Орієнтовна програма навчального курсу Логіка для дошкільнят: розвиток пізнавальних процесів

Про матеріал
Орієнтовна програма Логіка для дошкільнят: розвиток пізнавальних процесів: навчальний посібник/ Н.В.Шкловська.-Хмельницький: дошкільний навчальний заклад №38, 2019.-78 с. Орієнтована програма навчального курсу Логіка для дошкільнят є одним із прикладів курсів розвиваючого мислення у дітей дошкільного віку. Навчальний посібник містить методичні розробки занять з розвитку пізнавальних процесів дошкільників. Посібник рекомендовано усім категоріям педагогічних працівників.
Перегляд файлу

 

ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД №38 «СВІТАНОК»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовна програма навчального курсу

Логіка для дошкільнят:

(розвиток пізнавальних процесів дошкільників)

 

навчальний посібник

 

 

 

 

Автор:

Шкловська Наталья Володимирівна,

                                                       керівник гуртка ДНЗ № 38

 

 

 

 

 

 

Хмельницький – 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальне видання

 

Орієнтовна програма навчального курсу

Логіка для дошкільнят:

розвиток пізнавальних процесів дошкільників

 

Навчальний посібник

 

 

Автор: ШкловськаН.В., керівник гуртка з логіки дошкільного навчального закладу № 38 м.Хмельницького 

 

 

Рецензенти: 

Марчук Т.М., методист НМЦ Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради;

Паюк Л.С., вихователь-методист дошкільного навчального закладу №38 м.Хмельницького.

 

 

Шкловська Н.В.

     Орієнтовна програма Логіка для дошкільнят: розвиток пізнавальних процесів: навчальний посібник/ Н.В.Шкловська.-Хмельницький: дошкільний навчальний заклад №38, 2019.-78 с.

Орієнтована програма навчального курсу Логіка для дошкільнят є одним із прикладів курсів розвиваючого мислення у дітей дошкільного віку.  Навчальний посібник містить методичні розробки занять з розвитку пізнавальних процесів дошкільників.

       Посібник рекомендовано усім категоріям педагогічних працівників.

 

 

ЗМІСТ

 

1. Орієнтовна програма навчального курсу Логіка для дошкільнят.................4

2. Мета, завдання, засоби та принципи реалізації завдань орієнтовної програми навчального курсу Логіка для дошкільнят………………………….7

3. Перспективне планування занять за орієнтовною програмою навчального курсу Логіка для дошкільнят (молодший/середній та старшій дошкільний вік)…………………………………………………………………………………8

Висновки.………………………………………………………………………...29       

Список використаних джерел..............................................................................30   

Додатки:

Додаток 1 – Вірші в картинках…………………………………………………31

Додаток 2 – Розробки письмових занять (завдання у зошиті) орієнтовної програми навчального курсу Логіка для дошкільнят (для дітей середнього дошкільного віку)………………………………………………………………..35

Додаток 3 – Розробки письмових занять (завдання у зошиті) орієнтовної програми навчального курсу Логіка для дошкільнят (для дітей старшого дошкільного віку)………………………………………………………………..48

Додаток 4 – Фотоколаж заняття з Логіки……………………………………...71

Додаток 5 – Розробка завдань Олімпіади з Логіки……………………………73

Додаток 6 – Діагностичний блок……………………………………………….76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Орієнтовна програма навчального курсу

ЛОГІКА  ДЛЯ  ДОШКІЛЬНЯТ

 Однією з актуальних проблем сьогодення, на мою думку,  є проблема розвитку  пізнавальної сфери дошкільників, як успішної передумови подальшого навчання.

 Серед індивідуальних особливостей, що складаються прижиттєво, одне з чільних місць посідають відмінності розумового розвитку, пізнавальних психічних процесів. Цей період складний і багатогранний, у ньому поєднується сенсорне, або чуттєве і абстрактно-логічне узагальнене освоєння дійсності. Він включає розвиток відчуттів і сприймань, пам‘яті, мислення, мови, уяви, уваги в їх взаємозв‘язку і взаємодії. Специфічна його риса в дитячому віці – це формування довільного пізнання, переплетення мимовільного і довільного. Дошкільне дитинство, за виразом К.Д.Ушинського є початком історії людської душі, початком інтелектуального розвитку.

 Коли ми говоримо про загальні здібності людини, тоді також маємо на увазі рівень розвитку і характерні особливості її пізнавальних процесів, чим більше здібною вона є, тим більше її можливості. Від рівня розвитку пізнавальних процесів дитини дошкільного віку залежить легкість і ефективність її подальшого навчання у школі. 

 Людина народжується з достатньо розвинутими задатками до пізнавальної діяльності. І рівень розвитку пізнавальних можливостей людини залежить не тільки від отриманих при народженні задатків (хоча вони відіграють значну роль в розвитку пізнавальних процесів), але й від характеру виховання дитини у сім‘ї, дитячому садку, від власної її діяльності по саморозвитку своїх інтелектуальних здібностей; від створення розвиваючого середовища. Рівень розвитку пізнавальної сфери тісно пов‘язаний з успішністю подальшого навчання дітей у школі.

 Орієнтовна програма навчального курсу „Логіка для дошкільнят” – це курс спеціальних занять (розвиваючі вправи, ігри), спрямовані на розвиток у дитини дошкільного віку її пізнавальної сфери.

 Метою моєї роботи є досягнення такого рівня розвитку пізнавальних процесів, коли дошкільнята самостійно будуть висловлювати свою думку, будувати умовиводи, вирішувати завдання.

 Провідна ідея моєї роботи – це розвиток пізнавальної сфери дитини-дошкільника, що дає підґрунтя для подальшого навчання у школі.

 Досвід за інноваційним потенціалом – комбінаторний, що полягає у нових конструктивних поєднаннях відомих ідей щодо розвитку пізнавальних процесів, методик розвиваючого навчання.

 При розробці занять я використовувала розвиваючі ігри та вправи – все це розвиває пізнавальні процеси дошкільників. Завдання подані в ігровій формі. Кожна гра має свій не тільки пізнавальний, але й виховний зміст, спрямована на розвиток пізнавальної активності дошкільника.

 Основний зміст програми навчального курсу повинен забезпечити такі завдання:

  •                  навчання порівнювати предмети між собою;
  •                  уміти класифікувати предмети та явища;
  •                  впізнавати предмети за описом;
  •                  цілеспрямовано запам‘ятовувати;
  •                  творчо мислити;
  •                  будувати умовиводи;
  •                  визначати послідовність подій;
  •                  бачити часові рамки своєї діяльності;
  •                  розвинути дрібну моторику.

 Результативність занять з Логіки – зниження недостатнього рівня розвитку пізнавальних процесів.

На початок занять я проводжу визначення рівня розвитку пізнавальних процесів (пам‘яті, мислення, сприйняття, уваги) за підібраними методиками. Діагностування дошкільників відбувається в індивідуальній та підгруповій формі. При діагностиці дітей дошкільного віку виявилося, що на початок занять 16-19% дошкільників груп старшого дошкільного віку мають недостатній рівень розвитку пізнавальних процесів. Після проведення занять на кінець року недостатній рівень розвитку пізнавальних процесів 7-10%. Такий рівень показують діти, що погано відвідують дошкільний заклад за станом здоров‘я та діти, що мають індивідуальні особливості розвитку .

 Пропоную орієнтовну програму, що містить перспективне планування занять з Логіки для дошкільників, розробки завдань у зошиті, які покращать вміння орієнтуватися на папері та виконувати вказівки педагога.                            

 Запропоновані в програмі розвиваючі ігри та вправи допоможуть дітям дошкільного віку також в розвитку уваги та пам‘яті. У своїй роботі для кращого засвоєння віршованих творів я використовую елементи Ейдетики, вивчаємо вірші за допомогою картинок та схем, що не тільки допомагає краще запам‘ятати, а й навчає дошкільнят мислити образами, створювати образи, а також розвивається сприйняття (розширення уявлення дітей про предмети, явища та їхні властивості; доцільність та способи використання; уміння обстежувати предмети), мислення, тонкої моторики (це і завдання у зошиті), уяви, мовлення та комунікативних навичок. Також використовую елементи техніки ТРВЗ, навчаю дітей бачити незвичне у знайомому предметі, вирішувати творчі завдання. Діти із задоволенням виконують завдання на визначення гарного і поганого, що наявне в тому чи іншому предметі, знаходять корисне і шкідливе, зайве й необхідне.

 З власного досвіду можу сказати, що використання завдань орієнтовної програми навчального курсу Логіка для дошкільнят сприяють розвиткові пізнавальних процесів (слухової та зорової пам‘яті, мислення, уваги, сприйняття), збагачення словникового запасу, розвитку вміння порівнювати, знаходити спільне, вміння пояснювати свої дії (самостійно та за допомогою питань керівника), уміння зосереджуватись.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета, завдання, засоби та принципи реалізації завдань орієнтовної програми навчального курсу «Логіка для дошкільнят»

(розвиток пізнавальних процесів дошкільників)

 

Мета: сприяти всебічному розвитку дітей 4-6 років життя через пізнання навколишнього світу та розвитку пізнавальних процесів.

 

Завдання

орієнтовної програми:

  •                  розвиток пізнавальної активності;
  •                  розвиток пізнавальних процесів (мислення, пам‘яті, сприймання, уваги та уяви);
  •                  розвиток просторової орієнтації;
  •                  розвиток комунікативних здібностей
  •                  розвиток уміння діяти за зразком;
  •                  розвиток дрібної моторики рук та координації рухів.

Засоби

реалізації завдань орієнтовної програми:

  •                  розвиваючі ігри та вправи;
  •                  бесіди;
  •                  образотворча діяльність;
  •                  використання віршованих творів в картинках;
  •                  використання елементів психогімнастики.

Принципи

реалізації завдань орієнтовної програми:

  •                  доцільність і змістовність розвиваючих ігрових завдань;
  •                  доступність;
  •                  врахування вікових та індивідуальних особливостей дошкільників;
  •                  системність та систематичність;
  •                  використання наочності;
  •                  відповідність вимогам розвиваючого і виховного навчання.                      

 

 

 

 

 

 

Перспективне планування занять  за орієнтовною програмою навчального курсу «Логіка для дошкільнят»

(розвиток пізнавальних процесів дошкільників)

Молодший дошкільний вік

№ зан.

Ігрові вправи

Зміст вправ

Вересень

1

Привітання

Слід усім нам привітатись:

- Добрий день!

Дружно й весело сказати:

- Добрий день!

Гра «Знайомство»

Знайомство з дітьми, створення емоційно-позитивного клімату на занятті

Гра «М‘яч по колу»

Кидаючи м‘яч один одному, діти називають своє ім‘я

Вправа «Чарівний мішечок»

Виставляючи предмети з мішечка, діти повторюють їх назву. Потім один предмет ховається, діти визначають, що заховалось

Вправа «Казка»

Діти допомагають розповідати казку, виставляючи фігурки

Вправа «Кулька»

Діти стоять у колі, «кулька» здувається, потім надувається

Прощання

Діти тримають кулачки, говорять: Усім, усім, до побачення! (і випростують кулачки, показуючи відкриті долоні)

2

Гра «М‘яч по колу»

Педагог кидає м‘яч дитині, а дитина дає відповідь на запитання

Вправа «Клубочок побажань»

Діти кидають один одному м‘яч та висловлюють побажання

Вправа «Комарик»

Діти стоять к у колі, педагог обходить по зовнішньому колу дітей. Одного з них «комарик кусає», дитина має насупитися. Інші відгадують, кого «вкусив» комарик

Вправа «Чарівний мішечок»

Запам‘ятовування предметів

3

Визначення рівня розвитку пізнавальних процесів

 

4

Визначення рівня розвитку пізнавальних процесів

 

Жовтень

5

Вірш в картинках

Заучування вірша за допомогою картинок (схем). 1 вірш на місяць

Вправа «Я бачу»

Називання предметів у кімнаті

Вправа «Цей кольоровий світ»

Діти відшукують предмети відповідного кольору, вказаного педагогом

Вправа «Покажи яке?»

Педагог загадує предмет, а діти показують його

6

Вправа «Чарівний мішечок»

Запам‘ятовування предметів, викладених у ряд

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Кольорові кружечки»

Порівняння кругів, знаходження однакових за кольором, формою, викладання у ряд

Вправа «Промінці»

Кожна дитина викладає промінчик, утворюючи сонце, говорить щось приємне

7

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Паровоз»

Викладання картинок за вказівкою педагога

Вправа «Посварились-помирились»

Рух у середину кола, стоячи на колінах і руках

Вправа «Зашиваємо ковдру для Зайчика»

Діти підбирають латочки для ковдри

8

Вправа «Промінці»

Викладаючи промінчик, діти говорять який у них сьогодні настрій

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Хто заховався?»

Діти заплющують очі, педагог ховає предмет, діти відгадують

Вправа «М‘яч по колу»

Педагог кидає м‘яч, діти ловлять і відповідають на запитання

Вправа «Покажи яке?»

Див.зан 5

Листопад

9

Вірш в картинках

Вивчення

Вправа «Хто більше побачить і запам‘ятає»

За заданий проміжок часу діти запам‘ятовують якомога більше предметів, що є в кімнаті

Вправа «Паровоз»

Викладання картинок за вказівкою педагога

Вправа «Це я, впізнай хто я?»

Дитина з заплющеними очима впізнає, хто її покликав

10

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Порівняй предмети, фігури»

Порівняння предметів з геометричними фігурами

Вправа «Чарівний мішечок»

Запам‘ятовування предметів, викладених у ряд

Вправа «Я бачу»

Педагог кидає дитині м‘яч, а дитина відповідає, що бачить у кімнаті: «Я бачу…»

11

Вірш в картинках

повторення

Вправа «Домалюй фігури»

Домальовування фігур, щоб утворилися предмети

Вправа «Ниточка»

Викладання фігур, предметів за допомогою нитки

Вправа «Я бачу»

Див.зан.10

12

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Предмети є…» (які, для чого?)

Педагог викладає предмети, ставить питання: якого кольору, для чого та ін.

Вправа «Дерева високі»

Діти виконують рухи за вказівкою педагога «Дерева високі, море широке…»т.д.

 

Вправа «Паровоз»

Викладання картинок за вказівкою педагога

Вправа «Новосілля»

Діти малюють портрет та приклеюють у відповідне віконце у будиночку

Грудень

13

Вірш в картинках

Заучування

Загадки

 

Вправа «Слідочки»

Проходження по викладеним слідочкам згідно завдання педагога (не наступати на червоні, перескочити з зелених на сині та ін.)

Вправа «Я бачу»

Див.зан.10

14

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Солодкий, солоний, кислий, гіркий»

Визначення смаку, відгадування загадок

Вправа «Склади малюнок»

Складання цілого малюнка з частин

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети за частинами, які педагог показує через замкову шпаринку

15

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Кольорова смужка»

Викладання кольорової смужки за вказівкою педагога

Вправа «Чарівний мішечок»

Див.зан.10

Вправа «Що зайве?»

Педагог показує предмети, діти знаходять зайвий предмет

16

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Пальчикові забави»

Діти показують предмети та рухи пальчиками

Гра «Шерлок Холмс»

Діти відгадуть про який предмет говорить педагог

Вправа «Комарик»

Див.зан.2

Січень

17

Вірші в картинках

Повторення вивчених віршів

Вправа «Промінчики»

Діти викладають промінці, утворюючи сонце, говорять про себе

Вправа «Ниточка»

Див.зан.11

Вправа «Правда це?»

Діти слухають віршовані загадки і визначають це правда чи ні

Вправа «Паперові м‘ячики»

Само розслаблення (кидання паперових м‘ячиків, зроблених з зім‘ятого паперу у ціль)

18

Вірш в картинках

Заучування

Вправа «Рух, будь ласка»

Виконуються рухи з педагогом, які супроводжуються словами «будь ласка»

Вправа «Паровоз»

Див.зан.9

Вправа «Що зайве?»

Див.зан.15

Вправа «Тварини»

Діти визначають, хто де живе і відповідно викладають

19

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Промінчики»

Діти викладають промінчики. Діти говорять приємне про ту дитину, яка викладає промінчик.

Вправа «Геометричний будиночок»

Запам‘ятовування і викладання геометричних фігур, утворюючи будиночки

Вправа «Комарик»

Див.зан.2

Вправа «Око бачить, вухо чує, ніс сприймає, рот смакує»

Педагог кидає м‘яча та називає предмет, а діти вказують: яблуко – рот смакує т.д.

20

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Промінчики»

Див.зан.19

Вправа «Солодкий, солоний, кислий»

Діти визначають фрукти та овочі за смаком

Вправа «Відгадай, де знаходиться?»

Діти відгадують предмет, про який говорить педагог та вказують де він є

Лютий

21

Вірш в картинках

Заучування

Вправа «Геометричний будиночок»

Див.зан.19

Вправа «Склади ряд»

Із набору предметних картинок вибрати ті, що пропонує педагог та викласти предметний ряд

Вправа «Неслухняне мишеня»

Діти викладають історію про мишеня

22

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Склади ряд»

Див.зан.21

Вправа «Пірамідка»

Діти відгадують в якій частині піраміди захований предмет (слухаючи, де дзвенить)

Вправа «Замкова шпаринка»

Див.зан.14

23

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Покажи задану фігуру»

Порівняння предметів, підбирання відповідної геометричної фігури

Вправа «Найпростіші лабіринти»

Мандрування по звивистій доріжці, орієнтування у просторі

Вправа на само розслаблення

 

24

Вірш в картинках

 

Вправа «Промінчики»

Діти викладають промінчики, визначають «Який день?»

Вправа «Будиночок»

Діти запам‘ятовують, де живуть тварини, потім викладають відповідно до віконця

Вправа «Помічники»

Діти повторюють і виконують рухи

Давай-но пальці рахувать: один, два, три, чотири, п‘ять,

Десять пальців, дві руки – це мої помічники

Вправа «Коли це буває?»

Педагог показує картинки, діти визначають, коли це буває

 

Березень

25

Вірш в картинках

Заучування

Вправа «Знайди однакове»

Діти знаходять фігури, пояснюючи як їх можна поєднати

Вправа «Чарівний мішечок»

Впізнавання предметів на дотик (мішечок прощупується, не розв‘язується)

Вправа «Скажи швидко»

Педагог, кидаючи м‘яч, називає властивість, діти відгадують предмет

Вправа на само розслаблення

 

26

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Ниточка»

Див.зан.11

Вправа «Скажи назву»

Педагог кидає м‘яч, діти говорять назву запропонованого предмету за однією ознакою (тварини, рослини, транспорту та ін.)

Вправа «Що чули?»

Діти з закритими очима слухають звуки в кімнаті, потім говорять, що чули

Вправа «Комарик»

Див.зан.2

27

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Бджілка»

Діти запам‘ятовують розташування бджілок на полі педагога і викладають відповідно на своєму полі

Вправа «Сусіде!»

Педагог називає ім‘я дитини,  а піднімають руки ті, що знаходяться поруч.

Вправа «Летіли дракончики»

Вправа-загадка «Летіли дракончики. Їли пончики. Скільки дракончиків, скільки пончиків?» (педагог викладає дракончики і пончики, діти визначають скільки чого? Чого більше? Кому не вистачить?)

28

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Промінчики»

Діти викладають промінчики, визначають погоду

Вправа «Склади з половинок»

Діти підбирають половинки до половинок, які виклав педагог

Вправа «Відгадай за описом»

Діти відгадують предмет за описом педагога

Вправа «Сусіди!»

Див.зан.27

Квітень

29

Вірш в картинках

Заучування

Вправа «Геометричний будинок»

Викладання будинку з геометричних фігур (використовувати фігури, які вказує педагог)

Вправа «Склади з частин ціле»

Діти складають предмети з розрізаних частин

Вправа «Скажи…»

Педагог кидає м‘яч, називає колір, діти називають предмет, який має такий колір

30

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Тварини на прогулянці»

Викладання тварин за вказівкою педагога

Вправа «Виклади доріжку»

Діти викладають доріжку за схемою педагога (вказівкою педагога)

 

Вправа «Чарівний мішечок»

Діти відгадують предмету у мішечку на дотик

31

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Бджілка»

Див.зан.27

Вправа «Ниточка»

Див.зан.11

Вправа «Де, дзвіночку, ти сховався?»

Діти відгадують, де знаходиться дзвіночок після слів: «Де, дзвіночку, ти сховався?

Треба нам щоб ти озвався!»

32

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Промінчики»

Діти викладаючи промінчики, говорять приємне один одному

Вправа «Замкова шпаринка»

Див.зан.14

Вправа «Що робили ми покажемо»

Діти рухами показують якусь дію після слів:

«Що робили ми не скажемо, що робили ми покажемо»

Вправа «Летіли дракончики»

Див.зан.27

33

Визначення рівня розвитку пізнавальних процесів

 

34

Визначення рівня розвитку пізнавальних процесів

 

35

Вірш в картинках

Повторення віршів

Вправа «Промінчики»

Див.зан.32

Вправа «Чарівний мішечок»

Див.зан.30

Гра «Стежинка»

Діти рухаються по слідочках

Вправа «Зашумовані картинки»

Діти називають предмети, які бачать на малюнку

Вправа «Подаруй настрій»

Діти малюють смайлики і дарують один одному

36

Вірш в картинках

Повторення

Вправа «Промінчики»

Див.зан.32

Вправа «Що в кулаці?»

Діти відгадують предмети за описом педагога

Вправа «Що однакового?»

Діти знаходять однакове у предметах

Вправа «Де, дзвіночку, ти сховався?»

Див.зан.31

Вправа «Новосілля»

Див.зан.12

 

 

 

 

 

Перспективне планування занять  за орієнтовною програмою навчального курсу «Логіка для дошкільнят»

(розвиток пізнавальних процесів дошкільників)

Середній дошкільний вік

№ зан

Ігрові вправи

Зміст вправи

1

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми!

Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці до сонця, називаючи своє ім‘я

Вправа-бесіда «Літо»

Бесіда

Вправа «Хто(що) заховався?»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Вправа «Кольорові кульки»

Кульки сині, жовті, білі,

Аж до неба полетіли,

Ви скоріше їх зберіть

І мені всі принесіть.

Кульки підкидають догори, діти збирають.

Прощання

Усім-усім, до побачення!

2

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, називають своє лагідне ім‘я

Вірш в картинках

 

Вправа «Слова навколо»

Діти називають слова (назви предметів), що є навколо

Вправа «Кольоровий настрій»

Діти обирають кольорову долоньку, домальовують посмішку

Вправа «Хто(що) заховався?»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Прощання

Усім-усім, до побачення!

3

Привітання

 

Вправа «М‘яч по колу»

Кидаючи м‘яч один одному, діти називають своє ім‘я

Вірш в картинках

 

Вправа «Сонечко-хмарка»

Викласти предмети на сонечко та хмарку, перемішати, діти визначають, що змінилося

Вправа «Впізнай на дотик»

Діти впізнають предмети на дотик

Прощання

Усім-усім, до побачення!

4

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, говорячи про себе (що вони вміють)

Вірш в картинках

 

Вправа «Я малюю…»

Діти за частинами відгадують загальний малюнок

Вправа «Хто(що) заховався?»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Вправа «Цей кольоровий світ»

Діти відшукують предмети за вказаним кольором

Прощання

Усім-усім, до побачення!

5

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, говорячи про те, що їм подобається

Вірш в картинках

 

Вправа «Знайди пару»

Діти підбирають парні картинки та пояснюють свій вибір

Вправа «Ми йшли-йшли…»

Ми йшли-йшли, гриби знайшли.

Раз! Грибок у кошик,

Два! Три!

Скільки в кошику грибів.

Діти виконують рухи відповідно до вірша.

Прощання

 

6

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, говорять, що вони полюбляють

Вірш в картинках

 

Вправа «М‘яч упіймай – слово скажи»

Діти ловлять м‘яч та називають слова за вказаною темою

Вправа «Впізнай на дотик»

Діти впізнають предмети на дотик

Прощання

Усім-усім, до побачення

7

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, говорячи про свій настрій

Вірш в картинках

 

Вправа «Зашумовані картинки»

Діти називають предмети, які бачать на картинці

Вправа «Чарівний мішечок»

Діти дістають предмети з мішечка, називаючи їх та визначають особливості даного предмета

Вправа «Ми йшли-йшли…»

Ми йшли-йшли, гриби знайшли.

Раз! Грибок у кошик,

Два! Три!

Скільки в кошику грибів.

Діти виконують рухи відповідно до вірша.

Прощання

 

8

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, виконуючи завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Фотограф»

Діти після розгляду картинки дають відповіді на запитання

Вправа «Листочки»

Осінні листочки з дерева спадають

І тихо й повільно додолу кружляють.

Діти збирають листочки, називають колір та рахують

Вправа «Хто(що) заховався?»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Прощання

 

9

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці і говорять «Мені подобається…»

Вірш в картинках

 

Вправа «Сонечко»

Пальчикова вправа

У кімнату сонечко, загляда в віконечко,

Дуже раді всі малята плескають в долоні

Вправа «Осінь»

Бесіда з дітьми

Вправа «Назви ряд»

Діти називають ряд предметів, які викладали

Вправа «Килимок»

Діти викладають тварин, відповідно до місця проживання

 

Прощання

 

10

Привітання

Добрий день усіх вітаємо,

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці і говорять «Мені подобається…»

Вірш в картинках

 

Вправа «Визнач колір» (з м‘ячем)

Діти визначають колір вказаного предмета

Вправа «Шуми»

Діти відгадають, що шумить

Вправа «Ми йшли-йшли…»

Ми йшли-йшли, гриби знайшли.

Раз! Грибок у кошик,

Два! Три!

Скільки в кошику грибів.

Діти виконують рухи відповідно до вірша.

Прощання

Кожне слово має значення:

Тож усім вам, до побачення!

11

Привітання

Добрий день усіх вітаємо,

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці і говорять «Я бачу…»

Вірш в картинках

 

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадають предмет

Вправа «Ниточка»

Завдання з ниточкою

Вправа «Підбери пару»

Діти підбирають пари картинок та пояснюють свій вибір

Прощання

Кожне слово має значення:

Тож усім вам, до побачення!

12

Привітання

Добрий день усіх вітаємо,

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці і говорять «Я хочу…

Вірш в картинках

 

Вправа «Впізнай на дотик»

Діти впізнають предмети на дотик

Вправа «Чую, їм, бачу» (з м‘ячем)

Діти називають предмети відповідно до вказаного слова

Вправа «Зашумовані картинки»

Діти називають предмети, які бачать на картинці

Прощання

Кожне слово має значення:

Тож усім вам, до побачення!

13

Привітання

Добрий день усіх вітаємо,

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа «Що зайве?»

Діти визначають зайві предмети

Вправа «Дракончики-пончики»

Летіли дракончики, їли пончики

Скільки дракончиків, скільки пончиків

Діти визначають кількість

Вправа «Фігура-предмет»

Діти порівнюють предмети з геометричними фігурами

Прощання

Кожне слово має значення:

Тож усім вам, до побачення!

14

Привітання

Ось зібрались ми у круг,

Я твій друг і ти мій друг,

Міцно за руки візьмемось,

Один одному всміхнемось.

Добрий день!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа «Предмети»

Діти обирають картинку та визначають який предмет та спосіб використання

Вправа «Геометричний будиночок»

Пальчикова гімнастика.

Тук-тук-тук, молоток бери мій друг.

Побудуєм новий дім, є віконце в домі тім.

Ще одне й труба вгорі. Ви проходьте, гості всі.

 

Діти викладають будинки з геометричних фігур

Вправа «Які звуки чуєте?»

Як свистить чайник? З-з-с.
Як дзвенить будильник? З-з-з.
Як капає вода з крана? Кап-кап-кап
Як тато працює дрилем? Ж-Ж-ж.
Як гуде пилосос? У-у-у.
Як гості стукають у двері? Тук-тук-тук.

Прощання

Усім-усім, до побачення!

15

Привітання

 

Вірш в картинках

 

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети

Вправа «Вгадай хто?»

Діти відгадають один одного за голосом

Вправа «Порівняй предмети»

Діти порівнюють предмети

Вправа «Я бачу»

Діти, спіймавши м‘яч, називають предмети, які бачать у кімнаті

Прощання

 

16

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Будиночок»

Діти розміщують звірят у будиночку

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети

Вправа «Що це? Для чого?»

Діти називають предмети та ознаки

Вправа «Я бачу»

Діти, спіймавши м‘яч, називають предмети, які бачать у кімнаті

Прощання

 

17

Привітання

 

Вірш в картинках

 

Вправа «Кольорова смужка»

Діти викладають кольорову смужку та називають предмети певного кольору

Вправа «Чарівний мішечок»

Діти із зав‘язаними очима дістають з мішечка предмети та відгадують їх

Вправа «Що зайве?»

Діти визначають зайвий предмет у рядку

Вправа «Я бачу»

Діти, спіймавши м‘яч, називають предмети, які бачать у кімнаті

Прощання

 

18

Привітання

Привітатись, друзі, слід

До усіх ось так: Привіт!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа Ниточка»

Діти виконують завдання з ниточкою

Вправа Правда це?»

Вірші

Вправа «Знайди предмет»

Діти називають предмет згідно з завданням вихователя

Вправа «Сусіде!»

Діти, спіймавши м‘яч, називають імені тих, хто сидить поруч

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

19

Привітання

Привітатись, друзі, слід

До усіх ось так: Привіт!

Вірш в картинках

 

Вправа «Що заховалось?»

Діти визначають предмет, який зник у рядку

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети

Вправа «Вгадай на дотик»

Діти відгадують предмети на дотик

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

20

Привітання

Привітатись, друзі, слід

До усіх ось так: Привіт!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці «У мене є…»

Вірш в картинках

 

Вправа «Будиночок»

Діти розміщують звірят у будиночку

Вправа «Око бачить, вухо чує, рот смакує»

Діти називають відповідні предмети

Вправа «Я малюю»

Діти відгадують предмет за частинами

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

21

Привітання

Привітатись, друзі, слід

До усіх ось так: Привіт!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа «Будиночок»

Діти викладають звірят у будиночок

Вправа «Де заховалось?»

Діти за описом відгадують предмет у кімнаті та вказують, де він знаходиться

Вправа «Порівняй»

Порівняння предметів з геометричними фігурами

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

22

Привітання

Вушка прислухайтесь, очі – придивляйтесь,

Носик – глибше дихай, ротик – посміхнись.

Спинки – розправляйтесь, ручки – піднімайтесь,

Ну-мо, до роботи, дружно узялись.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці і говорять про свій настрій

Вірш в картинках

 

Вправа «Килимок»

Діти підбирають картинки згідно з завданням на килимку

Вправа «Що заховалось?»

Діти викладають ряд предметів та визначають, що заховалось

Вправа «Я бачу»

Діти спіймавши м‘яч, називають, що вони бачили (по дорозі в ДНЗ)

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

23

Привітання

Вушка прислухайтесь, очі – придивляйтесь,

Носик – глибше дихай, ротик – посміхнись.

Спинки – розправляйтесь, ручки – піднімайтесь,

Ну-мо, до роботи, дружно узялись.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа «Назви ряд»

Діти називають ряд предметів відповідно до першого

Вправа «Що зайве?»

Діти визначають зайвий предмет у рядку

Вправа «Навіщо…»

Діти називають властивості та призначення предмету

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

24

Привітання

Вушка прислухайтесь, очі – придивляйтесь,

Носик – глибше дихай, ротик – посміхнись.

Спинки – розправляйтесь, ручки – піднімайтесь,

Ну-мо, до роботи, дружно узялись.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці та говорять про свій настрій

Вірш в картинках

 

Вправа «Впізнай на дотик»

Діти із зав‘язаними очима впізнають предмети

Вправа «Килимок»

Діти викладають предмети згідно завдання

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

25

Привітання

Вушка прислухайтесь, очі – придивляйтесь,

Носик – глибше дихай, ротик – посміхнись.

Спинки – розправляйтесь, ручки – піднімайтесь,

Ну-мо, до роботи, дружно узялись.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Виклади ряд»

Діти викладають предмети у ряд, від найшовши спільне

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Вправа «Я бачу…»

Діти спіймавши м‘яч, називають, що вони бачили

Прощання

Ось заняттю вже кінець,

Хто був з нами молодець!

26

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Хто що їсть?»

Діти підбирають їстівне для тварин

Вправа «Будинок»

Діти викладають звірят у будиночок

Вправа «Скажи швидко»

Діти спіймавши м‘яч відповідають на запитання

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Прощання

 

27

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання (знаки весни, зміни в природі)

Вірш в картинках

 

Вправа «Скажи назву»

Діти спіймавши м‘яч відповідають на запитання

Вправа «Вгадай на дотик»

Діти вгадують предмети на дотик (по контуру)

Вправа «Що чути?»

Діти дослухаються до звуків у кімнаті та висловлюються

Прощання

 

28

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання (знаки весни, зміни в природі)

Вірш в картинках

 

Вправа «Вгадай за описом»

Діти загадують предмети, інші відгадують

Вправа «Виклади у ряд»

Діти викладають предмети у ряд, від найшовши спільне

Вправа «Що у мішечку?»

Діти виймають предмет та визначають властивості

Вправа «Сусіде!»

Діти, спіймавши м‘яч, називають імені тих, хто сидить поруч

Прощання

 

29

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці (добра справа)

Вірш в картинках

 

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Вправа «Назви та розкажи»

Діти спіймавши кубик, розповідають про  картинку

Вправа «Що зайве?»

Діти визначають зайве у ряду

Прощання

 

30

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Слідочки»

Діти крокують по слідочках та називають властивості предметів

Вправа «Зашумовані предмети»

Діти називають предмети, які бачать на картинці

Вправа «Що буває?»

Діти називають предмети певного кольору

Прощання

 

31

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Нісенітниці»

Діти пояснюють те, що переплутано на малюнку

Вправа «Назви…»

Діти називають предмети згідно завдання (овочі, фрукти)

Вправа Порівняй предмети»

Діти порівнюють предмети з геометричними фігурами та відповідно викладають

Вправа «Що зайве?»

Діти визначають зайвий предмет у ряду

Прощання

 

32

Привітання

 

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Відео загадки

 

Вправа «Зашумовані картинки»

Діти називають предмети, які бачать на картинці

Вправа «Слідочки»

Діти крокують по слідочках та називають властивості предметів

Вправа «Скажи назву»

Діти спіймавши м‘яч відповідають на запитання

Прощання

 

Травень

33

Привітання

Добрий день усіх вітаємо.

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Чарівний мішечок»

Діти виймають предмет та називають властивості та призначення предмету

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Вправа «Зашумовані картинки»

Діти називають предмети, які бачать на картинці

Прощання

Усім-усім, до побачення!

34

Привітання

Добрий день усіх вітаємо.

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Слідочки»

Діти крокують по слідочках та називають властивості предметів

Вправа «Скажи…»

Діти називають предмет за визначеною ознакою

Вправа «Хто(що) заховався?»

Діти відгадують, що заховали

Прощання

Усім-усім, до побачення!

35

Привітання

Добрий день усіх вітаємо.

Руку дружби простягаємо

І заняття починаємо

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно з завданням

Вірш в картинках

 

Вправа «Піраміда предметів»

Діти перегортають картинки, які запам‘ятали

Вправа «Слідочки»

Діти крокують по слідочках та називають властивості предметів

Вправа «Нісенітниці»

Діти пояснюють те, що переплутано на малюнку

Прощання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перспективне планування занять  за орієнтовною програмою навчального курсу «Логіка для дошкільнят»

(розвиток пізнавальних процесів дошкільників)

Старший дошкільний вік

№ зан

Ігрові вправи

Зміст вправи

1

Привітання

Ми один одного вітаємо: Добрий день!

І заняття починаєм: дзень-дзелень!

Вправа «Промінці»

Викласти промінці до сонця, називаючи своє ім‘я

Вправа-бесіда «Літо»

Бесіда

Вправа «Хто заховався»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Вправа «Кольорові кульки»

Кульки сині, жовті, білі,

Аж до неба полетіли,

Ви скоріше їх зберіть

І мені всі принесіть.

Кульки підкидають догори, діти збирають.

Прощання

Усім-усім, до побачення!

2

Письмове

Завдання №1

3

Привітання

Ми один одного вітаємо: Добрий день!

І заняття починаєм: дзень-дзелень!

Вправа «Промінці»

Викладаючи промінці, назвати своє ім‘я лагідно

Вірш в картинках

 

Вправа «Акваріум»

Викладаючи рибки до акваріуму, діти виконують завдання (придумати якомога більше слів, тема задається)

Вправа ”Чарівний мішечок”

Запам‘ятовування предметів, викладених у ряд

Гра «Це я, впізнай хто я»

Дитина по голосу і за дотиком впізнає свого товариша та називає ім‘я

Прощання

Усім-усім, до побачення!

4

Письмове

Завдання №2

5

Привітання

Ми один одного вітаємо: Добрий день!

І заняття починаєм: дзень-дзелень!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці, називають своє лагідне ім‘я

Вірш в картинках

 

Вправа «Слова навколо»

Діти називають слова (назви предметів), що є навколо

Вправа «Кольоровий настрій»

Діти обирають кольорову долоньку, домальовують посмішку

Вправа «Хто(що) заховався?»

Викласти з мішечка предмети, діти закривають очі, іграшка ховається, діти відгадають, що заховали

Прощання

Усім-усім, до побачення!

6

Письмове

Завдання №3

7

Привітання

Ми один одного вітаємо: Добрий день!

І заняття починаєм: дзень-дзелень!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці відповідно до завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Паровоз»

Діти викладають картинки відповідно до завдання (на букву, колір, форму та ін..)

Вправа «Впізнай на дотик»

Діти впізнають предмети на дотик

Вправа «Хто ми такі?»

Діти відповідають на запитання :Хто ми такі? Чим ми схожі? Чим відрізняємось? Що полюбляємо робити?

Прощання

Усім-усім, до побачення!

8

Письмове

Завдання №4

9

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Що зайве?»

Вилучення зайвого з ряду предметів

Вправа «Хто більше побачить?»

За заданий проміжок часу назвати якомога більше предметів, що оточують нас

Вправа «Відшукай фігуру»

Назвати предмети, які нагадують задану геометричну фігуру

Прощання

Усім-усім, до побачення!

10

Письмове

Завдання №5

11

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завданням

Вірш в картинках

 

Геометричні фігури-предмети»

Викладання предметів відповідно до геометричних фігур

Вправа «Домалюй фігури»

Домальовування фігур, щоби утворилися

Вправа «Чарівний мішечок»

Запам‘ятовування предметів, викладених у ряд

Прощання

Усім-усім, до побачення!

12

Письмове

Завдання №6

13

Письмове

Завдання №7

14

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завданням

Вірш в картинках

 

Вправа Підбери пару»

Діти підбирають пари картинок та пояснюють свій вибір

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмет

Вправа «Що зайве?»

Вилучення зайвого з ряду предметів

Прощання

Усім-усім, до побачення!

15

Письмове

Завдання №8

16

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Чую, їм, бачу…»

Діти називають предмети відповідного до вказаного слова

Вправа ”Парні предмети”

Поєднання викладених предметів у змістовні пари (за формою, кольором, призначенням і т.д.)

Вправа ”Геометричний будинок”

Запам‘ятовування розташування геометричних фігур

Прощання

Усім-усім, до побачення!

17

Письмове

Завдання №9

18

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Парні предмети”

Знаходження спільного в предметах

Вправа ”Комарик”

Вгадати за мімікою обличчя, кого „вкусив комарик”

Вправа ”Знайди предмет”

Вгадування предмета за описом (діти описують самостійно)

Вправа ”Назви слово”

Дітям кидають м‘яч, діти говорять назву запропонованого предмету (тварин, рослин, транспорту і т.д.)

Прощання

Усім-усім, до побачення!

19

Письмове

Завдання №10

20

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Чарівний мішечок”

Впізнавання предметів на дотик (мішечок прощупується, не розв‘язується)

Вправа ”Паровоз”

Викладання картинок відповідно завданню вихователя (на букву, колір, форма і т.д.)

Вправа ”Склади валізу”

Називання предметів, які кладуть у валізу (потрібно запам‘ятати предмети, які називали інші і повторювати їх, називаючи наступний)

Прощання

Усім-усім, до побачення!

21

Письмове

Завдання №11

22

Письмове

Завдання №12

23

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Ниточка”

Викладання фігур, предметів зі звичайної нитки

Вправа ”Скажи назву”

Дітям кидають м‘яч, діти говорять назву запропонованого предмету (тварин, рослин, транспорту і т.д.)

Вправа ”Розвідники”

За сигналом ведучого, діти зупиняються на місці

Вправа ”Рух, будь ласка”

Виконуються рухи за вихователем, які супроводжуються словами „будь ласка”

Прощання

Усім-усім, до побачення!

24

Письмове

Завдання №13

25

Привітання

Добрий день, усіх вітаєм,

Руку дружби простягаєм

І заняття починаєм.

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Бджілка”

Запам‘ятовування розташування бджілок на полі вихователя, відповідне викладання на своєму полі

Вправа ”Переплетені лінії”

Прослідковування очима лінії, знаходження кінця лінії, викладання відповідної фігури

Вправа ”Сусіде!”

Піднімання рук за командою вихователя (рухи –плеснути в долоні, повернутися)

Гра «Гномик-мандрівник»

Викладання предметів за описом. складання казки

Прощання

Усім-усім, до побачення!

26

Письмове

Завданя №14

27

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Хор»

Вгадування предметів, які діти промовляють хором

Вправа ”Опиши предмет”

Опис предмета, використання позначок

Вправа ”Будиночок”

Викладання предметів згідно вказівки вихователя

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

28

Письмове

Завдання №15

29

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Малюємо”

(схематичне малювання)

Викладання предметів (закріплення понять: вверх, вниз, вправо і т.д.)

Вправа ”Лабіринт”

Знаходження шляху

Вправа ”Виклади за схемою”

Викладання предметів на дошці згідно схематичного малюнка (предметний, сюжетний малюнок)

Вправа з паличками

Викладання предметів з паличок

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

30

Письмове

Завдання №16

31

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Знайди відмінності”

Знаходження відмінностей у запропонованих парних картинках

Вправа ”Визнач предмет за частинами”

Впізнавання предмета, який показується частинами (або викладений частинами)

Вправа ”Хор”

Вгадування предметів, які діти промовляють хором

Вправа ”Слідочки”

Проходження по викладеним слідочкам згідно завдання вихователя (не наступати на червоні, перескочити з зелених на сині та ін.)

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

32

Письмове

Завдання №17

33

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа ”Склади задачу”

За використанням позначок діти загадують предмет

Вправа ”Будиночок”

Викладання предметів згідно вказівки вихователя

Вправа ”Ляпкографія”

Діти вгадують на що схожі ляпки та створюють свої

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

34

Письмове

Завдання №18

35

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа Правда це?»

Вірші

Вправа «Знайди предмет»

Діти називають предмет згідно з завданням вихователя

Вправа «Сусіде!»

Діти, спіймавши м‘яч, називають імені тих, хто сидить поруч

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

36

Письмове

Завдання №19

37

Привітання

Хай плещуть долоні,

Хай тупають ніжки,

Кивну головою, засяє усмішка.

Доброго дня! Бажаємо ми! Бажаю вам я!

Вправа «Промінці»

Діти викладають промінці згідно завдання

Вірш в картинках

 

Вправа «Будиночок»

Діти розміщують звірят у будиночку

Вправа «Замкова шпаринка»

Діти відгадують предмети

Вправа «Що це? Для чого?»

Діти називають предмети та ознаки

Вправа «Я бачу»

Діти, спіймавши м‘яч, називають предмети, які бачать у кімнаті

Прощання

Кожне слово має значення,

Тож усім вам до побачення!

38

Письмове

Завдання №20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

 

В дошкільному віці діти вирізняються достатньо високим рівнем розумового розвитку, що включає розподілене сприйняття, узагальнюючі норми мислення, змістове запам‘ятовування. В цей час формується певний об‘єм знань і навичок, інтенсивно розвивається довільна форма пам‘яті, мислення, уяви, спираючись на які можна спонукати дитину слухати, розглядати, запам‘ятовувати, аналізувати. Цей період, «період дошкілля» - є тим важливим етапом на шляху формування та розвитку особистості на якому закладаються основи для подальшого загального розвитку дитини.

Як зазначав Запорожець О., для успішного подальшого навчання у школі слід звернути увагу на розвиток пізнавальних процесів у дітей дошкільного віку. 

  Цього можна досягти застосувавши розвивальні заняття орієнтовної програми «Логіка для дошкільнят», результатом яких є досягнення мети щодо розвитку пізнавальних процесів, які є складовою частиною будь-якої людської діяльності та дають можливість забезпечити її ефективність.

Отже, якщо в умовах дошкільного навчального закладу створити розвиваюче середовище для прояву пізнавальної активності, реалізації розумового потенціалу дитини, то буде забезпечено ефективність розвитку пізнавальних процесів у дитини дошкільного віку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1.                 Барташніков О.О., Барташнікова І.А. Розвиток сенсорних здібностей і пам‘яті у дітей 5-7 років.-Тернопіль: «Богдан»,1998
  2.                 Барташніков О.О., Барташнікова І.А. Розвиток наочно-образного та логічного мислення у дітей 5-7 років.-Тернопіль: «Богдан»,1998
  3.                 Волчкова В.М., Степанова Н.В. Конспекти занять у старшій групі дитсадка. Математика. Практичний посібник для вихователів і методистів ДОП.-М.:ТЦ «Учитель»,2007
  4.                 Герасимова А.С. Жукова О.С. Энциклопедия развития и обучения дошкольника.-СПб: Издательский дом «Нева»,2004
  5.                 Єніна Л. гімнастика розуму//Палітра педагога.-2002.-№4
  6.                 Звонкін О.К. Малята і математика. Домашній гурток для дошкільнят.-М.:МЦНМО,МИОО,2006
  7.                 Карпенко Л.П. Ігри та вправи для розвитку уваги, пам‘яті, мислення й уяви.[електронний ресурс]//osvita.ua
  8.                 Коробко С. Особливості розвитку пам‘яті учнів.//Початкова школа.-1999
  9.                 Кузнєцова В.Г. Математика для дошкільнят. Популярна методика ігрових уроків.-СПб.:Оникс, Оникс-СПб,2006
  10.            Любченко І. Педагогічні засади розвитку логічного мислення в старших дошкільників.[електронний ресурс]//lessons.com.ua
  11.            Носова Е.А., Непомняща Р.Л. Логіка й математика для дошкільнят.-М.:Детство-Пресс,2007
  12.            І.Стеценко О.Стрижак Навчальний курс «Логіки світу», посібники для дітей 5,6-го років життя
  13.            Логіко-математичні ігри у роботі зі старшими дошкільнятами як засіб формування логічного мислення. [електронний ресурс]//bukvar.su
  14.            Потапова Т. Ігри-криптограми.//Палітра педагога.-2002.-№3
  15.            Розвиваємо логіку. Досвід роботи з курсу «Логіки світу»//Бібліотечка вихователя дитячого садка.-2005-№17-18
  16.            Розвиток творчих здібностей дошкільників засобами ТРВЗ.[електронний ресурс]//journal.osnova.com.ua
  17.            Слащева Е.А. Арифметичні задачі як засіб розвитку у дітей логічного мислення.[електронний ресурс]//bukvar.su
  18.            Дитина. Програма виховання і навчання дітей від 3 до 7 років.Київ,2003
  19.            Ільїна М.Н. Парамонова Л.Г. Головньова Н.Я..-К.: Тести для дітей. Чи готова ваша дитина до школи.К:Школа,2003
  20.            Харченко І. Підготовка дітей до школи. Програма та методичні рекомендації навчання та виховання дітей, неохоплених суспільним дошкільним вихованням.-К-П:Абетка-НОВА,2002

Додаток 1

Вірш «Хто як співає?»

 

Зозуля кує: ку-ку-ку!

                                                     Картинки по запросу зозуля

Півень кукурікає: ку-ку-рі-ку!

                                                      Картинки по запросу петух

Голуб воркує: гу-гу-гу!

                                     Картинки по запросу голубь

Сова кричить: угу-угу-угу!

                                Похожее изображение

Риба мовчить, ні пари з вуст.

 

 

 

Вірш

Сидить білка

                                             Картинки по запросу белка

Продає шишки і смачні горішки

                                   Картинки по запросу шишки                  Картинки по запросу орехи

Лисичці-сесричці,

                                          Картинки по запросу лисица

Горобцю,                                                                Синиці,

 

                                  Картинки по запросу воробей                             Картинки по запросу синица

Ведмедику-товстоп‘ятому,                      Зайчику-вухатому.

 

Картинки по запросу медведь                                                               Картинки по запросу заяц

 

 

 

 

 

Вірш «Дружба»   О.Орач

Хмарка дружить з дощиком,

Квітка дружить з горщиком,

Вітерець з листочком,

Бережок з місточком,

Жабенятко з річкою,
А й дружу з сестричкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вірш «Наша киця»

 

В мене є маленька киця.

Наша киця всіх боїться,

Песика в садочку,

Чобота в куточку,

А найбільше мишки,

Як немає кішки.

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

 

Розробки письмових занять (завдання у зошиті) орієнтовної програми навчального курсу

«Логіка для дошкільнят»

(для дітей середнього дошкільного віку)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 1

 

  1.                          З‘єднати крапки  (горизонтальні лінії)

 

 

 

 

  1.                          Створити будь-яку фігуру, з‘єднавши крапки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.                          З‘єднати крапки (вертикальні лінії)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 2

 

1. Бесіда про предмети (форма, колір)

    Домалювати, щоб утворились предмети

 

    2. Намалювати на екрані телевізора свою сім‘ю

 

 

Заняття 3

 

1. Зафарбувати трикутники синім кольором, квадрати  - зеленим, круги - червоним

2. Домалювати ялинку прямими лініями, берізку – хвилястими

 

 

3. Що потрібно домалювати, щоб утворилося яблучко

 

 

 

 

 

 

 

4. Домалювати візерунок

 

 

 

 

Заняття 4

 

1. Зафарбувати фігури в рядках:

1 рядок – червоним кольором – другу фігуру

2 рядок – зеленим кольором – не трикутну, найменшу

3 рядок – синім кольором – не чотирикутну, не першу

4 рядок – жовтим кольором – останню фігуру

2. Закреслити зайвий предмет (м‘яч)

 

3. Домалювати візерунок

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 5

 

1. Графічний диктант . намалювати на горизонтальній лінії предмети та фігури, які пропонує педагог

 

 

 

 

2. Виконати завдання:

* перший і другий квадрат – з‘єднати

* останній квадрат – закреслити

* квадрат, що знаходиться між другим і першим зафарбувати простим олівцем

 

3. Утворити повітряні кульки, заштрихувати (запропонувати вид штрихування)

 

4. Домалювати візерунок

 

 

 

 

 

Заняття 6

 

1. Розфарбувати круги:

* перший круг і останній – червоним кольором

* третій круг – синім кольором

* круг справа біля синього – зеленим кольором

2. Графічний диктант

 

 

3. Закреслити зайвий предмет

 

 

 

 

4. Заштрихувати квітку (за зразком)

 

 

Заняття 7

 

1. Домалювати:

* між маленькими ялинками – квадрат

* під другою ялинкою – риску

* між першою і другою ялинками – круг

* над великою ялинкою – сонце

* останню ялинку – закреслити

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Графічний диктант

 

 

 

 

3. Домалюй, щоб утворився предмет

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 8

1. Намалювати:

*над кругом – сонце

* справа біля круга – хмаринку

* під кругом – дві лінії

* справа біля хмаринки – риску

* в крузі – трикутник

 

 

 

 

 

 

2. Закреслити зайве

 

 

3. Порахувати кількість фігур, з яких утворене порося  і записати цифрами

 

 

 

 

 

Заняття 9

 

1. Заштрихувати геометричні фігури: великий прямокутник – дощиком, маленький - кругами

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Закреслити зайве

 

 

 

 

 

 

3. Тренування пам‘яті (показ зразка 20сек)

 

 

 

 

 

 

 

4. Домалювати візерунок

 

 

 

 

 

 

Заняття 10

 

1. Графічний диктант

 

 

 

 

 

2. Поділити прямокутник на чотири частини. Запропонувати заштрихувати кожну частину по-різному

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Закреслити зайве

 

 

 

 

 

 

 

4. Домалювати візерунок

 

 

Заняття 11

 

1. Розфарбуйте кульки за вказівкою: перша – синя, третя – червона, остання жовта

 

 

 

2. З‘єднайте тварин з їхніми тінями

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Домалювати, щоб утворився предмет

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 12

 

1.Намалювати:

* над квіткою – сонце

* зліва біля ялинки – дерево

* між квіткою і ялинкою – грибочок

* справа біля квітки – квітку

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Графічний диктант

 

 

 

 

3. Закреслити зайвий квадрат

 

 

 

 

 

 

4. Проведи посередині доріжки лінію

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

Розробки письмових занять (завдання у зошиті) орієнтовної програми навчального курсу

«Логіка для дошкільнят»

(для дітей старшого дошкільного віку)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 1

Прізвище, ім‘я …………………………………….. Дата…………………….

1. Закресли зайве

Описание: http://detskiy-sad.com/wp-content/uploads/2011/11/Prostie-raskraski7.jpgОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/ezhik/ezhik4.gifОписание: http://xn----8sbanfauemeb2ecggdf.xn--p1ai/images/photos/medium/723956c20d432b50b9401de4267899f6.jpgОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/klubnika/strawberry3.jpg

2. Розфарбуй

 

Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/95/54/95054326_large_Hatber12.jpgОписание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/95/54/95054326_large_Hatber12.jpgОписание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/95/54/95054326_large_Hatber12.jpgОписание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/95/54/95054326_large_Hatber12.jpgОписание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/95/54/95054326_large_Hatber12.jpg

 

3. Виріши задачку

Описание: http://www.colorator.net/images/For_kids/Crockery/1/Soup_plate.gifОписание: http://lib.rus.ec/i/10/431710/Autogen_eBook_id29Описание: http://lib.rus.ec/i/10/431710/Autogen_eBook_id29Описание: http://xn--80aa3ab0acfdt.xn--p1ai/sites/default/files/raskraski-dlya-samh-malenykih-eda-produkt-10.jpgОписание: http://lib.rus.ec/i/10/431710/Autogen_eBook_id29Описание: http://lib.rus.ec/i/10/431710/Autogen_eBook_id29Описание: http://lib.rus.ec/i/10/431710/Autogen_eBook_id29

4. Зафарбуй (С)

Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/8/101/972/101972814_88492944_90raskraska.gifОписание: http://xn----8sbemb2a2ajhlhp3a.xn--p1ai/sites/default/files/_ld/9/936_bBS.jpgОписание: http://www.tvoyrebenok.ru/images/raskraska/animals/b/010.jpgОписание: http://gorusha.ru/wp-content/gallery/anima/raskraska12.gifОписание: http://www.numama.ru/images/photos/medium/55010d1cc59b51b514b1810e6437a613.jpgОписание: http://www.numama.ru/images/photos/medium/feb27ed78ab9ae7cdf32f277026c8b16.jpg

5. Домалюй

Описание: http://raskraski.link/uploads/8/4/0/8400-raskraska-Provedi-zhivotnih-po-dorozhkam.jpg

 

Заняття 2

Прізвище, ім‘я……………………………………………………….. дата…………………

1. Зафарбувати

 

 

 

 

 

2. Що зайве?

Описание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/raskraska_pomidor_no_14.jpgОписание: http://steshka.ru/wp-content/uploads/2012/10/2.jpgОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/klubnika/strawberry3.jpg  Описание: http://raskraski.link/uploads/3/0/1/3014-raskraska-Raskraska-grozd-bananov.jpg    Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2011/03/raskraska_redis.jpgОписание: http://multik-pic.ru/images/ovoshhi-frukty21.gif

 

3. Зафарбуй

Описание: http://zaikinmir.ru/raskras/images/ejik/ejik-raskraski-7.jpg                      Описание: http://coloring-pages-kidss.com/uk/uploads/raskraska1/218.gif       Описание: http://coloring-pages-kidss.com/uk/uploads/raskraska1/218.gif     Описание: http://coloring-pages-kidss.com/uk/uploads/raskraska1/218.gif       Описание: http://coloring-pages-kidss.com/uk/uploads/raskraska1/218.gif      Описание: http://coloring-pages-kidss.com/uk/uploads/raskraska1/218.gif

4. Задачка

Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gif

Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/korzina/korzina4.gif                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

Описание: http://umeika.com.ua/uploads/posts/2012-01/1326123124_varezhki.jpgОписание: http://www.supercoloring.com/sites/default/files/styles/coloring_medium/public/cif/2009/01/watermelon-2-coloring-page.gifОписание: http://stabilo4kids.ru/raskraski/pdf/79.jpg5. Полічи предмети

Описание: http://detskiy-sad.com/wp-content/uploads/2011/09/raskraska-zontik-150x150.jpg 

                                               

Описание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/raskraska_odezhda_no_6.jpg 

Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/5190.gif                     

 

 

 

 

6. Домалюй

Описание: https://lh6.googleusercontent.com/-AcX-FA6ZJsM/U6ZKknjr7KI/AAAAAAAAGhY/op-16UYDODk/w537-h516-no/%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%2581%25D1%2583%25D0%25B9+%25D0%25B4%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B6%25D0%25BA%25D0%25B8.jpg       Описание: https://lh6.googleusercontent.com/-AcX-FA6ZJsM/U6ZKknjr7KI/AAAAAAAAGhY/op-16UYDODk/w537-h516-no/%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%2581%25D1%2583%25D0%25B9+%25D0%25B4%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B6%25D0%25BA%25D0%25B8.jpg

Заняття 3

Прізвище, ім‘я………………………………………………  дата……………….

1. Закресли зайве

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Повтори малюнок

 Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/8/99/416/99416017_large_5111852_5742b33b0a8dce1730546467b4750305.jpg                                                   Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/8/99/416/99416017_large_5111852_5742b33b0a8dce1730546467b4750305.jpg

3. Розфарбуй машину, якій не вистачило тіні

Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/8/99/416/99416025_large_5111852_75429bf707c8b0b5952ba1bcd4b39378.jpg                             Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/8/99/416/99416025_large_5111852_75429bf707c8b0b5952ba1bcd4b39378.jpg

4. Розфарбуй [звук Л]

          Описание: http://4.bp.blogspot.com/_ShpdImOnslI/TOkKHifsodI/AAAAAAAAA2k/hK3LgzFXVj0/s1600/lemon15.gif      Описание: http://raskrasohka.net/raskraski/mashiny/kartinki/raskrasohka_net-mashiny-9.jpg      Описание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/06/24/321/preview_lieika-s-tsvietkom.jpeg           Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/lev/lev1.gif        Описание: http://www.topglobus.ru/skin/omalovanky/k_vytisknuti/zvirata-ryby-plazi-zaby/a27c8727522e1cd5f9eee24dbd0f62de.gif

5. Домалюй стільки яблук, скільки груш

Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://deti-online.com/images/raskraski/raskraski-dlya-malyshey--yagody-frukty--19.jpgОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gif

 

Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/213.gif

6. Домалюй

Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/10/110/874/110874423_48.jpg Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/10/110/874/110874423_48.jpg

Заняття 4

Прізвище, ім‘я…………………………………………………. дата……………………..

1. Закресли зайве

Описание: http://deti-online.com/images/raskraski/prazdniki--shkola-1-sentyabrya--10.jpgОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/536.gifОписание: http://mamanszen.com/wp-content/uploads/2014/10/%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8C2.jpgОписание: http://evakulina.narod.ru/images/clip_image003.jpgОписание: http://www.supercoloring.com/sites/default/files/styles/coloring_full/public/cif/2010/02/school-bag-coloring-page.jpg

2. Визнач (звук Ч)

Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/09/raskraski-dlya-samh-malenykih-zhivotne-ptits-nasekome-24.jpgОписание: http://www.supercoloring.com/sites/default/files/styles/coloring_full/public/cif/2009/09/Spoon-coloring-page.gifОписание: http://www.abc-color.com/image/coloring/cats/002/he-cat/he-cat-raster-coloring.pngОписание: http://www.eco-klub.ru/Coloring/girls/24.jpgОписание: http://cdn3.dibujos.net/dibujos/pintar/mago-contento_163.pngОписание: http://razvitierebenka.info/wp-content/gallery/obuv/obuv_-9.jpg

3. Графічний диктант

 

 

 

 

4. Поєднай у пари

Описание: http://deti-online.com/images/raskraski/raskraski-dlya-malyshey--predmety--07.jpg        Описание: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/8e/ee/cd/8eeecdf6a4d6857ee2e1c9f48df5d5da.jpg   Описание: http://raskraska.ucoz.ru/_nw/8/02048024.gif Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/motocikli/motocikli14.gifОписание: http://www.solkids.ru/images/stories/raskraski/derevo/4c89e0fedbd662b2_autumn_tree_coloring_pages.gif  Описание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/10/21/3416/preview_malienkii-pinghvin.jpeg

 

Описание: http://ped-kopilka.ru/images/photos/0a350dbc0493f7d279a1000450c79729.jpg     Описание: http://www.qpstol.ru/global_images/goods/a87/ecc/ecc/2ba/1004913.jpg        Описание: http://www.solkids.ru/images/stories/raskraski/traktor/traktor3.png      Описание: http://detskiy-sad.com/wp-content/uploads/2011/09/raskraska-listok4.jpg       Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/chashka/chashka6.gif      Описание: http://professor-karandash.narod.ru/olderfiles/1/9.png

5. Задачка

Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gifОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/08/raskraski-yabloki-30.gif

 

6. Домалюй

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 5

Прізвище, ім‘я……………………………………………….. дата……………………….

1. Графічний диктант

 

 

 

2. Що зайве?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Закресли зайве

Описание: http://skazki-raskraski.info/wp-content/uploads/coloring/89c6d3f3dd65ad875d9789ed8e7a5324.jpg Описание: http://www.kidgame.ru/draskraski/list-dereva-raskraska.gif  Описание: http://zaikinmir.ru/raskras/images/ruchka/ruchka-raskraski-6.jpg   Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/1.png   Описание: http://pesochnizza.ru/wp-content/uploads/2013/08/kniga.png   Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/232.gif  Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/fonar/fonar3.gif

 

4. Домалювати

 

 

                      Описание: http://ja-rastu.ru/uploads/posts/2013-11/1384770552_17.jpg                                   Описание: http://ja-rastu.ru/uploads/posts/2013-11/1384770552_17.jpg

 

5. Розфарбуй

Описание: http://teremokkagarlyk.ucoz.ua/_si/0/21141756.jpg                         Описание: Картинки по запросу знайди однакове

6. Домалюй

Описание: http://steshka.ru/wp-content/uploads/2012/10/1114.jpg

 

Заняття 6

Прізвище, ім‘я…………………………………………….. дата…………………….

1. Графічний диктант

 

 

 

2. Що зайве?

Описание: http://u-children.ru/wp-content/uploads/2015/04/chainik-raskraska-www.u-children.ru_.jpgОписание: http://www.supercoloring.com/sites/default/files/styles/coloring_full/public/cif/2009/09/Spoon-coloring-page.gifОписание: http://5fan.ru/files/3/5fan_ru_18305_ec7e521938b717301b2632dd862031da.html_files/5.pngОписание: http://5fan.ru/files/3/5fan_ru_18305_ec7e521938b717301b2632dd862031da.html_files/5.png

3. Запиши цифрою скільки.

                                    Описание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/animal/snegiri/10.jpg

4. Обведи у коло, звук [д]

Описание: http://raskraski.link/uploads/3/4/7/3472-raskraska-Pishnoe-derevo.gif  Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/2012/09/raskraski-dlya-samh-malenykih-zhivotne-ptits-nasekome-27.jpgОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/21/1388/preview_vilka.jpeg   Описание: http://st.depositphotos.com/1024768/2612/v/950/depositphotos_26129197-melon-fruit-illustration-for-coloring-book.jpgОписание: http://rebenok16.ru/wp-content/uploads/2013/02/raskraski-zaychiki-016.jpgОписание: http://pics.mobilluck.com.ua/thumb/stairs_ladders/krause/Krause_Corda_3x7__010377_010376__95501_147913.jpgОписание: http://stabilo4kids.ru/raskraski/pdf/209.jpgОписание: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8ap0PzBPDCuDrvDavBRISRdASIs6ICgJAEWk9bL6y9SyDs7mNoQ

 

5. Розмалюй машини, які їдуть направо

Описание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpegОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpegОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpegОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpegОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpegОписание: http://razukrashki.com/uploads/raskraski/2014/07/23/1743/preview_papina-mashina.jpeg

6.Поєднай

Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg          Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg        Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg       Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg

 

 

 

Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg       Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg       Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg            Описание: http://grow-clever.com/wp-content/uploads/2013/05/pogoda.jpg

Заняття 7

Прізвище, ім‘я ……………………………………………. дата……………………….

1. Графічний диктант

 

 

2. Намалюй по крапкам

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Розфарбуй за вказівкою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Визнач, що зайве

Описание: http://1malysh.ru/d/305818/d/0027040.jpg      Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/zubshetka/zubshetka10.gif  Описание: http://detochki.su/malishi/30035_150_216.jpg   Описание: http://playing-field.ru/img/2015/052122/2957775   Описание: http://img1.xn--80aaaaa2cjbcb1dcdcgded.com/recomenats/4ad432c8adaa5-p.gif          Описание: http://previews.123rf.com/images/igorij/igorij1104/igorij110400008/9314857-Set-of-Healthy-Lifestyle-Elements--Stock-Vector-gym.jpg     Описание: http://igrushka.kz/vip71/pug2.jpg

5. Закресли, стільки предметів, скільки позначає цифра

Описание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASYОписание: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjG0zWxH7_wiLc3CV6-DtQ2Z6pn85j6y6Lq0wJ69whG_8F4ASY 

Описание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpgОписание: http://cdn.bolshoyvopros.ru/files/users/images/00/3d/003dc0b1a67ab51506b84148f60dd0b4.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Намалюй

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 7

Прізвище, ім‘я ……………………………………………. дата……………………….

1. Графічний диктант

 

 

___________________________________________________________________________

 

2. Закресли, що зайве

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Розфарбуй яблука так, щоб груша була між червоним і жовтим яблуком, а зелене було поряд із червоним

Описание: http://www.raskraska.com/catalog0001/213.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/213.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/214.gifОписание: http://www.raskraska.com/catalog0001/213.gif

4. Розфарбуй олівець, який правильно порахував кошенят

Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpg

Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpgОписание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpgОписание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpg  Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpg    Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpg    Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-08/1314190005_matematika2.jpg

5. Порахуй і запиши цифрою

Описание: http://poradumo.pp.ua/uploads/posts/2014-11/rozvivayuch-zavdannya-dlya-dtey-4-5-rokv_918.jpeg

6. Домалюй

Описание: http://dochkam.ru/uploads/posts/2011-11/1322061410_shtrihovka2.jpg

Заняття 9

Прізвище, ім‘я…………………………………………..  дата……………………………..

1. Закресли зайве

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Графічний диктант

 

 

3.  Впиши вірну літеру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. З‘єднай предмети, назва яких починається на одну літеру

                

 

                  Описание: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSagxYBHiFxjj7xqwSM0tQ6Qojnu3tq7FUxJX3r4w3B-afKEH8n7Q

 

5. Запиши вірну цифру

Описание: Картинки по запросу розвиваючі завдання для дітей 4-5 років                      Описание: Картинки по запросу розвиваючі завдання для дітей 4-5 років                      Описание: Картинки по запросу розвиваючі завдання для дітей 4-5 років                    Описание: Картинки по запросу розвиваючі завдання для дітей 4-5 років                    Описание: Картинки по запросу розвиваючі завдання для дітей 4-5 років

6. Домалюй

Описание: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLCirB5ts695nn3-54qDfutzsgnw4s9cd0RE5Xui3Wr8mF6zMZ

 

 

Заняття 10

Прізвище, ім‘я………………………………… дата………………………………

1. Запиши першу літеру кожного предмета та утвори слово

 Описание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/zayac_no_19.jpg                  Описание: http://pedportal.net/attachments/000/651/430/651430.jpg?1427758763Описание: http://multik-pic.ru/images/ovoshhi-frukty17.gif               Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/snowman/snowman13.gif        Описание: http://www.3ezhika.ru/mamaladushka/wp-content/uploads/%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8B1.jpg                     Описание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/ryabina_no_12.png

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

  

 

 

 

2.Запиши цифрою, скільки:

 

 

 

 

 

Описание: http://raskraski.link/uploads/6/1/4/6140-raskraska-deti.gifОписание: http://pesochnizza.ru/wp-content/uploads/2012/09/raskraski_dlya-detej-buratino.jpgОписание: http://deti-online.com/images/raskraski/vremena-goda--vesna--13.jpg   Описание: http://deti-online.com/images/raskraski/vremena-goda--leto--12.jpgОписание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/sobaka_no_16.jpgОписание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/Priroda/Vesna/raskraski-vesna-7.GIFОписание: http://www.dobrieskazki.ru/skazki/raskraski-kogo-mi-lubim_pet.jpg

3. Закресли, хто зайвий?

Описание: http://fotodryg.ru/img/raskraski/48-raskraska.gifОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/bears/bears10.jpgОписание: http://detskiy-sad.com/wp-content/uploads/2015/02/raskraska-lastochka-1.gifОписание: http://raskraska.ucoz.ru/_nw/9/44313882.gifОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/wolf/wolf6.gifОписание: http://bebi.lv/images/stories/raskraszhivotnye/raskraski-zhivotnye10.jpg

 

4. Розфарбуй

Описание: http://tvoiraskraski.ru/sites/default/files/raskraska_ogurec_no_4.gifОписание: http://raskraska.ucoz.ru/_nw/1/62442143.gifОписание: http://www.abc-color.com/image/coloring/sun/001/sun-003/sun-003-bitmap-coloring.pngОписание: http://www.kalyamalya.ru/images/library/lessons/potato2.jpgОписание: http://vse-raskraski.ru/images/frukti-i-ovoshi/kapusta/7.jpgОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/shariki/shariki5.gif

5. Домалюй

Описание: http://food-x.ru/mejakej/pic9319.jpg    Описание: http://food-x.ru/mejakej/pic9319.jpg     Описание: http://food-x.ru/mejakej/pic9319.jpg      Описание: http://food-x.ru/mejakej/pic9319.jpg

 

 

 

 

 

 

Заняття 11

Прізвище, ім‘я………………………………………………. дата……………

1. Склади слово

Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/fox_1/fox10.gif             Описание: http://raskras-ka.com/wp-content/uploads/Priroda/Derevja/raskraski-derevo-73.GIF                                         Описание: http://kotikit.ru/wp-content/uploads/2012/01/raskraska-solnce-3.jpgОписание: http://deti-online.com/images/raskraski/raskraski-dlya-malyshey--yagody-frukty--19.jpgОписание: http://stranakids.ru/wp-content/uploads/2012/06/coloring-the-human-body63-150x150.jpg?8a1db8

 

 

 

 

 

2. Графічний диктант

 

----------------------------------------------------------------------

3. Закресли зайве

Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/5/87/516/87516281_per6.jpg       Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/5/87/516/87516281_per6.jpg

4. Замалюй відповідну позначку

Описание: http://www.drazvivalki.ru/images/500155cf1e23e.jpegОписание: http://www.drazvivalki.ru/images/500155cf1e23e.jpeg

5. Виріши задачку

Описание: http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/8/105/93/105093207_large_ya2.jpg           Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/8/105/93/105093220_ya14.jpg

6. Домалюй

Описание: http://www.detiseti.ru/images/library/tasks/roads/dorogkii_predmeti.gif

 

Заняття 12

Прізвище, ім‘я…………………………………….. дата………………

1. Графічний диктант

 

 

 

2. Закресли зайве

 

 

 

 

 

 

 

3. Розфарбуй стрілки: направо – жовтим, наліво – синім, доверху – червоним, донизу – зеленим

Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/8/100/219/100219468_20057914.jpg

4. Склади слова

Описание: http://ja-rastu.ru/uploads/posts/2012-07/1342020652_leto21.jpgОписание: http://moi-raskraski.ru/images/raskraski/raznie/karandash/raskraski-karandash-12.jpg   Описание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/dog/dog16.gifОписание: http://moi-raskraski.ru/images/raskraski/boys/mashini_tachki/avtobus/raskraska-avtobus-11.jpg                    Описание: http://www.dobrieskazki.ru/fruit_colour_in/2ezhevika.gif    Описание: http://razvitierebenka.info/wp-content/gallery/akvarium/akvarium_2.png  Описание: http://zaikinmir.ru/raskras/images/myach/myach-raskraski-3.jpgОписание: http://razukraska.ru/wp-content/gallery/shark/shark6.gif

 

 

 

 

 

 

5. Домалюй відповідну кількість кругів

 

 

 

 

 

 

6. Намалюй візерунок

Описание: http://razdeti.ru/images/photos/cfef40996e0de2c0f3fe1031421403fd.jpgОписание: http://razdeti.ru/images/photos/cfef40996e0de2c0f3fe1031421403fd.jpg

 

Заняття 13

Прізвище, ім‘я………………………………………….  дата………………………

1. Домалюй, що пропущений предмет

Описание: http://hippo.narod.ru/images/test4.jpg

2. Добери пару

Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg    Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg     Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg    Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie2.jpg      Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie2.jpg     Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie2.jpg

Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg    Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg      Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg    Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie5.jpg     Описание: http://images.vector-images.com/clp1/193062/clp549391.jpg     Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie2.jpg    Описание: http://nattik.ru/wp-content/uploads/2010/10/rasskraski_razvavauschie2.jpg

3.Розфарбуй: червоним – найбільші фігури; зеленим – найменші фігури

Описание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpg

4. Напиши першу літеру кожної професії

Описание: http://razdeti.ru/images/photos/994b860454ef0b163724a805c24b589a.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpg          Описание: http://razdeti.ru/images/photos/994b860454ef0b163724a805c24b589a.jpg Описание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpg             Описание: http://razdeti.ru/images/photos/994b860454ef0b163724a805c24b589a.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpg              Описание: http://razdeti.ru/images/photos/994b860454ef0b163724a805c24b589a.jpgОписание: http://www.znaechka.com/assets/galleries/25/4-5_grafv.jpg

5. Закресли зайве

 

 

 

 

 

6. Домалюй

Описание: http://www.xxlbook.ru/imgh503107.png

 

 

Заняття 14

Прізвище, ім‘я…………………………………………..  дата…………….

1. Розфарбувати

 

 

 

 

 

2. Зайве закресли

Описание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpg

Описание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpg3. Розфарбуй: іграшки – червоним кольором, посуду – синім

Описание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpgОписание: http://www.vceznaika.ru/production/images/big/6636236.jpg

4. Визнач і запиши

Описание: http://razdeti.ru/images/photos/79ca5424eb8f3f76fd4043fdf8b1d87a.jpg     Описание: http://www.tenti.ru/f/userfiles/image/09-12-raskraska-1.jpg    Описание: http://pikchyriki.ru/raskraski/afrikanskie-jivotnye/kartinki/afrikanskie-jivotnye-1.jpg    Описание: http://sait-zaika.ru/images/images_content/raskraski/raskraski_dlya_2-3_let/2.jpg

 

 

 

 

 

5. Домалюй

Описание: https://pp.vk.me/c417022/v417022871/5b81/D3EC4CGyVHg.jpg

Заняття 15

Прізвище, ім‘я……………………………………  дата……………………….

1. Закресли зайве

Описание: http://prylukydnz19.ucoz.ru/_bl/0/10594585.jpg     Описание: http://cs624516.vk.me/v624516619/29bd0/N_BKJpyZJY4.jpg     Описание: http://prylukydnz19.ucoz.ru/_bl/0/92050414.jpg     Описание: http://prylukydnz19.ucoz.ru/_bl/0/46237720.jpg

2. Розфарбуй машинки, що їдуть до ялинки синім олівцем, до берези – червоним.

Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/5/88/472/88472048_image049.png

3. Скільки комах є на малюнку, порахуй і запиши

Описание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/6/93/308/93308846_Solnechnuyestupenki31.jpgОписание: http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/6/93/308/93308846_Solnechnuyestupenki31.jpg

4. Домалюй

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 16

Прізвище, ім’я дитини………………………………… дата……………….

1. Графічний диктант

 

 

2.З‘єднай однакові зірочки                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Знайди зайву тварину і обведи її.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. З'єднай цифри з відповідною кількістю предметів.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

5. Домалюй фігури за зразком.

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття 17

Прізвище, ім’я дитини ………………………………………. дата ………………

1. Графічний диктант

 

 

2. Закресли зайве

     Описание: Картинки по запросу что лишнее     Описание: Похожее изображение      Описание: Похожее изображение

3. Визнач і запиши

 

 

 

 

Описание: Картинки по запросу самокат          Описание: Картинки по запросу раскраска  бегемот     Описание: Картинки по запросу раскраска  пальма               Описание: Картинки по запросу раскраска ананас          Описание: Картинки по запросу раскраска мороженое

4. Виріши задачку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Домалюй

Описание: Картинки по запросу пройди по дорожке

 

Заняття 18

Прізвище, ім‘я …………………………………………………. дата………………….

1. Порахуй і замалюй кружечки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Графічний диктант

 

 

3. Закресли зайве

      

 

4. Задачка

o10o10

 

 

 

 

 

 

 

5. Розфарбуй будиночок свого настрою та з‘єднай з емоцією

 

  

 

 

 

 

5. Проведи по середині доріжки

 

Заняття 19

Прізвище, ім‘я…………………………………………………. дата ……………………                                                                        

  1.                 Графічний диктант

 

 

 

  1.                 Обведи предмети, які парні

           Описание: http://knigovo.org.ua/images/product_images/popup_images/9524_1.jpg

  1.                 З‘єднай тінь з твариною

          Описание: http://logopedija.at.ua/_tbkp/tini.jpg   Описание: http://logopedija.at.ua/_tbkp/tini.jpg   Описание: http://logopedija.at.ua/_tbkp/tini.jpg    Описание: http://logopedija.at.ua/_tbkp/tini.jpg   Описание: http://logopedija.at.ua/_tbkp/tini.jpg

  1.                 Знайди, що кому потрібно (з‘єднай)

Описание: http://googledrive.com/host/0BwZ4WUDwnXirTzNERjNxV1c4azA/14-22402.jpgОписание: http://googledrive.com/host/0BwZ4WUDwnXirTzNERjNxV1c4azA/14-22402.jpg

 

Описание: http://googledrive.com/host/0BwZ4WUDwnXirTzNERjNxV1c4azA/14-22402.jpgОписание: http://googledrive.com/host/0BwZ4WUDwnXirTzNERjNxV1c4azA/14-22402.jpg

  1.                 Домалюй

Описание: http://nadoest.com/prosmotr/339/338271/338271_html_15fe8be2.jpg

 

 

Заняття 20

Прізвище, ім‘я……………………………………. дата…………………..

1. Знайди число, якщо воно знаходиться між кругом і квадратом, але це не ромб. Зафарбуй фігуру з цим числом.

 

 

 

 

 

 

2. Порахуй скільки гусенят ховається за парканом і запиши цифрою у трикутнику.

Зображення

3. Закресли не червону і не синю квітку.                          Закресли не зелений і не синій прапорець.

     Зображення                           Зображення

4. Закресли зайве

                                 

5. Домалюй фігуру  якої не вистачає

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Домалюй

 

 

 

 

 

Заняття 21

Прізвище, ім‘я……………………………………. дата…………………..

1. Закресли зайве

                

2. Розфарбуй відповідну кількість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Графічний диктант

 

 

 

 

4. Розфарбувати і домалювати: * усі круги заштрихуй * у кожному квадраті намалюй плюс * трикутники закресли

 

 

 

 

5. Задачки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Домалюй намисто

 

 

 

 

Заняття 22

Прізвище, ім‘я ………………………………………………  дата…………………

1. Графічний диктант

 

_____________________________________________________________________________________

2. Закресли зайвий символ

Описание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tif 

 

 

 

 

 

 

3. Обведи у коло свійських тварин

Описание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tifОписание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tif

4. Скопіюй візерунок по крапкам

Описание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tif

5. Утвори слово

Описание: Картинки по запросу трактор раскраска   Описание: Картинки по запросу раскраска ракета     Описание: Картинки по запросу раскраска ананас   Описание: Картинки по запросу раскраска вухо    Описание: Картинки по запросу раскраска апельсин           Описание: Картинки по запросу раскраска дерево Описание: Картинки по запросу раскраска глаз  Описание: Картинки по запросу раскраска белка  Описание: Похожее изображение  Описание: Картинки по запросу раскраска огурец

 

 

 

 

6. Обведи відповідну цифру

Описание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tif

7. Домалюй, щоб утворились предмети

Описание: C:\Users\Админ\Desktop\завдання.tif

 

Додаток 4

Заняття з Логіки з використанням елементів лялькового театру (середня група)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття з логіки

(старша група)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

 

Завдання до олімпіади з Логіки

 

Завдання 1. Закресли зайвий символ (вірна відповідь – 1 бал)

 

Завдання 2. Поєднайте предмети у пари (вірне поєднання – 1 бал, помилка – 0.5 б)

 

Завдання 3. Квадрат: 1 – поділити на 2 прямокутники;

                      2 – перший прямокутник поділити на 2 квадрати;

                      3 – другий прямокутник поділити на 2 трикутники

(вірна дія – 1 бал, максимальна кількість – 3 бали, помилка – 1 бал)

 

Завдання 4. Скопіювати візерунок по крапках (вірна відповідь – 1 бал)

 

Завдання 5. Обведіть у коло домашніх тварин (вірна відповідь – 1 бал)

 

Завдання 6. Домалюйте, щоб утворилися предмети:

                      1 предмет захищає від дощу;

                      2 предмет – росте у лісі, його полюбляють їжаки та

                                          білочки;

                      3 предмет – у нього кладуть ягоди, гриби, які збирають

                                          у лісі.

Завдання 7. Знайди шматочок чашки, що відколовся. З‘єднай його з чашкою (вірна відповідь – 1 бал)

 


Прізвище, ім‘я………………………….............

Група №…………..

Дата проведення олімпіади з Логіки…………………………...

1.                    

 

 

 

 

 

 

 

2.                             

 

 

 

 

 

 

 

                      

3.            

 

 

 

 

 

 

 

4.     

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 


Додаток 6

Методика «Які предмети заховані в малюнках?»

Автор: Немов Р. С. 
Мета: виявлення рівня розвитку сприйняття дітей з 4 років. 
Стимульний матеріал: 3 малюнка із зображенням накладених один на одного контурів реальних об'єктів. 
Проведення обстеження: дитині послідовно представляється 3 картинки. Інструкція: «На малюнку сховалися предмети. Знайди якомога більше предметів і назви їх ». Час обстеження - 1 хвилина. 
Інструкція обробки: 10 балів (дуже високий рівень розвитку) - названі 14 предметів, час - 20 секунд. 
8 - 9 балів (високий рівень розвитку) - названі всі предмети за 21 - 30 секунд. 
6 - 7 балів (норма) - названі всі предмети за 31 - 40 секунд. 
4 - 5 балів (середній рівень розвитку) - вирішення задачі з часом - 41 - 50 сек.
2 - 3 бали (низький) - дитина впорався із завданням за 51 - 60 секунд. 
0 - 1 бал (дуже низький) - за час більше 60 секунд дитина не зміг вирішити завдання з пошуку і назві всіх 14 предметів. 

Методика «Що тут зайве?» 
Мета: дослідження процесів образно - логічного мислення, розумові операції аналізу та узагальнення дітей з 4 років. 
Стомульний матеріал: серія картинок, на яких представлені різні предмети (3 - з однієї серії класифікації, 1 - з іншої). 
Опис методики: дитині пропонується серія картинок в супроводі наступної інструкції: «На кожній з цих картинок один з чотирьох предметів є зайвим. Уважно подивися на картинки і визнач, який предмет і чому є зайвим ». Час обстеження: 3 хвилини. 
Інструкція обробки: 10 балів (дуже високий рівень розвитку) - дитина вирішила поставлене перед ним завдання за час, менший ніж 1 хвилина, назвавши зайві предмети на всіх картинках і правильно пояснивши, чому вони є зайвими. 
8 - 9 балів (високий рівень розвитку) - дитина правильно розв'язала задачу за час від 1 до 1, 5 хвилини. 
6 - 7 балів (норма) - дитина впорався із завданням за час від 1, 5 до 2 хвилини. 
4 - 5 балів (середній рівень розвитку) - дитина вирішила задачу за час від 2 до 2, 5 хвилини. 
2 - 3 бали (низький) - вирішив задачу за час від 2, 5 до 3 хвилин. 
0 - 1 бал (дуже низький) - дитина за 3 хвилини не впоралася із завданням. 

Тест «Запам’ятай 10 слів»

Варіант тесту З.М. Істоміної

Мета: Тест призначений для діагностики слухової вербальної пам’яті

Матеріал: 10 слів, не пов’язаних одне з одним за змістом.

Слова до тесту: яблуко, ніс, слон, дуб, лампа, голка, книга, машина, ворона, молоток.

Інструкція

Послухай уважно слова, які я прочитаю, і постарайся їх запам’ятати. Після того, як закінчу їх читати, ти назвеш ті слова, які запам’ятав.

Оцінювання результатів

За кожне правильно відтворене слово нараховується 1 бал. 

Максимальний результат - 10 балів.

Високий рівень - 6 - 10 балів.

Середній рівень - 4 - 5 балів.

Низький рівень - 1 - 3 бали.

Методика «Чого не вистачає на цих малюнках?» 
Мета: визначення рівня розвитку уваги

Дитині пропонується серія малюнків. На кожній з картинок цієї серії не вистачає якоїсь суттєвої деталі. Дитина отримує завдання якомога швидше визначити і назвати відсутню деталь. 
Оцінка результатів 
10 балів - дитина впоралася із завданням за час менше,  ніж 25 сек, назвавши при цьому всі 7 відсутніх на картинках предметів. 
8-9 балів - час пошуку дитиною всіх відсутніх передметів зайняло від 26 до 30 сек. 
6-7 балів - час пошуку всіх відсутніх предметів заняло від 31 до 35 сек. 
4-5 балів - час пошуку всіх відсутніх предметів склало від 36 до 40 сек. 
2-3 бали - час пошуку всіх відсутніх предметів виявилось в межах від 41 до 45 сек. 

1 бал - час пошуку всіх відсутніх деталей составило в цілому більше ніж 45 сек. 
Висновки про рівень розвитку 
10 балів - дуже високий. 
8-9 балів - високий. 
4-7 балів - середній. 
2-3 бала - низький. 
0-1 бал - дуже низький. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вождай Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бондаренко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Shklovskaya Natela
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
2624
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку