Бутерброд (Від німецького butterbrot, що перекладається як хліб з маслом) - це закуска, яка являє собою скибочку булки або хліба з додатковими харчовими продуктами зверху. Бутерброди мають дуже широке поширення завдяки тому, що їх можна швидко приготувати, а також вони не вимагають використання приладів та зручні в перенесенні.
Що таке відкриті бутерброди?Це найбільш прості в приготуванні і найпоширеніші види бутербродів. На ломтик хліба вкладаються ті чи інші інгредієнти (найчастіше це сир і ковбаса з маслом). Саме такі бутерброди ми нашвидкуруч робимо собі на сніданок, даємо з собою дитині до школи. Їх приготування забирає лічені секунди, саме тому найчастіше в нашому стрімкому життєвому ритмі ми їх і споруджуємо. Такі бутерброди часто можна побачити також у різних закусочних, кафе, бістро та інших підприємствах громадського харчування. Відкритий бутерброд може бути простим, в якому в якості начинки використовується один продукт - наприклад, хліб просто намащується маслом. Складний відкритий бутерброд - коли в начинку входить кілька інгредієнтів: до масла, наприклад, додається ковбаса, сир, зелень. У цьому випадку важливо, щоб продукти поєднувалися між собою за смаковими та колірними параметрами. Ще один бутербродний "нюанс" - закусочний бутерброд, для якого використовують фігурні ломтики хліба з покладеними на них кількома шарами продуктами, що повторюють форму хліба. Товщина ломтика, який, до речі, при бажанні можна обсмажити, повинна бути невеликою - до 8 мм, а в ширину допустимо до 4 см.
Що таке закритий бутерброд або сендвіч?Сендвічем називають бутерброд, закритий з обох сторін хлібом, або невеликий розрізаний навпіл у поздовжньому напрямку булочкою. Якщо робити сендвіч з хлібом, то від відкритого бутерброда він буде відрізнятися лише тим, що зверху накривається другим шматочком хліба. Такий вид бутерброда може складатися з одного, двох і більше шарів. Той же принцип приготування і для булочки: розрізаємо вздовж (можна не до кінця) і всередину вкладається будь-яка начинка. Такий закритий бутерброд є більш ситним за рахунок збільшення кількості борошняного. Це також "домашній" варіант, який можна прикрасити зеленню або салатом.
Що таке бутерброди-кошики?Так, бутерброд може бути і у вигляді кошика, схожої на таку, в яких ми звикли бачити тістечка. Діляться такі бутерброди на воловані і тарталетки. Волован являє собою досить великих (для бутерброда, зрозуміло) обсягів кошика, для приготування яких використовується, як правило, шарове тісто. Саме тому воно відіграє не останню роль в таких бутербродах. Начинка ж може бути найрізноманітнішою: салати, в тому числі, і пастоподібні, паштети, ікра, рагу, сир тощо. Тарталетка - це та ж корзиночка з наповнювачем, яка відрізняється від волована розміром (тарталетки значно менше) і тестом - тут, як правило, використовується прісне або пісочне. Починають тарталетки практично тим же, при цьому часто додаючи до вмісту соус і запікаючи в духовій шафі протягом декількох хвилин.
Види бутербродів - канапе. Крихітні, акуратненькі, якраз на один укус, шматочки хліба, у яких заздалегідь обрізані корочки - ось що являють собою канапе. Хліб для них береться переважно білий, а намащуються ці шматочки начинками кремової і пастоподібної консистенції. Їх складають один на інший, отримуючи таку конструкцію-пірамідку, яку можна скріпити шпажками, зубочистками тощо. Це більш святковий і вишуканий вид бутербродів, які за рахунок гри кольорів і мініатюрних габаритів чудово виглядають на урочистому столі, привертаючи до себе увагу. Часто хліб для канапе також роблять фігурної форми і обсмажують. Крім того, цілком можливі і солодкі канапе, для яких використовують фрукти, ягоди, варення, мармелад, джем тощо.
Види бутербродів - тартинки. Тартинки також невеликі розмірами, і в цьому вони схожі з бутербродами-канапе, а відмінність полягає в манері викладання начинки - вона, як і в звичайних відкритих бутербродах, вкладається зверху на шматочок хліба. Зазвичай для начинки використовуються паштети або бутербродні пасти кремової консистенції, видавлювані кондитерським шприцом. За правилами ця паста прикрашається зверху, для чого можна використовувати невелику за розмірами креветку, листик петрушки або іншої зелені, одне або кілька зернят гранату або маленьких ягідок тощо. Так оформлення такого виду бутерброда набуває завершеного вигляду.
Що таке гарячі і холодні бутерброди?Всі види вищенаведених бутербродів залежно від технології приготування можна подавати як в холодному, так і в гарячому вигляді. Холодні бутерброди робляться безпосередньо перед тим, як сідати за стіл або зжувати їх, що називається, на ходу. Шматок хліба, ковбаса, масло, сир з холодильника - і холодний бутерброд готовий. Гарячий бутерброд можна заготовити впрок, а перед тим, як подавати на стіл, розігріти їх у духовці або мікрохвильовці (можна і на сковороді). Якщо бутерброди готуються для святкового столу, то їх також можна зібрати завчасно і, сховавши під харчову плівку, поставити в холодильник.
Види бутербродів залежно від начинки. Залежно від того, який продукт використовується як начинка, види бутербродів можна класифікувати наступним чином: М 'ясні бутерброди. У них представлені варене або копчене м 'ясо, шинка або бекон, будь-які види ковбасних виробів, сало, м' ясні або печінкові паштети тощо. Рибні бутерброди. Такі бутерброди подаються з червоною або чорною ікрою, солоними або копченими рибними виробами, можуть також вживатися рибні консерви. Овочеві бутерброди. Як начинку застосовують будь-які овочі, в сирому, відвареному, смаженому або запеченому вигляді, з додаванням кетчупу, зелені, салатного листя. Молочні бутерброди - до таких відносять бутерброди з сиром або творожною масою. Солодкі бутерброди - улюблені дітворою хліб з варенням або медом, джемом або повидлом, конфітюром або шоколадною олією.
Як правильно готуються бутерброди?Беруться обов 'язково свіжі продукти, які і укладаються на ломтик хліба будь-якої форми. Готувати їх найкраще перед тим, як подавати на стіл. Хліб нарізається не надто товстими шматками, приблизно 1 см у товщину - за зразок товщини можна взяти вже готовий нарізаний тостовий хліб. Одне з головних правил - поверхня хлібного ломтя повинна бути повністю покрита начинкою. Подавати бутерброди слід на страві, розташувавши їх одним шаром, не накладаючи один на одного в кілька "поверхів". Якщо бутерброд має великий розмір або поданий у гарячому вигляді, його належить їсти, використовуючи ніж і вилку. Зберігати приготовані бутерброди необхідно в холодильнику. Час зберігання - до 3 годин, а температура - від 2 до 6 градусів.
Який хліб краще використовувати для бутербродів?Залежно від того, яку начинку ви підготували для свого бутерброда, хліб можна взяти практично будь-який: пшеничний білий або житній чорний, з відрубами або насінням, кунжутом, перцем тощо. Це ж стосується і форми: цеглинка, батон, трикутна нарізка, булочка, багет, лаваш. Крім хліба у свіжому вигляді, практично будь-який вид бутербродів може бути заснований на тостах (це підсушені хлібні ломтики) або грінках - так називають обсмажений хліб. Особливу пікантність додасть грінкам кляр - молоко або яйце. Такі грінки матимуть рум 'яну корочку і при цьому всередині залишаться м' якими і соковитими. На тонких дієтичних хлібцях добре подавати творожний мусс, тонко нарізаний сир, рибу. Для приготування сендвічів найбільш відповідний варіант - це булочки.
Як красиво оформити бутерброд?В першу чергу для того, щоб бутерброди виглядали красиво і апетитно, необхідно, щоб шматочки хліба були рівними, не товстими, а начинка на них розташовувалася рівномірно і повністю покривала хліб. Як прикраса м 'ясних або рибних бутербродів класичним варіантом стане зелень (кріп або петрушка), листя салату, невеликі помідорчики черрі, ломтики огірків, перцю, моркви. Дуже популярні як заключний штрих оливки або маслини. Солодкий вид бутерброда прикрашати потрібно також солодощами. Можна використовувати окремі ягідки або нарізати шматочками фрукти, прикрасити бутерброд цукатами або збитими вершками. Приємного апетиту і смачних оригінальних бутербродів вам!