Павло Глазовий. «Еволюція», «Найважча роль». Основні ідеї творів, художні особливості гуморесок

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе ознайомитися з біографією та творчістю Павла Глазового; - проаналізувати гуморески «Еволюція», «Найважча роль»; - з’ясувати ідейно-тематичне спрямування твору; - розвивати вміння іронічно, критично, з почуттям гумору сприймати явища навколишньої дійсності й самого себе; - провести аналогії з власними спостереженнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять четверте травня Дистанційне навчання. Павло Глазовий. «Еволюція», «Найважча роль». Основні ідеї творів, художні особливості гуморесок

Номер слайду 2

Мета уроку:- ознайомитися з біографією та творчістю Павла Глазового;- проаналізувати гуморески «Еволюція», «Найважча роль»;- з’ясувати ідейно-тематичне спрямування твору;- провести аналогії з власними спостереженнями.

Номер слайду 3

«Подаруй гарний настрій»

Номер слайду 4

Я так люблю здоровий сміх,Веселий сміх, що гріє всіх!Переливаю в слово радість,Яку в душі своїй зберіг. Павло Прокопович Глазовий (1922—2004)Перегляньмо фільм «Сміхотворець Павло Глазовий»( 53 сек.)

Номер слайду 5

Студент Київського педагогічного інституту.60-ті роки XX ст. Нерозлучні друзі Павло Прокопович і Пушок 2000 рiк. Могила Павла Прокоповича Глазового на Байковому кладовищі в Києві.

Номер слайду 6

«Життєвий ланцюжок»Назвіть найсуттєвіші події, факти з життя митця, найвідоміші твори і створіть ланцюжок речень.

Номер слайду 7

лауреат премії ім. Остапа Вишні. Нагороджений медалями та грамотою Верховної Ради України. Заслужений діяч мистецтв України. Творчий спадок письменника налічує 2 поеми, 13 книжок сатири та гумору, 8 книжок для дітей. Одна з найвідоміших збірок Павла Глазового – «Сміхологія. Посібник для всіх, хто любить сміх».

Номер слайду 8

Павла Глазового люблять і дорослі, і діти. Його гумор піднімає людям настрій, звільняє від страху, допомагає побачити в житті більше світлого, радісного, а також стати добрішими. У творчості гумориста захоплює все: i доброзичливий смiх, і проста народна мова, i дотепнi висновки, і повчальна мудрість. Засоби гумористичного зображення:- гіперболізація (перебільшення певних рис, якостей героя, що викликають сміх); - надання комусь із героїв невластивих йому рис;- мовний суржик персонажів;- карикатурне зображення героя (спотворений вигляд).- сполучення реального й фантастичного, трагічного і смішного в одному епізоді;- іронічні авторські коментарі;

Номер слайду 9

Прослухайте аудіозапис гуморески «Еволюція» https://www.youtube.com/watch?v=Ct0 QDg. T2_Og. Біологічна еволю́ція (англ. Evolution; лат. evolutio, від evolvo — розгортаю) — природне явище зміни популяцій, видів, вищих таксонів, біоценозів, флор і фаун, генів і ознак у часі в ході історії Землі. Біологічна еволюція є частковим проявом загальної еволюції, яка спостерігається серед різних явищ у Всесвіті — від самого Всесвіту, зірок та галактик до еволюції мов, технологій і суспільства. Загалом під терміном «еволюція» розуміють уявлення про зміни в природі і суспільстві, їхні закономірності й скерованість. Наукові теорії еволюції пояснюють, як саме відбувається еволюція, які її механізми.

Номер слайду 10

Робота з підручником. Виразне читання гуморески

Номер слайду 11

Паспорт твору. Тема - зображення допитливого хлопчика, якого цікавить питання: чому мавпи досі не стали справжніми людьми. Ідея - засудження тих, хто ганьбить ім’я людини. Основна думка – кожен із нас повинен завжди бути людиною незалежно від того, де, коли б і в якій ситуації не опинився.«Еволюція»Жанр – гумореска.

Номер слайду 12

Випишіть із хмарки тегів у таблицю, що схвалює, а що засуджує П. Глазовий у гуморесці «Еволюція»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}СхвалюєЗасуджує  

Номер слайду 13

Коло думок- Чому чоловік «весело сміється» перш ніж відповісти синові?- Що мав на увазі батько, сказавши, що не всі люди є справжніми?- Які випадки свідчать про те, що інколи людину не можна назвати «людиною»?- Які вчинки роблять людину справжньою?- Як ви розумієте вислів «У будь-якій ситуації залишайся людиною»?

Номер слайду 14

Прослухайте аудіозапис гуморески «Найважча роль» https://www.youtube.com/watch?v=oa6 BGq. GR9 AEУ чому полягав театральний дебют хлопця у творі «Найважча роль»? Він мав виконувати на сцені роль: викачувати бочку, та й то лише під час третьої дії.

Номер слайду 15

Паспорт твору. Тема - вихваляння матір’ю свого синочка за «талант», який він врешті-решт виявив «на сцені в третій дії». Ідея - засудження хвалькуватості, бездушності, невміння на справі довести свої знання, обдарованість. Основна думка –не маючи здібностей, хисту, ніколи не станеш справжнім професіоналом. «Найважча роль»Жанр – гумореска. Порушені проблеми: удаване мистецтво,надмірна опіка батьками дітей;ледарство, бездарність.

Номер слайду 16

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

Номер слайду 17

Використані джерела:https://osvita.smr.gov.ua/content/uploads/2020/04/9-UL-6-klas.dochttps://drive.google.com/open?id=1f. Dz. Gec. Uel. ZECjhw. XDfr5owi5 Ieb8 MFq. Ohttps://www.youtube.com/https://naurok.com.ua/https://uk.wikipedia.org/wiki https://wordart.com/https://dovidka.biz.ua/naivazhcha-rol-pavlo-hlazovyi-analiz

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бойко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
23 травня 2022
Переглядів
2949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку