Обдарована дитина в сім'ї

Про матеріал
Обдарована дитина Це дитина, що виокремлюється яскравими, очевидними, іноді видатними досягненнями або має внутрішні передумови для таких досягнень у тому чи іншому виді діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обдарована дитина у сім’ї

Номер слайду 2

Обдарованість – це щасливе відхилення від середньостатистичної норми. Обдарованість – це вміння бачити незвичний ракурс у звичайному і виявляти невмотивовано високі, частіще за все творчі, здібності в одному чи декількох видах діяльності.

Номер слайду 3

Обдарована дитина. Це дитина, що виокремлюється яскравими, очевидними, іноді видатними досягненнями або має внутрішні передумови для таких досягнень у тому чи іншому виді діяльності.

Номер слайду 4

Складові обдарованої дитини. Задатки;інтересидопитливість;двидкість у засвоєнні нової інформації;схильність до постійних порівнянь, зіставлень;Прояв загального інтелекту;емоційна забарвленість;наполегливість, цілеспрямованість, рішучість, працьовитість, систематичність у роботі;креативність – уміння комбінувати, знаходити аналоги;інтуїція – схильність до надшвидкого оцінювання, рішень, прогнозів;швидке набуття знань, навичок, оволодіння прийомами, технікою праці, ремісничою майстерністю;створення особистих стратегій і тактик під час розв'язання складних, нестандартних, екстремальних ситуацій.

Номер слайду 5

Ознаки обдарованої дитини Має значний обсяг знань.  Уміє помічати тонкі відмінності.  Уміє інтегрувати й синтезувати інформацію.  Уміє аналізувати ситуацію перед тим, як діє.  З власної ініціативи вибирає складні завдання.  Уміє оцінити процес, результат, наслідки.  Уміє створювати гіпотези.  Установлює причинно-наслідкові зв'язки.  Здатна до творчих перетворень.  Уміє робити висновки.  Має критичне мислення.  Має великий словниковий запас.  Виявляє високу допитливість.  Уміє вловлювати зміст досить складних ідей.  Має розвинуту інтуіцію.

Номер слайду 6

Фактори, які заважають розвитку дитинибагатство та розмаїтість цінностей, установок;швидкі соціальні зміни, в результаті яких народжуються відмінності між цінностями батьків та дітей;соціально-економічні труднощі, бідність, расова дискримінація;зневажання дорослими почуття власної гідності;перешкоди у повноцінній участі у сімейних справах;ставлення батьків до самого визнання обдарованості дитини.

Номер слайду 7

Обдарована дитина може навіть не намагатися – вона творить, як дихає. Але не завжди дар виявляється сам по собі – його потрібно зуміти виявити. Діти часто приховують свої здібності, якщо дорослі не оцінюють їх належним чином.

Номер слайду 8

Коли батьки виявляють надмірне заохочення до якоїсь однієї сфери, діти швидко розуміють, що єдиний спосіб заслужити максимум батьківської уваги – це бути кращим в бажаній для батьків сфері. Непомірні батьківські амбіції можуть викликати високий рівень агресивності та ворожості.

Номер слайду 9

Саме наявність обдарованості в поєднанні з мотивацією і завзятою працею дають можливість говорити про талант. Тому багато залежить від батьків. Батьки будь-якої обдарованої дитини мають навчати її долати труднощі і переживати поразки. Вона не повинна постійно перебувати в стані ейфорії, викликаної власними винятковими здібностями.

Номер слайду 10

Батьки повинні пояснити вундеркінду, що не варто сподіватися на постійний успіх, славу, а треба все-таки вчити в школі навіть ненависні предмети. Батькам потрібно завжди пам'ятати: чим більше у дитини обдарувань, тим легше їх втратити. Важливо, щоб така дитина не стала егоїстом, самозакоханою, щоб була привчена до праці, могла покласти на себе роботу по дому.

Номер слайду 11

Побажання-рекомендації батькам обдарованої дитини. Батьки мають бути взірцем для дитини. Необхідно створити вдома атмосферу сприятливу для розвитку здібностей дитини. Прагніть діяти послідовно. Прагніть виховувати в собі звичку якнайчастіше говорити дитині «так». Використовувати демократичний стиль спілкування з дитиною. Не боятися несподіваних запитань дитини. Поєднуйте вимогливість до дитини з повагою до неї. Усіляко підтримуйте самостійність дитини.

Номер слайду 12

Гуманізм Патріотизм Творчість Гідність Доброта Чуйність Освіченість Інтелект Толерантність Духовність Милосердя Самоповага Інтелігентність Працелюбність Відповідальність Демократизм

pptx
Додано
6 січня 2022
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку