Образотворче мистецтво і математика

Про матеріал
В презентації розкрито поняття золотого перерізу на прикладах творів мистецтва та навколишнього світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво і математика Вчителі Аульської СЗШ: математики Бурхович Л.О. Образотворчого мистецтва Курило О.М.

Номер слайду 2

Математика потрібна всім. Важко знайти таку галузь людської діяльності, де можна було б обійтися без неї, причому з часом діапазон її практичного застосування збільшується. Нині все більше і більше професій потребують високого рівня знань і застосування математики. Вона так стрімко розвивається, що передбачити, якою стане у майбутньому, неможливо. Зрозуміло одне – вона буде ще кориснішою і потрібнішою людям.

Номер слайду 3

Художники-мислителі, теоретики та педагоги, розмірковуючи над проблемою навчання, завжди доходили висновку, що без науки мистецтво розвиватися не може. І. Рєпін зауважував: «Де наука не прийшла на допомогу мистецтву, там мистецтва немає, там є ще тільки передпокій мистецтва – ремесло». Ми хочемо допомогти кожному учневі полюбити математику і прослідкувати її застосування в житті. Соціологічне опитування: «Чи має відношення математика та математичні поняття до мистецтва?»

Номер слайду 4

Художник – це людина, збагачена досвідом життя, великими знаннями в різних галузях науки; це дослідник, який невтомно шукає та переносить правду життя в полотно. Створюючи картини, художник щодня зустрічається з поняттям пропорції, масштабності, відношення величин, просторовою побудовою. Терміни, якими він оперує: головна точка сходження, центр картини, осьова лінія, проекція, лінія горизонту відношення та інші.

Номер слайду 5

точка С ділить відрізок АВ у золотому перерізі, якщо AС : АВ = СВ : АС а/х≈1,618 а -x a A B C Золотий переріз Одне з понять яке часто використовують художники в своїх роботах це-золотий переріз Числа Фобиначчі: 1,2,3,5,8,13,21,54 відношення останього члена до попереднього наближається до 1,618 х

Номер слайду 6

Художники та скульптори зображають людські тіла, вони стверджують, - що талія поділяє досконале людське тіло у відношенні золотого перерізу: а/х≈1,618, де а – висота людини (м); х – відстань між талією та ступнями (м); Для чоловіків а/ х≈1,625; Для жінок а/х≈1,6. Тобто, пропорція чоловічої фігури ближча до золотого перерізу ніж пропорція жіночої.

Номер слайду 7

Учні провели власні вимірювання Ваня Олег Юля Зріст, а 1,8 1,75 1,68 Відстань від талії до ступні, х 1,07 1,01 10,5 Відношення 1,68 1,73 1,6 Прийшли до висновку – фігура підлітка не досконала ,але наближається до золотого відношення. а/х≈1,618

Номер слайду 8

І знову висновок – Він існує! Людина – найдосконаліше творіння природи – створена в пропорції золотого перерізу, які ми спостерігаємо в будові тіла, рук, кисті, ока.

Номер слайду 9

Вимірювання інструментів, якими людина користується майже кожного дня показали, що в їх виготовлені просліджується розвиток золотого перерізу.

Номер слайду 10

Художник – учень природи, тому він повинен не тільки малювати з натури і копіювати природу, а й вивчати її композиційні закони, закони формотворення, говорити мовою природи і створювати картини за законами гармонії та краси. Розглянемо результати досліджень картин, які провели учні

Номер слайду 11

Зорові центри Т.Г.Шевченко Циганка -ворожка І.Ю.Репін Айвазовський

Номер слайду 12

Трипільський посуд Олень Андріївська церква Пару

Номер слайду 13

Цікаві факти Ураган закручується по спіралі, спірально плете свою павутину павук Подвійною спіраллю закручена молекула ДНК.

ppt
Додано
20 серпня 2020
Переглядів
932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку