Орієнтовне перспективне планування з економічного виховання для дітей дошкільного віку

Про матеріал
Поняття "дошкільник" і "економіка", на перший погляд здаються далекими одне від одного. Проте насправді діти дуже рано включаються в економічне життя. Тому знайомство малюка з економікою треба розпочинати якомога раніше, щоб дитина була готова до сучасного життя. Пропоную до вашої уваги орієнтовне перспективне планування з економічного виховання для дітей молодшого дошкільного віку.
Перегляд файлу

Управління освіти Чернігівської міської ради

Чернігівський дошкільний навчальний заклад № 57

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовне перспективне планування  з економічного виховання

для дітей  дошкільного віку

 

 

 

1121.jpg

 

 

                                                                                 З  досвіду   роботи     вихователя

                                                                                 I  кваліфікаційної     категорії  

                                                                                 Харченко Світлани Феодосіївни

 

 

2022р.

 

 

Поняття  «дошкільник» і  «економіка», на перший  погляд, зовсім не сумісні і здаються далекими одне від одного. Проте насправді  діти рано включаються  в економічне  життя: стикаються з грошима, рекламою, ходять з батьками в магазин, беруть участь у виборі та купівлі товарів…Тому знайомство малюка з економікою треба розпочинати якомога раніше, щоб дитина була готова до сучасного життя.

Без опанування дітьми базових економічних уявлень та знань неможлива успішна реалізація таких завдань дошкільної  освіти, як соціалізація дитини,формування в неї цілісної картини світу і , з рештою,життєвої компетентності. Ознайомити дошкільника зі світом сучасної економіки можуть перш за все дорослі – батьки й вихователі – під час безпосереднього спілкування з дитиною.

 Завдання соціальної і фінансової освіти визначені у нормативних документах (Державному стандарті дошкільної освіти, освітньому напрямі «Дитина в соціумі. Соціально-фінансова грамотність» та Програмах рекомендованих  МОН), а саме:

    - формування елементарних економічних знань у дітей від 3-х до 6-ти років;

- навчання цінувати навколишній предметний світ ( як результат людської праці),помічати  рукотворну красу, ставитися до неї з повагою; раціонально використовувати ресурси, заощаджувати , оцінювати наявні можливості;

- формування ціннісного ставлення до таких якостей людини-господаря, як:бережливість,раціональність,економність,працелюбність;

- розвиток емоційної сфери, здатність розрізняти почуття інших людей та цінувати матеріальні та нематеріальні блага, формування позитивної самооцінки.

Так , програма  «Українське дошкілля» радить педагогам :

  •         вже дітей раннього віку  вчити прибирати  іграшки, бережно ставитись до книг, виконувати прості  трудові доручення ( приймати участь у прибиранні майданчика, допомагати  наводити лад у приміщенні);
  •         дітей молодшого віку вчити бережно ставитися до спільних іграшок, предметів, свого одягу; навчати правил поводження з ними, зберігання їх; ознайомлювати з працею дорослих у дитячому садку; формувати уявлення про професії своїх батьків; виховувати повагу до людей праці;
  •         дітей  середнього віку учити правильно називати знайомі професії,професії батьків, розповідати про роль їхньої праці для  сім’ї,свого міста; ознайомлювати з працею хліборобів,виховувати шанобливе ставлення до хліба; прагнути виконувати трудові доручення дорослих, діяти разом з ними;
  •         дітей старшого віку  знайомити  із працею у промисловості , враховуючи особливості  регіону, з основними  сільськогосподарськими  професіями  (хлібороб,фермер);вчити пропонувати батькам свої послуги  і допомагати у домашній  роботі; виховувати   вміння співвідносити свої бажання з можливостями  дорослих та потребами сім’ї. Все це складає основу для формування економічної  культури дитини.

Але успіх у формуванні  економічної  компетентності залежить дуже часто від співпраці  вихователя з батьками  вихованців. Бо саме в родині , завдяки батькам,їх вмінню вести домашнє господарство ,діти  отримують початкову економічну освіту і свій перший досвід економічної соціалізації. Що  більше  досвідченіша дитина, тим легше їй орієнтуватися у повсякденному житті, стикаючись з проявами  економічних відносин, проживаючі ті чи інші ситуації, що склалися  та виконуючи різноманітні  соціально-економічні ролі.

Тому пропоную до вашої уваги орієнтовне перспективне планування  з економічного виховання для дітей ,  починаючи з  молодшого дошкільного віку.

 

 

 

 


Орієнтовне перспективне планування  з економічного виховання

для дітей молодшого дошкільного віку на навчальний рік

Вересень

1.Моє та наше

Мета : розширювати  уявлення дітей про те, що в дитячому садку в них є

не лише їхні особисті речі,які належать тільки їм, але є і спільні – це майно, іграшки дитячого садка,які необхідно берегти,доглядати за ними,після гри складати на місця. Виховувати доброзичливість,щедрість,бажання ділитися , не проявляти  жадібність;працьовитість, бережливе ставлення до речей.

Матеріали : лялька Михайлик - помагай лик , іграшки (лялька, машинка,м'яч,пірамідка),особисті речі гігієни (хустинка , гребінець,рушничок) , дидактична гра ,,Особисті речі ’’,вірш про дружбу.

2. Дитсадок. Що кому потрібно для роботи ?

Мета : ознайомлювати  дітей з професіями людей, які працюють в дитячому садку – вихователь, помічник вихователя, кухар,медична сестра, двірник  тощо.

 Формувати уявлення про значення їхньої праці. Розвивати   інтерес  до представників цих професій. Виховувати повагу до їх праці.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик - помагай лик ,загадки про професії, мовленнєва вправа  «Продовж  далі», дидактична гра « Дитсадок. Що кому потрібно для роботи ?».

Жовтень

1. Збираємо врожай

Мета : поглиблювати знання дітей про овочі та фрукти, особливості їх вирощування та способи вживання в їжу. Формувати уявлення про можливість заготівлі овочів та фруктів на зиму. Закріплювати знання про необхідність раціонального використання продуктів харчування.  Виховувати ощадливість.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик - помагай лик ,посилка з гостинцями – овочами та фруктами ,мовленнєва  вправа «Осінні гостинці», дидактична гра «Зваримо компот та борщ», дидактична гра « Який сік ?», дидактична вправа «Впізнай за смаком».

2. Цікавинки на бабусиному подвір’ї

Мета : розширювати уявлення дітлахів про домашніх птахів та тварин, про те як люди піклуються та доглядають за ними. Знайомити їх з продукцією домашнього господарства та її споживанням. Виховувати повагу до праці працівників сільського господарства.

Матеріали : загадка про автобус, пісенька про автобус,бабуся Гануся, дидактичні ігри : « У бабусі  на подвір’ї», « Хто нам що дає?»,  дидактична вправа «Хто що їсть».

 

Листопад

1.Мої друзі – пташки

Мета : формувати уявлення про світ птахів. Вчити  дбайливо ставитися до навколишнього середовища, замислюватися над наслідками своїх дій. Розвивати  спостережливість, інтерес до пізнання світу пернатих, допитливість. Виховувати дбайливе ставлення , бажання дбати про них у важкий для їх період,використовуючи залишки людської діяльності : збирати крихти хліба,насіння для годування пташок; виготовляти годівнички (з коробок з-під соку,молока; з пластикових пляшок; зі шкірки  апельсина, з гарбузи  тощо).

Матеріали : загадка про синичку, ілюстрації  птахів, запис співу синички, дидактична гра «Перелітні-зимуючі», мовленнєва  вправа «Я почну, а ти продовж далі».

2.Про водичку дбаємо – крани закриваємо

Мета : збагачувати знання дітей про воду та її властивості. Закріпити знання  про місцезнаходження води в природі, потребу  у воді для всіх живих істот та для об’єктів неживої природи. Пояснити дітям, що  вода – це цінність, вода – не іграшка, нею не можна бавитися; воду слід берегти,закривати  вчасно кран, щоб вистачило всім. Виховувати бережливе та ощадливе ставлення до води.

Матеріали :  лялька Михайлик - помагайлик, мнемотаблиця (вірш Н. Красоткіної «Вода – це диво»),схеми «Кому потрібна вода»,«Як людина використовує воду», дидактична гра «Економна крапелька».

Грудень

1.Зачиняю двері – бережу тепло

Мета :розширювати уявлення дітей про те,як люди обігрівають оселі взимку; як складно нагріти житло, а холод крізь вікна і двері намагається пробратися , тому потрібно щільно їх зачиняти. Вчити дітей з бережливістю  ставитися до природних ресурсів (води,газу,електроенергії). Виховувати особистісні якості дошкільнят, пов’язані з економічною діяльністю.

Матеріали: загадка про зиму, дидактична гра «Зима – добре,зима – погано»,

бесіда «Як можна зігрітися взимку».

2.Ялиночка-красуня всміхається до нас

Мета : збагачувати  уявлення дітей про ялинку: яка вона,як росте,як пристосовується до навколишнього середовища,яку роль відіграє ялинка у природі і у житті людей. Викликати у дітей бажання активно виступати на захист ялинки. Виховувати кращі людські якості, любов до природи,бережливе ставлення до хвойних насаджень.

Матеріали : ілюстрації ялинки,мнемо таблиця до вірша Н.Забіли « Наша ялинка», штучна ялинка та новорічні прикраси до неї,дидактичний матеріал «Ліс – зелене диво».  

 

 

Січень

1.Споживаємо енергію розумно

Мета :формувати уявлення дітей про електроенергію. Навчати її економити: вчасно вимикати зарядні пристрої, електроприлади,  не забувати вимикати світло,коли виходиш з приміщення. Виховувати  свідоме ставлення до збереження ресурсів планети – електроенергії.

Матеріали : лялька  Михайлик – помагай лик,дидактичні ігри «Економія електроенергії»,«Джерело світла».

2.Найкращий подарунок – це подарунок зроблений своїми руками

Мета : розширювати уявлення дітей про подарунки, які вони бувають. Пояснити дітям , що  матеріальні подарунки можна не лише купувати , але і виготовляти своїми  руками ,заощаджуючи  при цьому гроші. Виховувати  ощадливість, бажання готувати  подарунки рідним людям.

Матеріали : лялька Михайлик – помагайлик , дидактична гра «Що кому подарувати?».

Лютий

1.Праця в нашому житті

Мета : вчити дітей розрізняти поняття «працьовитість» і «ледачість», оцінювати вчинки «ледачих» і «працьовитих» героїв казок. Пояснювати , чому лінь – погано,а праця – добре. Залучати дітей до праці змалку. Прищеплювати трудові навички, працьовитість. Викликати бажання брати посильну участь у праці в сім’ї та в дитячому садку.Збагачувати словник дітей  прислів’ями  про працю. Виховувати працелюбність та повагу до людей  праці.

Матеріали : лялька Михайлик – помагай лик , українська народна казка «Півник і двоє мишенят», дидактична вправа « Що я вмію сам робити», прислів’я про працю.

2.Професії  батьків

Мета : підвести дітей до розуміння того, що люди різних професій ( їх  батьки) працюють і за свою працю отримують зарплату – гроші,  які витрачають на потреби сім’ї. Розвивати інтерес до різних професій. Виховувати  повагу до людей праці.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик, дидактична гра « Впізнай професію», дидактична гра « Хто де працює».

Березень

1.Для  чого людям потрібні гроші

Мета : дати дітям знання  про гроші, звідки вони беруться,значення  грошей для життя людини. Розширювати уявлення про національну грошову одиницю – гривню. Виховувати у дітей культуру поводження з грошима.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик, розповідь вихователя,паперові гроші та металеві монети – українські, за можливості  також інших країн,

дидактична вправа « Що можна купити за гроші, а що  - ні».

2.Що таке гаманець

Мета : розширювати уявлення дітей про гаманець  - річ , яка потрібна  для зберігання та носіння грошей. Розповісти дітям, які гаманці  бувають, з чого їх виготовляють, якими були перші  гаманці(невеликий мішечок з тканини). Виховувати  ціннісне, бережливе  ставлення до грошей.

Матеріали : розповідь вихователя ,різні  гаманці, ілюстрації.

Квітень

1.Бажаю та треба

Мета :  формувати уявлення дітей  про поняття  « треба» і «бажаю». Пояснити, що « треба» - це все те,що  потрібно людині та без чого вона не може обійтися; «бажаю» - це те, в чому людина може собі відмовити, обмежити себе. Вчити відрізняти першочергові потреби, власні потреби та потреби сім’ї. Виховувати  ощадливість, вміння співвідносити свої бажання з можливостями  дорослих.

Матеріали : лялька Михайлик – помагай лик,обговорення проблемної ситуації,дидактична гра «Бажаю та треба».

2. У магазині

Мета :дати уявлення  про те, навіщо потрібні магазини, їх призначення; види магазинів. Пояснити , що у магазині купують те, що необхідне,у чому є потреба,   а не те, що хочеться. Формувати у дітей культуру поведінки споживача у громадських місцях(торговельних,розважальних,закладах    харчування тощо). Виховувати повагу до працівників,що обслуговують покупців, споживачів.

Матеріали : лялька Михайлик - помагай лик, розповідь вихователя, атрибути до сюжетно-рольової  «Магазин».

Травень

1. У  світі речей

Мета : уточнювати та розширювати знання дітей про навколишній світ речей та предметів,що їх оточують. Вчити раціонально,за призначенням використовувати речі. Закріпити уявлення про те, що кожна річ – це результат праці дорослих, яку потрібно поважати. Виховувати бережливе ставлення до речей (предметів), повагу до праці людей різних професій.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик- помагай лик, сукня для ляльки, мовленнєва вправа « Яка сукня ?», вірш «Швачка», дидактична гра « Заший одяг», казка Діни Піддубної « Золоті руки».

2. Чому сумує іграшка

Мета : підвести дітей до поняття, що всі іграшки купити не можливо,тому необхідно любити й берегти ті, що вже  є,придумувати з ними нові цікаві ігри. Зауважити, що зламану іграшку потрібно не викидати на смітник, а ремонтувати. Виховувати заощадливість,бережливість,культуру раціонального споживача.

Матеріали : Михайлик - помагай лик,оповідання Василя Сухомлинського

« Лялька з відбитою ручкою», дидактична вправа « Ляльку передай, правила називай» .

 

Орієнтовне перспективне планування  з економічного виховання

для дітей середнього дошкільного віку на навчальний рік

Вересень

1. Що я знаю про економіку

Мета : дати дітям уявлення про економіку – науку про ведення господарства. Спонукати дітей до участі у ведені домашнього господарства. Виховувати бережливість, працьовитість, заощадливість.

Матеріали : ілюстрації  підприємств,фермерських  господарств;

дидактична гра « Впізнай професію», дидактична гра « Хто де працює»,

атрибути до сюжетно-рольових  ігор «Сім’я» та «Магазин».

2. Хто працює в дитсадку

Мета : продовжувати знайомити дітей з професіями людей, які працюють в дитячому садку. Формувати уявлення про  важливе значення  їхньої  праці. Розвивати   інтерес  до представників цих професій. Спонукати наслідувати відповідальне ставлення людей до своїх  трудових обов’язків. Виховувати  у дітей повагу до працівників дитсадку та бажання їм допомагати.

 Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик - помагай лик ,загадки про професії, мовленнєва вправа  «Продовж  далі», дидактична гра « Дитсадок. Що кому потрібно для роботи ?».

3. Абетка бережливості

Мета : продовжувати  формувати у дітей бережне ставлення до іграшок, одягу, взуття,посуду,меблів та природніх  ресурсів. Закріпити уявлення про те, що всі іграшки купити не можливо,тому необхідно любити й берегти ті, що вже  є,придумувати з ними нові цікаві ігри; зламані   іграшки  ( зіпсовані речі) потрібно не викидати на смітник, а ремонтувати. Виховувати бережливе ставлення до речей (предметів), повагу до праці людей різних професій.

Матеріали : наочно - демонстрацйний  матеріал Л.Б. Фесюкова « Економіка для малят», д/гра « Праця  майстра величає»,д/гра «Бажаю та треба».

4. Прибутки нашої  сім’ї

Мета : дати поняття про сімейний бюджет. Закріпити уявлення про шляхи находження грошей у сім’ю  (заробітна  плата батьків, пенсії літніх людей, стипендії). Виховувати  вміння співвідносити свої бажання з можливостями  сімейного бюджету, заощадливість.

Матеріали : наочно - демонстрацйний  матеріал Л.Б. Фесюкова « Економіка для малят» ,матеріали до дидактичної гри «Копійка гривню береже», ,д/гра «Доходи та витрати».

Жовтень

1. Подарунки пані Осені

Мета :закріплювати знання дітей про овочі та фрукти, їх цінність для зміцнення організму. Формувати уявлення про  можливість заготівлі  овочів та фруктів на зиму. Закріплювати знання про необхідність економного використання продуктів харчування. Виховувати заощадливість, хазяйновитість.

Матеріали : ляльковий хлопчик Михайлик - помагай лик ,посилка з гостинцями – овочами та фруктами ,мовленнєва  вправа «Осінні гостинці», дидактична гра «Зваримо компот та борщ», дидактична гра « Який сік ?», дидактична вправа «Впізнай за смаком».

2. Сімейні  витрати

Мета :формувати  уявлення дітей про потреби, витрати сім’ї. Вчити розуміти  відмінність між словами «хочу» та «треба». Знайомити  дітей  з    першочерговими потребами (витрати на продукти  харчуання, на ліки,на комунальні послуги).Розвивати пізнавальну активність, увагу,мислення.

Виховувати  бережливість,економність,  відповідальність.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,д/гра «Бажаю та треба».

3. Цікавинки на бабусиному подвір’ї

Мета :закріплювати  уявлення дітлахів про домашніх птахів та тварин, про те як люди піклуються та доглядають за ними. Знайомити їх з продукцією домашнього господарства та її споживанням: можна щось продати,інше для себе залишити. Виховувати повагу до праці працівників сільського господарства.

Матеріали : бабуся Гануся, дидактичні ігри : « У бабусі  на подвір’ї», « Хто нам що дає?»,  дидактична вправа «Хто що їсть».

4. Бережемо природу

Мета :уточнити  та розширювати  знання дітей про живу та неживу природу , про раціональне використання її дарунків (вода,грунт,повітря,сонячна енергія, рослини ,тварини), бо їх запаси є обмежені, а люди жити без них не зможуть. Розвивати увагу,мислення. Виховувати бережливе та економне ставлення до дарів природи.

Матеріали : ілюстрації «Природа рідного краю»,дидактичний матеріал для занять на тему «Ліс»,дидактична гра «Як нам слід чинити,щоб з природою дружити»,дидактична гра «Природні ресурси», дидактична гра « Від чого планета сумує, від чого планета радіє».

Листопад

1. Дім, у якому я живу

Мета :збагачувати  та уточнювати уявлення дітей про будинки, їх будівництво та будівельні професії. Закріпити знання про предмети домашнього вжитку. Розширювати знання про допоміжні прилади та пристрої, їх безпечне використання. Вчити  підтримувати чистоту . Виховувати дбайливе ставлення до свого помешкання,майна, бажання піклуватися про нього, створювати затишок.

Матеріали : ілюстрації минулого та сучасного житла, побутової техніки та меблів,дидактичні ігри : « Де чий будинок ?», «Меблі купували – в хаті розставляли».

2. Старим речам – нове життя

Мета :спонукати дітей виготовляти поробки з речей,які відслужили, даруючи їм друге життя. Дати уявлення про  вторинну переробну промисловість,яка дає можливість економити  дари (ресурси) природи. Виховувати почуття господаря, бережливість, економність.

Матеріали : творче завдання «Старим речам – нове життя», дидактична гра «Природні ресурси», дидактична гра «Сортуємо сміття».

Попередня робота: екскурсія на заготівельний  пункт вторинної  сировини.

3. Раціональне використання залишків продуктів харчування

Мета :збагачувати знання  про продукти харчування ,їх цінність для зміцнення організму та здоров’я дитини. Навчати дітей раціонально використовувати залишки продуктів харчування ( з хліба можна приготувати грінки; крихти дати пташкам; кістки віддати собакам). Виховувати  бережливе ставлення до продуктів, повагу до праці людей харчової , сільськогосподарської промисловості.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,картотека бесід з дітьми «Поговоримо про економіку ,дидактичні ігри : «Смачного», « Зваримо борщ та компот», « Який сік?».

 4. Правила економного використання енергії

Мета: виявити  знання про те, чи мають діти уявлення про раціональне та економне використання електроенергії. Створювати  ситуації для закріплення знань про правила економного використання електроенергії деякими приладами (холодильник, праска,телевізор,лампочка).  Виховувати  у дітей свідоме ставлення до збереження ресурсів планети – електроенергії.

Матеріали : картотека бесід з дітьми «Поговоримо про економіку, д/ігри «Економія електроенергії»,«Джерело світла».

Грудень

1. Бесіда про гроші та історія їх виникнення

Мета : познайомити дітей із тим, як виникли гроші. Узагальнити наявні знання про їх. Формувати уявлення про те,що гроші заробляють працею і витрачають на купівлю товару та оплату послуг. Закріпити уявлення про національну грошову одиницю – гривню. Виховувати у дітей культуру поводження з грошима.

 Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»; картотека бесід з дітьми «Поговоримо про економіку ;паперові гроші та металеві монети – українські, за можливості  також інших країн.

2. Вчимося користуватися грошима

Мета :поглибити знання про те, що таке гроші та як їх використовують. Продовжувати вчити дітей розумінню,що гроші використовують для купівлі товарів та оплати послуг,що задовольняють наші потреби та бажання. Виховувати ціннісне ставлення до грошей, культуру користування грошима.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»; картотека бесід з дітьми «Поговоримо про економіку ;дидактична вправа  «Не все купується,не все продається».

3. На дворі – холодно , а в хаті – тепло

Мета :закріплювати  уявлення дітей про те,як люди обігрівають оселі взимку; як складно нагріти житло, а холод крізь вікна і двері намагається пробратися , тому потрібно щільно їх зачиняти. Вчити дітей з бережливістю  ставитися до природних ресурсів (води,газу,електроенергії). Виховувати особистісні якості дошкільнят, пов’язані з економічною діяльністю.

Матеріали: дидактична гра «Зима – добре,зима – погано»,бесіда «Як можна зігрітися взимку».

4. Збережемо ялиноньку

Мета : Розширювати  уявлення дітей про ялинку: яка вона,як росте,як пристосовується до навколишнього середовища,яку роль відіграє ялинка у природі і у житті людей. Викликати у дітей бажання активно виступати на захист ялинки. Виховувати кращі людські якості, любов до природи, бережливе ставлення до хвойних насаджень.

Матеріали: : ілюстрації ялинки,мнемо таблиця до вірша Н.Забіли « Наша ялинка», штучна ялинка та новорічні прикраси до неї,дидактичний матеріал «Ліс – зелене диво».  

Січень

1. Для чого нам потрібні  товари

Мета : розкрити значення слова «товар»,показати  його  сутність і необхідність для життя людей. Розширити уявлення про різні групи товарів ( продовольчі та непродовольчі). Формувати навички раціонального споживача .

Виховувати  економічну грамотність, інтерес до навколишнього життя.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят». Ілюстрації із зображенням предметів та продуктів. Іграшковий  «Супермаркет».

2. Я  сьогодні  - покупець

Мета : продовжувати  знайомити дітей з об’єктами  торгівлі :ринок, магазин,супермаркет, інтернет-магазин. Закріплювати  назви  професій людей які працюють в магазинах, знайомити з  їх обов’язками. Виховувати  культуру поведінки покупця (споживача).

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», ілюстрації   із зображенням предметів та продуктів, дидактична гра « Бажаю та треба»,іграшковий  «Супермаркет».

3. Послуги та їх види

Мета : дати уявлення  про різні види послуг та їх значення в житті кожної  людини. Ознайомити дітей із закладами, що надають різні послуги, та правилами поведінки в них. Звернути увагу на послуги , які надає дитячий садок. Виховувати повагу до праці дорослих.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», дидактична вправа «Послуга чи товар».

4. Поняття  ціна

Мета: продовжувати  знайомити дітей з економічними поняттями  «гроші», «ціна».  Пояснити ,від чого вона залежить. Продовжувати  формувати вміння   співвідносити  товар з певною кількістю грошей, його  ціною (дешево-дорого). Розвивати  вміння аналізувати, міркувати. Виховувати  інтерес до світу економіки. 

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,  д/гра «Визнач ціну». Атрибути до сюжетно-рольової гри «Магазин».

Лютий

1. Що можна купити за гроші

Мета: дати дітям знання  про те, що не все можна купити за гроші. Формувати  поняття  про товар, який можна придбати  та  «речі», які  не продаються. Навчити виділяти головний напрямок використання грошей  людьми. Виховувати у дітей цінісне ставлення не тільки  до матеріальних речей,а  і до почуттів, здоров’я та життя людей.

  Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,  дидактична вправа «Що можна купити за гроші?»

2. Щастя  дорожче за гроші

Мета: познайомити дітей з українською народною казкою «Щастя дорожче за гроші». Спонукати висловлювати свою думку за змістом твору; підвести їх до розуміння, що не все можна купити за гроші. Розвивати у дітей мислення, мовлення, увагу. Виховувати інтерес до слухання українських народних казок.

  Матеріали: українська народна казка «Щастя дорожче за гроші», дидактична вправа «Що можна купити за гроші?»

3. Бережи здоров’я змолоду

Мета: формувати у дітей поняття необхідності берегти своє здоров’я. Закріплювати знання про здоровий спосіб життя та особисту гігієну. Оєнайомити зі способами профілактики,засобами зміцнення здоров’я. Пояснити, що краще попередити хворобу, а ніж  її лікувати  та витрачати гроші на придбання дорогих ліків. Вчити  встановлювати   причино-наслідкові зв’язки. Виховувати ціннісне  ставлення до власного здоров’я та інших дітей.

Матеріали: бесіда « Бережи здоров’я змолоду», дидактична гра  «Валеологічна  прищіпка» ,дидактична гра «Поїзд здоров’я»,атрибути до сюжетно-рольової  гри «Лікарня».

4. Гроші  не ростуть на дереві

Мета: познайомити дітей з казкою « Гроші не ростуть на дереві», закріпити знання про те,що гроші заробляють ,заощаджують, збирають , щоб купити потрібні речі. Підвести дітлахів   до розуміння того , що заробляти гроші  - важка праця, а ще важче їх заощаджувати. Виховувати заощадливість, поміркованість, працьовитість.

Матеріали: казка « Гроші не ростуть на дереві».

Березень

1. Подарунки  на свято

Мета: збагачувати  уявлення дітей про подарунки, які вони бувають. Пояснити дітям , що  матеріальні подарунки можна не лише купувати , але і виготовляти своїми  руками ,заощаджуючи  при цьому гроші. Виховувати  ощадливість, бажання робити приємне близьким людям.

Матеріали: лялька Михайлик – помагайлик , дидактична гра «Що кому подарувати?»,матеріали для виготовлення подарунків.

2. Землю красить сонечко, а людину -  праця

Мета: закріпити  вміння розрізняти поняття «працьовитість» і «ледачість», оцінювати вчинки ледачих і працьовитих людей. Обговорити разом з дітьми , чому лінь – погано,а праця – добре.  Формувати  трудові   навички, відповідальність . Викликати бажання брати посильну участь у праці в сім’ї та в дитячому садку.Збагачувати словник дітей  прислів’ями  про працю. Виховувати   працелюбність та повагу до людей  праці.

  Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят» , прислів’я про працю.

3.Збереження і  раціональне  використання води

Мета: узагальнити  знання дітей про воду та її властивості. Закріпити знання  про місцезнаходження води в природі, потребу  у воді для всіх живих істот та для об’єктів неживої природи. Пояснити дітям, що  вода – це цінність, вода – не іграшка, нею не можна бавитися; воду слід берегти,закривати  вчасно кран, щоб вистачило всім. Виховувати бережливе та ощадливе ставлення до води.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», д/гра « Економна Крапелька»,схема «Кому потрібна водичка ?».

4. Хоч сорочка одна та біленька щодня

Мета: закріплювати і розширювати уявлення дітей про потреби людини в одязі, правила користування ним; виробництво тканини,одягу. Формувати елементарні навички догляду за речами, їх ремонту. Виховувати в дітей бережливе ставлення до одягу,звичку до порядку,охайність.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра «Відремонтуємо одяг».

Квітень

1. Чому треба берегти взуття

 Мета:закріпити знання малят про взуття (його види, призначеня ,вигляд, виробництво тощо). Формувати вміння берегти  взуття,доглядати за ним. Виховувати охайність, акуратне поводження з предметами взуття.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку»,д/гра «Який одяг та взуття?»

2. Подорож у часі

Мета: дати знання дітям про те, що завдяки лише своїй праці, спостережливості,наполегливості та бажанню люди зробили багато цікавих відкриттів та створили багато речей : винайшли годинник,папір,знаряддя праці , техніку,навчилися будувати будинки. Формувати бережне ставлення до речей. Виховувати повагу до праці людей.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра «Колись і тепер».

3. Виробничі ланцюжки

Мета:  розширювати  знання дітей  про економічний світ дорослих, зокрема ланцюжки виготовлення товарів. Розвивати логічне мислення,увагу,пам’ять. Формувати вміння аналізувати. Закріпити  поняття виробництво, сировина, товар. Виховувати економічну свідомість.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра

«Виробничі ланцюжки».

4. Подорож товарів

Мета: розповісти дітям про те, що іноді різні товари «подорожують» між  містами, між містом і селом  або навіть між країнами, їх перевозять люди  для того щоб ,задовольнити  попит та потреби людей. Так виникає експорт  (вивезення  товарів з України) та імпорт  (ввезення  товару  в нашу державу) .  Формувати економічну грамотність. Виховувати інтерес, цікавість до світу економіки.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра

«Виробничі ланцюжки».

Травень

1. Як  з’являється  хліб

Мета:розширювати знання дітей про хліб,як головний продукт харчування, про хліборобську працю. Поглибити їх знання про етапи вирощування хліба. Ознайомити  з працею хліборобів. Закріпити правила поводження з хлібом. Виховувати шанобливе ставлення до праці хліборобів, бережливе відношення до хліба.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку»,

д/гра «Виробничі ланцюжки»,презентація «Звідки хліб прийшов».

2. Реклама та її виникнення

Мета: дати дітям початкові знання про рекламу ( з лат. ,,кричати’’) і людей,    які її створюють та її значення в житті. Розповісти, як вона виникла. Надати можливість створити свою рекламу. Виховувати позитивне і розумне ставлення до реклами.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», дидактична вправа «Прорекламуй  товар».

3. Сортуємо сміття

Мета: ознайомлювати дітей з проблемою збереження  чистоти навколишнього середовища та  економії  природних ресурсів. Продовжувати вчити підтримувати чистоту й порядок у довкіллі, сортувати побутове сміття , підвищувати культуру побуту. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього    середовища, хазяйновитість.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра «Сортуємо сміття»,д/гра « Від чого планета сумує, від чого планета радіє».

4. Подорож на ярмарок

Мета: розширювати  уявлення дітей про ярмарок – місце,де різні виробники рекламають і  продають свої  товари . Формувати уявлення про народні ремесла. Виховувати почуття гордості за українських майстрів.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/ігри :

«Праця майстра величає», «Українська народна іграшка».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовне перспективне планування  з економічного виховання

для дітей старшого дошкільного віку на навчальний рік

Вересень

1. Економіка для всіх

Мета: закріпити з дітьми  поняття «економіка» - наука про ведення господарства та « економити» - бережливо ,ощадливо витрачати що-небудь. Визначити місце та роль економіки в людини. Виховувати інтерес до економічної  сфери життєдіяльності.

Матеріали: : ілюстрації  підприємств,фермерських  господарств;

дидактична гра « Впізнай професію», дидактична гра « Хто де працює»,

атрибути до сюжетно-рольових  ігор «Сім’я» та «Магазин».

2. Бюджет моєї  сім’ї

Мета: дати уявлення про бюджет сім’ї. Ознайомити  дітей з поняттями – доходи і витрати та їх значенням в житті людини. Особливу увагу звернути на невеликі, але цінні доходи пенсіонерів,студентів, дітей. Спонукати брати активну участь в економії сімейного бюджету. Виховувати тактовне ставлення одне до одного незалежно від рівня доходів, а також розсудливе ставлення до витрат,ощадливість.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,д/гра «Доходи та витрати»,д/гра «Бажаю та треба».

3. Моє рідне місто

Мета: ознайомлювати дітей з підприємствами рідного міста, видами продукції, яку вони випускають. Спонукати дітей бережно ставитися до результатів праці дюдей , бо всі мешканці  дбають про красу та економічний розвиток  нашого міста. Виховувати любов до рідного міста , бажання дбати про його добробут.

Матеріали: ілюстрації  підприємств Чернігова,продукції,яку вони випускають;виставка фото «Досягнення нашого міста».

4. Я живу в Україні

Мета: розширювати уявлення дітей про нашу країну – Україну, про її економіку ,населення, природні ресурси, підприємства. Закріпити знання про гривню - національну  грошову одиницю (монетний двір і банкнотну  фабрику  у Києві). Виховувати почуття гордості за нашу державу та її людей.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», ілюстрації   «Природа України», «Підприємства України», дидактична гра «Природні ресурси», дидактична гра « Від чого планета сумує, від чого планета радіє».

 

 

Жовтень

1. Врожай збираємо – на зиму запасаємо

Мета: закріплювати знання дітей про овочі та фрукти,вітаміни, їх цінність для зміцнення організму. Формувати уявлення про  можливість заготівлі  овочів та фруктів на зиму (сушіння,заморожування , квашення,консервування). Закріплювати знання про необхідність економного використання продуктів харчування. Виховувати заощадливість, хазяйновитість.

Матеріали : : ляльковий хлопчик Михайлик - помагай лик ,посилка з гостинцями – овочами та фруктами ,мовленнєва  вправа «Осінні гостинці», дидактична гра «Зваримо компот та борщ», дидактична гра « Який сік ?», дидактична вправа «Впізнай за смаком».

2. Натуральне  господарство та фермерство

Мета : дати дітям знання про натуральне господарство – це коли  продукти виробляються для власних потреб,а не для продажу чи обміну, та фермерство. Знайомити їх з продукцією домашнього господарства та її споживанням. Виховувати повагу до праці працівників сільського господарства.

Матеріали : бабуся Гануся, дидактичні ігри : « У бабусі  на подвір’ї», « Хто нам що дає?»,  дидактична вправа «Хто що їсть»; ілюстрації фермерських господарств.

3. Звідки приходить хліб

Мета : узагальнити знання дітей про хліб,як головний продукт харчування,про хліборобську працю. Поглибити їх знання про етапи вирощування хліба. Ознайомити  з працею хліборобів. Закріпити правила поводження з хлібом. Виховувати повагу до праці хліборобів, бережливе ставлення до хліба.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», картотека бесід «Поговоримо про економіку», презентація «Хліб – джерело життя».

4. Природні ресурси

Мета: знайомити дітей з тим, що стихії природи (вода,земля,повітря) та їхні  дари – це природні ресурси. Уточнити знання про важливість природних ресурсів, бо кожного дня людина користується дарами природи. Підвести до розуміння того, що їх треба економити та берегти, бо з кожним днем їх стає менше. Виховувати бережливе  ставлення до природи.

Матеріали : відео-презентація «Природні  ресурси», дидактична гра «Природні ресурси», дидактична гра « Від чого планета сумує, від чого планета радіє».

Листопад

1. Кожна річ – неповторність

Мета : уточнювати  та розширювати уявлення дітей про те, що для виготовлення будь-яких предметів люди витрачають певні матеріали, обладнання,час,працю. Підводити до свідомого розуміння того, що речі,для виготовлення яких була затрачена людська праця, необхідно берегти, доглядати за ними. Спонукати знаходити нове застосування для речей,які вже були у вжитку. Виховувати заощадливість,бережливість.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,  дидактична  вправа «Полікуємо іграшку».

2. Калейдоскоп  професій

Мета :закріпити знання дітей про працю дорослих в родині. Уточнити  уявлення про найбільш доступні й необхідні  для розвитку їх соціального досвіду види праці дорослих. Показати взаємозалежність у роботі різних професій; необхідність виконання людьми своїх трудових обов’язків для  отримання  потрібного результату. Виховувати  почуття гордості за своїх батьків, повагу до праці дорослих,бажання наслідувати їх у посильних справах.

Матеріали: відео – презентація «Професії батьків», д/гра «Вгадай  професію», д/гра «Хто де працює», прислв’я про професію.

3.Українські  ремесла

Мета :знайомити дітей з тим що, з природних ресурсів, матеріалів людина може виготовляти  своїми руками  за допомогою  примітивного знаряддя гарні предмети , речі (гончарство, ковальство, ткацтво, різьблення, писанкарство, вишивка,плетіння). Порівнювати можливості людини в минулому і зараз. Підвести до розуміння того , що техніка полегшує працю  , допомагає економити час. Виховувати цікавість до народних ремесел.

Матеріали : д/ігри :« Праця майстра величає»,  «Українська народна іграшка», « Що кому потрібно для роботи».

4. Їжу цінуй – працю  людську  не марнуй

Мета : закріплювати  знання  про продукти харчування ,їх цінність для зміцнення організму та здоров’я дитини. Формувати уявлення про використання  залишків продуктів для приготування різних страв української кухні. Виховувати  бережливе ставлення до продуктів, повагу до праці людей харчової , сільськогосподарської промисловості.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», дидактична гра « Смачного», дидактична гра « Що зайве?».

Грудень

1. Товари і  послуги

Мета :закріпити  з дітьми поняття «товар», «послуга», уміння їх розрізняти. Розширити  знання  про особливості  праці людей у сфері виробництва товарів і надання послуг. Виховувати економічну грамотність, інтерес до навколишнього життя.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,дидактична  вправа «Послуга чи товар».

 

 2. Класифікація товарів

Мета : розширювати  уявлення про різні групи товарів (продовольчі та промислові). Вчити  дітей класифікувати товари за певними ознаками. Підвести  до розуміння того,що вони необхідні  для життя людини. Виховувати культуру поведінки споживача.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», дидактична вправа « Розклади товар».

3. Виробництво товарів

Мета : збагачувати знання дітей про економічний світ дорослих, зокрема ланцюговий процес виробництва товарів. Поповнювати  словник економічними  термінами : виробництво , сировина,товар. Виховувати економічну свідомість.

Матеріали : картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку»,д/гра «Виробничі ланцюжки».

4. У сфері послуг

Мета: закріпити уявлення дітей   про різні види послуг та їх значення в житті кожної  людини. Ознайомити  із закладами, що надають різні послуги. Розширити знання про особливості праці людей  у сфері послуг. Закріпити назви професій. Виховувати повагу до праці дорослих.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», дидактична вправа «Послуга чи товар».

Січень

1. Ціна товару

Мета :закріпити поняття з дітьми  «ціна», від чого вона залежить. Розширювати уявлення про ціни на різні товари. Формувати вміння порівнювати ціни (дешево – дорого). Розвивати вміння дітей аналізувати, міркувати. Виховувати економічну   свідомість.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,д/гра «Визнач ціну»,атрибути до сюжетно-рольової гри «Магазин».

2. Поняття бартер

Мета :познайомити дітей з поняттям  бартер – це обмін товарами  або послугами між двома або більше сторонами без використання грошей. Формувати уявлення про різні види бартеру. Виховувати цікавість до економічних відносин.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,дидактична вправа «Ти мені , а я тобі».

3. Види  доходів

Мета : уточнити знання дітей про те, які бувають доходи : основні – ті ,за які дорослі отримують гроші (заробітна плата, пенсія, стипендія)  та додаткові – отримання натуральних продуктів (домашнє молоко,м’ясо, яйця, овочі та фрукти). Удосконалювати вміння самостійно визначати види доходів, розглядаючи картки, на яких зображені дії людей. Виховувати  бажання заощаджувати та накопичувати кошти , щоб купувати необхідні речі.

Матеріали : ілюстрації «Дружна сім’я»,матеріали до дидактичної гри «Копійка гривню береже»,д/гра «Доходи та витрати».

4. Бажані і необхідні речі

Мета :закріплювати уявлення дітей про бажані та необхідні речі для життя людини. Спонукати відмовлятися від зайвих витрат і заощаджувати   гроші. Розвивати логічне мислення , раціональність, мовлення. Виховувати економічну свідомість дошкільнят, бажання раціонально витрачати гроші.

Матеріали : наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», д/гра «Бажаю та треба».

Лютий

1. Що необхідно людині

Мета :розширювати  знання дітей  про потреби людини (це наше бажання щось мати). Продовжувати знайомити з поняттями про першочергові (їжа,одяг,дім) та другорядні (цукерки, нова іграшка) потреби. Розглянути групи потреб: матеріальні (їжа,одяг), духовні (освіта), соціальні (спілкування з друзями).  Вчити помірковано відноситись до своїх бажань . Виховувати  вміння співвідносити  свої потреби  з можливостями  сімейного бюджету.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят» ,д/гра «Доходи та витрати» ,д/гра «Бажаю та треба».

2. Що кому необхідно

Мета :розширювати знання дітей про поняття  «цільова аудиторія» або «цільова група». Пояснити , що кожний товар розрахований на певну групу людей, які об’єднані схожими  інтересами  та потребами . Сприяти розвитку уваги, мислення. Виховувати  економічну свідомість, бажання пізнавати  світ економіки.

Матеріали: : лялька Михайлик – помагайлик , дидактична гра «Що кому подарувати?», дидактична гра« Що кому необхідно ?».

3. Що таке пропозиція та попит

Мета : збагачувати  знання дітей про попит – кількість товару, яку споживачі бажають і можуть придбати та пропозицію – кількість товару , який є на ринку. Пояснити , що коли попит перевищує  пропозицію, то виникає нестача або дефіцит товару . Вчити  знаходити причинно-наслідкові зв’язки . Виховувати  економічну культуру дошкільнят.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят» .

4. Без реклами немає успіху

Мета : розповісти  дітям про мету реклами, джерела рекламування товарів та про людей, які її створюють. Вчити рекламувати товар. Розвивати творчу уяву, мовлення, мислення. Виховувати позитивне і розумне ставлення до реклами.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», дидактична вправа «Прорекламуй  товар».

Березень

1. Комунальні послуги

Мета :ознайомити  дітей із терміном «комунальні послуги» та розповісти про необхідність їх оплачувати . Познайомити з чинниками , які зменшують обсяг їх споживання (економія води, тепла,газу,світла). Виробляти звичку економити  їх. Закріпити поняття «економна людина». Виховувати хазяйновитість, економність, відповідальність.

 Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят» , зразки квитанцій за комунальні послуги, дидактичні ігри : ««Економія електроенергії», «Економна крапелька».

2. Звідки приходить світло

Мета : дати уявлення про електростанції, їх види ( теплові, атомні , гідроелектростанції); про те, що вони є джерелом енергії, яка надходить у будинки та на підприємства для освітлення, забезпечує струмом побутове та виробниче обладнання. Розповісти,  що за допомоги електроенергії в помешкання подається вода, тепло, світло. Закріпити знання  про правила безпеки та економного  користування  електроприладами. Розвивати увагу, мислення. Виховувати ощадливість, економність.

Матеріали: географічна карта України, предметні  картинки з зображенням   

електроприладів, правила  дитячої  безпеки,оповідання про електричний струм , д/ігри «Економія електроенергії»,«Джерело світла».

3. Вода  - найцінніше багатство

Мета : закріпити знання дітей про те, що вода – найцінніше багатство, без якого життя на Землі неможливе. Підвести до розуміння, що запаси чистої води на Землі катастрофічно виснажені, тому кожна людина на планеті має навчитися берегти воду, економно її витрачати. Виховувати бережливе та ощадливе ставлення до води.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят», д/гра « Економна Крапелька»,схема «Кому потрібна водичка ?».

4. Папір – наше спільне багатство

Мета :  Дати дітям знання про те,чому треба економно витрачати папір, як це пов’язано  зі  збереженням лісу. Вчити розпізнавати і називати  різні якості та властивості  паперу ,способи його  використання, свідомо обирати розмір аркуша відповідно до реальної потреби. Виховувати ощадливе відношення до паперу.

Матеріали: презентація « Як з’являється папір» д/гра « Як народжується книга»;папір різних видів і якості,обладнання для дослідів.

 

 

Квітень

1. Сировина і товар

Мета : збагачувати знання  дітей про товарообіг між  селом і містом. Розширювати уявлення про сировину і товари, які з неї виготовляють. Пояснити,що сировина коштує дешевше ніж готовий товар.Вчити помічати  економічний  зв’язок між містом і селом. Виховувати економічну компетентність.

Матеріали: наочно-демонстраційний матеріал «Економіка для малят»,картотека бесід з дітьми «Поговоримо про економіку», дидактична гра

« Виробничі ланцюжки».

2. Якість товарів

Мета : формувати вміння дітей встановлювати  залежність між якістю товару та його ціною. Пояснити, чим вища якість товару, тим він дорожче коштує, і навпаки товар, який втратив свою якість(свої властивості),коштує дешевше. Прищеплювати  культуру раціонального споживача.

Матеріали:бесіда «Що швидше продадуть». д/гра «Визнач ціну».

3. Акції (знижки) на товар

Мета : дати дітям знання , що під «акціями» розуміють будь-які заходи,щоб привабити,заманити й продати товар. Знайомити з поняттям «акційні товари», проведенням акцій у супермаркетах,продуктових та інших магазинах. Виховувати  поміркованість та раціональність при  купівлі товарів.

Матеріали: обговорення ситуації « Що швидше куплять»,атрибути до сюжетно-рольової гри «Магазин».

Попередня робота : екскурсія до магазину.

4. Сезонні  товари

Мета :закріпити  знання дітей про попит на товар, про вплив фактора сезонності (пори року) на реальний попит. Пояснити ,що речі необхідно купувати заздалегідь. Виховувати  економічну свідомість, бажання пізнавати  світ економіки.

Матеріали:  бесіда « Сезонні товари»,дидактична вправа «Що і коли  краще купувати».

Травень

1. Що куди викидати

Мета:ознайомлювати дітей з проблемою збереження  чистоти навколишнього середовища та  економії  природних ресурсів. Продовжувати вчити підтримувати чистоту й порядок у довкіллі, сортувати побутове сміття , підвищувати культуру побуту. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища, хазяйновитість.

Матеріали: картотека бесід  з дітьми «Поговоримо про економіку», д/гра «Сортування сміття», д/гра «Від чого планета сумує, від чого планета радіє».

 

2. Переробка сировини

Мета: познайомити дітей з роботою пунктів  вторинної  сировини, де приймають  старі речі (газети, папір,одяг,скло,метал,пластик),сортують  і потім відправляють на переробні підприємства,які дають їм друге життя. Вчити сортувати побутове сміття , підвищувати культуру побуту.  Виховувати заощадливість, бережне відношення до природних ресурсів.

Матеріали: розгляд ілюстрацій,д/гра «Сортування  сміття»,д/гра « Природні ресурси».

Попередня робота:екскурсія до пункту вторинної сировини.

3. Будинок, де живуть гроші

Мета: дати початкові знання про банк : приймає  гроші на зберігання, видає гроші вкладникам,надає гроші в борг,існують державні та комерційні банки . Формувати уявлення  про професії людей, які там працюють:банкір, службовці, касири,контролери, охоронці . Узагальнити уявлення про грошові одиниці України. Закріпити знання дітьми економічних термінів та вміння рахувати, закріпити кількісну лічбу та вміння використовувати її  на практиці.  Вчити дітей економності та бережливості, формувати вміння співвідносити свої бажання з можливостями. Виховувати діловитість, організованість,формувати вміння співпрацювати разом.

Матеріали : атрибути до сюжетно-рольової гри «Банк».

Попередня робота:екскурсія до відділення  банку.

4. Про бізнес  і бізнесменів

Мета: систематизувати  знання дітей про нові  професії ділових людей. Закріпити уявлення про первинні економічні потреби. Продовжувати   знайомити з грошовою одиницею в Україні – гривнею . Дати дітям знання про те,що за гроші не все купується. Формувати уявлення про те, що речі вжитку, предмети, продукти можна продавати або купувати. Спонукати проявляти соціальну та фінансову ініціативність. Націлювати  сприймати себе, як активного учасника та члена суспільства. Закріпити знання дітьми економічних термінів (гроші,доходи,бюджет сім’ї, витрати, товар, потреби, бізнес , бізнесмени, реклама). Виховувати  наполегливість , діловитість, економічну свідомість,бажання бути дорослим і заробляти гроші.

Матеріали :д/ігри: «Копійка гривню береже», «Доходи та витрати», «Бажаю та треба»,дидактичні вправи : «Яким повинен бізнесмен», «Що можна придбати за гроші, а що ні», атрибути для сюжетно-рольової гри «Ярмарок Афлатуна».

   

 

 

 

 

 

Інтегровано-пізнавальна  діяльність  ,,Калейдоскоп  професій’’ ( у середній групі)

Мета: 

- закріпити  знання дітей про працю дорослих в родині;

- уточнити уявлення про найбільш  доступні  й  необхідні  для розвитку їх соціального досвіду види праці дорослих;

- показати взаємозалежність у роботі різних професій; необхідність виконання людьми своїх трудових  обов’язків для  отримання  потрібного результату;

 - активізувати  словник  дітей  назвами  професій;стимулювати  вживання  прислів’їв  про працю;

 - удосконалювати  вміння  складати  творчі  розповіді  за  темою;

 - розвивати у дітей фонематичний слух, творчі  здібності, інтерес  до  праці конкретних  представників тих  чи  інших  професій,  вміння співпрацювати;

  - виховувати  почуття гордості  за  своїх  батьків,  повагу  до  праці  дорослих,  бажання наслідувати їх у посильних  справах.

Матеріал: мультимедійне обладнання, відеозаписи,д/гра «Поший  одяг», аксесуари  для  одягу,відео-гра «Вгадай професію»,черевички,

д/гра «Хто де працює», куб, мікрофон,вірші,прислів’я, пісня про професії.

Хід  організовано-пізнавальної   діяльності :

Привітання :

,, Доброго ранку,  доброго дня !

Бажаємо  усім здоров’я й добра !”

 Вихователь : Діти,а вам цікаво, чому так багато зібралось гостей у нас у групі ?

Діти : Так.

Вихователь : Бо сьогодні тут буде проходити запис  телепрограми  «Калейдоскоп  професій».

Вихователь :  А ви  бажаєте прийняти у ньому участь ?

Діти : Так, хочемо.

Вихователь : Гаразд , тоді ви і ваші батьки- будете учасниками програми. А я – ведучою. Наші шановні  гості – гостями програми. А також познайомтесь: Віталія  Валентинівна – наш  звукорежисер і Наталія Василівна – оператор.

І як завжди на початку програми учасники розповідають про себе :

Дитина 1: ,, Не ледачі ростемо,

                         Руки в нас  умілі.’’

Дитина  2: ,,Будемо   зміною батькам

                         В кожнім добрім ділі.   ’’

Дитина  3 : ,,В  країні  нашій стільки справ,

                        І  все таке  цікаве ! ’’

Дитина  4 : ,, А я ще досі не добрав,

 Яка  ж найкраща справа.”

Вихователь :  Так, діти, обрати професію, щоб її любити , для душі – справа нелегка, але дуже важлива. А що ви знаєте про професії ? І що таке професія ?

Відповіді  дітей :

  •         Професії  бувають різні.
  •         Професія – це улюблена справа, якою займається людина.
  •         Коли людина працює, вона отримує гроші.
  •         Щоб  мати  гарну професію , людина повинна  вчитись.

Вихователь : А як ви гадаєте , яка професія найважливіша? У цьому нелегкому питанні, нам допоможуть  розібратись ваші  батьки.

Прошу займайте свої  місця.

І першою з нами на зв’язку матуся Діми Лахно, яка працює швачкою. Будь  ласка, Віта Сергіївна, вам слово.

(Перегляд  відеозапису).

Вихователь : Дітки, чи цікавою для вас була ця розповідь?  Дякуємо , вам, Віта Сергіївна.

А тепер у вас малята наша шановна гостя просить допомоги: щоб ви допомогли їй  пошити одяг, підібрати потрібну за кольором і  формою тканину :

Д/ гра :,,Поший  одяг”

Вихователь : Професія швачки дуже важлива, але щоб одяг був красивим, гарним, їй допомагають  стилісти.

Я пропоную  вам попрацювати  стилістами, підібрати до свого одягу  потрібні речі та прорекламувати глядачам свій наряд.

Творча  гра: ,,Показ мод”

Вихователь : Цікаво пройшов  показ мод. А ким ви працювали ? (Стилістами, моделями).

Вихователь : А зараз настав час хвилиночки – розважалочки  « Посій слова у прислів’я про працю»:

  • Землю красить сонце, а людину – праця.
  • Що посієш, те й пожнеш.
  • Маленька бджілка, та й та працює.
  • Для всякого діла потрібні знання.

Вихователь : Молодці ! Мені  здається, хтось знову з’явився у нас на зв’язку.

  •         Добрий  день, ми вас уважно слухаємо.

( Виступ  матусі  вчителя).

Вона нам прислала цікавий подарунок – відео - гру ,, Вгадай  професію. ’’

Вихователь : Чи сподобалася  вам  гра ? А як ви гадаєте, що трапилось би , якби професія вчителя зникла ?

Діти: Відповідають.

Вихователь : Ще Людмила Петрівна передала оці чарівні черевички. Хто їх взує – перетвориться на людину будь-якої професії ( дитина повинна зображувати цю професію за допомогою пантоміми, імітації  рухів, решта учасників відгадують, хто вона є):

Д/гра : ,,Чарівні  черевички”.

Вихователь : Справді  чарівні черевички. Спасибі Людмила Петрівна, вам, за такі  подарунки !

  А ми продовжуємо нашу програми. І  на зв’язку  з нами мама Єгора Іванчука, яка працює аптекарем.

( Виступ  матусі).

  •         Дуже цікава розповідь, чи не так діти ?
  •         Як ви гадаєте, чи можна нам обійтись без цієї професії? Чому?

А  зараз матуся пропонує погратися у гру: ,, Хто де працює?’’ (Діти підбирають картки, пояснюють свій вибір).

Вихователь : Погралися ви на славу.

  •         А  чи вам було цікаво послухати ваших батьків ?
  •         А чи є у вас мрія? Ким би ви хотіли стати, коли виростите?Добре, малята. У  нас є  незвичайний куб. Коли хтось із вас стане на нього, одразу виросте, стане великим і  дорослим. Тоді ви зможете розповісти про себе: ким ви стали, яку професію обрали. Хочете  спробувати?

Діти : Так!

Вихователь : Ось тут у нас є  і  мікрофон.

Мовна  гра – діалог,, Інтерв’ю’’.

Вихователь : Дуже цікаві ваші розповіді. Давайте поаплодуємо тим, хто їх розповідав.

А  може хтось із наших гостей, хоче розповісти про свою професію? Просимо будь ласка !

(Виступ вихователя, завідувача).

Вихователь : Подякуємо за цікаві розповіді. Діти , але час непомітно промайнув і наша зустріч з вашими батьками,гостями підійшла до кінця. А який же висновок з усього цього можна зробити? Яка професія  найголовніша ? Найважливіша?

    А  зараз нашу пісню ми даруємо батькам, гостям за їх важливу, незамінну працю:,,Ми до праці беручкі! ‘’

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтегровано-пізнавальна  діяльність  «Про бізнес і бізнесменів» (у старшій групі)

  Мета:

- ознайомити дітей з основами економічних знань ,дати уявлення про первинні економічні потреби ,гроші;продовжувати  знайомити з грошовою одиницею в Україні – гривнею,дати дітям знання про те, що за гроші не все купується, формувати уявлення про те, що речі вжитку, предмети, продукти можна продавати або купувати;

- спонукати дітей до більшого самопізнання і впевненості у собі;вчити цінувати і захищати матеріальні і природні , нематеріальні блага; планувати доходи, витрати;вчити  економності та бережливості;формувати вміння співвідносити свої бажання з можливостями; визначати потрібне для життя та те, без чого можна обійтись; спонукати проявляти соціальну та фінансову ініціативність; націлювати сприймати себе,як активного учасника та члена суспільства;

закріпити знання дітьми економічних  термінів(гроші, доходи, бюджет сім’ї, витрати, товар, потреби, бізнес, бізнесмени, реклама);      

- закріпити знання про склад чисел в  межах 5,розвивати пам’ять , мислення;

-  збагатити словник дітей економічними термінами та поняттями;

- формувати вміння працювати з мнемо таблицями (загадки, вірші, прислів’я);

- спонукати висловлювати свої думки, говорити повними, поширеними реченнями;аналізувати ситуації, виразно читати вірші, прислів’я, відгадувати  загадки, рекламувати товар;

- сприяти розвитку діалогічного мовлення;

- виховувати культуру спілкування між продавцем та покупцем;

- залучати до співпраці батьків дітей; виховувати у дітей працелюбність , інтерес, бажання бути дорослими і заробляти гроші;

 - використовувати  здоров’язберігаючі технології для збереження та примноження здоров’я дітей .

Матеріал:  стимулююча гімнастика «Попросимо в сонця тепла і добра», уривок з мультфільму« Пригоди Буратіно»; д/ігри: «Копійка гривню береже» (робота з мнемо таблицями), «Доходи та витрати», «Бажаю та треба», «Яким повинен бути бізнесмен?», « Скажіть загальну назву», «Що можна придбати за гроші, а що  ні ?»;  стрілочки-вказівники; атрибути для сюжетно-рольової гри « Ярмарок Афлатуна».

Хід  діяльності:

«Добрий день вам, гості любі ,

Хай здоров’я вам прибуде,

Не на день і не на рік,

А на довгий, довгий вік.»

Вихователь:- Любі гості та діти, ми сьогодні зустрілися з вами в економічній школі Афлатуна . А я бачу, ви з ним вже знайомі? І навіть маєте емблеми з його зображенням. Тоді розкажіть нашім гостям , хто ж це такий (Відповіді дітей).

  •         Вам цікаво що ж на нас чекає?  І мені цікаво. Але для початку давайте поповнимо свої сили та енергію тіла, щоб наші голівки добре працювали, і ми з вами були уважними і всі завдання розв’язали.

«Стимулююча гімнастика ,, Попросимо в сонця тепла і добра”».

  •         Молодці! Я думаю, Афлатунчик вже почув, що ми завітали до його школи та зараз з’явиться. Давайте поглянемо на екран.

Афлатун: -Привіт ,малята, це я Афлатунчик! Сьогодні до моєї школи прийшло електронне повідомлення, давайте його переглянемо разом.

( Перегляд уривка з мультфільму « Пригоди Буратіно.»)

  •         А як ви гадаєте , чи правильно Буратіно робить? (Відповіді .)
  •         Допоможіть йому : розкажіть,що таке гроші, звідки вони беруться.

Вихователь:- Діти, а ви бажаєте допомогти Буратіно? Але це завдання не легке. Хоча б яку підказку Афлатунчик  залишив. Що робити ?Куди йти? А ви як думаєте ?(Діти знаходять стрілочки - вказівники, за якими потрібно рухатися).

  •         Мабуть потрібно рухатися за цими стрілочками ? Тоді вперед!
  •         Діти , тут якась підказка , чи то загадка. Давайте її прочитаємо. (Відгадування мнемо загадки про гроші: «Без рук, без ніг,без голови,а всю країну обійшли».)
  •         Тепер наші пальчики, захотіли в кулачок  сховатись. Дітки, розкажіть які бувають гроші та звільніть кожен пальчик.

Вправа «Які бувають гроші ?»-з елементами кінезіології .

  •         А  де живуть гроші (Робота за схемою).
  •         Пригадаємо прислів’я про гроші( Мнемо таблиці.)
  •         Розкажемо , що таке гроші (Читання вірша Л. Яковенко « Гроші» за допомогою мнемо таблиць.)
  •         А де ж можна  заробити гроші ? (На роботі). Хто у вашій сім’ї заробляє  гроші ? А ще які можуть бути доходи у сім’ї , наведіть  приклади.
  •         У що складаються всі доходи  членів  сім’ї ? (У бюджет). Від чого залежить бюджет сім’ї ?(Відповіді.)
  •         Ну що ж тоді будемо рухатися далі.А що ж це таке ?Якісь плюс та мінус ?
  •         Що вони позначають? («+»-доходи, а «-»-це витрати сім’ї).

Д/гра «Доходи та витрати моєї сім’ї».

  • Молодці ! Ідемо за стрілочкою далі. А чи все, що хочеться , треба купувати ? Чи вистачає  нам грошей на все що ми хочемо? Від чого можна відмовитися ? Чи можна витратити весь бюджет сім’ї за один день ? Що тоді буде?

Д/гра «Бажаю та треба».

  •         Добре рушаємо далі . Що це тут зображено? Про що нас питає Афлатунчик?  Хто такий бізнесмен і що таке бізнес? Дітки, ви і ваші друзі можете також допомагати заробляти гроші для своєї сім’ї, хворих діток, учасників АТО. Як саме ? ( Виготовляти поробки своїми руками та продавати на ярмарку у дитсадку). А як можна сказати про таких дітей? (Бізнесмени.)
  •         Скажіть, яким же повинен бути бізнесмен.

Д/гра «Яким повинен бути бізнесмен?»

(Розумним, винахідливим, чесним, сміливим, бережливим, ощадливим, хазяйновитим, працьовитим,економним, добре володіти мовою).

  •         Тож перевіримо, як ви знаєте нашу мову.

Д/гра «Скажіть загальну назву»:

  •         Іграшки, книжки, меблі, одяг, які продаються в магазині ( це товар).
  •         Гривні, долари, марки, рублі (це гроші).
  •         Хліб, молоко,м’ясо, вермішель, масло (це продукти).
  •         Магазин, кіоск, базар, крамниця, ярмарок (це торговельні пункти).
  •         Вода, газ, вугілля, ягоди, гриби, повітря, сонце ( це природні багатства).

Вихователь :- А ви хочете дізнатись ,що ще  на нас чекає  ? Ідемо далі. Бізнесмен повинен ще бути розумним. Перевіримо, які ви розумні.

Пограємо  у гру « Що можна придбати за гроші, а що ні?».

Вихователь: Які ви розумні ! Тоді поясніть мені, для чого бізнесмену вміти гарно говорити ? (Відповіді дітей). Що ж таке реклама?  Про що в ній розповідається? Для чого потрібно рекламувати свій товар ? Яка буває реклама?(Відповіді).

  •         Ось  ми і вирішили з вами всі завдання нашого друга Афлатуна.

Що ж він нам скаже ?  Цікаво?(З’являється на екрані Афлатунчик)

Афлатунчик: - Дітки, ви – молодці! Ви справилися з усіма моїми завданнями!  Ви допомогли Буратіно. А тепер настав час перевірити свої сили у бізнесі. Ви готові стати справжніми бізнесменами ?

  •         Бажаю успіхів ! До зустрічі !
  •         Оце  такої діти ! У вас є можливість на мить стати дорослими. Стати справжніми бізнесменами . Ви раді ? У нас у групі буде справжній ярмарок « Афлатуна».
  •         Хто хоче з вас бути продавцем ? А хто покупцем ? Що будете купувати?  А  на що витратите свої зароблені гроші?
  •         Продавці, займайте місця за прилавками. Подивіться, чи все у вас у порядку ? Що необхідно для успішної торговлі ?(Виставити товар, наклеїти  цінники, мати належний вигляд).
  •         Покупці , теж готуються до ярмарку. Перевіряють сумки, гаманці, чи є в них гроші. На нашому ярмарку особлива валюта – афлатунчики.
  •         Шановні гості,чи вам цікаво знати, що продається на нашому ярмарку ? Тоді послухайте рекламу наших продавців ! Продавці-діти  рекламують свої товари :

1.Купуйте люди пиріжечки

Із яблуком, повидлом

Духмяні, свіжі, як роса

Землі родючої краса !

2.Квіти, квіти…

Чарівні квіти !
Кольорові, великі й малі,

Купуйте, живі квіти,

Найкращі на землі!

3.Ящика із яблуками не обминайте,

Які до смаку вам, такі вибирайте.

Сортів тут багато, усі вони різні

Ось яблука ранні, ось яблука пізні!

4.Увага ! Увага! Гарні сукні , спіднички,

Костюми та черевички.

Наші вишиванки мов оті віночки,

Справжні українці у вишитій сорочці!

5.Зібрались на свято?

Завітайте до нас!

Купіть подарунок і листівку для вас !

Діти :А зараз запрошуємо гостей на ярмарок !

 1.Увага! Увага! Спішіть, поспішайте!

Господарі, гості, глядіть не минайте!

На ярмарок, прошу  гуртом, по одинці,

Чекають на всіх тут чудові гостинці!

2.На ярмарку нашім чудовім, багатім

Є чим дивуватись і є що придбати!

Тут щедрі дарунки із саду й городу,

Тут пісні і жарти усім в нагороду !

3.Мерщій-бо на ярмарок всі поспішайте,

Купуйте, милуйтесь, танцюйте і грайте!

Гей народ збирається, ярмарок розпочинається!

Сюжетно-рольова гра « Ярмарок ,,Афлатуна’’»

Після закінчення сюжетно-рольової гри діти розповідають: чи всі гроші витратили покупці, що купували; чи всі товари  розпродали  продавці, скільки грошей наторгували,як і куди будуть витрачати,чи будуть залишати на розвиток бізнесу.

Розважально-виховна  діяльність в старшій групі  за  участі   батьків «Як зіронька зійде, з подарунком Миколай прийде!»  з  елементами   майстер-класу «Святковий миколайчик» 

Програмовий  зміст:

  •              розширювати  уявлення дітей  про подарунки , про традиції та звичаї, пов’язані  зі святом Святого Миколая; вчити дітлахів працювати  підгрупами , прикрашати  святкове печиво;виховувати дружні стосунки, взаємодопомогу, старанність, ощадливість, бажання виготовляти подарунки своїми руками;
  •              розвивати у дітей інтерес до різних видів  діяльності (виховної, ігрової,

продуктивної);

  •              підвищувати  рівень довільності  дій  дітей;
  •              розвивати доброзичливі відносини з однолітками в процесі спільної    діяльності;
  •              збагачувати  уявлення про явища суспільного життя, створити сприятливі умови для збагачення життєвих вражень про народні  зимові свята;
  •              спонукати до сприймання традицій  національної  культури, розповідання  родинних  звичаїв;
  •              збагачувати  внутрішній світ дитини позитивними емоціями, виховувати  позитивне емоційно-ціннісне ставлення до народних звичаїв, обрядів;
  •              вправляти дітей в умінні оцінювати свої вчинки та підвести їх до розуміння того, що вони самі здатні робити  як добро так і зло, тому виховувати бажання  творити  добро;
  •              сприяти  становленню  мовленнєвої  комунікації;
  •              розвивати здібності до продуктивної діяльності,творчість, уяву, асоціативне мислення, спонукати  проявляти  індивідуальну творчість;
  •              закріпити правила пожежної безпеки  під час святкування новорічних свят, виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я   та  оточуючих  людей;
  •              сприяти створенню умов для плідної співпраці з батьками, формувати та вбачати в них своїх однодумців, послідовників своєї  діяльності, направленої  на виховання та розвиток дітей.

Матеріали : лист, 2 ялинки та новорічні іграшки ,музичні композиції,

мультфільм « Уроки обережності з тітонькою Совою», сніжки з вати, кошики, ковпачки, «чобіток Миколая» з масками , «чарівна»  торбинка  для «зла», миска, сода, вода з оцтом, столик, скатертина, «вогник традицій», відео-привітання.

Обладнання до майстер-класу : одноразовий  посуд, паперові та вологі серветки, чепчики та фартушки, готові пряники «зірочки», кондитерські олівці з наповнювачем.

Ведуча :   Наш народ у році має гарних свят багато,

 Та ніяке не замінить дітям одне свято!

  Коли  зимонька надходить , земля примерзає,

  До діточок  іде в гості Свято Миколая !

         Це  свято дуже люблять діти !

                  Чи не так , малята ? (Відповіді).

                  А  чи ви знаєте , хто такий  був  Миколай ? (Відповіді).

Ведуча  : Святий  Миколай дуже добрий, він завжди піклується і про дорослих , і про малят, допомагає  бідним та хворим. Він обходить кожний  дім і дивиться, а чи  гарно поводилася дитина. Якщо слухняна   і  працьовита, то нагороджує подарунками, а якщо вередлива та не слухає батьків і вихователів , не шанує  дідуся з бабусею, то залишає різочку. Але  ж в нас таких немає діток ? (Відповіді).

Віршики (діти): « В небесах, де зорі  ясні,

 Там , де місяць ходить  красний,

 Сонце  так яскраво сяє,

 Миколай там проживає.

 

 В небі ангели  працюють,

 Щоб зраділи  всі малята,

 Подаруночки  готують –

 Їх чекає кожна хата.»

Ведуча :  За традицією , у  цей день всі дітки пишуть листи  Святому Миколаю  з проханнями. Він допомагає усім нужденним  і  всім, хто цього заслужив. А ви дітки вже написали листи Святому Миколаю? (Відповіді).

( З дверей  влітає лист).

Ведуча : Ой що це ?

Діти : Це ж лист …

Ведуча  : Хм… І хто нам  міг його написати ? Чому він потрапив до нас ? Як ви   гадаєте ?

Діти  (міркують): Хтось  його загубив …А  може , підкинув …А  може

Святий  Миколай  нам написав …

Ведуча :(відкриває і  читає) А давайте  його  прочитаємо :

«Ми – маленькі зірочки,

 Ми – небесні світлячки,

                                               Допомоги ми чекаємо,

 Діточок  усіх благаємо:

  Щоби ми могли світити,

 Небо зоряним зробити,

 Треба щоби кожен з вас,

                                               Свою зірку у цей час

Зміг яскраво засвітити,

            Кілька добрих справ зробити,

                                               І тоді у світлий час

   Миколай прийде до вас !»

Ведуча : Дітки, що ж нам робити ? Чи хочете ви, щоб зірочки на небі засіяли від ваших добрих справ ? (Відповіді).

Ведуча : Ну  що ж , щоб  роботу розпочати, загадку треба відгадати :

« Стоїть висока і  розкішна,

Зелена в неї сукня пишна.

Йде на галявину стежинка,

А там – прикрашена … (ялинка).»

На  Україні  до Свята  Миколая випікають  «миколайчики» - святкове печиво,
яким  потім пригощають один одного , смакують, прикрашають ялинки та загадують побажання! І ви сьогодні ,дітки, будете також   оздоблювати   свої 

« миколайчики». Майстер-клас « Святковий  миколайчик ». Проводить мама -кондитер за участі дітей та батьків.

Мета : вчити дітей працювати  підгрупами , прикрашати  святкове печиво. Виховувати дружні стосунки, викликати бажання творити добро.

Ведуча :  А зараз пограємо у веселу гру « Хто швидше прикрасить ялиночку».

 Діти діляться на дві  ланки , які змагаються між  собою, хто швидше прикрасить ялинку новорічними  іграшками.

Ведуча :  Є загадка в нас чудова, відгадати  ви готові? Слухайте :

« Буває  він добрий, буває і злий!

Він  може зігріти, зварити обід,

А може і ліс велетенський спалити,

Майно і будинок, і все спопелити. Що ж це таке ? (Вогонь).»

Справді , наближаються свята і якщо не дотримуватись правил пожежної безпеки, то можна накоїти багато лиха, собі та іншим. А  це погано чи добре?  (Відповіді  дітей). Тож , щоб уникнути біди , я  вам пропоную   переглянути  :

мультфільм  «Уроки  обережності  з тітонькою  Совою».

Ведуча :  Чи корисними для вас виявилися поради мудрої Сови ?  А зараз  перевіримо, як уважно ви слухали тітоньку Сову.

Гра  «Можна-неможна».

Вихователь читає дітям ствердження, якщо це  - «можна  робити», то діти  плескають у долоньки, а якщо -  «неможна», тупотять ногами. Наприклад:

- Чи можна дітям гратися сірниками, запальничками, свічками ?

- Чи можна запалювати свічки на ялинці ?

- Чи можна  без нагляду дорослих брати до рук  бенгальські  вогники, петарди, влаштовувати  новорічні феєрверки?

- Чи  можна прикрашати ялиночку ватою, паперовими іграшками ?

- Чи можна залишати без нагляду увімкнену електричну гірлянду на ялинці ?

Ведуча : Молодці, малята ! А тепер часу не гаймо, загадку знову відгадаймо :

« Він легкий , неначе пил,

З неба він летить без крил,

Наче пух м’який, м’який,

І холодний, і блідий.

З’їсть його весною сонце.

Хто скоріш вгадає –

Що це ? (Сніг).»

Ведуча : Так ! Щоб веселіше   було  гратись, щоб на санях міг добратись до  нас  Святий Миколай  хутчіше  снігу назбирай !

Гра « Сніжки».

Ведуча : Зібрали снігу ми багато, примчать небесні сани в свято !

Малята, кажуть,  що  Святий  Миколай  все знає про діток. Усе хороше і погане записане у нього у  великій книзі, котру допомагають  йому заповнювати  ангели  цілий  рік. Тому потрібно намагатися бути слухняним  і робити добро постійно , а не тільки коли  наближається  Свято  Миколая.

Вправа «Знищимо  зло».

Мета :вправляти дітей в умінні оцінювати свої вчинки та довести до їх свідомості , що вони самі здатні творити як добро так і зло.

Ведуча : Бо іноді ми забуваємо, як треба вчинити в тому чи іншому випадку і робимо не зовсім  гарні, а то і погані вчинки. Давайте згадаємо всі свої «негарні справи» і скажемо їх собі в долоньки. Закриємо міцно долоньки і покладемо все мені у торбинку, щоб нічого не залишилося у долоньках. А тепер давайте зав’яжемо торбинку і перетворимо  «зло» на «добро» (торбинка з харчовою содою опускається у водно-оцтовий розчин, іде реакція) . Бачите від зла нічого не залишилося, бо добро завжди перемагає зло. І вам краще стало на душі,  чи не так ?Але потрібно пам’ятати , що тепер ми будемо  намагатися  робити  тільки  хороші  вчинки, домовились?

Вправа « Традиції  нашої сім’ї» - батьки і діти розповідають про свято СвятогоМиколая в українських родинах.

Ведуча :Щоб нове завдання мати , загадку треба відгадати:

«Хочеш змінитися раптом?

Не впізнає навіть друг,

Потрапиш ти в казку,

Лише одягнеш …(карнавальну маску).»

Так, дітки, на Свято Миколая  відбуваються різні дива, чудеса, здійснюються найзаповітніші мрії, бажання.

Гра « Чобіток  Миколая».

Діти  і  батьки  утворюють коло, передають чобіток, той у кого він

залишився , одягає  карнавальну маску і  показує  під  музику танцювальні рухи, а решта  учасників повторює їх.

Ведуча : Справді якісь дива  відбуваються  у  нас ! І нарешті, дітки, настав той момент, коли виконавши багато добрих справ , ви можете взяти свого  «миколайчика», повісити його на ялинку і загадати побажання - засвітити свою  «зірку».

Вправа  «Загадай  бажання». Діти виконують разом з батьками.

Ведуча : « Ми трудилися щосили,

Усі зорі засвітили,

І тепер у святковий час,

Їде Миколай до нас  !

Привітання з Днем Святого Миколая (відео).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерела

1. Базовий компонент дошкільної освіти  (Державний стандарт дошкільної освіти). Нова редакція,2021.

2. Методичні  рекомендації до Базового компонента дошкільної освіти (Державного стандарту дошкільної освіти),2021.

3.Програма розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля»/ О.І. Білан. – Вид.2-ге,зі зм. і доп. – Тернопіль:Мандрівець,2022. – 216с.

4.Парціальна програма для закладів дошкільної освіти «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку»/Н. Гавриш,О. Пометун. – Київ,2019.

5.Програма соціальної та фінансової освіти  для дітей старшого дошкільного віку «Абетка Афлатунчика для малюків»,2018.

6. Економічне виховання дошкільників (з досвіду роботи КДНЗ № 47 «Квітонька») – Нікополь,2018.

7.Журнал «Вихователь-методист дошкільного закладу» № 3,2016.

8. Планування з економічного виховання для дітей старшого віку / В.А. Куртєєва – ВсімОсвіта,2020.

9.Тематичне планування занять для дітей середнього віку – Скарбничка вихователя,2021.

10.Перспективне планування з економічного виховання для дітей середнього дошкільного віку на навчальний рік/А. В. Лантух – Всеосвіта,2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
2465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку