Оздоблення виробів із фанери та ДВП

Про матеріал
Нас оточує безліч потрібних речей. Усі вони не виникають самі по собі або за помахом чарівної палички, їх виготовили з певних матеріалів люди. Для виготовлення виробів необхідні знаряддя праці, які допомагають по-легшити працю людини, зробити її продуктивною. На послідуючих заняттях ми будемо оздоблювати вироби з фанери, деталі яких повинні бути плоскими. З цих деталей ми зберемо об’ємну конструкцію виробу. Фанера має тонкі стінки, тому з'єднувати деталі необхідно переважно за допомогою шипів та клею. Виготовлення шипів та вушок потребує точного розмічання та пильної уваги під час їх виготовлення. При цьому шипи краще робити трішки більшими – їх потім підпилюють безпосередньо під час складання. Така технологія дає міцні з’єднання деталей. Фанера має багатошарову будову і шари можуть роз'єднуватися, тому між отворами має залишатися фанера не менше 3-5 мм. Але перш ніж ми розпочнемо виготовлення наших виробів, давайте познайомимося з видами оздоблення. Вироби з деревини та фанери, можна оздобити за допомогою різноманітних технік та інструментів. Ми з вами на наших уроках будемо використовувати такі види оздоблення як різьблення, випалювання, розпис. Різьблення поділяється на плоске, рельєфне, ажурне й об'ємне. Найпоширенішим є плоске різьблення, його роблять одним ножем або кількома різцями. Для виробів з фанери найчастіше використовують ажурне різьблення. Воно є практично прорізним різьбленням, коли все тло вирізують, висвердлюють і випилюють Вирізні фігури виконують так. На заготовку переносять контури малюнка й випилюють зайву деревину, наприклад, виготовляють розетку, який-небудь птаха, тварина і т.д. Ці фігури застосовують для обробки будинків, ковзана даху, стін, дверей, воріт, огороджень. Фігури вирізують глухими або ажурними - прорізними, з гострими крайкам або завальними.
Перегляд файлу

Клас: 5

Тема. Оздоблення виробів із фанери та ДВП.

Мета: навчити учнів виготовляти вироби, ознайомити з процесом оздоблення; розвивати фантазію та творче мислення учнів; виховувати ор­ганізованість та самостійність у роботі та культуру праці.

Обладнання: лінійка, кутник, олівець, зразки ви­робів учнів.

Структура уроку:

  1. Організаційний етап
  2. Мотивація навчальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань учнів
  3.           Оголошення, подавання теми та очікуваних навчальних результатів
  4.          Вивчення нового навчального матеріалу
  1. Ознайомлення з методами проектів
  2. Ознайомлення з видами оздоблення майбутнього виробу
  1. Закріплення навчального матеріалу.
  2. Інструктаж до практичної роботи.
  3.       Практична робота.

 Створення учнями власного орнаменту для оздоблення виробу згідно обраного способу.

  1.     Підбиття підсумків, оцінювання результатів роботи
  2. Домашнє завдання.

 

Хід уроку:

  1. Організаційний етап

Вітання з учнями, перевірка відсутніх, визначення чергових.

 ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань учнів

Учитель демон­струє  учням вироби, оздоблені різною технікою: художнім контур­ним випалюванням, випилюванням, аплікацією соломкою, петриківським розписом, яворівським та іншими видами різьблення, та пропонує порівняти їх із виробами, які учні виготовили на поперед­ніх уроках. Під час аналізу доцільно поставити такі запитання.

  • Скажіть, з чого починається виготовлення виробів?
  • Які способи прикрашання виробів вам відомі?
  • Яка технологія виконання цих робіт?
  • Навіщо нам потрібно оздоблювати вироби?

ІІІ.Оголошення, подавання теми та очікуваних навчальних результатів

Оголошується тема, мета уроку. Тема написана на дошці.

  1.          Вивчення нового навчального матеріалу

1) Нас оточує безліч потрібних речей. Усі вони не виникають самі по собі або за помахом чарівної палички, їх виготовили з певних матеріалів люди.

Для виготовлення виробів необхідні знаряддя праці, які допомагають по­легшити працю людини, зробити її продуктивною.

