Опорно-дидактичний матеріал. Тема: І.Франко. Поема "Мойсей"

Про матеріал

Опорно-дидактичний матеріал допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроку на тему "І.Франко. Поема "Мойсей". Матеріал містить: словничок до уроку, історичну довідку про Мойсея, паспорт поеми, а також бліц-опитування. Учні можуть скористатися поданою інформацією під час підготовки до складання ЗНО.

Перегляд файлу

Опорно-дидактичний матеріал до уроку

Тема: Поема «Мойсей» - одна з вершин творчості І.Я.Франка. Проблематика твору. Неоромантичне звучання поеми

Словничок до уроку

Народ – населення держави, жителі країни.

Нація – історична форма спільності людей, об єднаних мовою, територією, певними рисами культури і характеру

Раб – людина, яка втратила свої права, свободу дій.

Юрба – велике  безладне, неорганізоване скупчення людей; натовп.

 Пригадайте, хто такий Мойсей?

Історична довідка

Мойсейбіблійний пророк.   Він народився рабом у Єгипті. Один із фараонів наказав убивати кожного новонародженого єврейського хлопчика. Мати Мойсея, щоб врятувати своє дитя, сплела з очерету невеличкий кошик, поклала туди сина й віднесла до річки Ніл.      Знайшла його дочка фараона, назвала Мойсеєм, що означає «витягнений із води» .  Дорослий вже Мойсей втік від фараона й оселився в країні Мідіян. Коли пас отару  і прийшов до Божої гори, йому зявився Ангел Господній.  Ангел передав волю ГосподаМойсей мав вивести ізраїльський народ з Єгипту до Землі Обітованої.      Сорок років блукав зі своїм народом Мойсей по пустелі, учив і картав за непослух, як батько.  Довів євреїв до границі Землі Обітованої, але народ забув, що він покликаний Богом і зневірився.   Мойсей піднявся на гору Нево, щоб молитися. Там Бог показав йому землі Палестини , в які увійшов народ та не ввійшов туди їх вождь.   У віці 120 років помер пророк Мойсей на горі Нево.

Паспорт поеми Івана Франка «Мойсей»

  1. Рік видання – 1905
  2. Жанр – ліро-епічна філософська поема на біблійну тему
  3. Поштовх до створення твору – це скульптура Мікеланджело — образ біблійного Мойсея, яку побачив І.Франко, перебуваючи в 1904 р. в Італії.  Ідейним поштовхом до написання прологу були революційні події 1905 р. в Росії та в Україні.
  4. Тема – зображення «смерті Мойсея як пророка, не визнаного своїм народом»
  5. Ідея – пробудити в народу прагнення досягти свободу і бути господарями на своїй землі.
  6. Композиція – пролог і двадцять пісень.
  7. Художній напрям, стиль: поему написано в руслі неоромантичної стильової течії українського модернізму. (Неоромантизм  стильова течія, що виникла в українській літературі й мистецтві на початку ХХ століття. Головні ознаки неоромантизму: підвищений інтерес до сильної особистості; культ героямужньої людини; життя, повязане з незвичайними випробуваннями та пригодами.)
  8. 19№11.І.Франко. «Мойсей»1.Автор – І.Франко.2. Назва твору – «Мойсей».3. Рік видання – 1905р.4. Літературний рід – лір...Образи-персонажі: Мойсей — головний герой поеми; князь конюхів Єгошуа; Єгова (Бог); єврейський народ; Датан і Авірон — супротивники Мойсея; Азазель — демон пустелі.

       9. Проблематика:

  1. стосунки народу та вождя;
  2. зневіра в собі;
  3. сутність справжнього лідера;
  4. конфлікт поколінь, рабської свідомості;
  5. невміння згуртуватися → відсутність власної державності.

 

11.Україна у поемі. У пролозі  поет   порівнює ізраїльський та український народи, їхню боротьбу за звільнення . Франко проводить паралелі між євреями, які 40 років шукають землю обітовану, та українцями, які протягом своєї історії не можуть сформувати незалежну державу.

                                                                          Бліц – опитування

-    Якого року написана поема? Що стало поштовхом до написання поеми та створення образу Мойсея?
-    Визначте жанрову приналежність твору.
-    Якою є композиція твору?
-    Відомо, що в основу поеми покладено біблійний сюжет. Чи переспівує його Іван Франко?
  Назвіть головних героїв твору.
  Скільки часу проблукав ізраїльський народ?
  Яким бачимо Мойсея? Охарактеризуйте його , використавши такі цитати: «позабутий пророк»; «дідусь слабосилий»;  «віддав для ідеї все, що мав у житті»;  «голос зомлів, погасло вітхніння, літа гнуть, але блиск в очах, мов дві блискавки в хмарі»; «волосся біле, як сніг»; «стареча оздоба».
 

docx
Додано
17 серпня 2018
Переглядів
3076
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку