Окупація та анексія Росією Криму. Збройна агресія Росії на сході України.

Про матеріал
Тема. Окупація та анексія Росією Криму. Збройна агресія Росії на сході України. Визначити передумови, причини, ознаки та наслідки збройної агресії Росії проти України; схарактеризувати зміст документів України, Європейського Союзу (ЄС), ООН, США про визнання Росії агресором. Розкрити зміст понять "Мінські домовленості", "тимчасово окупована територія", "антитерористична операція" (АТО), "Операція об’єднаних сил" (ООС), "добробат", "кіборги", "гібридна війна", "волонтерський рух". Формувати вміння аналізувати Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затверджене Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 р.; обґрунтувати на основі аналізу документів твердження про визнання Росії державою-агресором щодо України. Виховувати усвідомлення необхідності вшанування героїзму та жертовності загиблих захисників України від збройної агресії Росії; повагу до територіальної цілісності України і недоторканості державних кордонів як головних умови суверенності та незалежності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План 1. Окупація та анексія Росією Криму. 2. Збройна агресія Росії на сході України. АТО. 3. Реакція світової спільноти на збройну агресію Росії. Санкції проти Росії. 4. Мінські угоди. 5. Операція об’єднаних сил (ООС).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Операція з окупації Кримського півострова розпочалася 20 лютого 2014 р.

Номер слайду 5

23 лютого 2014 року виникло протистояння в Криму між проросійськими силами та кримськотатарським Меджлісом і проукраїнськими організаціями, які відстоювали інтереси України на півострові.

Номер слайду 6

Російські військові без розпізнавальних знаків ("зелені чоловічки", "ввічливі люди") захопили державні будівлі Криму й підняли над ними російський триколор.

Номер слайду 7

"ввічливі люди" "зелені чоловічки"

Номер слайду 8

Поки російські війська здійснювали агресію, В. Путін цинічно заявляв, що російських військ на півострові немає, а «місцева самооборона» амуніцію та озброєння «купила у воєнторзі». Лише через рік він сам зізнався в обмані.

Номер слайду 9

16 березня 2014 р. окупанти провели в Криму так званий «референдум».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Після референдуму в Кремлі було підписано договір про прийняття Криму й Севастополя до складу Російської Федерації - як Республіку Крим, що увійшла до складу Південного федерального округу.

Номер слайду 12

Анексія - це насильницьке приєднання державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. За міжнародним правом анексія - один з видів агресії і спричиняє міжнародно-правову відповідальність

Номер слайду 13

Сепаратизм - політика і практика відокремлення, відділення частини території (сецесії) держави з метою створення суверенної держави, дезінтеграцію країни, переходу до складу іншої держави (іредентизм) чи набуття статусу дуже широкої автономії

Номер слайду 14

Росія постала перед світом як країна-агресор. Генеральна асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України та визнала Крим і Севастополь територією України.

Номер слайду 15

2014 р. Росія порушила умови Меморандуму

Номер слайду 16

Характеризуючи події, відображені на карикатурі, доцільно використовувати поняття А «анексія» Б «депортація» В «мобілізація» Г «лібералізація» ЗНО 2016

Номер слайду 17

Яку дату вважають початком операції з анексії Росією Криму? А 30 листопада 2013 р. Б 16 січня 2014 р. В 20 лютого 2014 р. Г 14 квітня 2014 р.

Номер слайду 18

Яке поняття використаєте в розповіді про явища/процеси, що про них свідчить медаль? А "газові війни" Б корупція В "зелені чоловічки" Г антитерористична операція

Номер слайду 19

головна причина розв’язання проти України «гібридної війни» Неспроможність Російської Федерації після переможної Революції гідності продовжувати неоімперську політику щодо України

Номер слайду 20

«Гібридна війна» (від латин. hibrida - помісь) - комплекс заходів, що поєднують як воєнні форми здійснення агресії, так і нетрадиційні інструменти, що мають на меті створення в державі - об’єкті нападу - внутрішніх суперечностей та конфліктів для досягнення політичної мети агресії, які досягаються за допомогою звичайної війни.

Номер слайду 21

За основу «гібридної війни» взято насамперед збройну агресію, що проявилася в: російській анексії території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя; у повномасштабному вторгненні російських військ в окремі райони Донецької та Луганської областей; у закиданні на терени України російських спецпідрозділів та агентів для ведення розвідувально-диверсійної діяльності; організації, координації та підтримці місцевих злочинних і терористичних елементів і звичайних запроданців на сході та півдні України.

Номер слайду 22

Інформаційна війна Невоєнні засоби агресії

Номер слайду 23

Росія вела й веде пропаганду під гаслами вигаданих «Новороссии» і «русского мира» «Русская весна»

Номер слайду 24

Починаючи з березня 2014 р. проросійські терористи захопили окремі державні установи Донецька, Луганська й інших міст Донбасу.

Номер слайду 25

12 квітня 2014 р. російські загони під командуванням офіцерів спецслужб РФ вторглися на територію України.

Номер слайду 26

«Іхтамнєти» (від рос. «их там нет»)

Номер слайду 27

13 квітня 2014 р. виконувач обов’язків Президента України О. Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції (АТО) у Донецькій та Луганській областях. 14 квітня 2014 р. – початок АТО

Номер слайду 28

Антитерористична операція (АТО) - комплекс скоординованих спеціальних заходів, спрямованих на попередження, запобігання та припинення терористичної діяльності, звільнення заручників, підтримання безпеки для населення, знешкодження терористів, мінімізацію наслідків терористичної діяльності.

Номер слайду 29

Яка подія відбулась 14 квітня 2014 р.? А проведення псевдореферендуму щодо статусу Криму Б початок антитерористичної операції В позачергові вибори до Верховної Ради України Г підписання в Мінську Угоди про припинення вогню на Донбасі

Номер слайду 30

11 травня 2014 року були проведені псевдореферендуми про незалежність так званих «Донецької народної республіки» («ДНР») та «Луганської народної республіки» («ЛНР»).

Номер слайду 31

17 липня 2014 р. російські ракетники збили біля Донецька пасажирський літак Малазійських авіаліній «Boeing 777» (рейс МН-17). Загинуло 298 осіб.

Номер слайду 32

Кіборги Донецький аеропорт 26 травня 2014 р. - 22 січня 2015 р.

Номер слайду 33

Кіборги - герої-оборонці Донецького аеропорту.

Номер слайду 34

Популярна назва людей, зображених на поданій фотографії А волонтери Б євромайданівці В кіборги Г "тітушки"

Номер слайду 35

Укажіть об'єкт, що стосується поданого нижче плаката А Вінницький автобусний вокзал Б Донецький аеропорт В Одеський морський порт Г Харківський залізничний вокзал

Номер слайду 36

Протягом 242 днів українські військові обороняли А Маріуполь Б Авдіївську промислову зону В Слов'янськ Г Донецький аеропорт

Номер слайду 37

Доповніть твердження Кіборгами в ЗМІ назвали А студентів Євромайдану, які протистояли бійцям "Беркуту" Б десантників, що звільнили від бойовиків Слов'янськ В українських воїнів – захисників Донецького аеропорту Г бійців спецпідрозділу Національного антикорупційного бюро

Номер слайду 38

Поява та поширення в сучасному українському суспільстві поняття «кіборги» зумовлено А протистоянням російській агресії в Криму Б бойовими діями на Дебальцевському плацдармі В обороною на Маріупольському напрямку Г захистом Донецького аеропорту ЗНО 2019 (додаткова сесія)

Номер слайду 39

Звільнення Маріуполя, Слов’янська, Краматорська, Артемівська Упродовж липня - середини серпня 2014 р. було звільнено 2/3 території Донбасу.

Номер слайду 40

"гумконвой" Починаючи з 22 серпня 2014 р. наш кордон незаконно перетинають російські автоколони так званих «гуманітарних конвоїв»

Номер слайду 41

Російський «гуманітарний конвой» в Україну - кампанія з матеріально-технічної допомоги з боку Російської Федерації бойовикам та населенню на території так званих «ДНР» та «ЛНР» під час війни на сході України протягом 2014 - 2017 рр. Постачання бойовикам під прикриттям гуманітарної допомоги продовольства, зброї, військової амуніції, паливно-мастильних матеріалів тощо.

Номер слайду 42

Іловайський котел (23-30 серпня 2014 р.)

Номер слайду 43

Найбільших втрат за всю війну сили АТО зазнали А біля Горлівки Б біля Слов'янська В біля Мар'їнки Г біля Іловайська

Номер слайду 44

Небезпека російської окупації виникла для Маріуполя

Номер слайду 45

Жорстокі бої розгорілися 27 січня - 18 лютого 2015 р. на Дебальцівському виступі

Номер слайду 46

Постанова Верховної Ради України: «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором» від 27 січня 2015 року. «Україна залишається об'єктом воєнної агресії з боку Російської Федерації, яку вона здійснює, серед іншого, і через підтримку та забезпечення масштабних терористичних атак. ...Попри злагоджені дипломатичні зусилля в Женевському, Нормандському та інших форматах, Росія не виконує своїх зобов'язань щодо дотримання загальновизнаних норм міжнародного права та вже досягнутих домовленостей. …У зв'язку з цим, беручи до уваги Статут ООН та Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 3314 “Визначення агресії” від 14 грудня 1974 року, Верховна Рада України визнає Російську Федерацію державою-агресором та закликає міжнародних партнерів України: - не допустити безкарності винних за злочини проти людяності, вчинені від початку російської агресії проти України... - визнати Російську Федерацію державою-агресором, що всебічно підтримує тероризм та блокує діяльність Ради Безпеки ООН, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку, а так звані “ДНР” і “ЛНР” визнати терористичними організаціями.

Номер слайду 47

Суть Звернення до ООН, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу, затверджене Верховною Радою України від 27 січня 2015 року. А визнання Російської Федерації державою-агресором Б закріплення в Конституції України її без'ядерного статусу В оголошення про вихід України зі Співдружності незалежних держав Г скасування російсько-українського договору про дружбу та співробітництво

Номер слайду 48

На захист Батьківщини стали тисячі добровольців, сформувавши добровольчі батальйони Добровольчий батальйон («добробат») - військові з’єднання, що стали на захист України починаючи з 2014 р., сформовані з добровольців. Ядром більшості добровольчих формувань стали активісти Майдану.

Номер слайду 49

Волонтерський рух - всеукраїнський добровільний рух допомоги українським збройним силам, починаючи з 2014 р.

Номер слайду 50

Прочитайте уривок з документа й укажіть поняття, яке відповідає його змісту "Наша армія нині справедливо може називатися народною. Тому що саме народ її витягнув з тієї ями, куди її 20 років заганяли. Цього феномену не змогли прорахувати в генштабі у Путіна… Армія нарешті зайняла своє гідне місце в українському суспільстві. А прості російські громадяни ніколи не зможуть зрозуміти, що таке жертвувати останні гроші власним воїнам. Що таке, ризикуючи життям, возити каравани на схід… Який раз кремлівський карлик намагався скласти рівняння без врахування феномену українського народу" А волонтери Б добровольці В кіборги Г Небесна Сотня

Номер слайду 51

Які судження щодо зображеного плаката, створеного в роки незалежності, є правильними? 1 Плакат створено з нагоди заснування Збройних сил України 2 Плакат агітує брати участь у волонтерському русі 3 Керівництво державою на момент створення плаката здійснював Л. Кучма 4 Плакат рекламує товари широкого вжитку 5 Плакат створений для стимулювання патріотичного піднесення 6 Поява плаката зумовлена агресією Росії на сході України 7 Плакат пропагує роль держави в забезпеченні української армії якісною амуніцією Пробне ЗНО 2017 р.

Номер слайду 52

Світова спільнота рішуче засудила збройну агресію РФ щодо України, це насамперед зробила Генеральна Асамблея ООН З Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» 68/262 від 27 березня 2014 р.: «Генеральна Асамблея….. 1. підтверджує свою прихильність до суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в межах її визнаних на міжнародному рівні кордонів... 5. підкреслює, що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя; 6. закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати будь-які зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на основі вищезгаданого референдуму і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які можна було б розуміти як визнання будь-якого таким чином зміненого статусу».

Номер слайду 53

Важливим інструментом обмеження збройної агресії РФ стали міжнародні санкції

Номер слайду 54

Реакція світової спільноти на збройну агресію Росії проти України А бойкот російських товарів Б виключення Росії з ООН В запровадження санкцій проти Росії Г оголошення торгової блокади Росії

Номер слайду 55

Ряд європейських держав, США та Канада надають підтримку українським збройним силам

Номер слайду 56

Світова громадськість підтримує й кримських татар в умовах окупації Москва Париж Берлін Торонто

Номер слайду 57

Місія ОБСЄ на сході України

Номер слайду 58

Міжнародне співтовариство на початку воєнних дій на сході України не залишало зусиль щодо мирного врегулювання воєнного конфлікту. Зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії відбулася 6 червня 2014 р. в м. Бенувілі (Нормандія, Франція) (звідси походить назва «нормандська четвірка»).

Номер слайду 59

Одночасно працювала тристороння контактна група - ОБСЄ, Україна та РФ.

Номер слайду 60

Сутність Мінських угод - відновлення Україною повного контролю над державним кордоном; виведення всіх іноземних (російських) військ з території України, а потім політичне врегулювання ситуації в ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей) Мінські угоди - політичні домовленості, досягнуті в Мінську 5 вересня 2014 р. та 11-12 лютого 2015 р., щодо заходів з метою деескалації збройного конфлікту на сході України

Номер слайду 61

Вересень 2014 р., лютий 2015 р. – Мінські угоди

Номер слайду 62

Назва документів про тимчасове перемир'я у війні на сході України А Будапештський меморандум Б Київський договір В Мінські угоди Г Нормандська декларація

Номер слайду 63

Коли в Мінську вперше зустрілися лідери Німеччини, Франції, Росії та України, щоб обговорити план урегулювання конфлікту на сході України? А 20 лютого 2014 р. Б 14 квітня 2014 р. В 5 вересня 2014 р. Г 11 лютого 2015 р.

Номер слайду 64

Завершіть речення Угоду про припинення вогню на Донбасі під час "гібридної війни" Росії з Україною було підписано у А серпня 2014 р. в Москві Б вересні 2014 р. в Мінську В жовтні 2014 р. в Києві Г листопаді 2014 р. в Донецьку

Номер слайду 65

Лідери яких країн, окрім України, зустрілися 11 лютого 2015 р. в Мінську (формат "нормандської четвірки"), щоб обговорити план урегулювання конфлікту на сході України? 1 Німеччина 2 США 3 Канада 4 Франція 5 Велика Британія 6 Російська Федерація 7 Литва

Номер слайду 66

Тимчасово окупована територія - територія Автономної Республіки Крим, місто Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей, що фактично перебувають під контролем окупаційної адміністрації та збройних формувань РФ.

Номер слайду 67

З 30 квітня 2018 р. Антитерористичну операцію на сході України переформатовано в Операцію об’єднаних сил (ООС) під керівництвом генштабу Збройних сил України Операція об’єднаних сил (ООС) - комплекс воєнних і спеціальних організаційно-правових заходів українських силових структур, спрямованих на протидію діяльності незаконних російських і проросійських збройних формувань у воєнному конфлікті на сході України.

Номер слайду 68

Періодизація збройної агресії РФ проти України ►Початковий період (20 лютого - початок квітня 2014 р.) Окупація РФ АР Крим. Дестабілізація обстановки у східних та південних областях України. ►І період збройної агресії на сході України (початок квітня - 5 вересня 2014 р.) Боротьба з «гібридною агресією» РФ. Звільнення силами АТО території Донецької та Луганської областей від терористів. Відбиття вторгнення військ РФ. ►ІІ період збройної агресії на сході України (5 вересня 2014 - 30 квітня 2018 р.) Локалізація конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей. ►ІІІ період збройної агресії на сході України (з 30 квітня 2018 р.) Проведення Операції об'єднаних сил.

Номер слайду 69

Назва російсько-української війни з 2018 р. А Операція Міністерства оборони Б Операція об'єднаних сил В спецоперація поліції Г спецоперація Служби безпеки

Номер слайду 70

Наш спротив інформаційним диверсіям і збройна боротьба з російськими окупантами є війною за незалежність і територіальну цілісність України

Номер слайду 71

З якими подіями пов'язані терміни "антитерористична операція", "тимчасово окуповані території"? А агресія Росії проти України в 2014 р. Б "газові" та "торгівельні війни" з Росією В підписання Харківських угод про Севастополь Г спроба Росії захопити острів Тузла

Номер слайду 72

Появу зображеного плаката було зумовлено А створенням Народного Руху України Б заснуванням Збройних Сил України В проголошенням незалежності України Г розгортанням російської агресії проти України Пробне ЗНО 2018 р.

Номер слайду 73

У якому рядку всі поняття стосуються збройної агресії Росії проти України в 2014 – 2015 рр.? А Дебальцевський плацдарм, люстрація, інфляція, гуманітарні конвої Б волонтерський рух, "нормандська четвірка", корупція, тітушки" В іловайський котел, кіборги, тимчасово окупована територія Г добровольчі батальйони, сепаратизм, поліконфесійність, анексія

Номер слайду 74

Установіть відповідність 1 антитерористична операція 2 громадянське суспільство 3 Революція Гідності 4 тимчасово окупована територія А масові народні виступи проти корумпованої олігархічної влади у 2013-2014 рр. Б офіційна назва російсько-української війни В сукупність недержавних організацій, які представляють інтереси суспільства Г територія Криму та окремі райони Донбасу, захоплені російськими військами Д угода політичних партій для утворення більшості в парламенті й формування уряду

Номер слайду 75

Установіть відповідність 1 волонтери 2 кіборги 3 Небесна Сотня 4 сепаратисти А добровольці, що надають допомогу тим, хто її потребує Б збірна назва загиблих учасників Революції Гідності В оборонці Донецького аеропорту Г політики, що обіцяють легке вирішення гострих соціальних проблем Д прихильники відокремлення частини держави

Номер слайду 76

З’ясуйте, якого періоду історії України стосується зміст кожного з наведених уривків. 1 «Вихід на політичну арену значної кількості нових суспільних формувань змінив сам характер виборів, зробивши основний акцент на їх альтернативності (на 450 мандатів у Верховну Раду УРСР претендувало майже три тисячі кандидатів)…» 2 «Стійкість і мужність української армії, підтримка армії з боку українського народу стали основними чинниками, які, поряд із тиском Заходу, змушували Росію йти на “заморожування” агресії...» 3 «Враховуючи, що існуючі обмеження в становищі перебуваючих на спецпоселенні виселених кримських татар …у подальшому не є необхідними, Президія Верховної Ради СРСР ухвалює: …звільнити з-під адміністративного нагляду кримських татар…» 4 «…У СРСР побудовано розвинене соціалістичне суспільство. На цьому етапі… все повніше розкриваються… переваги соціалістичного способу життя… Це суспільство зрілих соціалістичних суспільних відносин, у якому… склалася нова історична спільність – радянський народ…» А Україна в перші післявоєнні роки (1945 – початок 1950-х рр.) Б Україна в умовах десталінізації (1953–1964 рр.) В Україна в період загострення кризи радянської системи (1965–1985 рр.) Г розпад Радянського Союзу та відродження незалежності України (1985–1991 рр.) Д Україна в умовах незалежності (1991 р. – початок XXI ст.) ЗНО 2017 (додаткова сесія)

Номер слайду 77

Установіть послідовність ухвалення документів, уривки з яких процитовано. А «Підтверджуючи відданість України ідеалам та принципам, які є спільним надбанням європейських народів... Верховна Рада України постановляє: Приєднатися від імені України до Статуту Ради Європи…» Б «Верховна Рада України постановляє: 1. Ввести в дію Закон України “Про Збройні Сили України” з моменту його прийняття. 2. Доручити Кабінету Міністрів України розробити пропозиції щодо загальної структури Збройних Сил України…» В «На виконання Закону України “Про військово-цивільні адміністрації” постановляю: 1. Утворити: ...Артемівську районну військово-цивільну адміністрацію.., Костянтинівську районну військово-цивільну адміністрацію.., Ясинуватську районну військово-цивільну адміністрацію Донецької області…» Г «Верховна Рада України постановляє: …Прийняти Конституцію України… Визнати такою, що втратила чинність, Конституцію (Основний закон) України від 20 квітня 1978 року з наступними змінами і доповненнями…» ЗНО 2016

Номер слайду 78

Які поняття й терміни стосуються подій історії України 2014 – 2015 рр.? 1 Небесна сотня 2 Помаранчева революція 3 антитерористична операція (АТО) 4 дисидентський рух 5 "касетний скандал" 6 волонтерський рух" 7 голокост

Номер слайду 79

Передумови збройної агресії Росії проти України 1 агресивна політика ЄС і зокрема військово-політичного блоку НАТО 2 економічне знекровлення України через політику Росії та поступки української влади 3 інформаційна війна Росії проти України 4 намагання Росії відновити контроль над колишніми радянськими республіками 5 небезпека для Росії з боку України, загрози окупації РФ 6 нездатність України до самостійного розвитку 7 підготовка США до нападу на Росію з території України

Номер слайду 80

Ознаки збройної агресії Росії проти України 1 агресія Придністровської республіки, контрольованої Росією 2 агресія Росії в Бессарабії 3 визнання Верховною Радою України Російської Федерації агресором 4 війна на сході України, що триває понад п'ять років 5 дворічна війна проти України з боку Білорусії, союзника РФ 6 повний контроль Росії над Азовським і Чорним морями 7 російська збройна інтервенція до Криму в 2014 р. і його анексія

Номер слайду 81

Домашнє завдання Опрацювати § 28 п. 4 - 9 (О.Гісем), § 35 (Г.Хлібовська). 2. Переглянути відеолекцію "Революція Гідності 2013 – 2014 рр. та агресія Росії проти України", відповісти на тестові запитання після відеолекції.

Номер слайду 82

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гронюк Ганна Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
2594
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку