Опора та рух. Значення опорно - рухової системи. Будова кісткової та хрящової тканини

Про матеріал
Дар прямоходіння дістався нам нелегко Наші далекі предки ходили на чотирьох кінцівках, як інші ссавці. З винаходом знарядь праці виникла потреба звільнити руки. Це і стало поштовхом для прямоходіння (як тримати ціпок у руках, якщо ти ними ходиш). Зміни в організмі призвели до низки проблем. Серед них вузький таз та проблемні пологи, а також захворювання хребта через більшу масу, що звалилася на них. Однак цей процес дозволив нашим предкам розвинутися в інтелектуальну форму життя, що завоювало першість на планеті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дар прямоходіння дістався нам нелегко. Наші далекі предки ходили на чотирьох кінцівках, як інші ссавці. З винаходом знарядь праці виникла потреба звільнити руки. Це і стало поштовхом для прямоходіння (як тримати ціпок у руках, якщо ти ними ходиш). Зміни в організмі призвели до низки проблем. Серед них вузький таз та проблемні пологи, а також захворювання хребта через більшу масу, що звалилася на них. Однак цей процес дозволив нашим предкам розвинутися в інтелектуальну форму життя, що завоювало першість на планеті.

Номер слайду 3

Це цікаво: У дитини близько 270 кісток, а у дорослого їх 206. це пояснюється тим, що з роками деякі кістки зростаються в одну. Після 40 років людина починає “рости вниз”. Кожні 10 років ріст зменшується на 1 см. За рахунок висихання хрящів у суглобах і хребті. Деякі кістки в чоловічому і жіночому скелеті відрізняються по довжині і розмірами. Наприклад, жіноча грудна клітка вже чоловічий, а таз — ширше. У чоловіків сильніше виражені надбрівні дуги, а у жінок, як правило, кістки кінцівок коротше і тонше. Найменьша і найлегша кісточка в нашому скелеті захована в середньому вусі – це стремено або слухова кістка. Найбільш крихкими і легко ламаються кістками є ребра. Найчастіше пошкоджуються 5-8 пара ребер, так як вони не мають з’єднувальних кісток. Найдовшою кісткою людського тіла є стегнова. Вона також сама міцна, і вона здатна витримувати дуже високі навантаження.

Номер слайду 4

Опора та рух. Скелет. М'язи

Номер слайду 5

Функції скелету. Опорнаскелет забезпечує опору всій масі тіла організму. Руховаскелет забезпечує разом з м’язами рух тіла. Захиснаскелет захищає внутрішні органи, утворюючи порожнини тіла. Формоутворюючаскелет визначає і зберігає форму тіла. Кровотворначервоний кістковий мозок – джерело клітин крові. Обміннакістки – джерело Ca, Р, та інших мінеральних речовин.

Номер слайду 6

Функції м’язової системи. Рухова м’язи забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. Захиснам’язи утворюють порожнини тіла для захисту внутрішніх органів. Формоутворюючам’язи визначають форму і розміри тіла. Запасаючам’язи – місце, де запасається глікоген. Енергетична м’язи перетворюють хімічну енергію в механічну та теплову.

Номер слайду 7

Скелет – сукупністьтвердих тканин в організмі, що слугують опорою тіла або окремих його частин та захищає від механічних пошкоджень. Кістка – орган, основний елемент скелета хребетних.

Номер слайду 8

М’язи – сукупність скоротливих органів руху тварин і людини, що забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. М’яз – складова частина м’язової системи, що забезпечує виконання механічної роботи.

Номер слайду 9

Основу скелета людини складають тканини: Кісткова тканина – клітини з відростками (остеоцити) + міжклітинна речовина + нерви + судини + сполучнотканинна оболонка. Хрящова тканина – клітини-хондроцити + міжклітинна речовина + зовнішній сполучнотканинний шар хряща

Номер слайду 10

Розглянемо будову хрящової тканини. Складається з клітин (хондробластів); занурених у пружну основну речовину - хондрин (містить волокна, що складаються з колагену) !!! У хрящах відсутні кровоносні судини, тому їх живлення відбувається лише за рахунок охрястя. види хрящів

Номер слайду 11

Будова кістки Клітини кістки – остеоцити, беруть участь в побудові кісткової тканини. Розташовуються вони концентрично, утворюючи колові системи – остеони. Всередині них є канал, де проходять кровоносні судини та нерви. Канал. Остеоцит. Головний канал. Кровоносні судини

Номер слайду 12

Будова кістки:1 — остеон; 2 — компактна кістка; 3 — губчаста кістка; 4 — артерія; 5 — вена; 6 — мозковий канал. Будова кістки:

Номер слайду 13

За величиною та функціями кістки поділяються на: Довгі (трубчасті)стегнова, великогомілкова і мала гомілкова кістки; плечова,ліктьова і променева кістка. Плоскі (лопатка та кістки тазу)КороткіХребець, зап'ястки

Номер слайду 14

Будова трубчастої кістки Тіло трубчастої кістки складається з щільної – компактної речовини, а головка – з губчастої, утвореної перетинками (пластинками), розташованими у взаємоперпендикулярних напрямках.

Номер слайду 15

Будова трубчастої кістки. Трубчаста кістка складається з тіла (діафіза) та двох головок – епіфізів. Всередині кістки знаходиться порожнина, яка у дітей заповнена червоним кістковим мозком, а у дорослих – жовтим кістковим мозком. Жовтий кістковий мозок — представлений в основному жировою тканиною. Між перетинками губчастої речовини, і у дорослих, і у дітей наявний червоний кістковий мозок – орган кровотворення.

Номер слайду 16

Будова плоских і коротких кісток Плоскі та короткі кістки складаються тільки з губчастої речовини, вкритої тонким шаром компактної речовини. Плоскі – це лопатка Короткі - це хребці та кістки тазу. та кістки зап’ястка.

Номер слайду 17

Ріст кістки у довжину. Головки трубчастих кісток мають суглобову поверхню, вкриту хрящем, що складається з клітин – хондроцитів та міцних сполучнотканинних волокон. Завдяки клітинам хряща кістка росте у довжину.

Номер слайду 18

Ріст кістки у товщину. Зовні кістка вкрита окістям – тонкою сполучнотканинною оболонкою, що містить багато судин і нервів. Її внутрішній шар складається з клітин, які ростуть, розмножуються і забезпечують ріст кістки в товщину, а також загоєння її при переломах. Живлення кістки відбувається завдяки кровоносним судинам.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку