Паралельне і послідовне з'єднання резисторів

Про матеріал
Презентація по паралельному і послідовному з'єднанні резисторів, до розглядаються типи, види резисторів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паралельне, послідовне з’єднання резисторів

Номер слайду 2

Резистор – це пасивний елемент електричного кола. Також його називають “опір“, завдяки здатності обмежувати струм, створюючи для нього перешкоду. Резистор – це активний опір, адже він перетворює електричну енергію в теплову. Головні параметри резисторів – це номінальне значення опору, клас точності, потужність розсіювання тепла. Резистор на схемі: або

Номер слайду 3

Види сталих резисторів

Номер слайду 4

Номер слайду 5

За характером зміни опору розрізняють такі види резисторів. Постійні резистори - їх опір завжди є константою, за винятком зміни опору внаслідок впливу різних кліматичних факторів. Це найпоширеніший вид резисторів. Резистори змінні- у змінних резисторів опір можна змінювати в певному діапазоні. Резистори змінні бувають регулюючими і підстроєчними. Регулюючі резистори змінні служать для оперативного зміну опору, монтажнi зазвичай для налагодження різних параметрів схем.

Номер слайду 6

За призначенням резистори. Резистори загального призначення використовуються як навантаження активних елементів, дільників,, елементів фільтрів, в ланцюгах формування імпульсів і т. д. Діапазон опорів резисторів загального призначення лежить в межах 1 Ом - 10МОм, номінальні розсіювання потужності - 0,125 - 100 Вт. Резистори спеціального призначення належать прецизійні і зверхпрецизійні, високочастотні, високовольтні і високомегаомні резистори. Прецизійні і зверхпрецизіні резистори характеризуються високою стабільністю параметрів і високою точністю виготовлення. Ці резистори застосовуються в основному в вимірювальних приладах, в системах автоматики і т. д. Високочастотні резистори характеризуються малою власною індуктивністю і ємністю і застосовуються в високочастотних ланцюгах, кабелях і хвилеводах. Високовольтні резистори застосовуються в схемах з великими значеннями напруги (від одиниць до десятків кіловольт). Високомегаомні резистори мають широкий діапазон номінальних опорів від десятків мегаом до одиниць тераом. Високомегаомні резистори застосовуються в схемах з робочою напругою до 400 вольт і працюють в режимі малих струмів.

Номер слайду 7

Дротові резистори - це тип резисторів, в яких як резистивний елемент використовується высокоомний ніхромовий дріт, константан, нікелін. Високоомний дріт намотується на керамічний корпус, виводи закріплюються, а корпус заливається спеціальним покриттям Дротові резистори. Зазвичай застосовується в ланцюгах, де протікають високі струми, а так само де необхідна висока точність опору (вимірювальні прилади).

Номер слайду 8

Недротяні резистори - це тип резисторів, в яких резистивним елементом є або плівки або об'ємні композиції з високим питомим опором. Тонка плівка наноситься на циліндричний керамічний корпус і герметизується епоксидним або скляним покриттям . Металофольгові резистори - це тип резисторів, в яких як резистивний елемент застосовується фольга певної конфігурації. У свою чергу недротяні резистори підрозділяються на тонкоплівкові, з товщиною шару в одиниці нанометра, товстоплівкові, з товщиною в частки міліметра і об'ємні, з товщиною шару в одиниці міліметра.

Номер слайду 9

За матеріалом виробництва Шнуровий виробляється з ізоляційною підкладкою. Провід покриваються силікатом і емаллю, роблять їх з таких матеріалів, як манганин, ніхром, константа. Плівковий Вироблений з металу найбільш надійний з усіх. Резистивний елемент являє собою тонку плівку, яка виробляється із сплавів металів, з композитів з високим питомим опором, низьким коефіцієнтом опору до температурних режимів. Вугільний є резистивним елементом з вугільної плівки, що наноситься на шар кераміки. Напівпровідниковий резистивний елемент порошкове срібло, паладій. Металофольгований резистивний елемент, це фольга, що має певну конфігурацію.  

Номер слайду 10

Резистори різняться за вольт-амперною характеристикою: Лінійними; Нелінійними; Резистор-варістор (опір у таких резисторів залежить від прикладених напружень); Терморезистор (залежність опору від температурного режиму); Фоторезистор (залежність опору від освітлення); Тензорезистор (залежно від деформації); Магніторезістори (в цьому випадку на опір впливає магнітне поле).

Номер слайду 11

За параметрами резистори поділяються За номінальним опором; Номінальною потужністю; Температурним коефіцієнтом; Електричною міцностю. Сучасна радіоелектронна апаратура у великій кількості містить різного виду резистори. Даний радіоелектронний компонент становить часом до 50% від усіх деталей у виробі. Електри́чний о́пір — властивість провідника створювати перешкоди проходженню електричного струму. Позначається здебільшого латинською літерою  R , одиниця опору в системі SI — Ом. Електричний опір використовується у випадках лінійної залежності електричного струму в провіднику від прикладеної напруги, і є коефіцієнтом пропорційності між падінням напруги  й силою струму. Опір — це величина, яка характеризує спроможність елемента перетворювати електричну енергію на теплову. Його причиною є розсіяння електронів на атомах та неоднорідностях матеріалу, по якому тече струм.

Номер слайду 12

Паралельне з’єднання При паралельному з’єднанні резисторів виводи кожного з них приєднують до спільної для всіх пари затискачів (вузлові точки кола). Якщо один з паралельно з’єднаних резисторів вийде з ладу, то другий продовжить працювати, бо все одно буде проходити струм.

Номер слайду 13

Послідовне з’єднання При послідовному з’єднанні резистори з’єднують по черзі один за одним без розгалужень проводів між ними: до кінця першого приєднують початок другого, потім до кінця другого приєднують початок третього...   Якщо один із послідовно з’єднаних резисторів вийде з ладу, то решта теж не працюватимуть, бо коло буде розімкненим.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
4228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку