НС природного характеру нашої місцевості (Львівщини)

Про матеріал

Презентація до теми уроку "Надзвичайні ситуації природного характеру нашої місцевості (Львівщина)"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надзвичайні ситуації природного характеру нашої місцевості

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Загальні ознаки НС: наявність або загроза загибелі людей значне погіршення умов життєдіяльності істотне погіршення стану здоров'я людей заподіяння економічних збитків

Номер слайду 5

Як по-іншому ми називаємо НС природного характеру ???

Номер слайду 6

НC природного походження нашої місцевості На території Західної України, зокрема Львівської області, можливе виникнення практично всього спектру небезпечних природних явищ і процесів геологічного, гідрогеологічного та метеорологічного походження. До них належать: великі повені, катастрофічні затоплення, зсувні і селеві процеси, природні пожежі лісових і торф'яних масивів, великі снігопади та ожеледиці, зливи, град, урагани та шквальні вітри тощо.

Номер слайду 7

Стихійні лиха:

Номер слайду 8

:

Номер слайду 9

Всі стихійні лиха, як правило, раптового походження

Номер слайду 10

А зараз познайомимось із стихійними лихами, які найчастіше виникають у нашій місцевості

Номер слайду 11

ПОЖЕЖІ - це стихійне поширення вогню, що вийшов з-під контролю людини. Пожежі виникають у лісах і на торфовищах. Більшість лісових, торф'яних і польових пожеж можуть виникати поблизу населених пунктів і шляхів через: необережне поводження з вогнем; від непогашених вогнищ або жаринок із вихлопних труб автомобілів, тракторів; іноді пожежі виникають від фокусування сонячних променів битим опуклим склом, наприклад від пляшок. Особливо легко загоряються хвойні ліси, сухі торфовища і суха трава.

Номер слайду 12

Горить торфовище, Львівська область Лісова пожежа

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Подумайте, про яке стихійне лихо йтиме мова? Уривок з твору “Лялечка” М. Коцюбинського

Номер слайду 15

Гроза – атмосферне явище, яке пов’язане з розвитком потужних дощових хмар, що супроводжуються численними електричними розрядами між хмарами і землею, звуковими явищами (громом), сильними опадами, інколи з градом.

Номер слайду 16

Що робити під час грози???

Номер слайду 17

Повені Повінь — це тимчасове значне затоплення території. Причини повені: 1) рясні дощі; 2) швидке танення льодовиків, снігу; 3) цунамі; 4) прорив гребель; 5) аварії на водосховищах; 6) диверсії.

Номер слайду 18

Повінь на заході України 2008 року — страшне стихійне лихо, що сталося влітку 2008 року через інтенсивні грозові дощі і, як результат, різке підняття рівня води в річках. Пік повені припав на 23–27 липня, вона вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

Номер слайду 19

Зони можливих повеней і паводків на заході України: - басейни верхнього Дністра; - Тиси; Прута; Західного Бугу та їх приток.                                             

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Повені і паводки на Львівщині

Номер слайду 22

ЗАПАМ’ЯТАЙ! Не можна під час повені: залазити на стовпи, дерева та будівлі сумнівної міцності!

Номер слайду 23

Зсуви, обвали, лавини, селі Зсуви, обвали, лавини, селі — це зміщення гірських порід, снігу під впливом тяжіння, викликане підмиванням, підвітрюванням, таненням льоду й снігу, гучним звуком. Заходи безпеки при зсувах, обвалах, лавинах, селях: - знати особливості даної місцевості; - не ходити до місць підвищеної небезпеки; - виконувати режимні вимоги (звичайно написані на щитах); узгоджувати з батьками місця прогулянок та відпочинку.

Номер слайду 24

Ожеледиця Ожеледиця – це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після відлиги або дощу в результаті похолодання, а також замерзання мокрого снігу і крапель дощу.

Номер слайду 25

Робота в групах Гра “Тривожна пошта” Капітани команд, оберіть конверт із запропонованими діями під час вказаного стихійного лиха. Учасники команд, складіть і наклейте пазли, обговоріть дії під час стихійного лиха. По одному (двоє) представників із команди ознайомлюють усіх із запропонованими діями під час НС. Тривалість виконання завдання 5 хв.

Номер слайду 26

Тривожний (екстрений) рюкзак Тривожний рюкзак – узагальнена назва базового набору речей, які можуть знадобитися в будь-якій екстренній ситуації. Він являє собою рюкзак об’ємом від 30 літрів, в якому знаходяться мінімальний набір одягу, предмети гігієни, медикаменти, іструменти, предмети самооборони і продукти харчування. Всі речі повинні бути нові. Рюкзак призначений для максимально швидкої евакуації з небезпечної зони.

Номер слайду 27

А тепер спробуймо зібрати “тривожний рюкзак”

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Підсумок уроку Які стихійні лиха відбуваються у нашій місцевості? Чи потрібна евакуація населення із зони стихійного лиха?

Номер слайду 30

жити

Номер слайду 31

Пам’ятай!!! Ми з природою єдині!

ppt
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
9 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку