Паспорт кімнатних рослин. Презентація до теми уроку "Значення рослин в житті планети та людини".

Про матеріал
Характеристика основних видів кімнатних рослин за екологічними потребами: освітленість, вологість ґрунту, температурний режим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паспорт кімнатних рослин

Номер слайду 2

Екологічні чинники, що впливають на кімнатні рослиниосвітленість вологість повітрятемпературний режимпоживність грунту. Паспорт кімнатної рослиниопис рослинивимоги до світлавимоги до вологості повітрявимоги до температурного режимувимоги до субстрату (грунту)період спокоюспособи розмноженнявластивості рослини

Номер слайду 3

Алое Вера

Номер слайду 4

Батьківщина: посушливі області Африки, Мадагаскару

Номер слайду 5

Паспорт Алое Вера Цвітіння: рослину вирощують як декоративно-листяну й лікарську. Освітлення: яскраве сонячне світло. Узимку алое може знадобитися додаткове штучне освітлення. Температура: навесні й улітку – звичайна для житлових приміщень, узимку – не вище 14 ºC. Полив: у період активного росту – щойно висохне верхній шар субстрату. Узимку – через два дні після висихання верхнього шару. Вода при зволоженні не має потрапляти в розетку листя. Вологість повітря: звичайна для житлових приміщень. Підживлення: один раз на місяць мінеральними добривами в сезон вегетації – з середини весни до початку осені. Період спокою: із середини осені до середини весни. Пересадка: на початку сезону вегетації: молоді рослини – один раз на два роки, дорослі – один раз на чотири роки. Субстрат: дві частини дернової землі й по одній частині піску та листової землі. Розмноження: насінням і прикореневими пагонами. Властивості: алое мають цілющі властивості: ранозагоювальну, протизапальну, бактерицидну, імуностимулюючу, регенеруючу й інші.

Номер слайду 6

Пеларгонія

Номер слайду 7

Батьківщина: Південна Африка

Номер слайду 8

Пеларгонія Цвітіння: з травня по жовтень. Освітлення: яскраве сонячне світло. Температура: навесні і влітку – 25-30 ºC, взимку – не вище 14 ºC. Полив: навесні і влітку – через 3-4 дні після того, як висохне верхній шар грунту в горщику. Взимку – коли земляна грудка висохне на третину глибини. Вологість повітря: звичайна для житлових приміщень. Підживлення: навесні і влітку – один раз в два тижні мінеральним добривом для квітучих рослин. Після завершення цвітіння підживлення припиняють. Період спокою: з листопада по березень. Обрізування: щорічно під час періоду спокою до початку березня. Пересадка: молоді рослини – щорічно, а дорослі – коли коріння повністю обплете земляну грудку. Субстрат: перегнійна, листова, дернова земля і пісок в рівних частинах. Розмноження: насінням і живцями. Властивості: деякі види пеларгонії отруйні!

Номер слайду 9

Сенполія

Номер слайду 10

Батьківщина: тропічна Центральна Африка

Номер слайду 11

Сенполія Цвітіння: майже цілий рік. Освітлення: яскраве розсіяне світло (північні, північно-східні, північно-західні підвіконня). Світловий день сенполії має тривати 13-14 годин. Температура: у період вегетації – 18-24 ˚C, узимку – не нижче 15 ˚C. Полив: регулярний – 2 рази на тиждень, 1 раз на півтора тижні бажано застосовувати спосіб нижнього поливу. Вологість повітря: звичайна для житлових приміщень. Підживлення: у період активної вегетації 1 раз на 10 днів мінеральним добривом для квітучих кімнатних рослин, додаючи його в воду для нижнього поливу. Дозування добрива має бути вдвічі слабкішим, ніж вказано в інструкції. Період спокою: яскраво не виражений, але іноді взимку потрібно дати сенполії відпочити. Пересадка: міняти субстрат у горщику потрібно щорічно, але горщик змінюють на більший тільки в міру необхідності. Розмноження: дітками, листовими живцями та насінням.

Номер слайду 12

Нефролепіс

Номер слайду 13

Батьківщина: тропічні райони Азії, Америки, Австралії

Номер слайду 14

Нефролепіс Цвітіння: не цвіте. Освітлення: розсіяне світло (недалеко від вікна, а також на північному, західному або східному підвіконні). Рослині потрібен світловий день завдовжки 14-16 годин. Температура: у період вегетації – 20-24 ˚C, у період спокою – близько 15 ˚C. Полив: що вища температура в приміщенні, то частіше й рясніше потрібно поливати. Принцип один: субстрат зволожують у міру висихання верхнього шару ґрунту в горщику. Вологість повітря: підвищена. Рекомендуються часті обприскування, періодичні душові процедури й утримання на піддоні з мокрою галькою. Підживлення: з березня по вересень 3-4 рази на місяць комплексними добривами для декоративно-листяних рослин. В умовах зимівлі в теплому приміщенні достатньо одного підживлення на місяць. Період спокою: з жовтня по лютий. Пересадка: молоді рослини пересаджують щорічно, дорослі – один раз на 2-3 роки. Розмноження: тільки вегетативно: пагонами, пагонами та поділом куща.

Номер слайду 15

Цереус

Номер слайду 16

Батьківщина: Центральна та Південна Америка

Номер слайду 17

Цереус Цвітіння: залежить від виду. Освітлення: яскраве сонячне світло (південні підвіконня). Температура: навесні й улітку – звичайна для житлових приміщень, узимку бажані більш прохолодні умови – 6-14 ˚C при регулярному провітрюванні й відсутності протягів. Полив: помірний, тільки-но висохне субстрат. У холодну або дощову погоду полив не проводять навіть улітку. Узимку багато видів кактусів поливають один раз на місяць або не поливають узагалі. Вологість повітря: низька. Підживлення: один раз на тиждень у період активного росту по заздалегідь зволоженому ґрунту слабким розчином мінерального комплексу для кактусів (сумішшю Кадатського). У зимовий час і при щорічних пересадках у свіжий субстрат кактуси підживлень не потребують. Період спокою: з листопада по березень або після цвітіння. Пересадка: у міру необхідності, навесні, на початку активного росту. Молоді кактуси пересаджують щорічно. Розмноження: зазвичай дітками, але можна й насінням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Алєксєєва Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Штефюк Леся
Додано
15 березня 2021
Переглядів
1080
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку