Презентація " Гібридологічний аналіз : основні типи схрещувань та їхні наслідки".

Про матеріал
Матеріал допоможе розібратись і наочно продемонструвати основні типи схрещування при повторенні генетики в 10 - му класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гібридологічний аналіз: основні типи схрещувань та їхні наслідки. Автор Рагуліна Н. Г. вчитель біології ЗЗСО № 33 м. Чернігова

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань і понять1. Що таке ген? 1. Молекула ДНК. 2. Локус хромосоми. 3. Ділянка молекули ДНК 4. Мутон. 5. Рекон. 2. Які гени називають домінантними? 1. Не проявляються у гетерозиготному стані. 2. Проявляють свою дію у гетерозиготному стані. 3. Не транскрибуються. 4. Які транскрибуються. 5. Не підлягають дії мутагенів.3. Які гени називають рецесивними? 1. Які не підлягають дії мутагенів. 2. Які проявляють свою дію у гетерозиготному стані. 3. Які не транскрибуються. 4. Які проявляють свою дію у гомозиготному стані. 5. Які транскрибуються.4. Молекула ДНК побудована з: 1. Амінокислот. 2. Гістонів. 3. Нуклеосом. 4. Нуклеотидів. 5. Ліпідів

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань і понять. До взаємодії між алельними генами не належить: 1. Комплементарність. 2. Зверхдомінування. 3. Домінування. 4. Неповне домінування. 5. Кодомінування. До взаємодії неалельних генів не належить: 1. Кодомінування. 2. Комплементарність. 3. Епістаз. 4. Полімерія. 5. "Ефект положення".16. Що таке неповне домінування? 1. Явище, коли один ген кодує декілька ознак. 2. Явище, коли для прояву ознаки потрібна дія двох домінантних генів. 3. Вплив на прояв ознаки як домінантного, так і рецесивного алелів. 4. Це одна з форм взаємодії неалельних генів. 5. Явище, коли в гетерозиготному стані домінантний алель проявляється сильніше, ніж в гомозигтному.

Номер слайду 4

Гібридологічний метод — це схрещування батьківських особин і вивчення нащадків-гібридів з метою визначення особливостей успадкування тих чи інших ознак й властивостей.

Номер слайду 5

ГІБРИДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ — це дослідження характеру успадкування ознак за допомогою системи схрещувань. Здійснюючи цей аналіз, отримані гібриди схрещуються і вивчаються результати успадкування їхніх ознак у ряді поколінь. При цьому потрібно враховувати взаємодії генів між собою, вплив умов середовища, внутрішні механізми мінливості тощо. Гібридологічний аналіз разом із молекулярно-генетичним та хромосомним є основними видами генетичного аналізу.

Номер слайду 6

Основні принципи проведення гібридологічного аналізу:добір матеріалу для отримання гібридів (отримання особин з чистих ліній, виділення ознаки чи декількох ознак для дослідження; отримання гібридів (чітке дотримання умов та правил схрещування); індивідуальний аналіз гібридів (з обов'язковим фіксуванням результатів для їхньої аналітичної обробки);використання математичної статистики, складання схем схрещування.

Номер слайду 7

Результатом проведення гібридологічного аналізу є визначення:а) характер успадкування ознаки (виявити тип взаємодії генів і встановити кількість генів, що беруть участь у прояві ознаки); б) розташування генів, що досліджуються (у гомологічних чи негомологічних, у статевих чи аутосомах); в) груп зчеплення й інформацію для побудови генетичних карт хромосом та ін.

Номер слайду 8

типи схрещувань застосовують для гібридологічного аналізу. Моногібридне. Аналізуюче. Дигібридне. Полігібридне. Реципрокне. Звороте

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Під час моногібридного схрещування двох гібридів першого покоління, які є гетерозиготами, в потомстві спостерігаються розщеплення за фенотипом 3 : 1 і за генотипом 1 : 2 : 1.

Номер слайду 11

Аналізуюче схрещування — це схрещування гібрида з невідомим генотипом (або АА, або Аа) з рецесивною гомозиготою, генотип якої завжди (аа). У схемах схрещування особин із домінантною ознакою у фенотипі й невідомим генотипом записують у вигляді так званого фенотипового радикала A-. Таке позначення означає, що організм точно має один алель, що визначає домінантний стан ознаки, а другий алель є невідомим. У разі схрещування такої особини із рецесивною гомозиготою можливі два варіанти. I-й варіант. Якщо при схрещуванні особини з домінантною ознакою (А) з рецесивною гомозиготною (аа) особиною усе потомство виявиться одноманітним, значить, аналізована особина з домінантною ознакою гомозиготна (АА). II-й варіант. Якщо при схрещуванні особини з домінантною ознакою (А) з рецесивною гомозиготою (аа) отримане потомство дає розщеплення 1:1, то досліджувана особина з домінантною ознакою гетерозиготна (Аа) (іл. 88).

Номер слайду 12

Аналізуюче схрещування

Номер слайду 13

Дигібридне схрещування – схрещування, за якого батьківські особини різняться проявом двох ознак.

Номер слайду 14

Полігібридне схрещування

Номер слайду 15

Як видно з попереднього слайду, із 16 можливих комбінацій у другому поколінні в 9 реалізуються домінантні стани обох ознак (А_В_), у 3 — перша ознака має домінантний стан, друга — рецесивний (Abb), ще в 3 — перша ознака має рецесивний, друга — домінантний стан (аа. В_) і, нарешті, в одному — обидві ознаки мають рецесивний стан (aabb). Відбулося розщеплення за фенотипом у співвідношенні 9: 3: 3: 1. Якщо при схрещуванні аналізується більше двох ознак, то кількість очікуваних комбінацій збільшиться. За тригібридного схрещування гетерозиготи утворюють по 8 типів гамет, які дають 64 комбінації. Якщо всі можливі комбінації записати у вигляді решітки Пеннета, а потім проаналізувати, то виявиться, що розщеплення за фенотипом відбувається у співвідношенні 27: 9: 9: 9: 3: 3: 3: 1.

Номер слайду 16

Загальні формули гаметоутворення і розщеплення2n- кількість типів гамет;4n - кількість комбінацій гамет при утворенні другого покоління F2;(3:1)n - розщеплення за фенотипом у другому поколінні F2;(1:2:1)n - розщеплення за генотипом у другому поколінні F2;2n - кількість класів за фенотипом у другому поколінні F2;3n - кількість класів генотипів у другому поколінні F2; n - число генів у гетерозиготному стані.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдячна, пані Наталія, за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдячна, пані Наталія, за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гальчук Олександр
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
22151
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку