Охорона природніх ресурсів

Про матеріал
Презентацію можна використовувати на уроках з курсу "Пізнаємо природу" в 6 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона природних ресурсів. Курс пізнаємо природу6 клас

Номер слайду 2

Людина в своєму житті й діяльності користується природними ресурсами: біологічними (повітря, вода, харчові продукти) мінеральними й енергетичними (руди металів, нафта, вугілля тощо)кліматичними простіром для життя генетичним фондом

Номер слайду 3

Складові частини природніх ресурсів Землі

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відновлювальні ресурси. ЗемельніБіологічні

Номер слайду 6

Невідновлювальні ресурси. Мінерали. Відмерлі тварини та рослини

Номер слайду 7

Дійсно невичерпні ресурси. Енергія Сонця. Енергія вітру

Номер слайду 8

Дійсно невичерпні ресурси. Припливи і відпливи. Енергія течій і хвиль

Номер слайду 9

Відносно не вичерпніВода. Повітря

Номер слайду 10

Чому вода і повітря відносно не вичерпні природні ресурси?????

Номер слайду 11

повітря й вода, могли б вважатися невичерпними, настільки вони великі за масою. Проте людині потрібні повітря й вода певної якості, а сьогодні в зв'язку з антропогенним забрудненням і повітря, і вода в багатьох ділянках Землі вже втратили свою первісну чистоту, а то й стали малопридатними чи й зовсім непридатними для життя.

Номер слайду 12

Що буде, якщо людина використає всі природні ресурси??????

Номер слайду 13

Це — хибний шлях розвитку, який приводить до швидкого розтрачування багатств, що їх природа накопичувала протягом тривалого часу, до інтенсивного забруднення біосфери і, крім того, ставить перепону розвитку людства, бо ці ресурси на Землі обмежені і значною мірою вичерпані. Те ж саме стосується й багатьох родовищ металічних руд. Це одна з причин глобальної екологічної кризи, що загрожує сьогодні людству.

Номер слайду 14

Що ж до кліматичних ресурсів, то слід зазначити, що люди живуть у всіх кліматичних зонах Землі — від полярних широт до тропіків. Проте в екстремальних кліматичних умовах людина змушена витрачати багато сил і ресурсів для забезпечення свого життя. Згадаймо, як живуть ескімоси Гренландії чи бушмени в пустелі Калахарі.????

Номер слайду 15

Життєвий простір людина використовує для спорудження жител для себе, промислових підприємств, використовує його для вирощування сільськогосподарських продуктів тощо. Освоюється простір і у вертикальному напрямі: збільшується висота будинків у містах, використовується підземний простір (шахти метро, трубопроводи). Як встановлено вченими-екологами, для збереження біосфери частина поверхні суші (3 — 5%) має бути абсолютно недоторканою людиною.

Номер слайду 16

Близько 30% площі суші має бути в стані, наближеному до первісного природного (ліси, заказники, національні парки). Із тих 65%, що залишається, половина має відводитись під виробництво продуктів харчування і лише близько 30% людина може використовувати для спорудження міст, сіл, промислових підприємств тощо.

Номер слайду 17

Охорона природніх ресурсів — Система державних, суспільних та міжнародних заходів, які забезпечують раціональне використання, відновлення, примноження та збереження природних ресурсів від руйнування, забруднення та виснаження. Охорона навколишнього середовища має велике економічне та соціально-політичне значення, вона здійснюється з господарською, науковою, оздоровчою та культурною метою.

Номер слайду 18

Тому, починаючи з середини ХХ ст., значне виснаження природних багатств та забруднення навколишнього середовища змусили органи влади багатьох країн вжити заходів з охорони надр, атмосферного повітря, вод, лісів, тваринного та рослинного світу. У більшості країн з високим та середнім рівнем розвитку створені національні парки, заповідники, заказники та інші території, що охороняються.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
398
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку