Основні галузі господарства: ремесла та народні художні промисли. В'язання, різьба, лозоплетіння. Чумацький промисел

Про матеріал
Презентація на тему "Основні галузі господарства: ремесла та художні промисли. В'язання, різьба, лозоплетіння. Чумацький промисел" з курсу "Українознавство" у 4 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСНОВНІ ГАЛУЗІ ГОСПОДАРСТВА: РЕМЕСЛА ТА НАРОДНІ ХУДОЖНІ ПРОМИСЛИ. Підготувала: Вчитель Наркевицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Веретюк Х. Й. В’язання, різьба, лозоплетіння. Чумацький промисел.

Номер слайду 2

В’ЯЗАННЯУ Х столітті в’язання стає ремеслом з центром у Києві. Сільські ремісники виготовляли в’язаний одяг для мешканців сіл, а міські орієнтувалися не тільки на місцеве населення, але й на приїжджих.

Номер слайду 3

Національні традиції передавалися крізь століття. Українські умільці славилися виробами ручної роботи: одягом;шарфами;шкарпетками;хустками;шапочками;рукавицями. Крім одягу:серветки;покривала;плетені килими.

Номер слайду 4

Домашнє в’язання гачком і спицями – улюблений і поширений у нас час на всій території України вид творчості.

Номер слайду 5

РІЗЬБАНа землях сучасної України населення віддавна займалося обробкою дерева. Різьблення по дереву – це мистецтво, яким славилося стародавні слов’яни ще в ХІ столітті. У ХVІІІ – ІХ ст. цей вид ремесла досяг в Україні найвищого рівня.

Номер слайду 6

Предмети побутового та господарського призначення. Ліжка. Тарілки та миски. Столи

Номер слайду 7

У Національному музеї українського народу декоративного мистецтва (м. Київ) колекція художнього різьблення та розпису по дереву складає понад 5 тисяч творів XVI-XX ст.

Номер слайду 8

ЛОЗОПЛЕТІННЯ Лозоплетіння – один з найстародавніших промислів в Україні. Найдавніші пам’ятки українського плетіння походять з кінця XVIII cт. І зберігаються в музеях Києва, Львова та інших міст.

Номер слайду 9

ЧУМАЛЬКИЙ ПРОМИСЕЛЧумацький промисел в Україні відомий з XV століття , а його розквіт припадає на початок XIX століття. Чумаки торгували переважно рибою та сіллю, яку привозили з Дону і з берегів Чорного та Азовського морів. Чумаки транспортували:кам’яне вугілля;крейду;вапно;будівельні матеріали;каміння.

Номер слайду 10

У клітинки впиши літери відповідно до позначок . Запиши, які вантажі возили чумаки.

Номер слайду 11

ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ

Номер слайду 12

Літературна сторінка. Як чумаки по сіль їздили Словничок Ватага – велика група людей; юрба, товариство. В’ялити – підсувати на сонці, на свіжому повітрі що-небудь.

pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку