Основи здоров’я, 4 клас Тема. Природні стихійні лиха.

Про матеріал

Основи здоров'я, 4 клас

Тема. Природні стихійні лиха.

Мета. Ознайомити учнів з найбільш характерними для нашої місцевості надзвичайними ситуаціями пояснити порядок і способи опові­щення населення;дати уявлення про можливі наслідки аварій, катастроф і ознайомити зі спо­собами захисту;виконувати самодисциплінованість, організованість, сумління і відпові­дальне ставлення до своїх обов'язків.

Перегляд файлу

Основи здоров’я, 4 клас

Тема. Природні стихійні лиха. 

Мета. Ознайомити учнів з найбільш характерними для нашої місцевості надзвичайними ситуаціями пояснити порядок і способи опові­щення населення;дати уявлення про можливі наслідки аварій, катастроф і ознайомити зі спо­собами захисту;виконувати самодисциплінованість, організованість, сумління і відпові­дальне ставлення до своїх обов'язків.

Обладнання. Таблиці:"Виверження вулкану ","Сніг",

„Смерч", „Завірюха", „Пожежа", „Град", „Гроза", „Вітер",пам'ятки для школярів, додаткова література, ен­циклопедії, відомості про Чорнобиль.

 

Хід уроку 1 І.Організаційний момент

Любі діти, в наш клас Завітали люди щири. Привітайте в добрий час Гостей усмішкою й миром

Доброго ранку, Україно моя, Доброго ранку, рідна земля, Доброго ранку, люди Землі, Доброго ранку, шановні вчителі.

Ось дзвінок нам дав сигнал-Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо, Урок починаймо.

ІІ. Оголошення теми і мети уроку.

- Сьогодні на уроці ми розглянемо тему «Природні стихійні лиха».

Поговоримо про природні лиха, які можуть загрожувати життю та здоров'ю людини. Дізнаємось про їх наслідки. Ознайомимось з правилами безпечної поведінки під час грізних природних явищ.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Часто чуємо такі слова:"Земля-наш дім" Живучи на Землі, люди не замислюючись, роблять їй дуже боляче, руйнують її надра, втручаються у космічний простір, змінюють русла річок,

забруднюють повітря і воду, знищують рослин і тварин.

Наша Земля дуже болісно реагує на таке ставлення і часто відповідає нам „ взаємністю„ - стихійними лихами.

СТИХІЙНІ ЛИХА-екстремальне явище природи катастрофічного характеру , що призводить до раптового порушення нормальної діяльності людей. Від яких руйнуються міста, села, дороги, мости . До стихійних лих належать :

виверження вулканів, землетрус, цунамі, зсуви, обвали, селі, лавини, повені, урагани, смерчі,град, блискавки, пожежі, зливи,снігопади, заморозки, ожеледь.

На жаль, часто це призводить до загибелі дуже багатьох людей, і називають такі події-надзвичайними ситуаціями,про них і піде мова на нашому уроці.

Які події вважають надзвичайними ситуаціями, як від них застерегтися і як поводитися ми скоро дізнаємося.

- Сідаємо зручніше в потяг і їдемо до лісової школи в гості до Мудрої Сови (згадаємо правила поведінки)

В школі лісовій іде урок,

І сидять звірята тихо-тихо

Бо розповіла їм Мудра Сова про стихійні лиха:

Мудра: Сьогодні в лісі нашому, малята,

Сова     Панують тиша й лад, нема стихії,

А стихія це гроза, буря, злива, град. Це землетрус, затоплення, буран.

Наносять всім стихії, скільки шкоди й ран.

Коза:-Я не знаю зовсім, що таке гроза,

- Промекала тоненько маленька коза.

- Гроза часто бува влітку,- мовила Сова. А чи знаєте, чому так бува?

Коли спека на землі від калюж йде пара, Вона вгору  піднімається й утворює хмари. Кожна хмарка назву має електрозаряд.  Вітер їх по небу гонить, ламає їх ряд... Як зіткнеться хмарка з хмаркою, Бачимо ми блиск, й дуже скоро незабаром, Чуємо ми тріск,

Блиск той блискавкою зветься, шановна Коза, ну, а тріск? Ви здогадались? Що це? Це-гроза. Звіт, юних синоптиків.

(Гроза)

1. Гроза - атмосферне явище, яке пов'язане з розвитком потужних дощових хмар, що супроводжується численними електричними розрядами між хмарами і землею поверхнею , звуковими явищами(громом), сильними опадами, інколи з градом.

Пам'ятка

Під час грози купатись не можна, Під одиноке дерево ховатись не смій, Сховайся краще в балці, чи в канаві, І на місцях відкритих ти не стій.

Коли шумить гроза-позачиняй всі вікна ,а металеві

речі краще не чіпай ,

Нікуди не біжи, перечекай грозу удома,

А вийде сонце - знов іди гуляй.

(Пам'ятку зачитують синоптики) Про грозу нам зрозуміло,- пробекав Баран,

- Не могли б ви розповісти ще й про Ураган

2.У природі, діти, вітер мав великий пан . Якщо дме він дуже сильно - це й є Ураган

Ураган - це вітер силою 12 балів за шкалою Бофорта. На Україні урагани трапляються на більшій території майже щорічно. Вони завдають велику шкоду господарству і несуть загрозу життю людей.(Пам'ятку зачитують) Ураган може тривати кілька днів, а смерч триває годину.

Смерч- сильний атмосферний вихор, у якому повітря обертається зі   швидкістю до 100м/с. Смерч має вигляд стовпа із воронкоподібними розширеннями зверху і знизу. Смерчі тривають недовго - від декількох секунд до декількох годин і долають при цьому шлях від сотень метрів до десятків кілометрів. Смерчі можуть виникати в усіх куточках Землі. Наближення смерчу легко помітити , при його підході чути сильне

гудіння. Найбільшу небезпеку під час смерчу становлять

підняті у повітря, розкручені до великої швидкості усілякі предмети, які розлітаються довкола. На відміну від бурь і ураганів, смерч іде вузькою смугою. Тому є можливість уникнути зустрічі з ним. Пам'ятка

4.Ураган може зливи принести, бурі снігові. Унаслідок тривалих снігопадів з'являються снігові замети. Вони також викликають різні порушення  транспортного зв'язку, пошкодження електричних ліній, ліній радіопередач. При цьому трапляються випадки обмороження частин тіла, замерзання людей. Пам'ятка

5.ПІДНЯВ лапку несміливо Зайчик-боягуз:

-Мама мені говорила щось про землетрус

-І про це мені відомо,-Сова мовила стиха,-Розповім я вам, як він виникає. Ви сидите собі спокійно у своїй норі. Раптом щось розпочалось у земній корі. Почала ваша нора трястись, колихатись, Та так сильно, що на лапках не можна втриматись, Вже попадали дерева, рвуться проводи. И вам тікати, друзі, треба в нірках не сидіть, Якщо ж чомусь залишились ви в норі заваленій, То вам краще постояти у віконній прогалині. Коли вже вас порятує служба рятувальна, Йдучи з дому - усе вимкніть, І все буде гарно.

Звіт сейсмологів

Землетруси - це раптові струси земної поверхні, які ми відчуваємо як поштовхи і коливання. Тривають землетруси від кількох секунд до декількох хвилин і можуть повторюватися. Слабкі землетруси спричиняють у будинках дзенькіт посуду, розгойдування люстр. Під час сильних - тріскаються стіни в будинках, обвалюється стеля. Дуже сильні землетруси призводять до тріщін на поверхні землі, обвалів у горах, руйнування будівель.

У 2002 році стався землетрус у містечку Микулинці на  Тернопольщині.  Пам'ятка

6.Повені-це значне затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці,озері,водосховищі. Вони з'являються після раптового і довгого танення снігу, під час сильної зливи. Вода при цьому виходить із берегів річок і затоплює все навколо. Недарма в народі кажуть, що найстрашніше для людини-це вода і вогонь.

Пам'ятка

У нашій країні повені спостерігаються в басейнах Дніпра, Дністра, Прип'яті. Повені на Закарпатті у 1988 і 1999,200 І рр за своїми наслідками, збитками і жертвами стали найбільшою надзвичайною ситуацією в Україні після чорнобильського лиха. Тоді за 12 годин вода зруйнувала понад 2,5тисяч будинків у майже 300 населених пунктах області. Понад 10 тисяч чоловіків опинились просто неба. Програма ліквідації наслідків повеней на Закарпатті триває й досі. Є прогнози,що до2050р.рівень Азовського і

Чорного моря підвищиться на 25-40 см, а до 2100- на

2 м.

7.Цунамі-це великі хвилі, що виникають на поверхні океану під час підводних землетрусів. їхня швидкість -800км/год і висота 80м.Така маса води зі страшною силою обрушується на берег, несучи із собою смерть та спустошення.

8 .Вулкан - вогнедишні гори завжди викликали у людей почуття жаху. Вулкан являє собою отвір у земній корі, крізь який із гарячих надр Землі виливається магма або розплавлені гірські породи. Вона швидко розтікається у різні боки на тисячі метрів, залишаючи на своєму шляху спустошення і смерть.

9.Засухи-виникають, коли влітку упродовж місяця або кількох не випадають дощі. Вони завдають значної шкоди сільському господарству, несуть людям неврожай. Під час засухи важко забезпечувати людей продуктами харчування і водою. Виникають різні шлунково - кишкові захворювання. Засухи часто спричиняють пожежі.

10.Пожежі-цє стихійне поширення вогню, що вийшло з-під контролю людини. Пожежі трапляються у лісах,на торф'янках, на транспорті. Пожежі завдають величезних збитків, нерідко призводять до загибелі людей.

Кажуть"Вогонь священний". Але є і інші слова"Вогонь злий, нищівний, всепожираючий, смертельний, безжалісний, жорстокий. Сила вогню безмежна. Якщо ним не керувати, якщо випустити його з-під контролю,він може дуже швидко зруйнувати все, що трапиться на його шляху:прекрасні будівлі, зелені ліси, багаті врожаями поля і сади. І що найстрашніше - людьські життя.

Сотні людей гинуть щорічно під час пожежі. Навіть важко собі уявити, якою страшною є смерть і пекельні муки тих людей, які пізнали на собі силу вогню. Його палаючі язики „облизують" усе тіло людини, призводять до жахливих страждань.

- Пам'ятка

- загадки"юні рятувальники"

-А хто спричиняє стихійні лиха?

(Природа)

- Чи велику силу вона має?(надзвичайну)

- Чи може людина запобігти стихійним природним лихам?(ні)

Так, на жаль, людина безсила перед природою. Вона навчилась керувати космічними спутниками, атомом, комп'ютерами, але зупинити землетрус, ураган чи повінь людина не взмозі. Вона може лише правильно поводитися під час стихійного лиха і допомогти у цьому іншим.

Діти,а які стихійні лиха можуть виникати у нашій місцевості? Кросворд.

Загадки

Коли вже трапилась біда, То ви не зволікайте. Пожежний номер...-01 Швиденько набирайте.

2,Машина миттю прибула: „Ідіть скоріш тудою"-I потягнувся довгий шланг, Гаситиме...водою

В машині шофер і боєць, А двоє ще запасником, Чим можна ще гасить вогонь? Звичайно....вогнегасником

4.Пожежі в лісі розвели? То що ж, гасіть її бігом. А що, не знаєте ви чим? Ну певно, що...піском.

Кросворд

1.Часто буває влітку, бачимо ми блиск, й дуже скоро, незабаром, чуємо ми тріск.(Гроза)

Не звір , а виє.(Буря)

З.Без очей, а сльози ллє(Повень)

4.Трусить,трусить землю.(Землетрус)

5.Сидить дід за подушками Д стріляє галушками(Град)

6. Коли нема - чекають,а коли прийду тікають(Злива)

7.Гарне,добре,на всіх дивиться,а людям дощу не

дає.(Сонечко)

8.Вітри у вигляді стовпа?(Смерчі)

9.Жувати не жую, а все поїдаю, все тільки їм,а з

голоду помираю.(Пожежі)

Визначити стихійні лиха. Стихійне лихо це страшне явище природи.

Про стихійні лиха, аварії повідомляють по радіо чи телебаченню.

Для того, щоб люди увімкнули радіо чи телевізор, використовують завивання сирен, переривчасті гудки на підприємствах. Пам'ятай,що це є попереджувальний сигнал.

„Увага всім!"Почувшим цей сигнал, негайно вмикай радіоприймач чи телевізор і слухай інформацію служби надзвичайних ситуацій. Ти можеш почути повідомлення про моливий землетрус, повінь, сніг,штормове попередження.

Після того, як небезпека минула, служба надзвичайних ситуацій передає повідомлення:

„Увага! Відбій тривоги!" Крім стихійних лих, які спричиняє сама

природа, трапляються Нещасні випадки

Через несправність техніки, машини і через те, що деякі люди, які ними керують, недобросовісно байдуже ставляться до своїх обов'язків. Йдеться про аварії.

Аварії - бувають транспортні на залізничних коліях,

літаках, кораблях, на автомобільних дорогах)

Приклади таких аварій ви могли бачити у фільмах"Екіпаж","Титанік",у передачі „Ситуація" Промисловна заводах, фабриках,атомних електростанціях)під час яких гинуть люди, їх ще називають катастрофами.

Сьогодні неможна не згадати аварію на Чорнобильській АЕС. 26 квітня - дата яка стала для всіх наступних поколінь українців „чорною"

День Чорнобильської трагедії. 26 квітня 1986 року- радіаційна смерть випустила своє жало з „мирного атома". Ця світова аварія принесла з собою лихо страждань багатьох поколінь, розруху, зруйновані долі людей, смерть.

Ми повинні пам'ятати і намагатися зробити все від нас залежне, щоб ніколи і ніде на Землі не повторилось щось подібне.

Пам'ятка

Пісні співати про Чорнобиль-гріх

Лише молитва здатна передати

Всю глибину вселеньської біди,

Що змусила всю землю застогнати...

Чорнобильська біда. (Монтаж віршів)

ІП.  Закріплення вивченого матеріалу Письмовий тест

1 .Як називається лихо, спричинене діями сил природи, які не підкориняються впливу людини? а)стихійне лихо ; б)аварія;  в)катастрофа;

2.Що зображанно на ілюстрації? а)землетрус;  б)повінь;

З.Що використовує   служба  надзвичайних ситуацій   для   того,    щоб    люди   увімкнули радіо   чи   телевізор?

а)завивання сирен; б)сильне звучання музики; в)стукіт барабанів;

4.3а яким номером слід телефонувати під час

виявлення пожежі?

а)-02

б)-03

в)-01

5."Весняне стихійне лихо це-а)пожежа; б)засуха; в)снігопад; г)поводок;

6.Яке основне правило треба виконувати під час надзвичайних ситуацій?

а)швидше кудись бігти;

б)не панікувати і все обдумати;

в)заховатися;

4.Підсумок уроку.

Сьогодні ми дуже багато говорили про надзвичайні ситуації, лиха і про їх жахливі наслідки. Адже під час такого лиха не лише руйнуються будинки, мости, залізничні колії, вибухають реактори, забруднюються водопроводи. Найгірше те,що в таких ситуаціях гинуть ні в чому не винні люди.

І мертвими, і живими, і ненародженими я хочу сьогодні запалити ось цю свічку. Нехай вона нагадує

нам про страшні рани на землі, про те, що наша планета - це наша домівка. І ми маємо подбати про неї, допомагати ближнім в біді.

- Що цінного ви взяли для себе? - Що цікавого запам'яталося?

doc
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
4054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку