Обєкти природи рідного краю

Про матеріал
Пропоную Вашій увазі розробку інтегрованого уроку географії та історії у 8 класі на тему "Вивчення природи рідного краю". Розробка має на меті виховання в учнів патріотизму, розширенню знань про свій край, формування бережливого ставлення до природи. Урок передбачає роботу з штучним інтелектом. МАтеріал відповідає програмі з географії рівня стандарт.
Перегляд файлу

Тема: Ознайомлення з об’єктами природи своєї місцевості, 8 клас

Мета: поглибити знання учнів з предмету; продовжувати формувати географічний кругозір, розвивати  творче мислення, сприяти інтелектуальному та духовному розвитку особистості; формувати  вміння працювати в групах; виховувати любов до рідної землі, до своєї країни, національних  звичаїв  та традицій.

Обладнання: карта Тернопільської області, комп’ютер, словники, книги, довідкова література тощо.

Форма проведення:  урок - мандрівка

Тип уроку: інтегрований.

ХІД УРОКУ

Організація класу.

Мотивація навчальної діяльності.

-         Оскільки наша зустріч інтегрована, то вона буде включати  відомості, знання, вміння з декількох предметів – географії,  історії, біології, мистецтва, трудового навчання.

 

  1. Узагальнення окремих фактів, понять, явищ

 

  Україно! Мій коханий краю,

Мати наша рідна і свята!

Небо чисте над тобою має,

Медом диха нива золота.

Ми з тобою завжди, Україно!

Ми з тобою разом повсякчас,

Поки б’ється в грудях серце вірне

І допоки в душах жар не згас.

Україно, ти для мене диво.

І нехай пливе за роком рік,

Буду, мамо, горда і щаслива,

З тебе чудуватися повік.  

 

 - Багата й різноманітна природа України. Завдяки географічному положенню та кліматичним умовам у нас є просторі степи, й густі ліси, лагідні моря й величезні гори,бурхливі річки та спокійні озера, на  просторах країни ростуть тисячі видів рослин та водиться величезна кількість тварин. Змінюються пори року-і кожна з  них дарує нам свою особливу красу. Україна завжди асоціюється з безкраїми золотими ланами під чистим блакитним небом. Повний дозрілий колос пшениці символізує багатство та родючість, він важкий і хилиться до самої землі. Над ланами кружляють птахи,і далеко навкруги розноситься їхній спів.

 - Природа України радує око. Проте справжня її краса в тому, що вона наділяє нас усім необхідним для життя - повітрям і водою, корисними копалинами, їжею, сировиною для будівництва, пошиття одягу, друкування книжок. Щоб краса української природи не збідніла, не зникли її чудові ландшафти, не зміліли річки, не вимирали тварини ми маємо  піклуватися про неї-будувати екологічні виробництва, користуватися чистою енергією,та й просто не смітити на вулицях.

 

Актуалізація знань

1. Географічне положення Тернопільської області.

2. Природні умови та ресурси тернопільщини.

3. Обєкти природозаповідного фонду.

4. Особливості зайнятості населення адміністративного регіону.

 

-         Назвіть місцезнаходження «семи чудес» тернопільщини

 

1. Гора Бона, м.Кременець;

2. Дністровський каньйон (Івано-Франківська, Вінницька,Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька);

3. Збаражський замок;

4. Джуринський водоспад (с.Нирків);

5. Плебанівський віадук на теребовлянщині;

6. Кришталева печера, с. Кривче;

7. Лавандове поле, с.Зарубинці.

 

-         Тема-епіграф нашої сьогоднішньої мандрівки «Моє село – перлина тернопілля».

-          

Повна адреса нашого населеного пункту:

 с.Ішків у Купчинецькій сільській громаді Тернопільського  району Тернопільської області. Розташоване на річці Стрипа на заході району.

 

Відео: https://www.facebook.com/reel/1450110675917125 

вигляд на Ішків з висоти пташиного польоту.

 

-         На території села та його околиць є багато цікавих та визначних місць.

F:\DCIM\Camera\2017-11-18 13.44.05.jpg    C:\Users\пк\Downloads\1713517058273.jpg

              - Біля нашого села розкинулась мальовничий куточок тернопільщини - Ішківський загальнозоологічнний  та орнітологічний заказник. Це територія й акваторія, на яких охороняються окремі види рослин і тварин та природні комплекси : озеро, болото, ділянки лісу та лугів з багатим різнотрав’ям. Тут дозволена обмежена господарська діяльність , але тільки така, що не завдає шкоди об’єктам,  які охороняються. Проте, навіть розвинена мережа заповідних територій  не може забезпечити збереження біорізноманітності, якщо не припиниться згубний вплив  людини.

 За селом,через Ішківський загальнозоологічний та орнітологічний заказник в східній частині протікає річка Стрипа. Вона бере початок у Зборівському районі, є притокою Дністра. Довжина річки становить 140 км, а її протяжність на території села - 4,6 км, ширина біля села 2,5 м, глибина до 1,5 м.

 Наш ставок має статус орнітологічного заказника. Його облюбували водоплавні птахи: крижень, лелеки, крячок малий, лебідь-кликун. Свою назву він отримав за гучні,  трубні крики, які птах видає  під час польоту. Плаваючи, шию тримає горизонтально, крила щільно притиснуті до тіла , плаває неквапливо і велично. Злітаючи з води, довго розбігається, поступово набираючи швидкість та висоту.

IMG-1cb7641f6d211884a802c432ed61bb8c-V

 КАНАЛИ»- частина місцевості біля села Ішків, на якій здійснювалися роботи по зміні рельефу, вивезенні торфу.

Колись на цьому місці був високий пагорб. Сьогодні – це відносно  рівнинна  частина місцевості. У 1961 році геологічна експедиція з Києва у заплавах річки Стрипи виявила родовища торфу. Після цього проводилися осушувальні роботи, прокопані штучні канали, змінилось  русло річки, розпочалося добування торфу.

Вигляд на заказник https://www.youtube.com/watch?v=ypGaV40UUNA&t=65s


- На відео можна побачити місця подій роману «Троща» Василя Шкляра. Саме тут переховувалися та боролися з московитами герої роману.

Одна з частин Ішкова, що поруч заказника, має назву Дворище, у перекладі – Вілла.

-      Окрім прирородніх об’єктів, на території села є пам’ятні історичні місця та культові споруди. У 1934 році під керівництвом отця Яремака розпочато будівництво  кам’яної церкви поряд з дерев’яною . Отже, це третя церква  за часів існування села.  Це є надзвичайно гарна та унікальна споруда. Будівництво тривало до 1937 року. Спершу люди виготовили біля 20 тисяч цеглин, тоді зі Струсова возами зимою по замерзлій річці возили червоний камінь. За одну зиму 1935 року люди звезли камінь на будівництво храму. Розпис храму виконав художник Іван Труш.

 Недалеко розбудували велике триборство, де мешкала родина пароха. Це територія сьогоднішньої школи . За отця-декана Романа Гука , о.Євгена Зарудного приборство відновили  та відремонтували. C:\Users\пк\Desktop\МОЇ КУРСИ\церква.jpg

Церква архистратига Михаїла.

-         На території селі Ішків у давнину був замок.

Карта фон Міга

Відео: https://www.facebook.com/Ishkiv/videos/1937985546603100 

гора святого Антонія

 Перші відомості про село датуються 1430 роком. Біля церкви (зараз церкви немає, на її місці стоїть хрест, присвячений Святому Антонію, адже церква була освячена на честь святого Антонія), на березі ріки є замчище – чотирикутник з валів які розширені по кутах. За переказами місцевих людей тут була торгова площа.

 Замок міг охороняти переправу через Стрипу на шляху з Микулинців через Козову на Бережани (шлях не був основним, а був другорядним). Населений пункт зі сходу був захищений рікою Стрипою, з південного заходу – притокою Стрипи рікою Студенкою, яка має заболочені береги. З півночі був ліс. Замок був квадратним, сторона квадрату – 130 метрів, площа – 1700 квадратних метрів. Ворота були з північно-західного боку. Замок і церква святого Антонія були споруджені в ХV столітті.

 

-         Уявіть, що упродовж нашої мандрівки ми зустрілись із відомими людьми - виходцями з Ішкова.  Хто б це міг бути?

-          

Серед відомих уродженців села:

Еліас Войтина (1942 р. н.) – інженер, громадський діяч;

Христофор Войтина (1930 р. н.) – священик, громадський діяч;

Михайло Кріцак (1946 р. н.) – педагог;

Василь Кульчицький (1918–1983) – вчений фізик, літератор, композитор, діяч культури;

Микола Маринович (1861–1944) – військовик,генерал – хорунжий армії УНР громадський діяч;

Михайло Мигоцький (р. н. невід.–1932) – військовик, вояк Леґіону УСС;

Лонгин Мігоцький (1905–1978) – лікар, самодіяльний композитор, громадський діяч;

Світлана Пида (1959 р. н.) – педагог, науковець;

Ігор Федоров (1954 р. н.) – військовик, ґенерал-майор, миротворець;

Роман Штанґрет (1900–1993) – учасник національно-визвольних змагань.

 

 У нашому селі народився творець виробів  з рогози Ярослав Ремінецький. Він народний майстер, заслужений майстер народної творчості України (2006), член Національної спілки майстрів народних мистецтв України (1990). Учасник виставок у Тернополі, Києві, Пензі, Слівені, Бендерах. Роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях в Україні й за кордоном. Автор збірки віршів «Барви Поділля» (2001).

-                     У кожного з нас є своє улюблене захоплення. Іноді воно стосується дуже особистісної сфери інтересів, може видаватись комусь дивним або нудним. А, щоб улюблена справа стала цікавою багатьом — нею можна і навіть варто поділитися. Так вирішив тернопільський музикант - мультиінструменталіст Петро Катола. Його захоплення музикою народило задум створити заклад, де можна було б зібрати те, що її творить. Це – музичні інструменти.

 Петро Катола разом із дружиною Антоніною заснували в селі Ішкові  інтерактивний музей музичних інструментів «Камертон». Це єдиний такий заклад у нашій області, а найближчий подібний йому — у Верховині на Івано-Франківщині, однак там представлені лише українські етнічні інструменти, а в Ішківському «Камертоні» — з усього світу. Як розповіла пані Антоніна, в колекції — інструменти з усіх континентів. Загалом у музеї представлено близько 200 експонатів та їхня кількість постійно збільшується.

 

            https://gazeta-misto.te.ua/wp-content/uploads/2024/04/1-12.jpeg

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Xc8F-woEA8

 

Підбиття підсумків

     Які форми рельєфу переважають у нашій місцевості? Які культури вирощуються? Чи відомі Вам червонокнижні рослини, які ростуть у нашій місцевості?

-  Упродовж цього уроку ми з Вами здійснили мандрівку стежками рідного села. Нам відкрились маловідомі історичні факти із життя нашого краю. А зараз спробуйте зазирнути у майбутнє рідного Ішкова, використавши штучний інтелект.

 

Пісня Тараса Петриненка «Україно»

 Використані джерела:

 

https://www.zamky.com.ua/ternopilska-oblast/zamok-v-seli-ishkiv/

https://gazeta-misto.te.ua/ponad-200-eksponativ-instrumentiv-z-usih-kontynentiv-zberigayutsya-v-interaktyvnomu-muzeyi-na-ternopilshhyni

Бай І. Ішківський загальнозоологічний заказник // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А  Й. — 696 с.  ISBN 966-528-197-6.

https://irp.te.ua/ishkiv-kupchyneczka-gromada-ternopilska-oblast

https://pryroda.in.ua/step/parki-i-zapovidniki/prirodno-zapovidni-obyekti-stepu/ishkivskij/

 

docx
Додано
22 квітня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку