Об’єкт вивчення економічної географії. Взаємодія господарства і природи в географічному середовищі

Про матеріал
Об’єкт вивчення економічної географії. Взаємодія господарства і природи в географічному середовищі. Економічна географія в системі географічних наук. Значення знань з економічної географії
Перегляд файлу

Шановні учні!

Пропоную Вам спробувати вивчити деякі теми з географії самостійно.

Для цього перегляньте, будь ласка, рекомендовані матеріали, опрацюйте відповідний матеріал у підручнику (параграф 1). Бажаю Вам успіхів!

 

Записати в робочий зошит дату і тему.

 

Тема. Об’єкт  вивчення  економічної географії. Взаємодія господарства і природи  в  географічному середовищі. Економічна географія в  системі  географічних  наук. Значення знань з економічної географії

 

image


опанувати складові економічної географії України та світу.

image Економічна географія є одним з основних напрямів суспільної географії.  Її об’єктом є просторова (територіальна) організація виробничої діяльності суспільства.

Як галузь фундаментальної науки вона вивчає територіальну організацію виробництва, особливості формування територіально-економічної структури господарства різних країн, окремих регіонів, усього світу.

Під час вивчення курсу ви дізнаєтесь про основні закономірності розвитку сучасного господарства в Україні і світі; ознайомитеся зі структурою світового господарства та її відображенням в економіці України, найважливішими глобальними проблемами людства; будете вчитися виявляти та розв’язувати проблеми економічного розвитку як у нашій країні, так і у світі.

 

image
Економічна географія безпосередньо пов’язана з фізичною географією, адже на розміщення та характер виробництва значною мірою впливають фізикогеографічні особливості території.  Також існує тісний зв’язок економічної Вона використовує їх методи та висновки для свого розвитку і одночасно збагачує їх своїми дослідженнями. 

До таких наук насамперед належить: економічна теорія, статистика, геологія, екологія, медицина та ін.

Необхідною умовою існування людського суспільства є господарська діяльність, яка спрямована на використання складових географічної оболонки — природних умов та природних ресурсів.

image 

imageНаші предки формувалися в природному

Обживаючи планету, людина змінювала природу і створювала штучне середовище, наприклад, транспортні магістралі, промислові підприємства, населені пункти. 

Тому зараз середовище існування людини містить як природні, так і штучно створені елементи. Вони поєднуються в понятті «географічне (навколишнє) середовище».

Географічне середовище — та частини географічної оболонки, з якою людство безпосередньо взаємодіє в процесі свого життя та господарської діяльності. 

У географічному середовищі людей оточують не лише природні а й антропогенні комплекси, частка яких сягає близько 60 % площі земної кулі.

Межі географічного середовища продовжують постійно розширюються, оскільки зростають масштаби людських перетворень.

 


image 

 

Домашнє завдання:

1.       Прочитати параграф 1, усні відповіді на питання:

Що вивчає економічна географія як галузь географічної науки?

Які питання ви розглядатимете під час вивчення курсу «Україна і світове господарство»?

Яке місце посідає економічна географія в системі географічних наук?

Що таке географічне середовище? 

Чим географічне середовище відрізняється від природного середовища?

Які види господарської діяльності людей, на ваш погляд, спричинили найбільші зміни в природному середовищі?

У чому полягає актуальність досліджень економічної географії?

2.      Кожна наука пишається іменами вчених, які своєю працею формують її суспільний престиж і практичну цінність. 

У суспільній географії сформувалися національні наукові школи з яскравими представниками: німецька (Карл Ріттер, Фрідріх Ратцель, Август Льош, Вальтер Кристаллер), французька (Поль Відаль де ла Блаш, Жан Брюн, Елізе Реклю), британська (Гелфорд Маккіндер, Пітер Хаггет), американська (Волтер Ізард, Пол Кругман). 

Відомі світові й імена українських географів: Степана Рудницького, Костянтина Воблого, Володимира Кубійовича. 

Використовуючи інтернет-ресурси, дізнайтеся про внесок у розвиток суспільної географії одного з учених (письмово в робочому зошиті на вибір).

 

3.     Зробіть разом із батьками віртуальну подорож до музею Чорнобильської АЕС,  електронний режим доступу http://chornobylmuseum.kiev.ua/ru/main/ Якими є наслідки цієї аварії? (письмово в робочому зошиті)

 

ВСІ ВИКОНАНІ ЗАВДАННЯ в робочому зошиті 

ФОТОГРАФУЄМО І НАДСИЛАЄМО В ГУГЛ КЛАС

 

pdf
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
29 серпня 2023
Переглядів
2692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку