Презентація "Проживання у промисловій зоні"

Про матеріал
Проживання у промисловій зоні. Види небезпечних промислових об’єктів. Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Підручні засоби захисту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Проживання у промисловій зоні. Види небезпечних промислових об’єктів. Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Підручні засоби захисту.

Номер слайду 2

Проживання у промисловій зоні Промислові підприємства є в багатьох населених пунктах. В одних — невеликі заводи, в інших — промислові гіганти. Деякі з них цілком безпечні для довкілля. Інші (і це не обов’язково гіганти) можуть бути небезпечним. Тепер на підприємствах намагаються впроваджувати екологічно безпечні технології, але, на жаль, навіть найсучасніші виробництва не гарантують абсолютної безпеки.

Номер слайду 3

Види небезпечних промислових об’єктів. Радіаційно небезпечні Пожежо- й вибухонебез- печніХімічно небезпечніГідротехнічні споруди. Аварії на транспорті

Номер слайду 4

Якщо ти проживаєш поблизу промислового об’єкта: Не відчиняй вікон для провітрювання, коли вітер дме з боку підприємства. Дотримуйся чистоти: щодня мийся і витирай ноги перед тим, як зайти у приміщення. Не купайся у водоймах, розташованих поблизу промислових об’єктів.

Номер слайду 5

Під час аварій на вибухонебезпечних об’єктах здоров’ю та життю людей загрожує не лише вогонь, а й шкідливі та отруйні речовини, що утворюються у процесі горіння. У наслідок аварій на гідротехнічних спорудах виникають хвилі, які мають велику руйнівну силу. Особливо небезпечним є руйнування гребель на водосховищах, де накопичується велика маса води.

Номер слайду 6

Аварії на хімічних заводах супроводжуються викидами сильнодіючих отруйних речовин. Унаслідок аварій на радіаційно небезпечних об’єктах у довкілля потрапляють радіоактивні речовини.

Номер слайду 7

Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємствіАварії – це несподіваний вихід із ладу виробничого обладнання або транспортних засобів. Наслідки аварій:- людські жертви;- порушення виробничих циклів;- вихід із ладу техніки;- зараження навколишнього середовища (хімічне, радіаційне, біологічне). Ознаки аварій:- незвичне «на смак» повітря (наприклад, під час дихання дере в горлі);- пожежа (вибух);- пожвавлені дії на об’єкті.

Номер слайду 8

Аварії можуть виникати через недотримання людьми правил безпеки, а також через недостатню надійність техніки. Наприклад, унаслідок порушення правил користування газом може статися вибух у житловому секторі. Через необережність мешканців у житлових будинках — витікання газу із труб; протяги на кухні, википання води та інше можуть призвести до вибуху газу. Аварія може статися на транспорті внаслідок порушення Правил дорожнього руху, перевищення швидкості, перебування за кермом у стані алкогольного сп’яніння, несправності транспортного засобу. Аварія може бути й на залізничному транспорті.

Номер слайду 9

Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві У випадках надзвичайних ситуацій можуть евакуювати населення. Евакуація — це організований вихід (або вивіз) населення з місць і районів аварії, катастрофи в заміську зону для проживання до особливого розпорядження. Під час евакуації учнів вивозить чи виводить один із батьків чи опікунів. У разі тимчасової евакуації (коли потрібно залишити приміщення, місцевість на короткий час, необхідний для ліквідації наслідків) вони можуть евакуюватися у складі всієї школи. Зверніть увагу на те, що необхідно взяти з собою у разі евакуації в заміську зону:- найпростіший засіб індивідуального захисту (марлева пов’язка);- найнеобхідніші одяг та взуття (залежно від пори року), обов’язково головний убір;- перев’язувальний матеріал та мінімально обладнану особисту аптечку;- тридобовий запас їжі, яка не псується і не потребує приготування (сухарі, печиво, консерви тощо);

Номер слайду 10

- питну чисту воду (несолодку) в зручній легкій посудині;- складний ніж, необхідний особистий посуд, ліхтарик;- невеликий рушник, мило, зубну щітку;- бажано мати шматок поліетилену для захисту від несприятливої погоди. Після сигналу про початок евакуації учні колонами рушають до місця евакуації. Речі необхідно покласти в рюкзак (у крайньому разі в сумку чи валізу) з прикріпленою картонною позначкою. На ній треба вказати своє прізвище, ім’я та по батькові, адресу, школу, клас та кінцевий пункт евакуації. Обов’язково треба мати при собі документи та гроші.

Номер слайду 11

Захист органів дихання Якщо немає протигаза чи респіратора, можна зробити ватно-марлеву пов’язку. Затримавши подих, надягни маску так, щоб вона закривала рот і ніс. Зав’язки слід затягувати так, щоб маска щільно прилягала до обличчя.

Номер слайду 12

Захист шкіри та волосся. Головний убір. Це може бути шапка щільної в’язки. Куртка, бажано з водонепроникної тканини. Рукавички: шкіряні, гумові або з водонепроникної тканини. Штани з цупкої тканини. Взуття: гумові чоботи або шкіряні черевики.

Номер слайду 13

Домашнє завдання:§28. Читати. На вибір: Опрацювати питання (письмово) на с. 134. Або: Скласти доповідь на тему “ Промислові підприємства міста Харкова” (3 будь-які)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лазаренко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Заїка Ніна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
4275
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку