Об'єкти природно-заповідного фонду Дніпропетровської області . Частина 1

Про матеріал

Презентація до розділу "Природа та населення свого адміністративного регіону"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об’єкти природно-заповідного фонду Дніпропетровської областіПідготувала : Вчитель географії Скоромолот Олена Леонідівна Частина 1 Дніпровський район

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення

Номер слайду 4

Природний заповідник: Дніпровсько-Орільський. Природний заповідник «Дніпровсько-Орільський»  — розташований в межах Петриківського та Дніпровського районів Дніпропетровської області. Розташований у долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орелі). Площа 3 766 гектарів. Створений на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників «Таромські плавні» та «Обухівські заплави».

Номер слайду 5

Це неочікувана дика природа, затиснута між двома промисловими гігантами – містом Дніпро і містом Кам’янське. Тихий шепіт очерету та віковічних осокорів, спів очеретянок та солов’їв, тінь орлана посеред безодні синього неба, обережний погляд сарни, стежки борсуків – тут неймовірно слухати і вивчати природу. 

Номер слайду 6

Заповідник оберігає унікальний збережений шматочок довгозаплавних лісів у середній течії Дніпра, з їх численними протоками, заростями очерету та острівними лісами. Заплавні озера прикрашає латаття біле, водяний горіх та сальвінія плаваюча.

Номер слайду 7

Раніше подібні екосистеми були звичними, але зі створенням каскаду Дніпровських гідроелектростанцій незатопленими лишилися тільки невеликі частинки колись багатої заплави.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ландшафтний заказник: Кільченський

Номер слайду 10

Кі́льченський заказник — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Об'єкт природно-заповідного фонду Дніпропетровської області. Розташований на північний захід від міста Підгородного Дніпровського району Дніпропетровської області. Площа 100 га. Створений 1974 року. Перебуває у віданні: Дніпропетровська райдержадміністрація. Охороняється унікальний природний комплекс у долині річки Кільчені з мальовничими плесами та прилеглими байраками. Заплавна частина заказника вкрита переважно болотно-лучною рослинністю. Лісові насадження представлені берестово-кленовими дібровами. Певну цінність має ділянка бересто-ясеневої діброви. На схилах байраків зростають клен польовий, клен татарський, акація біла, берест, груша дика. Подекуди збереглися невеликі природні переліски з липи та осики. З чагарників поширені глід, бруслина бородавчаста, шипшина тощо. Галявини вкриті лучною і степовою рослинністю. Багатий тваринний світ: сарна європейська, свиня дика, заєць сірий, лисиця руда, борсук; значка кількість птахів. Заказник має наукове, рекреаційно-пізнавальне значення.

Номер слайду 11

Лісовий заказник: урочище Яцево

Номер слайду 12

Уро́чище «Я́цево» — лісовий заказник загальнодержавного значення. Розташований між селами Любимівкою і Перше Травня Дніпровського району Дніпропетровської області. Площа 175 га, охоронна зона 1189,0 га. Створений Постановою № 198 Ради Міністрів УРСР від 19.04.1977 р. Урочище є природною байрачною дібровою, в якій збереглися дуби з козацьких часів. По дну балки протікає струмок. Назва Яцевого яру, як і однойменного, нині затопленого, острова на Дніпрі, що був навпроти яру, походить від імені козака-зимовчака Яцька.

Номер слайду 13

Флора. Основною лісоутворюючою породою є дуб звичайний з участю в'яза граболистого і клена татарського; домішок становлять клен польовий, липа серцелиста, ясен, груша звичайна, яблуня лісова. Середній вік деревостанів — 80—90 років, трапляються ділянки з віковими дубами (до 150 років). У підліску — бруслина європейська, бруслина бородавчаста, бузина чорна, крушина ламка, свидина кров'яна, аморфа кущова. Багатий трав'яний покрив (понад 360 видів вищих рослин). В заказнику росте 9 видів вищих судинних рослин, занесених до Червоної книги України — рябчик руський, ковили найкрасивіша та лессінга, рястка Буше та інші. Унікальний для умов середнього та нижнього Дніпра байрак зберігає рідкісну папороть — пухирник ламкий, у степових ділянках трапляється ковил. Фауна. Надзвичайно різноманітна фауна безхребетних — понад 2500 видів, у тому числі рідкісні — турун угорський, сатир Герміона, блакитна й малинова стрічкарки. Фауна хребетних — типова для байрачно-степових комплексів і включає такі раритетні види, як степова гадюка, мідянка, зелена ящірка, борсук та інші. З тварин водяться олень європейський, козуля європейська, свиня дика, лисиця, заєць-русак, фазан, сова вухата, соловейко, дрізд співочий, вивільга; трапляється балабан, занесений до Червоної книги України. Зберігається також фауністичний комплекс комах, що притаманний байрачним дібровам, серед яких майже 50 є рідкісними.

Номер слайду 14

Ботанічний сад: Ботанічний сад ДДУ

Номер слайду 15

Дніпро́вський ботані́чний сад — ботанічний сад в Україні, в межах міста Дніпра; єдиний ботанічний сад у місті. Площа 33,0 га. Заснований 1929 року, перенесений на теперішнє місце 1931 року. Підпорядкований Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара. Сьогоднішній статус — з 1972 року. Розташований у Соборному адміністративному районі міста. Лежить на захід від проспекту Гагаріна. На заході обмежений Довгою балкою; на півдні — парком Гагаріна. Район, де був створений сад, колись називався Міськими дачами. У ботанічному саду є паркова зона (біля проспекту) з оранжереєю тропічних видів, що закриті для відвідувачів, науково-дослідницьке господарство, могила засновника саду — Олександра Рейнгарда.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва: парк ім. Шевченко

Номер слайду 18

Центральний парк культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка (від заснування і до 1925 Потьомкінський сад) — центральний і найстаріший парк Дніпра, пам'ятка садово-паркового мистецтва. Парк складається з материкової частини та Монастирського острова.

Номер слайду 19

Комплексна пам'ятка природи: урочище «Лелія»

Номер слайду 20

ЛЕЛІ́Я – урочище, комплексна пам'ятка природи загальнодержавного значення (від 1975). Знаходиться побл. сіл Дубове та Турове Царичан. р-ну Дніпроп. обл. Пл. 30 га. Перебуває у віданні Царичан. селищ. ради. У складі пам'ят­­ки – пн. схили Турової гори (макросхил корін. правого берега р. Оріль) та ділянка річк. заплави біля її підніжжя. Уздовж верх. краю схилу збереглися у задовіл. стані залишки земляних фортифікац. споруд Укр. укріпленої лінії (1-а пол. 18 ст.), крутосхил укритий степ. рослинністю із вкрапленням дерев і чагарників. У заплаві представлена релікт. ділянка давнього русла Орелі, яка нині є смугою очеретово-рогозових заростей із ланцюжком мілковод. озер усере­дині. Далі від гори в межах па­­м'ятки – заплав. дубовий гай із типовим комплексом неморально-кверцетал. видів. В урочищі представлено багато видів рідкіс. степ., лучних і лісових рослин та тварин, зокрема й занесених до Червоної книги України, серед них – ковила Лессінґа, астрагал шерстистоквітковий, тюльпан дібровний, рябчик малий, джміль глинистий, ксилокопа звичайна, вусач земляний хрестоносець, махаон, мідянка, гадюка степова східна. Значну частку водно-болотяних фітоценозів складають популяції видів рослин, занесених до Європ. Червоного списку (бульбокомиш морський, осоки гостра і берегова, вех широколистий та ін.). Усі види амфібій і плазунів, які мешкають на тер., охороняються списками Берн. конвенції. Одне з наймальовничіших місць у долині Орелі та ключова ділянка для формування тер. проектованого нац. природ. парку «Орільський».

Номер слайду 21

Об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення

Номер слайду 22

Ландшафтний заказник: Балка Кирпична, Отченашкові наділи, Лівобережний

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Ботанічний заказник: Балка Павлівська, Балка Орлова, Балка Липова, Балка Осипова, Балка Бубликова, Балка Зміїна

Номер слайду 25

Ботанічна пам'ятка природи: Павлівський ліс, ділянка тополевих насаджень, ділянка дубових насаджень, Краснопільський, сад

Номер слайду 26

Геологічна пам'ятка природи: гранітні скелі

Номер слайду 27

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва: парк ім. Глоби, Севастопольський парк

Номер слайду 28

Регіональний ландшафтний парк: Дніпровські ліси (Придніпровський)

Номер слайду 29

Гідрологічний заказник: озеро Довге

Номер слайду 30

Заповідне урочище: гора Калитва

Номер слайду 31

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
3339
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку