Тема уроку: Методи біологічних досліджень
Етапи наукових досліджень
-
Визначення теми досліджень
-
Формулювання гіпотези (припущення)
-
Збір нових фактів (за допомогою методів біолог. досліджень)
-
Формулювання теорії (науково-доведених тверджень)
Методи біологічних досліджень
(методи - це шляхи отримання знань)
-
Емпіричні (безпосереднє вивчення живих об єктів)
-
наукове спостереження: споглядання або вимірювання біолог. об єкту без втручання в нього → для вивчення його властивостей;
-
порівняльно-описовий: складання опису організму чи процесу і порівняння його з іншими;
-
експериментальний (дослідницький): дослідник змінює умови існування організму і спостерігає за організмом у змінених умовах;
-
моніторинг - спостереження протягом тривалого часу з можливим складанням прогнозу перебігу процесу на майбутнє (приклад, прогноз погоди)
-
Статистичні (знання здобуваються шляхом обробки результатів або обчислень)
-
моделювання: вивчення процесу або об єкту за допомогою збільшених чи зменшених моделей (будови клітини - по 3Д-моделях; прісноводної водойми - по акваріуму);
-
статистичний метод - математична обробка зібраних у природі результатів (обчислення за формулами, побудова графіків, діаграм)
Тема уроку: Білки
-
полімери - молекули скл. із однакових ланок, що повторюються (мономерів);
-
мономерами є амінокислоти (21 різновид), з єднуються в стрічку;
⇒ замінні - утворюються в організмі;
⇒ незамінні - не утв. в організмі, надходять з їжею;
-
значна Мr (молекулярна маса)
-
сполуки, що складаються із амінокислот - це пептиди, якщо пептид має Мr більше 5 000 - це білок;
-
дуже різноманітні, в організмі людини - 60 000 видів білків;
-
при розкладі 1г білків утв. 17,2 кДж енергії.
Класифікація білків
-
За зовнішнім виглядом:
-
фібрилярні (нитчасті, нерозчинні, утворюють скелет клітини і опору у міжкліт. середовищі - фібрин)
-
глобулярні (кулясті, розчинні; це транспортні, регуляторні, сигнальні білки - гемоглобін)
-
За будовою:
-
протеїни (прості, є лише амінокислоти);
-
протеїди (складні, амінокислоти + вуглеводи чи ліпіди).
Просторова структура білків
(конформація)
Структура
|
Вигляд
|
Хімічні зв язки у молекулі
|
Клас за зовн.виглядом
|
Представники
|
Первинна
|
амінокислоти з єднані у ланцюг (лінійна)
|
пептидні
|
Неробоча
|
|
Вторинна
|
ланцюг, скручений у спіраль чи “гармошкою”
|
п+ водневі
|
Фібрилярні, робоча
|
Фібрин
|
Третинна
|
спіраль скручена у клубок (глобулу)
|
п, в + дисульфідні;
|
Глобулярні, робоча
|
Альбумін
Пепсин
Каталаза
|
Четвертинна
|
кілька з єднаних глобул
|
п, в, д + елекростатичні між глобулами
|
Гемоглобін
|
Процеси, до яких здатні білки
-
Денатурація - втрата “робочої “ структури, розкручування до первинної.
-
Ренатурація - повернення до “робочої” структури, скручування до нормальної структури.
-
Деструкція - втрата первинної структури, розпад на амінокислоти.
Тема уроку: Ферменти, їхня роль у клітині
Загальна характеристика
-
є каталізаторами – прискорювачами біохімічних процесів у клітині;
-
дуже активні: значно збільшують швидкість хім.реакцій;
-
мають високу специфічність (один фермент каталізує один процес);
-
наука про ферменти – ензимологія;
-
є активні центри (ділянки з декількох амінокислот, до яких приєднуються молекули реагентів);
-
залежність активності від певних умов (рН, температури, тиску, концентрації субстрату та ферментів);
-
невитратність – прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються;
-
їх дію регулюють інші сполуки (регуляторні білки, йони металів і кислот).
Види ферментів
-
За природою (походженням):
-
Ензими (білкової природи);
-
Рибозими – РНК-ферменти ;
-
За хім. складом:
-
Прості (лише білкова частина – апофермент) – це амілаза, ліпаза, мальтоза;
-
Складні (апофермент + кофактор, тобто білкова частина + небілкова) – це каталаза, ДНК-полімераза.
Механізм дії
Тема уроку: Вуглеводи
-
найпоширеніші у природі сполуки;
-
загальна формула Сn(H2O)m (тобто вуглець + вода);
-
можуть бути мономерами (моносахариди) і полімерами (оліго- і дисахариди);
-
за будовою бувають:
-
прості - мають формулу Сn(H2O)m;
-
складні - Сn(H2O)m з єднані з молекулами ліпідів, білків, неорг. речовин (глікопротеїди).
Основні класи вуглеводів (за здатністю до гідролізу):
-
Моносахариди: мають 3-10 атомів С, не здатні до гідролізу, розчинні у воді, солодкі на смак (глюкоза, фруктоза (6 атомів С); рибоза, дезоксирибоза (5 атомів С)).
-
Олігосахариди: мають від 2 до 10 моносахаридів, з єднаних ковалентним зв язком.
Найпоширеніші - дисахариди (скл. з двох моносахаридів, С12Н22О11), розчинні, солодкі; це сахароза, лактоза, мальтоза.
-
Полісахариди - мають більше 10-ти моносахаридів, нерозчинні, несолодкі, Mr - до кількох мільйонів. Представники: агар, хітин, пектин, гуалуронова кислота, муреїн, ламінарин і ін.
За будовою ланцюга є:
-
лінійні (мономери з єднані, як намисто, в одну лінію) - целюлоза, гуалуронова к-та;
-
розгалуджені - глікоген, крохмаль.
Функції:
-
Енергетична - при розкладі 1г виділяється 17,6 кДж енергії; розщеплюються швидко і легко.
-
Структурна - покриви членистоногих (хітин);
-
рослин (целюлоза);
-
грибів (хітин);
-
бактерій (муреїн);
-
Резервна - є запасними поживними речовинами у рослин (крохмаль), бурих водоростей (ламінарин); тварин і грибів (глікоген).
-
Захисна - загоювання ран у рослин (камедь), у слині тварин є “склеювач” (муцин).
-
Рецепторна - гліколіпіди й глікопротеїди є у складі клітинних мембран → сприймають клітинні подразнення;
-
Регуляторна - моносахариди збільшують осмотичний тиск у клітині, полісахариди - зменшують.
Тема уроку: Ліпіди
Загальна характеристика
-
Гідрофобні сполуки (нерозчинні у воді, розчинні у неполярних розчинниках)
-
Відносяться:
-
Воски (простий спирт + 1жирна кислота)
-
Жири (гліцерол, тобто трьохатомний спирт + три жирних кислоти)
-
Стероіди (містить кільця із атомів Карбону).
-
Властивості жирів – від властивостей жирних кислот:
-
чим більше атомів Карбону в ланцюзі – тим твердіший жир більша t плавлення;
-
чим більше подвійних зв'язків, тим рідший жир.
-
Жирні кислоти – амфіфільні;
-
Тверді жири – тваринного походження, усі тверді, крім риб'ячого;
-
Рідкі – рослинного, крім пальмової.
Ліпіди різних мембран
-
скл.із фосфоліпідів (гліцерол + 2 жирних кислоти + сполука Фосфору);
-
утворюють:
-
міцели – мікроскоп. кульки; заряджені гідрофільні голівки у них ззовні, а незаряджені гідрофобні хвости із жирних кислот – у середині;
-
клітинні мембрани: скл. із двох шарів фосфоліпідів (обернуті хвостами в середину)
Стероїди
-
жовчні кислоти: утв. в печінці, емульгують жири в тонкому кишечнику
-
стероїдні гормони (кори надниркових залоз – адреналін, норадреналін; статеві гормони – андрогени, естрогени).
Значення ліпідів:
-
Структурна (у складі мембран)
-
Енергетична: з 1г утв. 38,9кДж енергіі
-
Запасаюча: з 1г жиру – 1,1г води (верблюди)
-
Теплоізоляційна (жир кита)
-
Зовнішній каркас (для нирок), амартизація.
-
Захист від висихання, намокання (воски)
-
Регуляторна (гормони)
Гідрофільні сполуки (гідро- вода; філіо - любов) - сполуки, розчинні у воді.
Гідрофобні сполуки (фобос - страх) - сполуки, нерозчинні у воді.
Амфіфільні - сполуки, одна частина молекули яких гідрофільна, а інша - гідрофобна.
Тема уроку: Нуклеїнові кислоти
-
носії спадкової інформації;
-
Мr – кілька мільйонів, тому – вони високомолекулярні;
-
Лінійні нерозгалужені молекули;
-
Полімери, що скл. із мономерів – нуклеотидів.
-
Будова нуклеотиду:
-
Один залишок ортофосфатної кислоти;
-
Моносахарид (рибоза або дезоксирибоза)
-
Азотиста (нітратна) основа
Види нуклеїнових кислот:
-
ДНК (дизоксирибонуклеїнова кислота); містить дезоксирибозу і азотисті основи – А (аденін), Т (тимін), Г (гуанін), Ц (цитозин).
-
Подвійна право закручена спіраль;
-
з'єднання ланцюгів подвійної спіралі – за принципом «комплементарності»: А – Т; Г – Ц.
-
між А і Т – два водневих зв'язки, між Г і Ц – три зв'язки.
-
РНК (рибонуклеїнова кислота); містить рибозу і азотисті основи – А (аденін), У (урацил), Г (гуанін), Ц (цитозин)
-
Одноланцюгова копія ділянки ДНК (гена)→ менша Мr ;
-
Види РНК:
-
іРНК або мРНК(інформаційна або матрична): копія ДНК;
-
тРНК( транспортна) – переносить амінокислоти до рибосом;
-
рРНК (рибосомна) – у складі рибосом.
«Робота» гена:
Ген (це ділянка ДНК) → утворюється копія (іРНК) → у рибосоми (на основі іРНК синтезують певний білок)
Основні величини молекулярної біології:
Мr (амінокислоти) = 100а.о.м.
Мr (нуклеотиду) = 345 а.о.м.
l (відстань між нуклеотидами) = 0,34нм
N(кількість нуклеотидів в одному витку ДНК) = 10шт. тому
l (довжина одного нуклеотиду) = 0,34 . = 3,4нм
d (діаметр спіралі ДНК) = 2нм
V (швидкість приєднання однієї амінокислоти) = 0,2с або 5амінокислот за 1с.
Тема уроку: АТФ
(аденозинтрифосфорна кислота)
-
Це універсальний спосіб зберігання енергії в клітинах;
-
особливий нуклеотид, що скл. з:
-
аденіну (азотиста основа);
-
рибози;
-
трьох залишків Н3РО4.
-
утв. у мітохондріях, використовується енергія окислення речовин (їжі);
-
при розкладі виділяється 80кДж енергії (стільки ж іде на утворення):
(40кДж) (40кДж)
АТФ → АДФ → АМФ
(аденозинтрифосфорна к-та) (аденозиндифосфорна к-та) (аденозинмонофосфорна к-та)
-
енергія АТФ необхідна для:
-
реакцій біосинтезу;
-
перенесення речовин через мембрану;
-
роботи скоротливих (міозин) і транспортних білків.
-
види організмів за джерелом енергії:
-
хемотрофи: використовують енергію хім.зв’язків їжі;
-
автотрофи: викор. енергію світла.