На послідуючих заняттях ми будемо оздоблювати вироби з фанери, деталі яких повинні бути плоскими. З цих деталей ми зберемо об’ємну конструкцію виробу. Фанера має тонкі стінки, тому з'єднувати деталі необхідно переважно за допомогою шипів та клею. Виготовлення шипів та вушок потребує точного розмічання та пильної уваги під час їх виготовлення. При цьому шипи краще робити трішки більшими – їх потім підпилюють безпосередньо під час складання. Така технологія дає міцні з’єднання деталей. Фанера має багатошарову будову і шари можуть роз'єднуватися, тому між отворами має залишатися фанера не менше 3-5 мм.

Але перш ніж ми розпочнемо виготовлення наших виробів, давайте познайомимося з видами оздоблення.

Вироби з деревини та фанери, можна оздобити за допомогою різноманітних технік та інструментів. Ми з вами на наших уроках будемо використовувати  такі види оздоблення як різьблення, випалювання, розпис.

     Різьблення поділяється на плоске, рельєфне, ажурне й об'ємне. Найпоширенішим є плоске різьблення, його роблять одним ножем або кількома різцями.

 Для виробів з фанери найчастіше використовують ажурне різьблення. Воно є практично прорізним різьбленням, коли все тло вирізують, висвердлюють і випилюють

Салфетница деревянная Голуби 8х15см, цена 4.20 руб., купить в Минске —  Deal.by (ID#77190576)
Вирізні фігури виконують так. На заготовку переносять контури малюнка й випилюють зайву деревину, наприклад, виготовляють розетку, який-небудь птаха, тварина і т.д. Ці фігури застосовують для обробки будинків, ковзана даху, стін, дверей, воріт, огороджень. Фігури вирізують глухими або ажурними - прорізними, з гострими крайкам або завальними.

 

   

Випалювання (інша назва цієї техніки — пірографія) виконується за допомогою розпеченого до певної температури металевого стерж­ня або металевої нитки, які залишають на поверхні деревини слід або знак певної форми. Художнє випалювання нині стало визнаною тех­нікою оздоблення виробів. Випалювання застосовується для декорування дитячих іграшок і елементів народної дерев'яної архітектури. Розрізняють два спосо­би випалювання — розжареними металевими штампиками, із відбитків яких складають різноманітні орнаменти, і електрописаком, що дає чіткий контурний малюнок.

У шкільних майстернях для цього використовують спеціальний прилад — електричний випалювач. Він належить до нагрівальних електричних інструментів, у його корпус вмонтовано нагрівальну спіраль, від якої нагрівається металевий стержень, що закінчується загостреною частиною — пером, яким на дерев'яній поверхні випа­люють різні узори.

 

Розпис на дереві — зручна й оригінальна техніка орнаментування виробів. Технічно вона мало чим відрізняється від розпису на інших матеріалах. Орнамент наносять пензлями із бі­лячої шерсті на поверхню виробу гуашшю, аквареллю.

Після висихання нанесеної на поверхню фарби її покривають 2-3 шарами лаку.

45 ідей малюнків для випалювання по деревуВипалювання сови. Творчий проект
При обробці деревини часто прагнуть використовувати її природ­ну текстуру. Особливо це стосується таких цінних порід деревини, як дуб, горіх, червоне дерево тощо. їх, як правило, піддають оброб­ці лаками. Вироби ж, виготовлені з менш привабливих м'яких порід деревини, зазвичай спочатку покривають фарбами, а вже потім ла­ками. Лакова плівка не тільки зберігає природну текстуру деревини, але й охороняє її від забруднення, значно подовжує термін викорис­тання виробу.

 

  1. Закріплення навчального матеріалу.
  • Що нового ви дізналися на уроці?
  • Що називається оздобленням виробів?
  • Які є види оздоблення?
  • Який спосіб оздоблення ви обрали?
  1. Інструктаж до практичної роботи.

Проводжу інструктаж до практичної роботи, наголошую на дотриманні правил техніки безпеки при виконанні технологічних операції.

  1. Практична робота:

 Створення учнями власного орнаменту для оздоблення виробу згідно обраного способу.

Узоры для резных полочек | Planos de carpintería, Manualidades, Repisas de  maderaМаленькая полочка из сосны | ПикабуВсе своими руками. | Чертежи полок для выпиливания.

  1.                     Підбиття підсумків, оцінювання результатів роботи

Підведення підсумку уроку, виставлення оцінок. Мотивація.

  1. Домашнє завдання.

Як домашнє завдання можна запропонувати учням закінчити роз­робку власного варіанта оздоблення виробу.

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
1287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку