Об'єкти природно-заповідного фонду Дніпропетровської області . Частина 1

Про матеріал

Презентація до розділу "Природа та населення свого адміністративного регіону"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об’єкти природно-заповідного фонду Дніпропетровської областіПідготувала : Вчитель географії Скоромолот Олена Леонідівна Частина 1 Дніпровський район

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення

Номер слайду 4

Природний заповідник: Дніпровсько-Орільський. Природний заповідник «Дніпровсько-Орільський»  — розташований в межах Петриківського та Дніпровського районів Дніпропетровської області. Розташований у долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орелі). Площа 3 766 гектарів. Створений на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників «Таромські плавні» та «Обухівські заплави».

Номер слайду 5

Це неочікувана дика природа, затиснута між двома промисловими гігантами – містом Дніпро і містом Кам’янське. Тихий шепіт очерету та віковічних осокорів, спів очеретянок та солов’їв, тінь орлана посеред безодні синього неба, обережний погляд сарни, стежки борсуків – тут неймовірно слухати і вивчати природу. 

Номер слайду 6

Заповідник оберігає унікальний збережений шматочок довгозаплавних лісів у середній течії Дніпра, з їх численними протоками, заростями очерету та острівними лісами. Заплавні озера прикрашає латаття біле, водяний горіх та сальвінія плаваюча.

Номер слайду 7

Раніше подібні екосистеми були звичними, але зі створенням каскаду Дніпровських гідроелектростанцій незатопленими лишилися тільки невеликі частинки колись багатої заплави.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ландшафтний заказник: Кільченський

Номер слайду 10

Кі́льченський заказник — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Об'єкт природно-заповідного фонду Дніпропетровської області. Розташований на північний захід від міста Підгородного Дніпровського району Дніпропетровської області. Площа 100 га. Створений 1974 року. Перебуває у віданні: Дніпропетровська райдержадміністрація. Охороняється унікальний природний комплекс у долині річки Кільчені з мальовничими плесами та прилеглими байраками. Заплавна частина заказника вкрита переважно болотно-лучною рослинністю. Лісові насадження представлені берестово-кленовими дібровами. Певну цінність має ділянка бересто-ясеневої діброви. На схилах байраків зростають клен польовий, клен татарський, акація біла, берест, груша дика. Подекуди збереглися невеликі природні переліски з липи та осики. З чагарників поширені глід, бруслина бородавчаста, шипшина тощо. Галявини вкриті лучною і степовою рослинністю. Багатий тваринний світ: сарна європейська, свиня дика, заєць сірий, лисиця руда, борсук; значка кількість птахів. Заказник має наукове, рекреаційно-пізнавальне значення.

Номер слайду 11

Лісовий заказник: урочище Яцево

Номер слайду 12

Уро́чище «Я́цево» — лісовий заказник загальнодержавного значення. Розташований між селами Любимівкою і Перше Травня Дніпровського району Дніпропетровської області. Площа 175 га, охоронна зона 1189,0 га. Створений Постановою № 198 Ради Міністрів УРСР від 19.04.1977 р. Урочище є природною байрачною дібровою, в якій збереглися дуби з козацьких часів. По дну балки протікає струмок. Назва Яцевого яру, як і однойменного, нині затопленого, острова на Дніпрі, що був навпроти яру, походить від імені козака-зимовчака Яцька.

Номер слайду 13

Флора. Основною лісоутворюючою породою є дуб звичайний з участю в'яза граболистого і клена татарського; домішок становлять клен польовий, липа серцелиста, ясен, груша звичайна, яблуня лісова. Середній вік деревостанів — 80—90 років, трапляються ділянки з віковими дубами (до 150 років). У підліску — бруслина європейська, бруслина бородавчаста, бузина чорна, крушина ламка, свидина кров'яна, аморфа кущова. Багатий трав'яний покрив (понад 360 видів вищих рослин). В заказнику росте 9 видів вищих судинних рослин, занесених до Червоної книги України — рябчик руський, ковили найкрасивіша та лессінга, рястка Буше та інші. Унікальний для умов середнього та нижнього Дніпра байрак зберігає рідкісну папороть — пухирник ламкий, у степових ділянках трапляється ковил. Фауна. Надзвичайно різноманітна фауна безхребетних — понад 2500 видів, у тому числі рідкісні — турун угорський, сатир Герміона, блакитна й малинова стрічкарки. Фауна хребетних — типова для байрачно-степових комплексів і включає такі раритетні види, як степова гадюка, мідянка, зелена ящірка, борсук та інші. З тварин водяться олень європейський, козуля європейська, свиня дика, лисиця, заєць-русак, фазан, сова вухата, соловейко, дрізд співочий, вивільга; трапляється балабан, занесений до Червоної книги України. Зберігається також фауністичний комплекс комах, що притаманний байрачним дібровам, серед яких майже 50 є рідкісними.

Номер слайду 14

Ботанічний сад: Ботанічний сад ДДУ

Номер слайду 15

Дніпро́вський ботані́чний сад — ботанічний сад в Україні, в межах міста Дніпра; єдиний ботанічний сад у місті. Площа 33,0 га. Заснований 1929 року, перенесений на теперішнє місце 1931 року. Підпорядкований Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара. Сьогоднішній статус — з 1972 року. Розташований у Соборному адміністративному районі міста. Лежить на захід від проспекту Гагаріна. На заході обмежений Довгою балкою; на півдні — парком Гагаріна. Район, де був створений сад, колись називався Міськими дачами. У ботанічному саду є паркова зона (біля проспекту) з оранжереєю тропічних видів, що закриті для відвідувачів, науково-дослідницьке господарство, могила засновника саду — Олександра Рейнгарда.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва: парк ім. Шевченко

Номер слайду 18

Центральний парк культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка (від заснування і до 1925 Потьомкінський сад) — центральний і найстаріший парк Дніпра, пам'ятка садово-паркового мистецтва. Парк складається з материкової частини та Монастирського острова.

Номер слайду 19

Комплексна пам'ятка природи: урочище «Лелія»

Номер слайду 20

ЛЕЛІ́Я – урочище, комплексна пам'ятка природи загальнодержавного значення (від 1975). Знаходиться побл. сіл Дубове та Турове Царичан. р-ну Дніпроп. обл. Пл. 30 га. Перебуває у віданні Царичан. селищ. ради. У складі пам'ят­­ки – пн. схили Турової гори (макросхил корін. правого берега р. Оріль) та ділянка річк. заплави біля її підніжжя. Уздовж верх. краю схилу збереглися у задовіл. стані залишки земляних фортифікац. споруд Укр. укріпленої лінії (1-а пол. 18 ст.), крутосхил укритий степ. рослинністю із вкрапленням дерев і чагарників. У заплаві представлена релікт. ділянка давнього русла Орелі, яка нині є смугою очеретово-рогозових заростей із ланцюжком мілковод. озер усере­дині. Далі від гори в межах па­­м'ятки – заплав. дубовий гай із типовим комплексом неморально-кверцетал. видів. В урочищі представлено багато видів рідкіс. степ., лучних і лісових рослин та тварин, зокрема й занесених до Червоної книги України, серед них – ковила Лессінґа, астрагал шерстистоквітковий, тюльпан дібровний, рябчик малий, джміль глинистий, ксилокопа звичайна, вусач земляний хрестоносець, махаон, мідянка, гадюка степова східна. Значну частку водно-болотяних фітоценозів складають популяції видів рослин, занесених до Європ. Червоного списку (бульбокомиш морський, осоки гостра і берегова, вех широколистий та ін.). Усі види амфібій і плазунів, які мешкають на тер., охороняються списками Берн. конвенції. Одне з наймальовничіших місць у долині Орелі та ключова ділянка для формування тер. проектованого нац. природ. парку «Орільський».

Номер слайду 21

Об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення

Номер слайду 22

Ландшафтний заказник: Балка Кирпична, Отченашкові наділи, Лівобережний

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Ботанічний заказник: Балка Павлівська, Балка Орлова, Балка Липова, Балка Осипова, Балка Бубликова, Балка Зміїна

Номер слайду 25

Ботанічна пам'ятка природи: Павлівський ліс, ділянка тополевих насаджень, ділянка дубових насаджень, Краснопільський, сад

Номер слайду 26

Геологічна пам'ятка природи: гранітні скелі

Номер слайду 27

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва: парк ім. Глоби, Севастопольський парк

Номер слайду 28

Регіональний ландшафтний парк: Дніпровські ліси (Придніпровський)

Номер слайду 29

Гідрологічний заказник: озеро Довге

Номер слайду 30

Заповідне урочище: гора Калитва

Номер слайду 31

Дякую за увагу !

pptx
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
2897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку