Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини

Про матеріал
Мета: створення умов для систематизації, узагальнення та поповнення знань з основ законодавства України про охорону здоров'я людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини 10 клас, урок 2

Номер слайду 2

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини . Мета: створення умов для систематизації, узагальнення та поповнення знань з основ законодавства України про охорону здоров'я людини. Завдання:розширювати знання учнів про охорону здоров'я; ознайомити із способами допомоги людям із особливими потребами; розвивати почуття взаємодопомоги; виховувати гуманне ставлення до людей із особливими потребами.розвивати здатність учнів орієнтуватися на інформаційному просторі;вчити учнів формувати потреби та звички діяти у різних життєвих ситуаціях відповідно до норм права, громадянської активності.

Номер слайду 3

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини . Діяльність нашої державної влади у галузі гарантій охорони життя та здоров'я громадян регламентується. Конституцією України, державними законами, нормативними актами відповідних відомств, міжнародно-правовими стандартами .

Номер слайду 4

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИМіжнародно-правові стандарти охорони здоров'я, прийняті Україною Борг різних країн здійснювати співпрацю щодо розвитку системи охорони здоров'я зафіксовано в основних документах Організації Об'єднаних Націй (ООН), одним із засновників якої була Україна.

Номер слайду 5

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Першим із низки найважливіших універсально-правових актів стала прийнята10 грудня 1948 року. Загальна декларація прав людини, яка проголосила цінність людського життя. «Кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи харчування, одяг, житло, медичний догляд та потрібне соціальне обслуговування, які необхідні для підтримання здоров'я та благополуччя його самого та його сім'ї».

Номер слайду 6

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Законодавство України про охорону здоров'я базується на Конституції України та охоплює Закон України «Основи законодавства країни про охорону здоров'я», прийнятий 19 листопада 1992 р., та інші, прийняті відповідно до нього акти законодавства, що регулюють суспільні відносини в галузі охорони здоров'я. Відповідно до цього Закону, кожна людина має природне невід'ємне та непорушне право на охорону здоров'я.

Номер слайду 7

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Стаття 49 Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Номер слайду 8

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних та оздоровчо-профілактичних програм.

Номер слайду 9

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. У 1966 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права. Ці надзвичайно важливі міжнародно-правові акти заклали основу прав людини на охорону здоров'я. Зокрема, Міжнародний пакт про громадянські та політичні права зобов'язує держави, які приєдналися до нього, забезпечувати, запобігати та лікувати епідемічні, ендемічні, професійні та інші захворювання та боротися з ними; створювати умови, які забезпечують усім громадянам медичну допомогу та медичний догляд у разі хвороби.

Номер слайду 10

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. До міжнародних нормативно-правових актів із закріплення прав людини у галузі охорони здоров'я слід віднести Європейську соціальну хартію. Статті 11 та 13 цього документа зобов'язують держави-учасниці дбати про здоров'я своїх громадян, надавати їм належні освітні та консультаційні медичні послуги, запобігати розповсюдженню небезпечних захворювань, а також гарантувати належне медичне обслуговування незалежно від достатку. Україна приєдналася до Хартії 9 вересня 2006 року, тим самим погодившись дотримуватись вимог цього документа.

Номер слайду 11

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Державні нормативно-правові документи України щодо охорони здоров'я. Конституція України відображає відповідні вимоги міжнародних правових стандартів та не лише закріплює права українців на здорове та безпечне життя, а й визначає засоби реалізації цього права з боку держави.

Номер слайду 12

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. У статті 49 зазначено, що держава зобов'язана дбати про надання її громадянам усіх належних медичних послуг та забезпечувати розвиток соціальних проектів, спрямованих на збереження та зміцнення здоров'я українців.

Номер слайду 13

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Визначну роль у системі охорони здоров'я нашої держави відіграє Закон «Основи законодавства України про охорону здоров'я». У ньому визначено правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров'я в Україні, суспільні відносини щодо забезпечення гармонійного розвитку фізичних та духовних сил, високої працездатності та багаторічного активного життя громадян.

Номер слайду 14

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Цей закон також вказує на особисті обов'язки українців у галузі охорони здоров'я, а саме:дбати про своє здоров'я та здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян; у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення;надавати невідкладну допомогу іншим громадянам, які перебувають у загрозливому для їх життя та здоров'я стані.

Номер слайду 15

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. ЗАКОН УКРАЇНИ«ПРО ЕКСТРЕННУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ»«У разі виявлення людини у невідкладному стані та за відсутності медичних працівників на місці події громадянин України або інша особа, які виявили таку людину, зобов'язані:

Номер слайду 16

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини.— негайно здійснити виклик екстреної медичної допомоги або повідомити про виявлену людину в невідкладному стані та про місце події працівників найближчої установи охорони здоров'я або будь-яку особу, яка зобов'язана надавати домомедичну допомогу та знаходиться поблизу місця події;

Номер слайду 17

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини.— по можливості надати виявленій людині у невідкладному стані необхідну допомогу, у тому числі шляхом перевезення такої людини до найближчого до місця події відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги або іншої установи охорони здоров'я, в якій може бути забезпечене надання необхідної медичної допомоги».

Номер слайду 18

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Закон України "про екстрену медичну допомогу" встановлює право будь-якої особи, яка є громадянином/громадянкою України або перебуває на території нашої держави (іноземного громадянина або особи без громадянства), отримувати необхідну екстрену медичну допомогу. Виклик такої допомоги здійснюється за єдиними телефонними номерами 103 або 112, а її надання безкоштовне.

Номер слайду 19

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Закону надає перелік спеціалістів, до службових обов'язків яких належить надання домедичної допомоги:рятувальники,поліцейські,фармацевти,провідники залізничноготранспорту,бортпровідники.

Номер слайду 20

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини.Є закони України«Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та«Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту». Ці документи гарантують надання пільгових медичних послуг та обслуговування у спеціальних військово-медичних установах, санаторно-курортних та оздоровчих установах Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

Номер слайду 21

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Критерії стану здоров'я населення-це показники, за якими можна визначити, наскільки сприятливі умови життя та високий рівень охорони здоров'я у державі. Розрізняють два основні показники:• громадське здоров'я;• здоров'я індивідууму .

Номер слайду 22

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Про здоров'я суспільства судять насамперед за такими демографічними показниками:коефіцієнт народжуваності,коефіцієнт смертності,коефіцієнт природного приросту населення,Середня тривалість життя,медико-статистичні показники (якість життя, захворюваність, інвалідність, фізичний розвиток).

Номер слайду 23

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. За даними Державної служби статистики України, наша країна зараз переживає дуже складний період щодо стану громадського здоров'я. . Найболючішим питанням є надзвичайне скорочення населення України .

Номер слайду 24

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини.ріквсього199051,838199551,728200049,430200547,280201045,963201542,929201642,760201742,492 Кількість населення (млн. осіб) За 27 років населення України зменшилося на 9,346 млн. осіб. 20%.

Номер слайду 25

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. ВІКОВЕ РОЗПОДІЛ НАСЕЛЕННЯ(млн людина)

Номер слайду 26

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Тривожними є вікові показники українців. Вони свідчать про так зване"Старіння" суспільства. За 27 років незалежності кількість осіб, чий вік становить понад 60 років, збільшиласьна 95 тис. Натомість кількість дітей та осіб середнього віку зменшилася:дітей – на 5 млн, а дорослих – на 4,3 млн.

Номер слайду 27

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Якщо говорити про природний приріст населення, він залишається негативним протягом усього періоду незалежності нашої держави. Це означає, що смертність українців перевищує народжуваність. І хоча останніми роками показник народжуваності дещо підвищився, однак він залишається загрозливо низьким для України.

Номер слайду 28

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. ДИНАМІКА ПРИРОТУ НАСЕЛЕННЯ(на 1000 населення)

Номер слайду 29

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Одним з небагатьох позитивних демографічних показників здоров'я українців є зростання середньої тривалості життя близько72 років (66 чоловіків та 76 для жінок). Але все одно, в порівнянні з іншими країнами Європи,громадяни України живуть дуже мало.

Номер слайду 30

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. СЕРЕДНЯ ОЧІКУВАНА ПРОДОВЖНІСТЬ ЖИТТЯ (роки)

Номер слайду 31

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. ДИНАМІКА ПОШИРЕННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ В УКРАЇНІ

Номер слайду 32

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Здоров'я населення — важлива складова для розвитку та добробуту держави, запорука її надійного захисту. Сучасна система охорони здоров'я повинна дбати про людину та давати їй якісну допомогу навіть у разі складного захворювання .

Номер слайду 33

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Контрольні питання. Який перший найважливіший універсально-правовий акт ухвалила ООН?2. До яких міжнародно-правових актів приєдналася свого часу Україна?3. Як у Конституції України визначено право громадян на охорону здоров'я?4. Яке, на вашу думку, має значення Закон України «Про екстрену медичну допомогу»? Поясніть, чому.5. За якими показниками визначають стан здоров'я населення?6. Що має робити держава для покращення стану здоров'я населення ?

Номер слайду 34

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Прочитати:§ 2. Законодавча база та основні засади охорони здоров'я людини в Україні. (Підручник із Захисту Вітчизні. "Основи медичних знань". 10 клас. Лелека)https://uahistory.co/pidruchniki/national-defense-bases-medical-knowledge-10-class-2018/Домашня робота Проведіть анкетування (серед сусідів, друзів, однокласників) на тему «Шляхи покращення стану здоров'я населення в Україні ».

Номер слайду 35

Основи законодавства України щодо охорони здоров'я людини. Презентация подготовленадля урока «Захист Вітчизни» (дівчата) в 10 классеучителем Бердянского УВК №1 «Мрія»Картамышевым Игорем Павловичем. Дякую за урок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
8077
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку