«Патенти природи. Винаходи та відкриття»

Про матеріал
Презентацію створено за темою «Патенти природи. Винаходи та відкриття» для 5 класу НУШ з предмету "Пізнаємо природу". Презентацію можна використовувати на уроці, а також для самостійної роботи учнів під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Патенти природи. Винаходи та відкриття» до підручника Мідак / Біда НУШ 5 клас Пізнаємо природу

Номер слайду 2

На уроці ви дізнаєтесьунікальні можливості рослин чи тварин, які надихали людину на важливі наукові відкриття; вчених, які присвятили своє життя дослідженням законів природи; цікаві винаходи та відкриття в історії людства.

Номер слайду 3

Патенти природи. Жаба-бик стрибає на 6,5 м, хоча її розміри складають тільки 10 сантиметрів. Найсильніша людина може підняти вантаж, у кілька разів важчий за неї. Найпотужніший кран, створений людиною, піднімає 1000 т (за власної маси 810 т).

Номер слайду 4

Звичайний комар своїми крильцями робить до 1000 помахів за секунду. Саме це є причиною комариного писку, дратівливого для більшості людей. Жук-носоріг може утримати вантаж, маса якого у 850 разів перевищує його власну масу. Перейдіть на сайт за адресою https://cutt.ly/c. If9 Fi3 або за QR-кодом, прочитайте про дивовижні якості інших представників живої природи.

Номер слайду 5

Звичайна блоха стрибає на висоту, що в 130 разів перевищує її розміри, тоді як людина ледь перестрибує свою власну висоту. При цьому блоха зазнає двохсоткратного перевантаження. Акули можуть відчути краплю пролитої в море крові за три-чотири кілометри! Якщо декілька крапель крові розчинити в 600 т морської води, то акула селахія легко встановить місце поширення запаху крові й попливе туди зі швидкістю 45–50 км/год.

Номер слайду 6

Бачити в темряві людина вчилася у кішок і сов. Принципи їх зору були використані при розробці приладів нічного бачення. Риба-прилипало, молюски, морські черв’яки і багато інших живих організмів на планеті володіють здібностями виробляти надлипку речовину. Саме вони наштовхнули людей на винахід клею.

Номер слайду 7

Винаходи та відкриття. Учені-природодослідники та вчені-природодослідниці Одним з найвидатніших давньогрецьких науковців є Архімед (близько 287 р. до н. е. – 212 р. до н. е.) — математик, фізик, інженер, винахідник та астроном. Архімед створив оборонні метальні машини, здатні кидати важкі камені з великою швидкістю. Ще одним важливим винаходом є гвинт Архімеда.

Номер слайду 8

Видатною людиною в історії людства є Леонардо да Вінчі (1456 – 1519 рр.). Він був одночасно і художником, і математиком, і фізиком, і астрономом, і анатомом. Великі винаходи Леонардо да Вінчі обігнали науку на кілька десятиліть, а то і століть уперед, проте жоден з них не був реалізований за життя автора.підшипник

Номер слайду 9

Іван Пулюй (1845 – 1918 рр.) — знаменитий український учений-фізик, який провів фундаментальні дослідження щодо природи та властивостей рентгенівських променів. Щоправда, це відкриття раніше приписували не Івану Пулюю, а німецькому вченому Вільгельму Кондраду Рентгену, на честь якого їх і назвали.

Номер слайду 10

Володимир Вернадський (1863 – 1945 рр.) — український учений-природодослідник, один із засновників Української академії наук та її перший голова-президент. Він є засновником учення про біосферу — «оболонку життя — область існування живої речовини».

Номер слайду 11

Марія Склодовська-Кюрі (1867 – 1934 рр.) — польська вчена-хімікиня, основоположниця вчення про радіоактивність. Двічі отримала Нобелівську премію: вперше — в галузі фізики в 1903 р., вдруге — в галузі хімії в 1911 р. за внесок у розвиток хімії та відкриття нових хімічних елементів Радію і Полонію. В 1935 р. Нобелівську премію в галузі хімії отримала Ірена Жоліо-Кюрі, донька Марії Склодовської-Кюрі.

Номер слайду 12

Софія Окуневська-Морачевська (1865 – 1926 рр.) — українська вчена-лікарка, докторка медицини; перша лікарка Галичини та Австро-Угорщини, яка почала використовувати променеву терапію в боротьбі з онкологією. Працювала над створенням словника української медичної термінології.

Номер слайду 13

Стівен Гокінг (1942 – 2018 рр.) — відомий фізик та космолог ХХ – початку ХХІ століття. Маючи невиліковну хворобу, яка на все життя паралізувала його та прикувала до візка, Гокінг зробив вагомий внесок у розвиток астрофізики, вивчав теорію великого вибуху та чорні діри. Він є автором багатьох художніх книг. Разом зі своєю дочкою Люсі Гокінг створив серію захопливих науково-фантастичних романів для дітей про пригоди допитливого хлопчика Джорджа та його подруги Енні. Перейдіть на сайт за адресою https://cutt.ly/n. If3 VDP або за QR-кодом та прочитайте уривок з книги С. Гокінга та Л. Гокінг «Джордж і таємний ключ до Всесвіту».

Номер слайду 14

Висновок: Досягнення людства, особливо за останні півтори сотні років, безумовно вражають. Та багато зі своїх винаходів люди «підглянули» у тваринному або рослинному світі, а деякі можливості живих істот поки що залишилися недосяжними для нас.

Номер слайду 15

Завдання для виконання. Виготовте та презентуйте лепбук «Найважливіші відкриття в історії людства», підібравши фото та інформацію з додаткових літературних джерел.

pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
7940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку