ОСОБЛИВОСТІ ЕКОНОМІКИ КРАЇН АЗІЇ. ПЕРВИННИЙ СЕКТОРЕКОНОМІКИ. ДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. СІЛЬСЬКЕ І ЛІСОВЕГОСПОДАРСТВО.

Про матеріал
Розвивальна та виховна мета: формувати вміння аналізувати, виділяти істотні ознаки, порівнювати, узагальнювати, робити висновки, розвивати економічне мислення.
Перегляд файлу

10 клас

 

Урок №21

 

Дата:

 

ОСОБЛИВОСТІ ЕКОНОМІКИ КРАЇН АЗІЇ.

ПЕРВИННИЙ СЕКТОРЕКОНОМІКИ.

ДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ.

СІЛЬСЬКЕ І ЛІСОВЕГОСПОДАРСТВО.

 

Очікувані результати НПД: учні вирізняють особливості економіки країн Азії, обґрунтовують особливості спеціалізації сільського господарства; показують на карті основні райони видобування мінеральних ресурсів, лісозаготівлі.

Розвивальна та виховна мета: формувати вміння аналізувати, виділяти істотні ознаки, порівнювати, узагальнювати, робити висновки, розвивати економічне мислення.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта Азії, економічна карта Азії, ресурси Інтернету.

Опорні та базовіпоняття: секторальна структура економіки, високорозвинені країни, країни, що розвиваються, країни нової індустріалізації, нафтодобувні країни, «зелена революція», добувна промисловість, сільське господарство, ВВП, ТНК.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

Картографічнарозминка (субрегіони, країни та столиціАзії)

Запитання

Охарактеризуйте природніумовиАзії. Наведітьприкладикраїн, якімаютьнайбільш та найменшсприятливіприродніумови.

Якіособливостімаєдемографічнаситуація в більшостікраїнАзії?

Чим обумовленанерівномірністьрозміщеннянаселенняАзії? Назвітьтериторії з найбільш та найменшвисокоюгустотоюнаселення.

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Ще в недалекому минуломуАзіатськийрегіонвважали аграрною периферієюсвіту, чималокраїнотримувалитехнічну та продовольчудопомогу. НиніАзіяпоступововиходить на провідніпозиції у світовійекономіці. За виробництвом ВВПта темпами економічногозростаннярегіон є світовимлідером. Особливо вражаютьдосягнення та успіхиокремихкраїн, зокремаЯпонії, ПівденноїКореї, Китаю, Сінгапуру та деякихін. Водночас, порівняно з Європою, тут зберігаютьсясуттєвівідмінності в рівняхекономічногорозвитку та спеціалізаціїкраїн.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1. Особливості економічного розвитку країн Азії

Робота з підручником, аналіз статистичних даних, діаграм, графіків

1. Японія — єдина країна «Великої Сімки» в Азії; за багатьма економічнимипоказникамипосідаєпровідніпозиціїсередрозвиненихкраїнсвіту.

2. Китай та Індіядемонструютьвисокітемпиекономічногорозвитку, посідаютьлідерськіпозиції за загальнимобсягом ВВП (за ПКС), однаквідстають за ВВПна одну особу.

3. Новііндустріальнікраїни — «азіатськітигри» («далекосхіднідракони») — Південна Корея Тайвань, Сінгапур (1-ша хвиля), Таїланд, Малайзія, Філіппіни,Індонезія, Туреччина (2 і 3-тя хвилііндустріалізації). Роль іноземнихінвестицій та ТНК в розвитку Китаю, Індії, НІС.

4. Країни — експортеринафти (СаудівськаАравія, ОАЕ, Кувейт, Катар, Бахрейнта ін.) — поступововідмовляютьсявідвузькоїспеціалізації, розширюютьсекториобробноїпромисловості та сферипослуг.

5. У країнах з низькимрівнемекономічногорозвитку (Непал, Бангладеш, Бутан,Афганістан, Камбоджа, М’янма та ін.). У структуріекономікипереважаютьсільськегосподарство й гірничодобувнапромисловість.

 

2.Первинний сектор економіки

Видобувнапромисловість.

Завдання. За картами атласу установітьрайонивидобуткуосновнихвидівмінеральноїсировини.

1) Видобутокнафти — країниПерської затоки (СаудівськаАравія, ОАЕ, Кувейт,Катар, Іран, Ирак та ін.), низькасобівартістьвидобутку через невеликуглибинузалягання. Центральноазіатський (Туркменістан, Азербайджан, Казахстан) та Зондськийнафтогазоноснібасейни. 2) Видобутоквугілля — Китай (Північно-Східнийбасейн), Казахстан (Карагандинський), Індія (Східний). 3) Видобуток руд чорнихта кольоровихметалів: залізних (Китай, Індія, Казахстан), марганцевих (Індія,Китай, Казахстан), мідних (Казахстан, Монголія, Іран), олов’яних (Китай, Малайзія), вольфрамових (Китай).

Сільськегосподарство. У більшостікраїнпереважаєрослинництво. Через високітемпизростаннянаселеннянестачапродуктівхарчування. У 1970-х рр. у низцікраїнзапровадженняаграрних реформ, т. зв. «зелена революція» — комплексзмін у сільськомугосподарстві, якіпередбачають: 1) упровадженнявисоковрожайнихсортівзернових; 2) спорудженняіригаційних систем; 3) застосуваннясучасноїсільськогосподарськоїтехніки. У результаті — підвищенняпродуктивностіпраці,перехідкраїн на самозабезпеченість продуктами харчування, розвитокекспортнихвиробництв.

Високотоварний сектор (плантації, виробництвоекспортних культур): чай, бавовник, джут, цукрова тростина, гевея, спеції, кокосова пальма, тропічніфрукти);дрібнотоварний сектор забезпечуєвнутрішні потреби: рис, пшениця, просо, соя, батат. Розводятьвеликурогату худобу, кіз, овець, у пустельних районах — верблюдів, коней, віслюків. Найбіднішікраїнищестикаються з проблемою продовольчогозабезпечення.

Завдання. За картами атласу установіть та порівняйтеосновнінапрямисільськогосподарськоїспеціалізаціїсубрегіонівАзії. Результатизанесіть у таблицю.

 

Назвасубрегіону

Спеціалізаціярослинництва

Спеціалізаціятваринництва

 

 

 

 

 

 

 

Морське (50 % світовоговилову) і річкове (70 %) рибальство. Лідери: Китай,Індонезія, Індія. Азіяпосідає перше місце за всімаосновними видами.

Аквакультура (1-ше місце за всімаосновними видами) — розведенняриби, молюсків, ракоподібних, водоростей. Лідери: Китай, Японія, Південна Корея, Філіппіни, Таїланд, В’єтнам.

Лісовегосподарствонайбільшезначення в економікахкраїнПівденно-СхідноїАзії та Китаю.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Проблемнезапитання. У чомуполягаютьголовнівідмінностіекономікикраїнАзіїпорівняно з європейськимрегіоном?

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати § 19.

2. За допомогоюресурсівІнтернетузнайтиінформацію про склад та приблизнувартістьпродовольчогокошикакраїнЗахідної та СхідноїАзії (по одній навибір).

3. Дослідження.

1) Екологічнівиміриекономічногозростання в країнахАзії.

2) КраїниПерської затоки — новийосередокіндустріалізації.

1

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку