Презентація на тему "Різноманітність кишковопорожнинних"

Про матеріал
У презентації дано характеристику (назву, розмір, поширення, спосіб харчування) представників Типу Кишковопорожнинні, які проживають у водоймах України; а також деяких інших небезпечних представників типу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітністькишковопорожнинних

Номер слайду 2

Гідра. Розмір: від 1 до 20 мм завдовжки при повністю витягнутому тілі. Поширена: у більшості не надто забруднених прісноводних ставках, озерах, річках помірних та тропічних широт. Харчується: дрібними водними безхребетними (дафнії, циклопи, коловертки), найпростішими, мальками риб, малощетинковими черв’яками, личинками комах.

Номер слайду 3

Медуза краспедакуста. Розмір: поліпи крихітні, близько 1 міліметра в довжину, 0,1 мм у діаметрі; діаметр парасольки дорослої медузи досягає 2,0—2,5 см. Поширена: інвазивний вид китайського походження, який зустрічається у прісних водоймах по всьому світу. В Україні зустрічається у водосховищах Дніпровського каскаду. Харчується: зоопланктоном.

Номер слайду 4

Медуза аурелія вухата. Розмір: 40 см у діаметрі. Поширена: зустрічається біля узбереж майже всіх морів світу, крім полярних районів. Особливо багато медуз з'являється біля скелястих узбереж. Харчується: дрібними тваринами планктону, зокрема іншими медузами.

Номер слайду 5

Медуза коренерот. Розмір: діаметр купола до 60 см, вага дорослих екземплярів становить 3 – 4 кг. Поширена: у Чорному, Азовському та Середземному морях. Харчується: планктонними організмами. Під куполом коренерота може оселятися дрібна риба, наприклад молодь мерланга.

Номер слайду 6

Медуза люцернарія. Розмір: сидяча медуза, що має форму келиха, краї якого витягнуті у 8 виступів, на яких розміщені численні щупальця. Висота до 15 см. Поширена: в Україні в Чорному та Азовському морях. Харчується: дрібними істотами, які пропливають повз її щупальця.

Номер слайду 7

Поліп актинія кінська. Розмір: висота до 7 см, має 192 гострих щупальця довжиною до 2 см. Поширена: у морях помірного та субтропічного поясу Європи. В територіальних водах України водиться в Чорному морі. Харчується: дрібні особини живляться планктоном, великі — креветками та дрібною рибою.

Номер слайду 8

Мадрепорові корали. Тверді корали двох груп: корали, що живуть в колоніях, в прозорих, мілких тропічних водах, вони є первинними основними рифоутворюючими організмами. Поодинокі корали, що зустрічаються у всіх регіонах Світового океану і не будують рифи. Одиночні мадрепорові корали мають в поперечнику до 25 см, окремі особини колоніальних форм — від 1 мм до 3 см. Колонії, чию основну частину складає вапняний скелет, можуть досягати декількох метрів і мають різноманітну форму. Харчуються: дрібними дрейфуючими тваринами, а також отримують поживні речовини, від симбіотичних водоростей, які живуть в їх тканинах.

Номер слайду 9

Червоні корали Осьовий скелет колонії утворюється в результаті злиття вапнякових спікул, забарвлених органічним пігментом у червоний або рожевий, зрідка — блакитний і чорний кольори. Мешкають на глибині 10-200 метрів у Середземному морі, Червоному морі, в Тихому та Індійському океанах. Утворюють розгалужені колонії, що міцно прикріплюються до скелястого ґрунту. Поліпи білі, мають віночок з восьми перистих щупалець. Червоні корали мають форму маленьких безлистяних «кущів» і можуть виростати до метра у висоту.

Номер слайду 10

Поліподіум. Паразитує в ікрі осетрових риб. Поширення: В Україні поліподіум зустрічається в ікрі осетрових, що заходять в річки басейнів Чорного та Азовського морів; при цьому його основним хазяїном, як і на решті території Євразії, є стерлядь.

Номер слайду 11

Ціанея арктична. Розмір: найбільші екземпляри мають діаметр купола до 2 м і щупальця до 36 м завдовжки. Поширена: у Північному Льодовитому океані, на півночі Тихого океану та на півночі Атлантики Харчується: планктоном, ракоподібними та дрібними рибами. Великі особини цього виду вважаються потенційно небезпечними для людей: опік, який може залишити медуза, дуже болючий, він може викликати алергічну реакцію.

Номер слайду 12

Фізалія (португальський кораблик)Розмір: колонія поліпів різних видів, довжина щупалець може досягати 10-20 метрів. Поширена: в усіх тропічних і субтропічних морях та у теплих водах відкритого океану. Харчується: планктонними безхребетними та мальками риб. Португальський кораблик є потенційно небезпечною для людини істотою: жалкі клітини плаваючої істоти викликають сильний біль. Навіть у висохлих щупальцях, викинутих на берег, жалкі клітини лишаються активними і можуть завдавати ураження протягом кількох тижнів. Отрута розповсюджується по лімфатичній системі і може викликати сильний біль.

Номер слайду 13

Медуза морська оса. Медуза блідо-блакитного кольору і практично прозора, тому її практично не видно у воді. У медуз по чотири пучка з 15 щупалець, що тягнуться від кожного з чотирьох кутів купола. Коли медуза пливе, щупальця скорочуються, досягаючи довжини 15 см і товщини 5 мм, під час полювання щупальця видовжуються до 3-х метрів. Діаметр купола біля 30 см. Поширена: біля берегів північної Австралії та Індонезії. Харчується: креветками і дрібною рибою. Опіки медузи викликають сильний біль, а їхньої сили достатньо, щоб убити 60 осіб за три хвилини.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
12 січня 2023
Переглядів
695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку