Оформлення документів засобами текстового редактора. Стилі

Про матеріал
Тема: «Оформлення документів засобами текстового редактора. Стилі» Мета: систематизувати і узагальнити знання, подати новий навчальний матеріал про використання стилів, правила стильового оформлення документів різних типів.
Перегляд файлу

 

Тема: «Оформлення документів засобами текстового редактора. Стилі»

Мета: систематизувати і узагальнити знання, подати новий навчальний матеріал про використання стилів, правила стильового оформлення документів різних типів.

Тип уроку: комбінований урок.

План уроку:

Актуалізація опорних знань учнів.

Вивчення нового навчального матеріалу.

Практичні завдання.

Актуалізація опорних знань учнів.

Що таке форматування тексту (параметри)? (шрифти і абзаци)

Новий матеріал:

Стилі. Правила стильового оформлення документів різних типів.

На попередніх уроках вам доводилося неодноразово створювати нові текстові документи та оформлювати їх належним чином, встановлюючи потрібні значення властивостей для об’єктів різних типів – тексту, таблиць, рисунків тощо. Якщо документ великий і має значну кількість різноманітних об’єктів, то форматування кожного окремого об’єкта може зайняти багато часу. Для прискорення оформлення документа і його об’єктів зручно використовувати стилі.

Стиль – це набір значень властивостей об’єктів певного типу, який має ім’я.

Наприклад, стиль абзаців визначає спосіб вирівнювання абзацу на сторінці, відступи від поля, міжрядковий інтервал тощо; стиль таблиць – колір і шаблон ліній меж таблиці, ширину стовпців і висоту рядків та спосіб обтікання таблиці текстом тощо.

Текстовий процесор Word  за замовчуванням має власну бібліотеку професійно розроблених стилів, так звані експрес-стилі, в яких значення властивостей об’єктів підібрані гармонійно, з урахуванням основних вимог дизайну. Такі стилі розроблені для всіх типів об’єктів текстового документа – тексту, таблиць, графічних зображень та ін. Використання стилів дає змогу однією дією одразу змінити значення кількох властивостей об’єкта.

Колекцію стилів користувач може доповнювати новими стилями, створюючи їх на основі вже існуючих або наново. Під час збереження документа з ним автоматично зберігаються і застосовані стилі, тобто при подальших відкриттях документа вигляд його буде такий самий.

Тема документа – це набір узгоджених між собою стилів оформлення об’єктів текстового документа, який має ім’я.

Вимоги до оформлювання документів. Згідно з цим стандартом:

- службові документи оформляються на папері формату А4 (210 - 297 см) та А5 (210 - 148 см);

- мінімальні розміри полів складають: ліве – 30 мм; праве – 10 мм; верхнє і нижнє – по 20 мм;

- шрифт основного тексту – Times New Roman, розмір 12–14 пт, міжрядковий інтервал – 1–1,5 рядка, відступ першого рядка абзацу – 1,25 см;

- зображення емблеми організації або товарний знак розміщується біля лівого поля на одному рівні з назвою організації.

Також слід дотримуватися загальних правил стильового оформлення текстів:

- основний текст документа бажано оформлювати в одному форматі, інший формат використовувати для виділення заголовків, окремих смислових фрагментів;

- кількість різних кольорів і шрифтів у документі не повинна перевищувати трьох;

- розмір символів, міжрядковий інтервал слід підбирати такими, щоб текст читався легко, без напруження очей;

- кольорова гама повинна відповідати призначенню документа – вітальна листівка може бути оформлена яскравими, насиченими кольорами, а простий лист варто оформлювати в більш спокійних тонах;

- графічні зображення в документі (рисунки, діаграми, схеми) повинні доповнювати зміст тексту, роз’яснювати або ілюструвати його окремі моменти;

- графічні зображення (фотографії, рисунки, схеми) також потрібно оформлювати в єдиному стилі;

- на всіх сторінках робити однакове тло і поля, якщо інше не вимагається змістом документа тощо.

Виконання практичного завдання.

 

Практичні завдання:

1.Створіть файл «Робота з стилями1». Відформатуйте об’єкти текстового документа в офіційно-діловому стилі, створивши свій стиль:

Назва стилю «Мій стиль» на основі  «обычный»:

Параметри: Times New Roman, розмір 13 пт, Колір тексту – темно-синій міжрядковий інтервал – 1,5, відступ першого рядка (абзац) – 1 см; поля ліве -3, праве - 2, верхнє, нижнє -  2, вирівнювання – по ширині, відступ зліва і справа співпадає з полями.

 

Автобіографія

Під час написання автобіографії (виклад людиною свого прожитого життя) можна використовувати різні стилі: художній стиль; офіційно-діловий.

В залежності від цілей і обирають певний стиль викладу своєї біографії.

Якщо автобіографія потрібна як документальне представлення своєї персони для влаштування на роботу і т. п., тоді обирають офіційно-діловий стиль. Коли ж бажають просто поділитися спогадами, розважити читача своїми життєвими досягненнями, обирають художній стиль.

 

2.Створіть файл «Робота з стилями 2». Відформатуйте об’єкти текстового документа в художньому стилі, створивши  «Мій стиль2»  Параметри  «Мій стиль2» для основного тексту на основі  «обычный»:

 Arial Black, розмір 14 пт, Колір тексту – червоний міжрядковий інтервал – 2,5,  поля: ліве -  3, праве  - 3, верхнє, нижнє  - 2, вирівнювання – по центру, відступ зліва і справа співпадає з полями, жовта заливка фону, широка рамка синього кольору навколо абзацу, буква К-буквиця.

 

Ох!

Колись-то давно, не з моєї пам'яті, мабуть, ще й батьків і дідів наших не було на світі, жив собі убогий чоловік з жінкою, а у них був одним один син, та й той не такий як треба: таке ледащо той одинчик, що господи! Нізащо і за холодну воду не візьметься, а все тільки на печі сидить та просцем пересипається. Уже йому, може, годів з двадцять, а він усе без штанців на печі сидить — ніколи й не злазить; як подадуть їсти, то й їсть.

 

Підведення підсумків уроку.

 

Домашнє завдання.

 

docx
Додано
26 січня 2019
Переглядів
1321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку