Урок у 9 класі.Паркет.Інструменти для укладки паркету

Про матеріал

Матеріал для учнів 9 класу про способи укладання паркетної дошки та види інструментів,необхідних для цього

Перегляд файлу

Тема уроку: Паркет. Інструменти для укладки паркету.

Мета уроку:

Навчальна - сформувати в учнів знання про  інструменти для укладки паркету, методи настилання підлоги паркетом та поєднання методів.

Розвивальна - розвивати логічне мислення та ініціативність.

Виховна - виховувати вміння працювати в колективі, культуру спілкування та повагу до відповідей своїх товаришів.

Методична мета: використання групових та індивідуальних форм роботи на уроці трудового навчання.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання, наочність:  презентація, відеоролик.

 

ХІД  УРОКУ:

І.   Організаційний момент - 1 хв.

     -перевірка наявності учнів

     -підготовленість учнів  (наявність ручок, зошитів)

    ІІ.  Мотивація  навчальної діяльності.

     Оголосити тему уроку,мету вивчення нового матеріалу.

Паркет - один з найпопулярніших оздоблювальних матеріалів. По-перше, він володіє прекрасними технічними характеристиками: міцністю, довговічністю, легкістю в догляді. По-друге, паркет настільки різноманітний, що підходить абсолютно до будь-якого стилю: він може бути однотонним, з візерунками, блискучий, гладкий ... Продовжувати можна безкінечно. Але вибрати в такому різномаїтті те, що подобається - це тільки половина справи. Саме тому сьогоднішній урок ми присвячуємо тому, якими способами  і інструментами можна укладати паркет.

    Але перед початком нової теми, давайте з вами згадаємо матеріал про  паркет. Перегляд відеоролику

 

           https://www.youtube.com/watch?v=s1Z2s3SSn4M

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань, формування висновків учнями

 (опитування).

Iv. Вивчення нового матеріалу. Перегляд презентації та її обговорення

Штучний паркет, що складається з окремих планок, дає величезні простори для дизайнерів. Адже існують десятки способів його укладання, які дозволяють отримувати абсолютно неповторний результат. Найпростішими для новачків вважаються палубна, англійська ялинка, квадрати, шведка.
Щоб зробити малюнок красивішим, виразнішим і навіть опуклим, використовують плашки різного відтінку або різних порід дерева. Особливо це стосується схем Ялинки та Квадрати.
Паркетна дошка має менше варіантів розкладки. В основному монтаж виробляють уздовж, упоперек або по діагоналі приміщення в розбіжність зі зміщенням плашок хаотично, на ½ або ⅓ довжини. Однак завдяки тому, що матеріал випускається в широкому асортименті, цього цілком достатньо для того, щоб створювати різні та несхожі дизайни.

Особливості укладання різних матеріалів

Для оформлення підлоги паркетом за будь-якою схемою на вибір застосовують один із чотирьох варіантів кріплення:

  • Клейовий: Підходить для бетонної основи. Для монтажу потрібна ідеально рівна поверхня. Клей бажано купити спеціальний паркетний.
  • Кріпильний: Спосіб застосовується на дерев'яній основі. Підходять елементи завтовшки не менше 20 мм. Тонкіші можуть просто розколотися. Цвяхи або шурупи вбиваються під кутом.
  • Кріпельно-клейовий: Варіант поєднує два попередні способи. Тобто спочатку плашки кладуться на клей, після чого фіксуються цвяхами-шпильками або саморізами.
  • Плаваючі: Монтаж виконується без фіксації елементів до основи за допомогою замкової системи. Так само як для підлоги, що ламінує, біля стін залишають технічні зазори.

Перші три способи дозволяють отримати дуже міцне покриття, але вважаються витратним як за грошима, так і за часом. Використовувати вдруге паркет після його демонтажу вже неможливо. Паркет, що плаває - дуже простий і швидкий спосіб, відмінно підходить непрофесіоналам і допускає багаторазовий монтаж, але ми не рекомендуємо такий спосіб укладання через низку нюансів. Щоб Ваш паркет прослужив вам довго та якісно його потрібно обов'язково приклеювати.

Укладання паркетної дошки

Укладання паркетної дошки

Найпростіша схема укладання паркетної дошки, яка ідеально підходить новачкам – палубна. Викладку можна робити як вздовж, так і поперек кімнати. У першому випадку паркет оптично зробить її довшою, у другому – ширшою.
Укладання паркетної дошки проводиться на клей або плаваючим способом. Останній варіант формується завдяки замковій системі.
Перед початком укладання рекомендується накреслити схему укладання з урахуванням довжини і ширини окремих елементів. Відрізки дощок на початку та в кінці ряду повинні бути не менше 50 см у довжину. Ширина дошки останнього ряду не повинна бути меншою за 6 см. Для досягнення потрібного результату краще підрізати дошки першого ряду.

Укладання інженерної дошки

Для монтування інженерної дошки ідеально підходить бетонна або цементна основа. Якщо поверхня недостатньо рівна, додатково кладуть листи фанери, ДСП, ОСП. Фіксація матеріалу проводиться клейовим, кріпильно-клейовим та безклеєвим способом:

  • При клейовому способі рекомендується використовувати поліуретанові розчини, які швидко сохнуть та надійно фіксують панелі;
  • При кріпильно-клейовому методі інженерна дошка спочатку приклеюється, а потім зміцнюється саморізами або цвяхами на стиках;
  • Безклейовий або плаваючий має на увазі з'єднання елементів за допомогою замкової системи. Типи замків бувають різними, але вони покликані спростити процес настилу інженерної дошки.

Укладання масивної дошки

Для монтажу масивної дошки використовується метод жорсткої фіксації: спочатку елементи кладуть на основу із шаром клею, потім закривають замок і на завершення дошку міцно прикручують шурупами. Цвяхи вбивають під кутом 45° на відстані 30-40 см.
Масивна дошка підходить для монтажу на бетонну або дерев'яну підлогу, стяжку. В одному наборі зазвичай є дошки різної довжини. Короткі використовують наприкінці та на початку рядів, довгі в середині. Початком нового ряду може бути частина дошки попереднього.

Підготовка підлоги

Укладання паркету на фанеру

Правильна підготовка підлоги перед укладанням паркетної дошки – один із головних факторів, які забезпечать довговічність та зручність покриття. Тому цьому етапу слід приділити особливу увагу і в жодному разі не ігнорувати.
Якщо на ньому є нерівності у вигляді застиглого цементу, їх усувають за допомогою відповідного інструменту. Поглиблення навпаки заповнюють цементним розчином. В ідеалі на бетоні роблять стяжку із міцністю не нижче 25 мПа. Адже навіть при незначному руйнуванні верхнього шару чорнової підлоги паркет почне відриватися, рипіти, провалюватися і т. д.
Перевірити міцність стяжки додаткових приладів досить просто. Достатньо накреслити сітку на поверхні гострим предметом. Якщо в місцях перетину ліній бетон кришиться, отже, стяжка дуже тендітна і створить проблеми вже найближчим часом.
Важливо врахувати, що укладати паркет на нову стяжку можна не раніше ніж через 2 місяці, інакше деревина витягне всю вологу. Крім того бетонну чорнову підлогу обов'язково потрібно добре загрунтувати. Це зміцнить поверхню і запобігатиме появі пилу надалі.
Якщо можливості зробити стяжку немає, можна застелити підлогу листовою фанерою завтовшки не менше 12 мм. Попередньо її розрізають на квадрати 50 або 75 см. Квадрати викладають на підлогу та залишають під вантажем на добу. Далі приклеюють і фіксують шурупами. Біля стін неодмінно залишають невеликі зазори.
Підлогу із звичайного дерева перед укладанням паркетної дошки перевіряють на стійкість, наявність провисань, гнилі, нерівностей. Усі дефекти усувають, замінюючи деформовані дошки на нові. Шви наповнюють герметиком. Якщо цих заходів недостатньо, використовують для вирівнювання фанеру.

Загальні рекомендації

Монтувати паркет можна тільки після того, як були проведені інші роботи при будівництві або ремонті (оздоблення стін та стелі, прокладання комунікацій, перевірка їхньої герметичності).
Мікроклімат у приміщенні має бути наближеним до наступних параметрів. Вологість стінок не повинна перевищувати 6%, підлоги 5%, загальна вологість повинна знаходитися в межах 35-60%. Оптимальна температура повітря 18-23 °. Якщо проігнорувати ці вимоги, покриття стане непридатним за короткий термін.
Перед укладанням будь-які види дерев'яного покриття залишають на кілька днів у приміщенні, де планується проводити монтаж для «акліматизації». Якщо цього не зробити, то після завершення робіт або навіть у процесі матеріал може повестися непередбачено.

Які інструменти використовуються?

У ході виконання паркетних робіт використовують звичайні столярні інструменти, а також спеціальні пристрої, що призначаються для укладання. Готувати їх слід заздалегідь, щоб у процесі роботи не виникло необхідності відправлятися в магазин для придбання інструменту, що раптово знадобився.

При їх виборі зверніть увагу на якість – вони повинні зручно лежати в руці, бути міцними та за потреби досить гострими, радить buduemo.com.

Для укладання паркету можуть знадобитися такі інструменти та пристосування:

  • добійник;
  • спеціальний молоток;
  • скребок із ручкою;
  • чаша для мастики;
  • дерев'яна лопатка;
  • зубчастий шпатель;
  • щітки;
  • гребінка;
  • молотки з квадратними чи круглими обушками;
  • цикли.

 v. Закріплення нового матеріалу. Робота в парах: намалюйте кімнату і паркет, який би ви обрали

Відеоролик

https://www.youtube.com/watch?v=PPIjOjc5BS0

Рефлексія.

 

VI.Домашнє завдання:назвати види інструментів для укладки паркету.

VII.Підведення підсумків, виставлення оцінок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, Розробки уроків
Інкл
Додано
3 лютого
Переглядів
50
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку