Що таке харчові добавки?
Класифікація харчових добавок.
Шкідливі харчові добавки.
Чорний список харчових добавок.
Екологічна експертиза продуктів харчування.
Цікавий матеріал можна використати як на уроці біології так і для виховної роботи.
"Вставити слово" Скарбничка народної мудрості "Було б ________ все інше наживне" (здоров'я) "Без __________ і віл не потягне" (їжі) "Без __________ і хліб не смачний" (солі) "Знайди відповідність" З наведеного списку виберіть: 1 – харчові продукти, 2 – харчові речовини 3 – харчові добавки молоко, оцет, пшоно, білки, яблука, паприка, сіль, вуглеводи, м'ясо, жири, сода, вода, риба, цукор.
Штучні харчові добавки Згідно з системою кодифікування харчових добавок, всі вони згруповані таким чином: — Е100-Е182 — барвники; — Е200–Е280 — консерванти; — ЕЗОО–Е391 — антиокислювачі (антиоксиданти); — Е400–Е481 — стабілізатори, емульгатори, загусники; — Е5ОО–Е585 — регулювальники кислотності, розпушувачі; — Е600–Е699 — підсилювачі смаку та аромату; — Е700-Е899 — запасні індекси для іншої можливої інформації; — Е900–Е999 — глазуруючі агенти, підсолоджувачі, піногасники; — Е1000-Е1521 — емульгатори, герметики, ферменти, влагоудержувачі.
"Чорний список" Алергікам не рекомендується споживати продукти харчування, в яких містяться: Е131, Е132, Е160, Е210, Е214, Е217, Е231, Е239. В астматиків Е102, Е107, Е122, Е155 викликають напади астми. Розлад травлення можуть викликати Е338, Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е465, Е466. Барвники Е103, Е105, Е121, Е211, Е125, Е126, Е131, Е142 при великих концентраціях можуть викликати утворення злоякісних пухлин. Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233,Е211,Е339. Е127 може стати причиною порушення функцій щитоподібної залози.