Педрада. Атестація педагогічних працівників за новим положенням про атестацію

Про матеріал
презентація містить інформацію про ключові аспекти підготовки та прведення атестаціі за новим полрженням про атестацію, що вступило в дію з 01 вересня 2023 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атестація- шлях до підвищення професійної компетентності педагогів

Номер слайду 2

Атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямованих на всебічне та комплексне оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників (частина перша статті 50 Закону України "Про освіту"). Що нового в положенні про атестацію 2023?Положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 09.09.2022 № 805, набрало чинності 1 вересня 2023 року. Нове Положення не змінило ключових речей: атестація є обов'язковою і її слід проходити раз на п'ять років.

Номер слайду 3

1. Що є необхідною умовою атестації педагогічного працівника?Згідно зі статтями 50, 59 Закону України “Про освіту” підвищення кваліфікації є необхідною умовою атестації педагогічного працівника.2. Скільки годин треба для атестації вчителя?Відповідно до підпункту 5) пункту 3 наказу МОН від 09.09.2022 № 805, мінімальний загальний обсяг (загальна тривалість) підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, необхідний їм для проходження атестації, становить не менше ніж 150 годин або 5 кредитів ЄКТС.ЄКТС – це європейська кредитна трансферно-накопичувальна система, одиниця вимірювання навчального навантаження.10% - курси психологічної освіти;10% -курси інклюзивної освіти.3. Що маємо на сьогодні?Кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, присвоєні до наб­рання чинності нового Положення, дійсні до атестації педагогічних працівників, проведеної згідно з ним. Ключові аспекти!

Номер слайду 4

1. Загальні положення1. Атестація може бути черговою та позачерговою.2. Проводиться не раніше ніж через рік після призначення на посаду педагогічного працівника.3. Міжатестаційний період не може бути меншим ніж три роки (фактичної педагогічної діяльності), крім випадків проведення позачергової атестації з ініціативи педагогічного працівника.4. Кваліфікаційні категорії: Спеціаліст;Спеціаліст другої категорії;Спеціаліст першої категорії;Спеціаліст вищої категорії.5. Педагогічні звання:присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» / «спеціаліст вищої категорії».6. Кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, як правило, присвоюють послідовно.7. Педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. 8. Якщо в міжатестаційний період педагогічного працівника довантажено годинами з інших предметів (інтегрованих курсів), то присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження до чергової атестації.

Номер слайду 5

 Змінили вимоги до позачергової атестації. Для проведення позачергової атестації до 20 грудня до атестаційної комісії подається заява за формою. Атестаційна комісія затверджує окремий список педагогічних працівників, які підлягають позачерговій атестації, визначає строки проведення їх атестації, подання ними документів та у разі потреби може внести зміни до графіка своїх засідань. Позачергова атестація педагогічного працівника може проводиться за його ініціативою та/або за однією з таких умов: 1) визнання переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів; 2) наявності освітньо-наукового/освітньо-творчого, наукового ступеня; 3) успішного проходження сертифікації. Позачергову атестацію можна проводити не лише за ініціативою педагогічного працівника, а й за ініціативою керівника закладу освіти: якщо він встановив погіршення результатів роботи працівника;якщо внаслідок проведення інституційного аудиту в зак­ладі освіти експерти виявили низьку якість освітньої діяльності.

Номер слайду 6

II. Створення, склад та повноваження атестаційних комісій1. Атестаційні комісії I рівня створюються в закладах освіти, відокремлених структурних підрозділах, у яких працює більше 15 педагогічних працівників.2. До роботи атестаційної комісії не може бути залучена особа, яка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькою особою педагогічного працівника, який атестується, або є особою, яка може мати конфлікт інтересів.3. У разі рівного розподілу голосів «за» і «проти» атестаційна комісія приймає рішення в інтересах педагогічного працівника, який атестується.4.  Голова атестаційної комісії проводить засідання атестаційної комісії, бере участь у голосуванні під час прийняття рішень атестаційної комісії, підписує протоколи засідань атестаційної комісії та атестаційні листи.5. За наявності обставин, які об’єктивно унеможливлюють проведення засідання комісії очно (воєнний стан, надзвичайна ситуація, карантинні обмеження тощо), голова атестаційної комісії може прийняти рішення про проведення засідання в режимі відеоконференцзв’язку.6.  Атестаційна комісія I рівня розглядає документи, подані педагогічними працівниками (крім керівників) закладу освіти, відокремленого структурного підрозділу, встановлює їх відповідність вимогам законодавства та вживає заходів щодо перевірки їх достовірності (за потреби).7. Атестаційна комісія I рівня приймає рішення про:відповідність (невідповідність) педагогічних працівників закладу освіти, структурного підрозділу займаним посадам;присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних звань або про відмову в такому присвоєнні (підтвердженні).

Номер слайду 7

Визначили вимоги до роботи секретаря атестаційної комісіїСекретар атестаційної комісії: приймає, реєструє та зберігає документи, які подали педагогічні працівники, до розгляду та під час розгляду їх атестаційною комісією; організовує роботу атестаційної комісії, веде та підписує протоколи засідань атестаційної комісії; оформлює та підписує атестаційні листи; повідомляє педагогічним працівникам про місце і час проведення засідання атестаційної комісії (у разі запрошення педагогічних працівників на засідання); забезпечує оприлюднення інформації про діяльність атестаційної комісії: розміщує її на сайті закладу освіти, органу управління у сфері освіти.

Номер слайду 8

III. Порядок проведення атестації

Номер слайду 9

Змінили вимоги щодо вивчення практичного досвіду педагога.1. Документи, які зберігаються в особовій справі педагогічного працівника, не подаються до атестаційної комісії, яка створена в суб’єкті освітньої діяльності, відокремленому структурному підрозділі, органі управління у сфері освіти, у якому зберігається особова справа.2. Якщо раніше атестаційна комісія обов’язково мала відвідувати заняття, уроки, позаурочні заходи педагога, який атестується, то тепер, якщо немає питань до педагогічної діяльності працівника, то достатньо тих документів, які він подав до атестаційної комісії.3. Педагогічний працівник, який атестується, може подати до відповідної атестаційної комісії документи в паперовій або електронній формі. Електронний варіант документів (формат РDF, кожен документ в окремому файлі) надсилається на адресу електронної пошти для подання педагогічними працівниками документів в електронній формі з підтвердженням про отримання. Документи, подані до атестаційної комісії, реєструються секретарем атестаційної комісії. 4. Забороняється безпідставно відмовляти педагогічному працівнику в прийнятті документів, які відповідають вимогам, зазначеним у цьому пункті.5. Для належного оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника атестаційна комісія може прийняти рішення про вивчення практичного досвіду його роботи. У такому випадку атестаційна комісія має визначити зі складу членів атестаційної комісії членів, які аналізуватимуть практичний досвід роботи педагогічного працівника, а також затвердити графік заходів з його проведення.

Номер слайду 10

III. Порядок проведення атестації1. Атестаційна комісія може запросити педагогічного працівника на своє засідання у разі виникнення до нього питань, зокрема пов’язаних з поданими ним документами.2. Запрошення на засідання атестаційної комісії підписує голова атестаційної комісії та не пізніше п’яти робочих днів до дня проведення засідання вручається секретарем атестаційної комісії педагогічному працівникові під підпис або надсилається в сканованому вигляді на адресу електронної пошти.3. Педагогічний працівник може бути присутнім на засіданні атестаційної комісії під час розгляду питань, що стосуються його атестації, в тому числі в режимі відеоконференцзв’язку.  4. У разі неявки педагогічного працівника, проводять засідання за відсутності педагогічного працівника.5. Засідання атестаційної комісії оформлюються протоколом. На підставі рішення атестаційної комісії секретар оформляє атестаційний лист.

Номер слайду 11

III. Порядок проведення атестації6. У випадку проведення одночасної (в межах однієї процедури) атестації педагогічного працівника з двох і більше навчальних предметів (інтегрованих курсів, дисциплін), які ним викладаються, видається один атестаційний лист, що має містити інформацію про результати атестації за кожним із таких навчальних предметів (інтегрованих курсів, дисциплін).7. Атестаційний лист оформляється у двох примірниках, які підписують голова (головуючий на засіданні) атестаційної комісії та секретар. Перший примірник атестаційного листа упродовж трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення атестаційної комісії видається педагогічному працівнику під підпис та/або надсилається у сканованому вигляді на його електронну адресу (з підтвердження отримання), другий - додається до його особової справи.8. Керівник закладу освіти протягом трьох робочих днів після засідання атестаційної комісії, за результатами якого педагогічному працівникові було присвоєно (підтверджено) кваліфікаційну категорію, педагогічне звання, має видати відповідний наказ та ознайомити з ним педагогічного працівника під підпис.9. Наказ керівник має подати до бухгалтерії закладу освіти чи до централізованої бухгалтерії, що здійснює бухгалтерський облік зак­ладу освіти, для нарахування заробітної плати та проведення її перерахунку з дати видання наказу про присвоєння наступної кваліфікаційної категорії або присвоєння педагогічного звання.

Номер слайду 12

IV. Оскарження рішень атестаційних комісій1. У разі незгоди педагогічного працівника з рішеннями атестаційних комісій I чи II рівнів він має право оскаржити таке рішення шляхом подання апеляції до відповідної атестаційної комісії вищого рівня упродовж семи робочих днів з дати отримання педагогічним працівником атестаційного листа (особисто або на електронну адресу).2. Апеляція подається шляхом направлення апеляційної заяви .3. До апеляційної заяви додаються копія атестаційного листа, виданого атестаційною комісією, рішення якої оскаржується, копії документів, що подавалися педагогічним працівником до атестаційної комісії, рішення якої оскаржується (у разі їхнього подання).4. Апеляційна заява з додатками подається у паперовій та/або електронній формі на визначену атестаційною комісією адресу електронної пошти (з підтвердженням отримання) у сканованому вигляді (формат PDF, кожен документ - окремим файлом). Документи, подані до атестаційної комісії, реєструються та зберігаються секретарем атестаційної комісії.5. Атестаційна комісія має розглянути апеляційну заяву та прийняти рішення протягом 15 робочих днів з дати її надходження. Під час розгляду апеляційної заяви педагогічного працівника у роботі атестаційної комісії не може брати участь особа, яка брала участь у прийнятті рішення, що оскаржується.6. Атестаційна комісія за результатами розгляду апеляції приймає рішення

Номер слайду 13

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИНАКАЗ№ 1360 від 06 листопада 2023 року. Про створення робочої групи. Відповідно до частини п'ятої статті 50, абзацу тридцять четвертого частини першої статті 64 Закону України «Про освіту», підпункту 3 пункту 6 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 630 (зі змінами) та з метою удосконалення порядку проведення атестації педагогічних працівників НАКАЗУЮ:1. Утворити робочу групу з питань удосконалення порядку проведення атестації педагогічних працівників (далі - робоча група), визначеного Положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 09 вересня 2022 року № 805, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року за № 1649/38985 (далі - Положення) у складі згідно з додатком.2. Робочій групі узагальнити практику застосування норм Положення, розробити проєкт змін до нього та до 03 листопада 2023 року надати директору шкільної освіти (Хворостяний І.) пропозиції щодо удосконалення порядку проведення атестації педагогічних працівників.3. Директорату шкільної освіти (Хворостяний І.) опрацювати надані робочою групою пропозиції та забезпечити:підготовку проєкту наказу Міністерств освіти і науки України «Про внесення змін до Положення про атестацію педагогічних працівників» (далі - проєкт)до 10.11.2023;проведення громадського обговорення проєктудо 01.12.2023;подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції Українидо 10.12.2023.4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Сташківа А. Міністр                                                     Оксен Лісовий 

Номер слайду 14

Чи можна атестуватися за двома посадами одночасно у 2024 році? Якщо я пройду атестацію як вчитель одного предмета, то чи поширюватиметься моя атестація на всі інші предмети, які я викладаю?Відповідно до пункту 12 розділу І Положення педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження, у тому числі й на гурткові роботи. Необхідною умовою водночас є підвищення кваліфікації з навчальних предметівІншими словами, якщо відповідні умови (спеціальність та підвищення кваліфікації) не дотримані, то такі педагогічні працівники (як і ті педагоги, які обіймають різні педагогічні посади в одному чи різних закладах освіти) атестуються за кожною з посад. Про можливість для педагогів атестуватися одночасно (в межах однієї процедури) з двох і більше навчальних предметів (інтегрованих курсів, дисциплін), свідчить пункт 11 розділу III Положення, згідно з яким у такому випадку видається один атестаційний лист, що має містити інформацію про результати атестації за кожним із таких навчальних предметів (інтегрованих курсів, дисциплін).

Номер слайду 15

За яких умов можна атестуватися позачергово?Педагогічний працівник, який атестується, може подати до відповідної комісії документи в паперовій або електронній формі. Документи реєструються секретарем атестаційної комісії. Отже, заяву, подану про позачергову атестацію, може подати практично будь-який педагогічний працівник, і секретар атестаційної комісії зобов’язана чи зобовʼязаний її прийняти, а атестаційна комісія – розглянути та включити до вказаного вище окремого списку. Водночас Положенням не урегульовано питання умов включення або відмови у включенні до такого списку, тому атестаційна комісія може при його затвердженні перевірити відповідність педагогічного працівника, який подав таку заяву, вимогам пункту 6 розділу І Положення і, відповідно, включити до списку або ні.

Номер слайду 16

Звільненння з посади у разі відмови педагогічного працівника атестуватися. Згідно зі статтями 50, 59 Закону України “Про освіту” підвищення кваліфікації є необхідною умовою атестації педагогічного працівника. За результатами атестації визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, присвоюються або підтверджуються кваліфікаційні категорії, присвоюються педагогічні звання. Рішення атестаційної комісії може бути підставою для звільнення педагогічного працівника з роботи в порядку, встановленому законодавством. Внаслідок відмови педагогічного працівника від проходження курсів підвищення кваліфікації, він може бути визнаним атестаційною комісією таким, що не відповідає займаній посаді.

Номер слайду 17

Підтвердження кваліфікаційної категорії. Згідно з новим Положенням про атестацію, вчитель вищої категорії повинен мати освітній рівень “магістр”. Чи для підтвердження вищої категорії (а не отримання) також треба мати магістратуру?Єдині вимоги до педагогічних працівників вищої кваліфікаційної категорії, що на сьогодні передбачені Положенням, це освітній рівень магістр (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст), стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж сім років.

Номер слайду 18

Учитель знаходиться за кордоном. Учитель знаходиться за кордоном без збереження заробітної плати. У 2024 році в нього чергова атестація. Чи можна такому працівнику перенести чергову атестацію на 1 рік (школа не на території бойових дій)?8. Чи можна не атестуватися, якщо я пенсіонер, останній рік працюю в школі й наступного року не планую продовжувати працювати?Відповідно до пункту 7 розділу III Положення в разі тимчасової непрацездатності педагогічного працівника, який атестується, або настання інших обставин, що не залежать від його волі та перешкоджають проходженню ним атестації, проведення атестації або окремих засідань атестаційної комісії має бути перенесено за рішенням відповідної атестаційної комісії до припинення таких обставин, але не більше ніж на один рік. У такому випадку за педагогічним працівником зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія (педагогічне звання) до проходження ним атестації.

Номер слайду 19

Не включається у міжатестаційний період. У п. 7 розділу 1 Положення зазначено: час перебування педагогічного працівника в соціальних відпустках, навчання у закладах вищої освіти, а також період, на який переноситься атестація, до міжатестаційного періоду не включаються. Як щодо періоду, коли працівник перебував на обліку у центрі зайнятості майже рік, а з 1 вересня 2023 року вийшов на роботу у заклад освіти?Час перебування на обліку у центрі зайнятості перериває трудову діяльність і тому не зараховується ні до страхового стажу, ні до педагогічного стажу. Тому цей час не може вважатися міжатестаційним періодом.

Номер слайду 20

Пропозиції до рішення педради. Адміністрації ліцею:1. Забезпечити дотримання Положення про атестацію педагогічних працівників, яке набрало чинності з 01 вересня 2023 року для  стимулювання цілеспрямованого безперервного підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, росту їх професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, підвищення престижу й авторитету, забезпечення ефективності освітнього процесу. Постійно2. Сприяти проходженню курсів підвищення кваліфікації працівниками закладу відповідно до вимог нового Положення про атестацію педагогічних працівників. Постійно3. Спрямувати методичну діяльність кожного педагога на істотне підвищення рівня освоєння педагогічних нововведень. Постійно. Педагогічним працівникам:4. Планувати особистісно-професійне зростання педагога відповідно до нового Положення про атестацію педагогічних працівників. Постійно 

pptx
Додав(-ла)
Цвік Ольга
Додано
15 березня
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку