Педагогічна шпаргалка: найрозповсюдженіші методи і прийоми з розвитку дрібної моторики

Про матеріал
Дослідженнями вчених різних країн встановлено, що рівень розумової діяльності, розвиток мови дітей знаходяться в прямій залежності від ступеня сформованості тонких рухів пальців рук. Заняття по розвитку дотику і дрібної моторики допомагають надавати позитивну дію на кору головного мозку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Розум дитини знаходиться на кінчиках її пальців» В. А. Сухомлинський. Кондратюк Любов Олександрівна. Шепетівський ЗДО №7 «ДЮЙМОВОЧКА»

Номер слайду 2

Педагогічна шпаргалка: найрозповсюдженіші методи і прийоми з розвитку дрібної моторики

Номер слайду 3

Розвиток графічної моторики Методи і прийоми основна мета яких – розвиток моторики, зміцнення дрібної мускулатури кисті та підготовка руки до письма, формування навичок орієнтування в просторі, на аркуші паперу, відпрацювання координації рухів: Малювання трафаретом. Штрихування. Лабіринти Нетрадиційні техніки малювання. Різні види аплікацій. Ліплення Такі ігрові вправи навчать малюка працювати з лініями та обводити контури зображень, тренують плавність, ритмічність, тиск руки під час письма. https://childdevelop.com.ua/worksheets/3470/ - портал «Розвиток дитини»

Номер слайду 4

Ігри з дрібними предметами. Щоб:формувати інтерес у дитини до предметно-ігрових дій і навчати виконувати їх; розвивати дрібну моторику, сенсомоторну координацію, наочно-дієве мислення;формувати узгодженість дій обох рук.https://dity.in.ua/statti/rozvitok-i-vikhovannya/10-kraschikh-vprav-na-rozvitok-dribnoi-motoriki-ruk-dlya-ditey-2-6 - діти ін.юа https://www.4mamas-club.com/porady/igri-iz-predmetami-dlya-malyukiv/ - 4mamas clubІгри з прищіпкати Звичайні прищіпки для білизни, на які дорослі не звертають уваги, для малюка є таємничим предметом. Щоб перетворити їх у засіб для розвитку мислення у власної дитини, необхідно лише ввімкнути фантазію. Дидактичні ігри з прищіпками спрямовані на розвиток дрібної моторики у дітей, уяви, мислення та вміння встановлювати логічні зв'язки. Також розвиваючі ігри з прищіпками, завдяки стимуляції певних ділянок головного мозку, сприяють більш швидкому розвитку мови у дитини. 

Номер слайду 5

Пазли. Як цікаво складати яскраву кольорову картинку! Цей процес захоплює, додає радості й азарту, а ще — розвиває дрібну моторику, орієнтацію, логічне мислення, мовлення. Пазли гарно тренують уважність, допомагаючи пізнавати світ навколо. Вони бувають різної складності: як прості зображення для найменших, так і картинки, над якими треба поміркувати довше. https://pustunchik.ua/ua/games/puzzles онлайн пазли – дитячий портал Пустунчик Шнурівки Націлені на розвиток дрібної моторики рук, посидючості і окоміру у дітей молодшого дошкільного віку. У процесі гри вдосконалюється координація рухів, гнучкість кистей рук, просторове орієнтування, формуються поняття «угорі», «унизу», «праворуч», «ліворуч». Сьогодні в магазинах іграшок представлений величезний вибір розвиваючих шнурівок для дітей, гра-шнурівка, виготовлена ​​своїми руками принесе більше радості. Зробити її легко і швидко з підручних матеріалів, які є у вас вдома. Найпоширеніший матеріал для саморобної шнурівки – щільний картон. Як мотузки можна використовувати шнурок, пряжу або муліне. https://mini-rivne.com/igru-shnyrivku/ - ігри шнурівни своїми руками

Номер слайду 6

Пальчиковий масаж активує мовленнєві центри головного мозку, що є методом розвитку мовлення і поліпшення дрібної і великої моторики руки. Найефективніше робити масаж, супроводжуючи його веселими дитячими віршами, ігровими моментами. Це допоможе не тільки поліпшити процес розвитку, а й підніме діткам настрій, перетворить щоденну процедуру в захоплюючу гру. Для ігрового масажу можна використовувати різні предмети та масажери:• гумовий їжачок;• гумовий м'ячик;• шишки, каштани;• шестигранні олівці;• кулька Су-Джок з кільцями всередині.https://osobluvadutuna.com.ua/exercise?id=512

Номер слайду 7

Пальчикові ігри. Дитина пізнає світ через власне тіло. Робота пальців, тісно пов’язана з діяльністю головного мозку, тому погладжування, пощипування, стискання у кулачки дитячих пальчиків дуже корисне для розумового розвитку малюка. Пальчикові ігри – це чудовий інструмент раннього розвитку, який не потребує фінансового ресурсу. Лише час та бажання дорослих. Маніпуляції рук впливають на функціонування центральної нервової системи, розвиток мовлення. Прості рухи кистей допомагають зняти загальне напруження, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє поліпшенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини. Пальчикові ігри супроводжуються дитячими віршами, потішками, худ словом.

Номер слайду 8

Пальчиковий театр В результаті ігор з пальчиковими ляльками формуються просторові уявлення, розвивається спритність, точність, виразність, координація рухів, підвищує працездатність, тонус кори головного мозку. Сенс цього театру полягає в тому, щоб стимулювати дитину вдягати собі на пальчики фігурки і намагатися розповісти казки. Постановка казкових сюжетів за допомогою маленьких іграшок корисна для дітей:покращує дрібну моторику рук (рухи персонажів на сцені - це «робота» кисті рук, і щоб персонажі злагоджено рухалися, знадобиться вміння контролювати свої рухи);концентрує увагу і розвиває посидючість (щоб не пропустити вихід свого героя на сцену, малюкові потрібно буде уважно стежити за тим, що відбувається). А в подальшому використанні з дошкільниками:тренує пам'ять (беручи участь в такому вигляді ігрових постановок, юному акторові потрібно буде вивчити репліки свого персонажа);збільшує словниковий запас (озвучуючи свого героя, дитина буде вчитися розгорнуто висловлювати свої думки, збільшуючи словниковий запас);дозволяє виявити свої артистичні таланти і творчі здібності;допомагає набути впевненості в собі (виступаючи перед глядачами, дитина зможе стати більш впевненим і товариським). https://lolo.com.ua/ua/articles/70-palchikovij_teatr_chim_zajnyatisya_vdoma.html

Номер слайду 9

Мудри. МУДРИ. Енергія на кінчиках пальців. Мудри – це особливі положення пальців рук, які використовуються для збереження, відновлення та покращення здоров `я. Мудри позитивно впливають на розвиток мислення, мовлення, а також дрібної моторики рук. В роботі з дітьми вони можуть бути наступним етапом після пальчикової гімнастики. Мудри треба виконувати сидячи, повернувшись обличчям на схід, по 5-10 чи 15 хвилин 3-4 рази на день. Усі вправи виконуються спокійно, без найменшого напруження м'язів, не додаючи зусиль. Деякі мудри приносять полегшення вже в перший день, а деякі — навіть миттєво.

pptx
Пов’язані теми
Дошкільна освіта, Презентації
Інкл
Додано
26 березня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку