Основи здоров'я. Шкідливі звички

Про матеріал
Куріння спричиняє багато різних захворювань та хвороб, таких як: хвороби дихальних шляхів та астма онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку. Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб. Кожні 10 секунд від куріння у світі помирає одна людина. До цієї сумної статистики додається те, що найчастіше люди починають курити у віці 10 років. Куріння у дитячому віці є руйнівним чинником, який негативно діє на подальше становлення важливих для життя людини систем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкідливість тютюно. Палінння

Номер слайду 2

Тютюнопаління є найпоширенішою шкідливою для організму людини звичкою. Мільйони людей на планеті палять цигарки, хоча знають, що тютюнопаління спричиняє багато захворювань, скорочує життя, прзводить до передчасрої смерті.

Номер слайду 3

Причини тютюнопаління. До основних причин тютюнопаління у дитячому віці спеціалісти зараховують цікавість, вплив кіно і телебачення, наявність зайвих кишенькових грошей, пустощі, бажання не відставати від однолітків і страх бути немодним і несучасним.

Номер слайду 4

Спеціалісти дійшли висновку, якщо палить батько, то це рівнозначно тому, що його діти викурюють 30 цигарок за рік, якщо палить мати – 50, якщо палять обоє – 80.

Номер слайду 5

Вплив куріння на організм. Як дослідили вчені, тютюновий дим містить нікотин, окис вуглецю, синильну, мурашину, сірчану та інші кислоти, сполуки свинцю, миш҆яку, радіоактивний полоні, тютюновий дьоготь, аміак, ефірні масла, метиловий спирт тощо. Понад 40 речовин мають канцерогенну дію, тобто стимулюють утворення і розвиток (ракових) пухлин.

Номер слайду 6

Слід зауважити, що тютюновий дим і шкідливі речовини, які містяться в ньому, передусім діють на дихальну систему. Але перед тим, як попасти в легені, тютюновий дим контактує зі слизовими оболонками верхніх дихальних шляхів. Він знижує їхню опірність до інфекції

Номер слайду 7

Рак легенів. Одне з найпоширеніших захворювань курців, на початку століття посідав останнє місце серед онкологічних захворювань, зараз займає друге місце і поступається лише раку шлунка, який, до речі також часто спричиняється тютюнопалінням.

Номер слайду 8

нікотин. Нікотин діє як заспокійливий препарат і послаблює депресії. Він створює сильне відчуття задоволення. Нікотин стимулює залози до вироблення адреналіну, гомону, який підвищує кров‘яний тиск, прискорює ритм серця аж на 33 биття за хвилину. Нікотин – одна з речовин, до якої найбільше виникає згубна звичка, знана людьми. Це спричинює почуття дуже сильного заспокоєння під час припинення паління, і з цієї причини курцям важче кинути палити.

Номер слайду 9

Паління тютюну сьогодні є однією з причин захворювань і смерті. Не зважаючи на цей факт, тютюнопаління залишається однією з важливих проблем охорони здоров'я в усіх країнах світу.

Номер слайду 10

Однак слід визнати,сьогодні спеціалісти з охорони здоров‘я не можуть виробити ефективну систему профілактики тютюнопаління. Тому твоє здоров‘я – твій вибір

pptx
Додано
24 березня 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку