ОРГАНІЗМ, ЯК СЕРЕДОВИЩЕ МЕШКАННЯ, ПОШИРЕННЯ ПАРАЗИТИЗМУ СЕРЕД РІЗНИХ ГРУП ОРГАНІЗМІВ. АДАПТАЦІЇ ПАРАЗИТІВ ДО МЕШКАННЯ В ОРГАНІЗМІ ХАЗЯЇНА.

Про матеріал

ОРГАНІЗМ, ЯК СЕРЕДОВИЩЕ МЕШКАННЯ, ПОШИРЕННЯ ПАРАЗИТИЗМУ СЕРЕД РІЗНИХ ГРУП ОРГАНІЗМІВ. АДАПТАЦІЇ ПАРАЗИТІВ ДО МЕШКАННЯ В ОРГАНІЗМІ ХАЗЯЇНА.ВІДПОВІДЬ ОРГАНІЗМУ ХАЗЯЇНА НА ОСЕЛЕННЯ ПАРАЗИТІВ.ДЛЯ УЧНІВ 11 КЛАСУ

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: ОРГАНІЗМ, ЯК СЕРЕДОВИЩЕ МЕШКАННЯ, ПОШИРЕННЯ ПАРАЗИТИЗМУ СЕРЕД РІЗНИХ ГРУП ОРГАНІЗМІВ. АДАПТАЦІЇ ПАРАЗИТІВ ДО МЕШКАННЯ В ОРГАНІЗМІ ХАЗЯЇНА. ВІДПОВІДЬ ОРГАНІЗМУ ХАЗЯЇНА НА ОСЕЛЕННЯ ПАРАЗИТІВ.

Номер слайду 2

ЕПІГРАФ ДО УРОКУЩо складніший організм, то різноманітніші умови існування для його співмешканців. З підручника екології

Номер слайду 3

БІОЛОГІЧНИЙ ДИКТАНТ1. Тісні відносини між організмами різних видів називаються…2. Взаємовигідне співіснування це….3. Відносини, які корисні одному, але байдужі іншому це….4. Відносини організмів, за яких один організм використовує інший як джерело живлення, або середовище мешкання це….

Номер слайду 4

5. Запилення квіткових рослин комахами, під час якого вони живляться нектаром це приклад..6. Гієни користуються залишками їжі левів це приклад….7. Співіснування рака самітника та актинії це приклад…8. Кліщі на тілі собаки це приклад….9. Риба-причепа на тілі акули це приклад…10. Лишайник є прикладом ….

Номер слайду 5

Гостальне середовище існування(від англ. host - господар)  це біотичне середовище існування, пов'язане з ресурсами живого організму. Особливості організмів як середовища існування визначаються їхньою будовою, процесами життєдіяльності та поведінкою. І що складнішою є організація організмів-хазяїв, то більш різноманітними є умови існування для співмешканців.

Номер слайду 6

Гостальне середовище +-Сталість умов існування. Захищенність від зовнішніх ворогів. Захищенність від несприятливих умов. Велика кількість легкої до засвоєння їжі. Відсутність світла та атмосферного повітря. Висока вологість та нестача кисню. Обмеженість життевого простору. Мале виживання потомства. Захисні пристосування організму хазяїна проти паразитів

Номер слайду 7

Онтобіонти – мешканці гостального середовища життя.

Номер слайду 8

Поширення паразитизму серед різних груп організмів. ПАРАЗИТИЕКТОПАРАЗИТИЕНДОПАРАЗИТИВоші, блохи,кліщі, комарі, п'явки Віруси, бактерії, черви-паразити

Номер слайду 9

Поширення паразитизму серед різних груп організмів. ПАРАЗИТИТИМЧАСОВІСТАЦІОНАРНІГедзі, комарі, москіти, кліщіВоші, коростяні свербуни, черви-паразити

Номер слайду 10

Поширення паразитизму серед різних груп організмів. ПАРАЗИТИОБЛІГАТНІФАКУЛЬТАТИВНІЧЕРВИ ПАРАЗИТИ, ВОШІМІНОГИ

Номер слайду 11

Поширення паразитизму серед різних груп організмів. ПАРАЗИТИМІКРОПАРАЗИТИМАКРОПАРАЗИТИБАКТЕРІЇ, ВІРУСИ, НАЙПРОСТІШІГЕЛЬМІНТИ, КОМАХИ,ГРИБИ

Номер слайду 12

ГРИБИ - ПАРАЗИТИ

Номер слайду 13

НАЙПРОСТІШІ- ПАРАЗИТИ

Номер слайду 14

ЧЛЕНИСТОНОГІ- ПАРАЗИТИ

Номер слайду 15

ЧЕРВИ-ПАРАЗИТИ

Номер слайду 16

АДАПТАЦІЇ ПАРАЗИТІВ ДО МЕШКАННЯ В ОРАНІЗМІ ХАЗЯЇНАЕКТОПАРАЗИТИ1. Сплющення та вкорочення тіла.(блохи, воші)2. Органи прикріплення - гачки.3. Гіпертрофія деяких частин травної системи, розвиток залоз, що виділяють секрет, що перешкоджає зсіданню крові, колючосисний ротовий апарат у форм ,що харчуються кров'ю.4. Редукція крил і кінцівок.

Номер слайду 17

ЕНДОПАРАЗИТИВидовження тіла. Велика кількість яєць та їх дрібні розміри. Відсутність забарвлення . Органи прикріплення. Редукція кишечнику, дихальної системи, нервової системи, органів чуття.

Номер слайду 18

Отже, основними адаптаціями мешканців гостального середовища є взаємозалежне живлення, спрощення організації, анаеробне дихання, органи прикріплення тощо.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

РІВНІ ЗАХИСНИХ РЕАКЦІЙ ОРГАНІЗМУ ХАЗЯЇНА КЛІТИННИЙТКАНИННИЙОРГАНІЗМОВИЙІМУНІТЕТ

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гевел Дар'я Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
9663
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку