Одновимірні масиви. Поняття та застосування.

Про матеріал
Мета: Навчальна: Ознайомлення учнів із поняттям та особливостями одновимірних масивів у мові програмування Python. Навчити учнів створювати, ініціалізувати та працювати з одновимірними масивами. Розвивання навичок написання ефективного та читабельного коду. Розвиваюча: Розвиток логічного мислення та алгоритмічних навичок при вирішенні завдань на роботу з масивами. Вдосконалення навичок використання мови Python для розв'язання конкретних завдань. Виховна: Сприяння розвитку командної роботи через взаємодію при вирішенні завдань. Закріплення цінностей відповідальності та організації у виконанні завдань. Підтримка інтересу до програмування як інструмента для вирішення різноманітних завдань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одновимірні масиви. Урок з інформатики

Номер слайду 2

Повторимо правила поведінки та безпеки в комп’ютерному класі

Номер слайду 3

Пригадаємо1. Як створити прямокутник у модулі Tkinter?2. За допомогою якого модуля можна запрограмувати випадкову появу того чи іншого об’єкту?3. Для чого призначений оператор global?4. Що таке атрибути класу?5. Що означає параметр self у заголовку методу? 6. Скільки екземплярів можна створити на основі класу?

Номер слайду 4

Поняття, реалізація та застосування масивів. Масив — це структурований тип даних,усі елементи якого мають лише один тип,наприклад int, char та ін.

Номер слайду 5

Поняття, реалізація та застосування масивів. Title in here. Title in here. Title in here1. Одновимірний масив - це пронумерована послідовність значень одного типу, що мають спільне ім’я.2. Двовимірний масив - таблиця з n рядків, m стовпців. Якщо для задання місцеположення елемента в масиві необхідно вказати значення двох індексів.3. Багатовимірний масив - це масив масивів. Робота з багатовимірними масивами подібна до роботи з одновимірними. Відмінність лише в тому, що використовуються додаткові квадратні дужки.

Номер слайду 6

Поняття. Одновимірний масив — це нумерована послідовність однотипних елементів. Такий масив можна уявити, наприклад, як таблицю, що містить один рядок або стовпець. Він є динамічним — ви можете змінювати його довжину, додавати або видаляти елементи й ін.

Номер слайду 7

Поняття, реалізація та застосування масивівx[0], x[1], x[2], …, x[n-1]індексидані будь-якого типуmas[4]=6

Номер слайду 8

Поняття, реалізація та застосування масивівa = [5, 9, 3, 12] a[0]=5, a[1]=9, a[2]=3, a[3]=12 Зверніть увагу, що нумерація елементів у масивах мови Python починається з нуля.

Номер слайду 9

Наведено програмний код створення масиву, елементами якого є рядки

Номер слайду 10

Програмний код, у якому циклічно обчислюються значення виразу, кожне з яких присвоюється елементу масиву.

Номер слайду 11

Програмний код, у якому масив створюється шляхом уведення значень його елементів із клавіатури.

Номер слайду 12

Оператори й функції для роботи зі масивами{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}len(s)довжина послідовності ss[j]повертає значення j-го елемента списку s або (len(s)+j)-й при j < 0s[j]= xнадання елементу з номером j списку s значення xs[i:j:d]зріз зі масиву s від елементів i-го до j-го з кроком dmin(s)найменший елемент smax(s)найбільший елемент ss + t результат «дописуванням» до списку s списку ts*n або n*sрезультат n-кратного повторення списку s

Номер слайду 13

Методи, які використовують при роботі з масивами{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}append(x)додає елемент зі значенням x в кінець послідовностіclearочищує масивcopy створює копію масивуcount(x)повертає кількість елементів зі значенням xextend(s)розширює масив, додаючи до кінця поточного списку список sindex(x[,j0[,j1]]) повертає найменший iндекс елемента зі значенням xinsert(j,x)вставляє на місце з номером j елемент зі значенням xpop(j)повертає значення елемента з номером j, видаляючи його з послідовностіremove(x)вилучає елемент з найменшим iндексом серед тих, що мають значення xreverse()змінює порядок елементів на зворотнийsort([f])упорядковує елементи з можливістю використання власної функції порівняння f

Номер слайду 14

Способи виведення елементів списку. Вказівка print(a) виводить елементи масиву a у квадратних дужках через кому.forзмінюючи індекс j, виводити елемент масиву з індексом j.for i in range(len(A)): print(A[i], end = ' ')змінюючи не індекс елемента масиву, а його значення.for elem in A: print(elem, end = ' ')

Номер слайду 15

Цікаво знати

Номер слайду 16

Працюємо за комп’ютером. Працюємо з інструкційними картками

Номер слайду 17

Бесіда за питаннями. Рефлексія1. Що називають масивом?2. Які існують структури масивів?3. Яку структуру має одновимірний масив?4. Як можна звернутися до окремого елемента масиву? 5. Як нумеруються рядки і стовпці двовимірного масиву у мові Python?6. Як здійснюється звернення до елементів двовимірного масиву?7. Назвіть методи роботи зі масивами.8. Назвіть способи виведення елементів масиву.9. Чи вдалося вам впоратися із практичною роботою?10. Чи виникали у вас труднощі при виконанні завдання?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати конспект. Дякую за увагу!До нових зустрічей!

pptx
Додано
27 березня
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку