Опорні конспекти по темі "Хімічний склад клітини"

Про матеріал
Матеріал містить опорні конспекти до усіх уроків навчальної теми "Хімічний склад клітини". Вони стануть у нагоді для учителів під час проведення уроків, особливо в умовах дистанційного або змішаного навчання. Допоможуть учням швидко і якісно повторити навчальний матеріал по цій темі при підготовці домашніх завдань чи перед виконанням тестів по цій темі.
Перегляд файлу

Тема уроку:        Методи біологічних досліджень

 

Етапи наукових досліджень

  1. Визначення теми досліджень
  2. Формулювання гіпотези (припущення)
  3. Збір нових фактів (за допомогою методів біолог. досліджень)
  4. Формулювання теорії (науково-доведених тверджень)

 

Методи біологічних досліджень

(методи - це шляхи отримання знань)

  1. Емпіричні (безпосереднє вивчення живих об єктів)
  • наукове спостереження: споглядання або вимірювання біолог. об єкту без втручання в нього → для вивчення його властивостей;
  • порівняльно-описовий: складання опису організму чи процесу  і порівняння його з іншими;
  • експериментальний (дослідницький): дослідник змінює умови існування організму і спостерігає за організмом у змінених умовах;
  • моніторинг - спостереження протягом тривалого часу з можливим складанням прогнозу перебігу процесу на майбутнє (приклад, прогноз погоди)
  1. Статистичні (знання здобуваються шляхом обробки результатів або обчислень)
  • моделювання: вивчення процесу або об єкту за допомогою збільшених чи зменшених моделей (будови клітини - по 3Д-моделях; прісноводної водойми - по акваріуму);
  • статистичний метод - математична обробка зібраних у природі результатів (обчислення за формулами, побудова графіків, діаграм)

 

Тема уроку:              Білки

  • полімери - молекули скл. із однакових ланок, що повторюються (мономерів);
  • мономерами є амінокислоти (21 різновид), з єднуються в стрічку;

замінні - утворюються в організмі;

незамінні - не утв. в організмі, надходять з їжею;

  • значна Мr (молекулярна маса)
  • сполуки, що складаються із амінокислот - це пептиди, якщо пептид має Мr більше 5 000 - це білок;
  • дуже різноманітні, в організмі людини - 60 000 видів білків;
  • при розкладі 1г білків утв. 17,2 кДж енергії.

Класифікація білків

  1. За зовнішнім виглядом:
  • фібрилярні (нитчасті, нерозчинні, утворюють скелет клітини і опору у міжкліт. середовищі - фібрин)
  • глобулярні (кулясті, розчинні; це транспортні, регуляторні, сигнальні білки - гемоглобін)
  1. За будовою:
  • протеїни (прості, є лише амінокислоти);
  • протеїди (складні, амінокислоти + вуглеводи чи ліпіди).

Просторова структура білків

(конформація)

Структура

Вигляд

Хімічні зв язки у молекулі

Клас за зовн.виглядом

Представники

Первинна

амінокислоти з єднані у ланцюг (лінійна)

пептидні

Неробоча

 

Вторинна

ланцюг, скручений у спіраль чи “гармошкою”

п+ водневі

Фібрилярні, робоча

Фібрин

Третинна

спіраль скручена у клубок (глобулу)

п, в + дисульфідні;

Глобулярні, робоча

Альбумін

Пепсин

Каталаза

Четвертинна

кілька з єднаних глобул

п, в, д + елекростатичні між глобулами

Гемоглобін

Процеси, до яких здатні білки

  1. Денатурація - втрата “робочої “ структури, розкручування до первинної.
  2. Ренатурація - повернення до “робочої” структури,  скручування до нормальної структури.
  3. Деструкція - втрата первинної структури, розпад на амінокислоти.

 

 

Тема уроку:          Ферменти, їхня роль у клітині

 

Загальна характеристика

  • є каталізаторами – прискорювачами біохімічних процесів у клітині;
  • дуже активні: значно збільшують швидкість хім.реакцій;
  • мають високу специфічність (один фермент каталізує один процес);
  • наука про ферменти – ензимологія;
  • є активні центри (ділянки з декількох амінокислот, до яких приєднуються молекули реагентів);
  •  залежність активності від певних умов (рН, температури, тиску, концентрації субстрату та ферментів);
  • невитратність – прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються;
  • їх дію регулюють інші сполуки (регуляторні білки, йони металів і кислот).

Види ферментів

  1. За природою (походженням):
  • Ензими (білкової природи);
  • Рибозими  – РНК-ферменти ;
  1. За хім. складом:
  • Прості (лише білкова частина – апофермент) – це амілаза, ліпаза, мальтоза;
  • Складні (апофермент + кофактор, тобто білкова частина + небілкова) – це каталаза, ДНК-полімераза.

 

Механізм дії

 

 

Тема уроку:              Вуглеводи

  • найпоширеніші у природі сполуки;
  • загальна формула Сn(H2O)m (тобто вуглець + вода);
  • можуть бути мономерами (моносахариди) і полімерами (оліго- і дисахариди);
  • за будовою бувають:
  • прості - мають формулу Сn(H2O)m;
  • складні - Сn(H2O)m з єднані з молекулами ліпідів, білків, неорг. речовин (глікопротеїди).

 

Основні класи вуглеводів (за здатністю до гідролізу):

  1. Моносахариди: мають 3-10 атомів С, не здатні до гідролізу, розчинні у воді, солодкі на смак (глюкоза, фруктоза (6 атомів С); рибоза, дезоксирибоза (5 атомів С)).
  2. Олігосахариди: мають від 2 до 10 моносахаридів, з єднаних ковалентним зв язком.

Найпоширеніші - дисахариди (скл. з двох моносахаридів, С12Н22О11), розчинні, солодкі; це сахароза, лактоза, мальтоза.

  1. Полісахариди - мають більше 10-ти моносахаридів, нерозчинні, несолодкі, Mr - до кількох мільйонів. Представники: агар, хітин, пектин, гуалуронова кислота, муреїн, ламінарин і ін.

За будовою ланцюга є:

  • лінійні (мономери з єднані, як намисто, в одну лінію) - целюлоза, гуалуронова к-та;
  • розгалуджені - глікоген, крохмаль.

Функції:

  1. Енергетична - при розкладі 1г виділяється 17,6 кДж енергії; розщеплюються швидко і легко.
  2. Структурна - покриви членистоногих (хітин);
  • клітинна стінка у:
  • рослин (целюлоза);
  • грибів (хітин);
  • бактерій (муреїн);
  1. Резервна - є запасними поживними речовинами у рослин (крохмаль), бурих водоростей (ламінарин); тварин і грибів (глікоген).
  2. Захисна - загоювання ран у рослин (камедь), у слині тварин є “склеювач” (муцин).
  3. Рецепторна - гліколіпіди й глікопротеїди є у складі клітинних мембран → сприймають клітинні подразнення;
  4. Регуляторна - моносахариди збільшують осмотичний тиск у клітині, полісахариди - зменшують.

Тема уроку:          Ліпіди

Загальна характеристика

  • Гідрофобні сполуки (нерозчинні у воді, розчинні у неполярних розчинниках)
  • Відносяться:
  • Воски (простий спирт +  1жирна кислота)
  • Жири (гліцерол, тобто трьохатомний спирт + три жирних кислоти)
  • Стероіди (містить кільця із атомів Карбону).
  • Властивості жирів – від властивостей жирних кислот:
  • чим більше атомів Карбону в ланцюзі – тим твердіший жир більша t плавлення;
  • чим більше подвійних зв'язків, тим рідший жир.
  • Жирні кислоти – амфіфільні;
  • Тверді жири – тваринного походження, усі тверді, крім риб'ячого;
  • Рідкі – рослинного, крім пальмової.

 

Ліпіди різних мембран

  • скл.із фосфоліпідів (гліцерол + 2 жирних кислоти + сполука Фосфору);
  • утворюють:
  •  міцели – мікроскоп. кульки; заряджені гідрофільні голівки у них ззовні, а  незаряджені гідрофобні хвости із жирних кислот – у середині;
  • клітинні мембрани: скл. із двох шарів фосфоліпідів (обернуті хвостами в середину)

 

Стероїди

  • жовчні кислоти: утв. в печінці, емульгують жири в тонкому кишечнику
  • стероїдні гормони (кори надниркових залоз – адреналін, норадреналін; статеві гормони – андрогени, естрогени).

 

Значення ліпідів:

  1. Структурна (у складі мембран)
  2. Енергетична: з 1г утв. 38,9кДж енергіі
  3. Запасаюча: з 1г жиру – 1,1г води (верблюди)
  4. Теплоізоляційна (жир кита)
  5. Зовнішній каркас (для нирок), амартизація.
  6. Захист від висихання, намокання (воски)
  7. Регуляторна (гормони)

 

Гідрофільні сполуки (гідро- вода; філіо - любов) - сполуки, розчинні у воді.

Гідрофобні сполуки (фобос - страх) - сполуки, нерозчинні у воді.

Амфіфільні - сполуки, одна частина молекули яких гідрофільна, а інша - гідрофобна.

 

Тема уроку:              Нуклеїнові кислоти

  • носії спадкової інформації;
  • Мr – кілька мільйонів, тому – вони високомолекулярні;
  • Лінійні нерозгалужені молекули;
  • Полімери, що скл. із мономерів – нуклеотидів.  
  • Будова нуклеотиду:
  1. Один залишок ортофосфатної кислоти;
  2. Моносахарид (рибоза або дезоксирибоза)
  3. Азотиста (нітратна) основа

Види нуклеїнових кислот:

  1. ДНК (дизоксирибонуклеїнова кислота); містить дезоксирибозу і азотисті основи – А (аденін), Т (тимін), Г (гуанін), Ц (цитозин).
  • Подвійна право закручена спіраль;
  • з'єднання ланцюгів подвійної спіралі – за принципом «комплементарності»: А – Т; Г – Ц.
  • між А і Т – два водневих зв'язки, між Г і Ц – три зв'язки.
  1. РНК (рибонуклеїнова кислота); містить рибозу і азотисті основи – А (аденін), У (урацил), Г (гуанін), Ц (цитозин)
  • Одноланцюгова копія ділянки ДНК (гена)→ менша Мr ;
  • Види РНК:
  • іРНК або мРНК(інформаційна або матрична): копія ДНК;
  • тРНК( транспортна) – переносить амінокислоти до рибосом;
  • рРНК (рибосомна) – у складі рибосом.

«Робота» гена:

Ген (це ділянка ДНК)  утворюється  копія (іРНК) →  у рибосоми (на основі іРНК синтезують певний білок)

 

Основні величини молекулярної біології:

Мr (амінокислоти) = 100а.о.м.

Мr (нуклеотиду) = 345 а.о.м.

l (відстань між нуклеотидами) = 0,34нм

N(кількість нуклеотидів в одному витку ДНК) = 10шт. тому

l (довжина одного нуклеотиду) = 0,34  . = 3,4нм

d (діаметр спіралі ДНК) = 2нм

V (швидкість приєднання однієї амінокислоти) = 0,2с або 5амінокислот за 1с.

 

Тема уроку:              АТФ

(аденозинтрифосфорна кислота)

  • Це універсальний спосіб зберігання енергії в клітинах;
  • особливий нуклеотид, що скл. з:
  • аденіну (азотиста основа);
  • рибози;
  • трьох залишків Н3РО4.
  • утв. у мітохондріях, використовується енергія окислення речовин (їжі);
  • при розкладі виділяється 80кДж енергії (стільки ж іде на утворення):

                                       (40кДж)                              (40кДж)

          АТФ                             АДФ                              АМФ

(аденозинтрифосфорна к-та)       (аденозиндифосфорна к-та)        (аденозинмонофосфорна к-та)

  • енергія АТФ необхідна для:
  1. реакцій біосинтезу;
  2. перенесення речовин через мембрану;
  3. роботи скоротливих (міозин) і транспортних білків.
  • види організмів за джерелом енергії:
  • хемотрофи: використовують енергію хім.зв’язків їжі;
  • автотрофи: викор. енергію світла.

 

 

docx
Додано
15 квітня 2023
Переглядів
756
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку