Основні міжнародні та вітчизняні документи в галузі інклюзивної освіти

Про матеріал
Україна активно розвиває інклюзивне навчання з метою створення єдиних підходів у системі освіти України, де кожна дитина буде охоплена навчанням та зможе реалізувати свій потенціал. Ратифікувавши міжнародні правові документи, прийняті такими міжнародними організаціями як Організація Об’єднаних Націй (ООН), ЮНЕСКО, Організація Економічної Співпраці та Розвитку (OECD), Україна взяла на себе зобов’язання з дотримання загальнолюдських прав, зокрема, щодо здобуття якісної освіти дітьми з особливими освітніми потребами, законодавчо визнала принципи інклюзивної освіти. Основою для запровадження інклюзивної освіти є низка міжнародних нормативно-правових документів, які сформували ключові стандарти щодо права на здобуття освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні міжнародні та вітчизняні документи в галузі інклюзивної освіти

Номер слайду 2

Основними міжнародними організаціями, які формують політику в галузі інклюзивної освіти, є: Організація Об’єднаних Націй (ООН) ЮНЕСКО Організація Економічної Співпраці та Розвитку (OECD). 

Номер слайду 3

Всесвітня Декларація прав людини – 1948 р. Декларація прав дитини – 1959 р. Декларація про права осіб з інвалідністю (ООН, 9.12.1975 р.). Конвенція про права дитини – 1989 р. (ратифікована Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1991 року). Всесвітня декларація “Освіта для всіх” – 1990 р. Стандартні правила ООН щодо забезпечення рівних можливостей для інвалідів – 1993 р. Саламанкська декларація та Програма дій – 1994 р. Програма дій щодо освіти осіб з особливими освітніми потребами – 1994 р. Дакарська Декларація – 2000 р. Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю 2006 р. ст.24 (ратифікована Постановою Верховної Ради України 16.12.09). Резолюція 48 сесії ЮНЕСКО “Інклюзивна освіта: шлях у майбутнє”. МІЖНАРОДНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ – ОСНОВА ДЛЯ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ

Номер слайду 4

1. Загальна декларація прав людини, проголошена ООН 10 грудня 1948 року. Стаття 26. Кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути безкоштовною. Початкова освіта повинна бути обов’язковою.

Номер слайду 5

2. Конвенція про права дитини – 1989 р. (ратифікована Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1991 року). Стаття 23. Держави-учасниці визнають, що неповноцінна в розумовому або фізичному відношенні дитина має вести повноцінне і гідне життя в умовах, які забезпечують її гідність, сприяють почуттю впевненості в собі і полегшують її активну участь у житті суспільства. Стаття 28. Держави-учасниці визнають право дитини на освіту.

Номер слайду 6

3. Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю 2006 р. (ратифікована Постановою Верховної Ради України 16.12.09). Стаття 5. Держави-учасниці забороняють будь-яку дискримінацію за ознакою інвалідності й гарантують рівний та ефективний правовий захист від дискримінації на будь-якому ґрунті. Стаття 7. Держави-учасниці вживають усіх необхідних заходів для забезпечення повного здійснення особам з інвалідністю всіх прав людини й основоположних свобод нарівні з іншими дітьми. Стаття 9. Виявлення й усунення перешкод і бар’єрів, що заважають доступності, повинні поширюватися на будинки, дороги, транспорт й інші внутрішні та зовнішні об’єкти: школи, житлові будинки, медичні установи та робочі місця.

Номер слайду 7

ОФІЦІЙНІ ЗАСАДИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІУ грудні 2009 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю, в якій визначено обов’язок держави щодо реалізації інклюзивної моделі освіти.5 липня 2017 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг». 5 вересня 2017 року було прийнято новий  Закон України “Про освіту”. З того часу діти з особливими освітніми потребами мають повне право здобувати освіту в усіх навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності».

Номер слайду 8

НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ ОСІБ З ООП НА 2022/2023 НАВЧАЛЬНИЙ РІК У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ📌КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ📌 ЗАКОН УКРАЇНИ “Про освіту” 📌ЗАКОН УКРАЇНИ “Про повну загальну середню освіту” 📌 ЗАКОН УКРАЇНИ про внесення змін до деяких законів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання📌 КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ (затверджена Наказом МОН України від 01.10.2010 року № 912), в змісті якої визначені шляхи впровадження інклюзивної освіти.📌 Проект НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ до 2030 р.📌ПОРЯДОК організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти 📌ПОЛОЖЕННЯ про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти📌ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з ООП в закладі загальної середньої освіти та дошкільної освіти 📌 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ  для закладів загальної середньої освіти щодо визначення освітніх труднощів І рівня підтримки в освітньому процесі закладів ЗСО📌 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ про організацію освітнього процесу дітей з ООП у 2022/2023 навчальному році  📌ПОСТАНОВИ, АКТИ Кабінету Міністрів України📌 НАКАЗИ Міністерства освіти і науки України📌 ЛИСТИ Міністерства освіти і науки України 

Номер слайду 9

НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА З ПИТАНЬ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИСт. 53 Конституції України. «Кожен має право на освіту». П. 6 ст. 3 Закону України «Про освіту»: «Держава створює умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів, а також забезпечує виявлення та усунення факторів, що перешкоджають реалізації прав і задоволенню потреб таких осіб у сфері освіти». Ст. 19. Закону України «Про освіту»: Освіта осіб з особливими освітніми потребами. Особам з особливими освітніми потребами освіта надається нарівні з іншими особами, у тому числі шляхом створення належного фінансового, кадрового, матеріально-технічного забезпечення та забезпечення розумного пристосування, що враховує індивідуальні потреби таких осіб, визначені в індивідуальній програмі розвитку.

Номер слайду 10

НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА З ПИТАНЬ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИП. 12 ст. 1 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: інклюзивне навчання - система освітніх послуг, гарантованих державою, що базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників;П. 13 ст. 1 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: інклюзивне освітнє середовище - сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей;

Номер слайду 11

ВИСНОВКИ: Право на освіту є одним із основних прав людини. Право на освіту осіб з психофізичними порушеннями має гарантуватися без дискримінації чи будь - яких обмежень. Держава має визнавати принцип рівних можливостей у сфері освіти для таких людей, а система спеціальної освіти повинна розвиватись в напрямку формування інклюзивної моделі освіти.

pptx
Пов’язані теми
Класному керівникові, 1 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
7 червня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку