Нейрогуморальна регуляція процесів метаболізму

Про матеріал
Презентація на тему: "Нейрогуморальна регуляція процесів метаболізму". Матеріал для учнів 10-х класів та І курсів містить детальну інформацію про гуморальну регуляцію (залози внутрішньої, зовнішньої та змішаної секреції); про нервову регуляцію (нервова тканина, нейрони та їх дія). Біологія і екологія: підручник для 10-го класу (рівень стандарту)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нейрогуморальна регуляція процесів метаболізму. ВСП «Інгулецький ФК КНУ»Викладач: Борисова І. В.

Номер слайду 2

Проблемне питання: Яким чином наш організм працює так злагоджено???

Номер слайду 3

Гуморальна регуляція – здійснюється у рідких середовищах організму (кров, лімфа, тканинна рідина) за допомогою біологічно активних речовин, які виділяються клітинами, тканинами та органами при їх функціонуванні. При цьому важливу роль виконують гормони, які виробляються у залозах внутрішньої секреції (епіфіз, гіпофіз, щитоподібна залоза, надниркові залози та ін.) і потрапляють безпосередньо в кров.

Номер слайду 4

Залози зовнішньої секреції (потові, сальні, шлункова залоза)Залози внутрішньої секреції (епіфіз, гіпофіз, щитоподібна залоза)Залози змішаної секреції (статеві, підшлункова залоза)Залози. Залоза Кров’яна судина Секрет

Номер слайду 5

Порівняльна характеристика залоз {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Залози зовнішньої секреціїЗалози внутрішньої секреціїМають вивідні протоки. Не мають вивідних протоків. Секрет виводиться на поверхню тіла або в середину організму чи органу. Гормони надходять в кров. Виділяють речовини періодично. Виділяють гормони безперервно

Номер слайду 6

Властивості гормонів: Висока біологічна активність, дія навіть в малих дозах;2. Дія на певні органи та тканини;3. Дія через кров та лімфу.4. Вільний рух крізь стінки кров’яних судин;5. Руйнуються після своєї діїФункції гормонів: Забезпечують ріст та розвиток організму;2. Забезпечують гомеостаз;3. Забезпечують адаптації;4. Контролюють процеси обміну речовин

Номер слайду 7

гіпофіз. Гіпофіз – керівний орган в ендокринній системі. Це маленька залоза, яка знаходиться у головному мозку, в середині черепу, і виробляє декілька гормонів, які у свою чергу регулюють роботу щитоподібної залози, надниркових і статевих залоз, процеси росту і обміну речовин.

Номер слайду 8

Епіфіз, або шишкоподібне тіло - невелике утворення, розташоване у хребетних під покровом голови або в глибині мозку. Залоза складається з нейронних клітин (піноцитів), пов'язаних зі світлочутливими клітинами сітківки. Працює як біологічний годинник, регулюючи функцію дня і ночі. Епіфіз відповідає за пам'ять, допитливість, агресивність, статевий потяг. 

Номер слайду 9

Щитоподібна залоза. Щитовидна залоза - ендокринний орган, який виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін. Ці гормони потрібні для нормального функціонування практично всіх органів та систем організму. У разі відсутності щитоподібної залози без замісної терапії розвивається виражена розумова відсталість.

Номер слайду 10

надниркові залози. Надниркова залоза людини розташована в заочеревинному просторі на верхньому полюсі кожної з нирок. Права має трикутну форму, ліва - півмісячну. Надниркова залоза складається з двох структур - кіркової речовини і мозкової речовини. Мозкова речовина служить основним джерелом  гормонів - адреналіну і норадреналіну. Деякі з клітин кіркової речовини належать до системи «гіпоталамус - гіпофіз - кора надниркової залози» та синтезують кортикостероїди.

Номер слайду 11

Підшлункова залоза. Підшлункова залоза - це залоза змішаної секреції, розташована позаду шлунку, складається з головки, тіла і хвоста. Виробляє як травний сік і гормони - інсулін, глюкагон, соматостатин

Номер слайду 12

Статеві залози сім'яники яєчники Естроген, прогестерон. Андроген, тестостерон. Під дією гормонів, які виділяють сім’яники в кров, відбувається розвиток вторинних статевих ознак, що характерні для чоловічого організму (волосся на обличчі – борода, вуса, розвинений скелет та м’язи, низький голос)Гормони, що утворюються в яєчниках, впливають на формування вторинних статевих ознак у жінок (відсутність волосся на обличчі, більш тонкі, на відміну від чоловіків кістки, розвиток молочних залоз, високий голос)

Номер слайду 13

Нервова регуляція — це регуляція діяльності організму за допомогою нервових імпульсів, що здійснюють швидкий, конкретний і короткочасний вплив на органи, і має рефлекторний характер.

Номер слайду 14

Значення нервової системи: Здійснює узгоджену роботу всіх частин організму: забезпечує зв’язок організму з навколишнім середовищем;Складає основу психічної діяльності людини (мислення, мова, складні форми соціальної поведінки) За функціональною ознакою нервову систему поділяють на: - Соматичну: забезпечує іннервацію шкіри та стимулює серцеву діяльність;- Вегетативну: забезпечує іннервацію всіх внутрішніх органів Нервова система буває: Головний мозок + спинний мозок = центральна нервова система;Нерви + нервові вузли = периферична нервова система

Номер слайду 15

Основою нервової системи є нервова тканина. Нервова тканина складається з нейронів та допоміжних клітин – нейроглій. Нейрони бувають: чутливої, вставної та рухальної дії.

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Функції, які виконують нейрони. Чутливі нейрони. Проводять імпульси від поверхні тіла та внутрішніх органів до мозку. Вставні нейрони. Передають інформацію від одного нейрона до іншого. Рухові нейрони. Проводять імпульси-команди від головного і спинного мозку до органів (м’язів, залоз)

Номер слайду 17

Нейрогуморальна регуляція фізіологічних функцій організму

Номер слайду 18

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку