за право бути українцями48 загиблих 20 лютого 2014 року в середмісті столиці, 54 вбитих та смертельно поранених учасників мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і 5 активістів Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, – Герої Небесної Сотні.

Номер слайду 8

Героїчна Сотня, яка змінила хід історії нашої держави

Номер слайду 9

Герої Небесної Сотні зробили свідомий вибір – ціною власного життя вибороти свободу та гідність Смерть першого з Героїв Небесної Сотні, Павла Мазуренка, настала 22 грудня 2013 року внаслідок тілесних ушкоджень, завданих невідомими особами, які були одягнені у форму спецпризначенців. 22 січня 2014 року від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. До Героїв Небесної Сотні належать люди різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Серед них громадяни України, Білорусі та Грузії. Наймолодшому з Героїв, Назарію Войтовичу, було 17 років, найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки. Зі 107 Героїв Небесної Сотні – три жінки: Антоніна Дворянець, Ольга Бура та Людмила Шеремет. Останній із лав Героїв, Віктор Орленко, помер 3 червня 2015 року через ускладнення після вогнепального поранення, отриманого під час штурму Майдану силовиками 18 лютого 2014 року.

Номер слайду 10

Небесна Сотня в вирій полетіла... Народження назви “Небесна Сотня” літописці Революції Гідності датують 21-22 лютого 2014 року. Вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності й виникла за аналогією з бойовими підрозділами Самооборони Майдану – сотнями. 21 лютого були написані вірші поетес Людмили Максимлюк та Тетяни Домашенко, у яких використане словосполучення “Небесна Сотня”. А наступного дня про Героїв Небесної Сотні вже говорили зі сцени Майдану та писали на Інтернет-ресурсах. На Урядовому порталі згадка про Героїв Небесної Сотні з’явилася 28 лютого 2014 року. А Сотню вже зустріли небеса… Летіли легко, хоч Майдан ридав. І з кров’ю перемішана сльоза... А батько сина ще не відпускав... Й заплакав Бог, побачивши загін: Спереду - сотник, молодий, вродливий, І юний хлопчик в касці голубій, І вчитель літній - сивий-сивий. І рани їхні вже не їм болять… Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло. Як крила ангела, злітаючи назад, Небесна Сотня в вирій полетіла... Людмила Максимлюк

Номер слайду 11

Подвиг Героїв Небесної Сотні змінив суспільну свідомість українців, підвищивши значущість таких понять, як право на самовизначення, гідність, свобода, суверенітет, демократія, європейський вибір.

Номер слайду 12

Герої не вмирають!20 лютого 2014 року, без сумніву, - день початку нової історії нашої держави. Тоді Україна на повні груди вдихнула повітря, насичене горем і вірою. Нам завжди болітимуть їхні рани, наші серця назавжди обпалені сльозами їхніх матерів і батьків, дружин і дітей, братів і сестер… Тоді Україна, оплакуючи своїх найвідданіших синів і дочок, міцніше зімкнула ряди борців за волю, гідність, єдність та соборність. Небесна Сотня буде жити в нашій пам’яті завжди.

Номер слайду 13

День Героїв Небесної Сотні Це не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати незалежність та суверенітет.  Віримо, що переможний дух – дух СВОБОДИ, який загартувався на Майдані, приведе Україну до ПЕРЕМОГИ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Плетінь Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кисла Світлана Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хом'як Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1171
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку