Перепільництво-перспективна галузь сільського господарства

Про матеріал
МАН З БІОЛОГІЇ. ПРЕЗЕНТАЦІЯ, ПОСТЕР, НАУКОВА РОБОТА. Відмінна перепелиного м’яса в тому, що в ньому є високий вміст жиро- і водорозчинних вітамінів, мікро- і макроелементів (міді, заліза, кобальту),підвищена кількість лізоциму, сухих речовин-25%, жиру-2,5-4%, білка-21% За скоростиглістю перепели перевищують інших птахів. Кури починають відкладати яйця у віці 4-5 місяців, тоді як перепели починають відкладати в 35-45 денному віці. За рік самка перепела дає близько 2,5кг яєчної маси, що більше її жирової маси в 20 разів. Перепелині яйця - це продукт, що містить набір всіх поживних речовин. Вони володіють антибактеріальними, протипухлинними та імуномоделюючими властивостями, нормалізують жировий обмін, тиск, вміст цукру, підвищують працездатність і імунітет
Перегляд файлу

1

 

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

 Полтавської обласної військової адміністрації

Глобинське міське наукове товариство учнів «Мала академія наук»

 

                                                      Відділення: екології та аграрних наук

                                    Секція: селекція і генетика

 

Перепелівництво-перспективна галузь сільського господарства

 

 

                      Роботу виконала:

                                            Негруб Марина Володимирівна

                        учениця 11-А класу

                                 Глобинського ліцею Nº 5

                                 Глобинської міської ради   

                               Кременчуцького району 

Полтавської області

 

                          Науковий керівник:

                                                 Кондратенко Світлана Миколаївна

                учитель біології

                               Глобинського ліцею Nº 5

                                Глобинської міської ради

                              Кременчуцького району 

                      Полтавської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Полтава - 2024


Наукове відділення: екології та аграрних наук

Секція: селекція і  генетика.

Анотація

Автор: Негруб  Марина Володимирівна,  учениця 11-А класу, Глобинського ліцею №5, Глобинської міської ради, Кременчуцького р-ну  Полтавської області

Науковий керівник: Кондратенко Світлана Миколаївна, учитель біології, вища категорія, старший учитель, Глобинський ліцей №5, Кременчуцького району, Полтавської області.

Тема роботи: «Перепелівництво -  перспективна галузь сільського господарства»

Дослідницьку роботу направлено на пошук шляхів підвищення продуктивності перепелів від якості племінної птиці. Перепелине м'ясо і яйце є лідерами серед продуктів  птахівництва за вмістом вітамінів, амінокислот і корисних для організму людини мікроелементів. Уже в стародавньому світі знали про лікувальні якості перепелиних яєць і м’яса, моє бажання донести населенню Глобинщини корисну інформацію що до догляду і утриманню перепелів.

Актуальність теми  Перепели мають комплекс відмінних господарсько-продуктивних переваг у порівнянні з іншими сільськогосподарськими птахами – висока температура тіла, інтенсивний обмін речовин в організмі, невеликі розміри, скоростиглість, висока яєчна продуктивність, що дає підставу для конкуренції з курями,тому багато людей зацікавилися їх вирощуванням у домашньому господарстві.

Метою роботи передбачалося в домашніх умовах дослідити біологічні і продуктові особливості перепелів трьох порід, формування на основі отриманих даних  рекомендацій для місцевого населення.

Методи дослідження: описово-пошуковий, порівняльний, статистичний, експериментальний.

Наукова новизна та особистий  внесок дослідника  досліджували  три породи перепелів, які раніше не вивчалися, для вирощування у домашніх умовах: Англійська біла, Смокінгова, Фараон. В інкубатор було закладено  по 100 штук яєць кожної породи. Виділено кращу породу для утримання у домашньому господарстві. В ході вирощування  перепелів, зібрана корисна інформація по догляду і утриманню  даних  порід та вироблені рекомендації для населення.

Ключові слова: молодняк перепелів, повнораціонний комбікорм, м’ясна і яєчна продуктивність, інкубаційні якості яєць, якість продукції, утримання перепелів.


                                                   ЗМІСТ

 

 

Анотація

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕЛІВ ТА ЇХ ПОТРЕБА В ЕНЕРГІЇ І В ПОЖИВНИХ РЕЧОВИНАХ

1.1.Сучасний стан та перспективи розвитку перепелівництва

1.1.1. Перепелине м’ясо і яйця-лідер серед продуктів птахівництва

1.2. Породи перепелів та їх характеристика

1.3. Особливості відгодівлі  перепелів

1.4. Утримання перепелів

РОЗДІЛ 2

УМОВИ, МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

РОЗДІЛ 3

РЕЗУЛЬТАТИ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

 

 

 


ВСТУП

Актуальність теми. На сьогодні, у багатьох країнах відзначена позитивна динаміка зростання такої галузі птахівництва як перепелівництво. Перепели мають комплекс відмінних господарсько-продуктивних переваг у порівнянні з іншими сільськогосподарськими птахами – висока температура тіла, інтенсивний обмін речовин в організмі, невеликі розміри, скоростиглість, висока яєчна продуктивність, тому багато людей зацікавилися їх вирощуванням в домашньому господарстві.

 За скоростиглостю перепела перевершують інші види птиці. Скоростиглі кури починають яйцекладку у віці 4 – 5 місяців, тоді як перепілки починають відкладати яйця в 35-45 денному віці. За рік самка перепела дає близько 2,5 кг яєчної маси, що більше її живої маси в 20 разів. Маса яєць на початку яйцекладки рідко перевищує 8 г і досягає 12 г до двомісячного віку.

Перепелині яйця – продукт, що містить набір всіх поживних речовин. Вони володіють антибактеріальними, протипухлинними та імуномодулюючими властивостями, нормалізують жировий обмін, тиск, вміст цукру, підвищують працездатність і імунітет.

Відмінна особливість перепелиного м'яса - високий вміст жиро– і водорозчинних вітамінів, мікро– і макроелементів (міді, заліза, кобальту), підвищена кількість лізоциму, сухих речовин – 25%, жиру – 2,5 - 4%, білка –21%.

 Інтенсивне зростання перепелів дозволяє отримати велику кількість продукції з одиниці площі, що дає підставу для конкуренції з курями, а також використовувати їх для отримання високопоживного, дієтичного м'яса і яйця.

   Особлива перевага перепелів -  для початку їх вирощування не потрібно великих капіталовкладень.  Основні затрати пов’язані: із закупівлею інкубаційних яєць або молодняка птиці, кормом,  та клітками. Для вирощування перепелів підійде невелике приміщення. Клітки можна зробити своїми руками або ж купити за розумні гроші. Зберігати продукт - перепелині яйця треба за кімнатної температури, що також  суттєво зменшує  витрати на ведення господарства.  Перепелині пух та перо є гіпоалергенними та високо ціняться на ринку ,що може бути додатковим джерелом доходу.

Наукова новизна. Досліджували три породи перепелів, які раніше не вивчалися, для вирощування у домашніх умовах: Англійська біла, Смокінгова, Фараон, а саме їх мясну продуктивність. В ході дослідження  зібрана  корисна інформація по догляду і утриманню  зазначених  порід перепелів та вироблені рекомендації ? для населення.

 Мета і завдання дослідження. Метою роботи  є дослідження  продуктивних особливостей перепелів трьох порід: Англійська біла, Смокінгова, Фараон та формування на основі отриманих даних  рекомендацій для місцевого населення.

  Для досягнення мети було розроблено низку завдань:

1. Закладка яєць відповідних порід в інкубатор.

2. Отримання добових перепелят.

3. Формування 3 груп перепелят добового віку різних порід по 100 голів у кожній.

4. Створення однакових умов для росту і розвитку перепелят.

5. Міжпородне порівняльне вивчення піддослідних перепелят.

6. Вивчення у кожної породи господарсько-біологічних ознак.

Об’єкт досліджень Породи: Англійська біла, Смокінгова, Фараон та особливості їх вигодовування і вирощування в домашніх умовах задля отримання м’яса.

Предмет досліджень - хімічний склад та енергетичні показники  їжі перепелів, її вплив на м’ясну продуктивність,якість продукції,збереженість поголів’я.

Методи досліджень: описово-пошуковий, порівняльний, статистичний, експериментальний.

Наукова новизна отримальних результатів. Результати вирощування молодняку перепелів трьох  порід: Англійська біла, Смокінгова, Фараон, за однакових умов інкубації, годівлі та утримання показали, що збереженість перепелів Англійської білої породи від початку до кінця дослідження склала - 94%, породи Фараон -93 %, Смокінгової-92%. Проведені розрахунки економічної ефективності досліджуваних порід для  виробництва м’яса, дали можливість визначити породу, що дає найвищий прибуток від реалізації м’яса та найвищий рівень рентабельності виробництва.

Практичне значення отриманих результатів.  Наші результати є корисними для тих, хто захоче вирощувати перепелів вдома задля отримання м’яса. Сподіваємося, що зібрана і узагальнена  інформація та пропозиції, спонукатимуть населення до вирощування перепелів в домашніх умовах, або невеликих приватних підприємствах. 

Особистий внесок полягає у самостійному опрацюванні літературних джерел за темою наукової роботи, проведення експериментальних досліджень, аналізі та статистичній обробці їх результатів, підготовці публікацій  та доповідей. Спільно з керівником  та науковим консультантом роботи розроблено схему експериментальних досліджень та сформульовано висновки і пропозиції  населенню.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Для  проведенння              експериментальної частини роботи, керувалися науковими дослідженнями кафедри годівлі тварин та технології кормів                            ім. П.Д. Пшеничного Національного університету біоресурсів і природокористування України упродовж 2011 – 2016 років (номер державної реєстрації 0111U008456): «Удосконалення способів підвищення ефективності поживних речовин у годівлі тварин [7]

                   

 

РОЗДІЛ 1

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕЛІВ ТА ЇХ ПОТРЕБА В ЕНЕРГІЇ І В ПОЖИВНИХ РЕЧОВИНАХ

 

1.1.Сучасний стан та перспективи розвитку перепелівництва

Птахівництво - одна з галузей агропромислового комплексу, яка створювалася як комплексна система, що забезпечує процеси  відтворення птиці, до виробництва готової продукції і реалізації.

Перепелівництво, як порівняно нова галузь птахівництва, внаслідок винятковості своєї продукції покликана забезпечити в максимальному ступені населення країни високопоживними дієтичними продуктами.

1.1.1. Перепелине м’ясо і яйця-лідер серед продуктів птахівництва

Останні роки, серед населення спостерігається тенденція до здорового способу життя, частиною якого є збалансоване харчування, що має на увазі вживання екологічно чистих продуктів, багатих життєво-необхідними вітамінами і мінералами. Відповідно досліджень[8], грудний м'яз перепелів має особливий амінокислотний склад, що наведений у таблиці1 (Додаток А)

 Перепелине м'ясо і яйця є лідерами серед продуктів птахівництва за вмістом вітамінів, амінокислот і корисних для організму мікроелементів . Унікальне співвідношення вуглеводів, жирів, мінеральних речовин і  білків, робить м'ясо і яйця цього птаха ідеальними для харчування людини.

М'ясо є дієтичним продуктом, незважаючи на калорійність (більше ніж у будь-якої іншої домашньої птиці). Дякувати концентрованому вмісту корисних для людини макро - і мікроелементів, перепелине м'ясо підходить для лікувального харчування, в тому числі і дитячого. Відрізняється приємним ароматом, ніжною консистенцією, хорошими смаковими якостями, високою соковитістю. Крім того, перепели, на відміну від інших сільськогосподарських тварин, не хворіють інвазійними та інфекційними захворюваннями. Кров перепілки використовується для виробництва вакцин проти віспи, сказу, кору, чуми  [8].

Темпи розвитку перепелівництва дуже високі, так як попит на дану продукцію зростає в геометричній прогресії.  В Китаї та Індії, навіть, створені науково-дослідні інститути, в Японії – наукові центри, і величезна кількість фермерських господарств по всьому світу [10].

 

1.2. Породи перепелів та їх характеристика

Перепели - це маленькі курочки. Вони  відносяться до Родини Фазанові (Phasianidae), Ряд Куроподібні(Galliformes). Але, родинні відносини між різними таксонологічними рангами ще знаходяться на стадії досліджень, отже, подібна систематика може виявитися помилковою [4].

З кожним роком популяція перепелів в природі зменшується. Вчені пов'язують це з використанням хімічних добрив і засобів боротьби зі шкідниками на полях, де мешкає птах.

Ареали проживання перепела в дикій природі розташовуються на території країн з теплим кліматом, так як перепел-птах теплолюбний. Ця пташка із ряду Куроподібних-  єдина здатна до перельотів.

Дикі перепели, більшою мірою, поширені в Китаї, Індії, Малайзії, Кореї. В інших країнах  та Україні їх популяції в рази менше .

Коротка, порівняльна характеристика досліджуваних  порід: 

1. Англійський білий – біле оперення, самці – 130 - 140 г, самки – 150 -170 г, несучість 280 яєць / рік, масою 10 - 12 г. Породу відносять до яєчного типу продуктивності;

2. Смокінгові – коричневе оперення з білою грудкою, самці – 150 – 160 г, самки – 160 - 180 г, несучість – 280 яєць / рік масою 10 - 11 г. Породу відносять до яєчного типу продуктивності;

3. Фараон – оперення як у японського перепела, самці – 245 - 255 г, самки – 250 - 310 г, несучість – 220 яєць / рік масою 13 - 18 г. Породу відносять до м'ясного типу продуктивності. Фараон використовують для виведення перепелів-бройлерів [3].

Перепел легко адаптується: одомашнені перепели швидко звикають до  життя  в штучно створених умовах[6].

 

1.3.          Особливості відгодівлі  перепелів

Як показує практика, продуктивність перепелів і якість м'яса та яєць залежить від спадковості, умов утримання і харчування.

У природі, в перші дні життя, пташенята харчуються дрібними безхребетними. У міру зростання, бруньками, листям, насінням рослин, комахами, за рахунок чого отримують необхідні вітаміни і мінерали, а в птахівницьких господарствах потрібно ретельно стежити за раціоном птиці. Без шкоди для здоров'я, птицю можна годувати однією пшеницею протягом місяця, забезпечивши при цьому вільний доступ до води і піску [3].

1.3.1. Відгодівля молодняка перепелів

Для відгодівлі молодняка потрібно  ретельно підбирати корм. Пташенят годують п'ять разів на день. На великих фермах часто використовують комбікормом для  індичат або збалансований комбікорм для перепелів.[4].

У віці 5 - 6 тижнів, переходять на звичайний комбікорм, який дають дорослим особинам. При правильній відгодівлі, до двох місяців перепел досягає маси дорослої особини. [3].

1.3.2. Відгодівля дорослих перепелів

Максимальну порцію корму, перепілки повинні отримувати ввечері. У кормі бажано переважання зернових, так як вони повільніше перетравлюються і птах не буде голодувати до ранку. Якщо в цьому кормі присутній овес, необхідно простежити, щоб він був очищений, так як це може викликати хвороби шлунково-кишкового тракту. Птах повинен поїдати корм із задоволенням, що досягається порційною годівлею з розрахунку 25 г на птицю на добу. Витрата корму багато в чому залежить від температури, вологості і тривалості світлового дня [3].

Для мінеральних добавок краще тримати окрему годівницю, в якій повинна бути мінеральна підгодівля у вигляді товченої яєчної шкаралупи або черепашки. Іноді, замість черепашок можна використовувати крейду. Все це, бажано, упереміш з дрібним гравієм [7].

Вітамінні комплекси в підгодівлі перепелів повинні підбиратися з особливою ретельністю. Слід враховувати той факт, що ступінь їх засвоєння залежить від правильного їх співвідношення. Розрізняють жиророзчинні і водорозчинні вітаміни. Потреба в них залежить від фізіологічного  стану, породи і віку, а так само від умов утримання. Наприклад, коли птах відчуває стрес, йому  необхідно збільшити дози вітаміну А і вітамінів групи В [4].

Важливу роль в обмінних процесах організму птиці мають жири і вуглеводи. При їх нестачі птах втрачає апетит, отже, це впливає на загальне самопочуття і продуктивність. Кількість визначається породою і умовами утримання. Наприклад, несучкам досить 3 % жиру, тоді як м'ясній породі бажано доводити його кількість до 5 %. Але старатися не потрібно, так як у перепілки може початися ожиріння , що призводить до смерті [6].

Вода у перепелів повинна бути в необмеженій кількості і завжди свіжа. Кількість споживаної води залежить від температури і вологості в приміщенні, де міститься птах.

 

1.4. Утримання перепелів

Виводять перепелят штучно в інкубаторах, виводимість становить приблизно 70%. Результат залежить від якості яєць (вони повинні бути овальні, чисті, без дефектів, з яскравою пігментацією, масою близько 10 г), конструкції і якості інкубатора. Перед тим як яйця покласти в інкубатор, їх ще раз ретельно оглядають через овоскоп. Точний режим інкубації не визначений. Кожен дослідник пропонує свої рекомендації, але за температурою і вологістю всередині інкубатора необхідно стежити дуже ретельно. На 16-тий день яйця перекладають у вивідний лоток. Вилуплюються перепелята протягом 6-7 годин, але після вилуплення пташенята залишаються у вивідному лотку, щоб обсохнути. Тут же відбувається вибракування. Добові перепелята покриті пушком і дуже рухливі, незважаючи на маленьку масу (6 - 9 г). [6].

Після того, як перепелята обсохли, їх переводять в клітки. Перед цим їх поять водою з марганцем, розведеним до рожевого кольору. У клітках годівниці і поїлки повинні розташовуватися так, щоб пташенята легко їх діставали. У перші тижні підлога кліток повинна бути рівною, посипанию тирсою, інакше ніжки пташенят будуть провалюватися в осередки сітки, що призведе до травм .

У перші два тижні життя освітлення повинно бути постійним, так як пташенята потребують їжі цілодобово. Перерви в харчуванні можуть негативно позначитися на їх самопочутті і розвитку, що в подальшому позначиться на продуктивності птиці. Далі світловий день поступово скорочують до 12 годин до тих пір, поки пташенят не переведуть у дорослі вольєри. [7].

У віці 20 днів пташенят можна розрізнити за статевою ознакою. Оперення на шиї і грудях самців темніше, у самок, зазвичай, в цяточку. Також, стать можна визначити за вагою особини. Самки важче за рахунок органу яйцеутворення. З неявно вираженими зовнішніми ознаками особин, зазвичай на плем'я не залишають. З четвертого тижня самки починають перевершувати самців по живій масі. Ростуть вони до 9 тижнів, тоді як самці ростуть до 8 тижнів.

За даними Кочетової і ін., за два місяці маса птиці в середньому збільшується в 20 разів і досягає живої маси дорослої птиці (для порівняння: курчата за той же період збільшують масу в 14 разів), що свідчить про дуже високу швидкість обміну речовин, через що температура тіла перепілки на два градуси вище, ніж у будь-якої іншої сільськогосподарської птиці

Приміщення, в якому тримають перепелів, повинні бути з хорошою вентиляцією, сухим і теплим. Вентиляція повинна забезпечувати надходження повітря з розрахунку 1,5 - 3 м3 / на кілограм живої маси. При цьому надходження повітря не повинно змінюватися протягом, так як це  негативно позначається на стані і продуктивності перепелів: у птиці випадає пір'я, збільшується падіж, знижується  несучість. Приміщення для  дорослої птиці, можуть бути з вікнами або без них.

Для створення штучного освітлення використовують люмінесцентні лампи, або лампи розжарювання. Як правило, тривалість світлового дня дорослих птахів становить 16 годин. Р. Ернест, В. Вілсон, М. Добалова вважають найбільш оптимальним 17 - 18 годинний день.

Відносна вологість повітря в приміщеннях повинна підтримуватися на рівні приблизно 60%. Якщо вологість нижче, то у перепелів зменшується споживання корму, а споживання води, навпаки, підвищується.Також, при низькій вологості, оперення у птахів стає жорстким і ламким, знижується несучість. У таких випадках рекомендується підлогу приміщення, де міститься птиця, поливати водою.

Оптимальна температура, яка повинна підтримуватися в пташнику, становить 20 – 220 С.

Утримання перепелів здійснюється в групових клітках.

Для групового утримання перепелів рекомендують використовувати югославську конструкцію п'ятиярусних кліткових батарей, по 10 кліток в кожній батареї (визначається кількістю поголів’я). Кріпиться батарея на стіну.  Підлога клітки   похила, що закінчується яйцезбірником з передньої сторони. Перед кожною кліткою встановлюється годівниця, а між ними поїлка. Послідні листи розміщені під підлогою клітки. Найбільш оптимальним є утримання на 1 м2 по 110 – 115 голів перепелів. При більш щільній посадці у перепелів виникає канібалізм, що є причиною падежу птиці. При виникненні канібалізму птицю необхідно розсадити з кліток, у особливо агресивних особин обрізати верхню частину дзьоба на 2 - 3 мм. Обрізання верхньої частини дзьоба не відбивається на здатності споживати корм.

Птицю різних статей тримають окремо і забивають її у віці 6 – 8 тижнів, починаючи з найбільших, коли особина досягає близько 200 г. Перед забоєм перепелів не годують приблизно 10 - 12 годин, але доступ до води повинен бути необмежений [8].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2

УМОВИ, МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

 

Експериментальні дослідження проводились в приватному господарстві в селі Семимогили Кременчуцького району.

Об'єктами досліджень стали 3 породи перепелів, чисельністю по 100 голів кожна, з однаковими умовами годівлі (табл. 2.1).

Таблиця 2.1.

Схема досліджень

Порода

Кількість голів

Особливості годівлі

Фараон

              100

1 – 4 тиждень – комбікорм Комбіфіт

5 – 6 тиждень – комбікорм Ріст

с 6 тижня – комбікорм Калинка

Англійська біла

100

Смокінгова

100

 

Згідно зі схемою досліджень передбачалося виконання наступних робіт:

1. Закладка яєць відповідних порід в інкубатор (по 100 шт.).

2. Отримання добових перепелят.

3. Формування 3 груп перепелят добового віку різних порід

(Англійська біла, Смокінгова,  і порода Фараон) по 100 голів у кожній.

4. Створення одинакових умов для інкубації та росту і розвитку перепелят- годівлі та утримання;

5. Міжпородне порівняльне вивчення господарсько-біологічних ознак:

- збереженість молодняку  перепелів;

- ріст і розвиток молодняку;

- м'ясна продуктивність.

6. Економічна ефективність вирощування перепелів досліджуваних порід.

Дослід проведено за збалансованої годівлі птиці за раціонами. Для вирощування та подальшої відгодівлі перепелів використали комбікорм  для перепелів (молодняка та несучок), який  не містить гормонів та штучних стимуляторів росту - 100% натуральний продукт. Продукція виготовлена ТОВ Трау Нутришин Україна. ОФІС  у м.Київ,тел.(044)536-93-93. Склад комбікорму  наведено у таблицях  2.2, 2.3, 2.4 ( Додаток А)

Температуру в приміщенні в перший тиждень життя птиці підтримували на рівні 35-36 ºС, в другу – 30-32 ºС, в третю – 25-26 ºС, вологість повітря 60-70%.

Послід прибирали вручну 1 раз в 24 години.

В результаті індивідуального зважування поголів'я на 1, 10, 20, 30, 40, 50, 60-у добу визначали живу масу перепелів. В результаті отриманих даних розрахували абсолютний і середньодобовий приріст живої маси.

Абсолютний приріст маси тіла тварин встановлювали за формулою:

,    (2.1)                                       

  де: P – абсолютний приріст, г;

Wt  – маса тіла у кінці періоду, г;

W0 – маса тіла на початку періоду, г.

Середньодобовий приріст обчислювали за формулою:

,           ( 2.2)                                       

де: С – середньодобовий приріст, г;

Wt  – маса тіла в кінці періоду, г;

W0 – маса тіла на початку періоду, г;

t – тривалість періоду, діб.

Крім даних показників нами розрахований коефіцієнт вагового зростання шляхом ділення живої маси на кінець періоду на початкову живу масу відповідного періоду.

Економічна ефективність проведених досліджень визначалася на підставі показників м'ясної продуктивності перепелів з урахуванням витрат кормів.


РОЗДІЛ 3

 РЕЗУЛЬТАТИ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 

3.1.                      Збереження молодняку

У промисловому птахівництві, вчені-птахівники всього світу, в останні роки все більшу увагу приділяють генетичному потенціалу птиці, намагаючись вивести його на якісно новий рівень, що відповідає сучасним зооветеринарним вимогам. Однією з проблем в перепелівництві є низький вихід молодняку, який безпосередньо пов'язаний з таким показником як збереження, що залежить від багатьох факторів. У наших дослідженнях, судячи зі збереження, на виживання молодняку вплинула порода перепелів (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Показники збереження і падежу молодняку перепелів

Вік, дні

 

Порода

 

Показник

кількість, голів

падіж, голів

падіж, %

збереження, голів

%

1-20

Англійська біла

100

2

2

98

98

Фараон

100

2

2

98

98

Смокінгова

100

2

2

98

98

20-40

Англійська біла

98

2

2,04

96

97,96

Фараон

98

4

4,08

94

95,92

Смокінгова

98

2

2,08

96

97,96

40-60

Англійська біла

96

2

2,08

94

97,92

Фараон

94

1

1,06

93

98,94

Смокінгова

96

2

2,08

94

97,92

1-60

Англійська біла

100

6

6

94

94

Фараон

100

7

7

93

93

Смокінгова

100

6

6

94

94

 

 

На 20-у і 40-у добу збереження перепелів Англійської білої породи склала 96 голів, породи Фараон – 94, Смокінгової – 96 на 40-у і 60-у добу відповідно 94; 93; 94.

Збереження перепелів Англійської білої породи від початку до кінця досвіду склала 94%, породи Фараон – 93%, Смокінгової – 94%.

Таким чином, на підставі отриманих даних можна зробити висновок про те, що в одинакових умовах годівлі і утримання більшою життєздатністю відрізняються Англійська біла і Смокінгова породи перепелів, а нижчою –Фараон.

 

3.2.                      Ріст і розвиток молодняку перепелів

Одним з найважливіших показників для характеристики росту є визначення живої маси. Однак слід зазначити, що при незбалансованій годівлі жива маса тварин може залишатися незмінною, але зростання у висоту і довжину може тривати з меншою інтенсивністю.

Згідно з методикою досліджень, зростання і розвиток оцінювали за динамікою живої маси молодняку, шляхом індивідуального зважування і взяття промірів перепелят в добовому віці, на 10, 20, 30, 40, 50 і на 60-у добу. До двотижневого віку молодняк зважували без поділу за статтю. Результати, отримані шляхом зважування перепелят, представлені Рис.1, до таблиці 3.2. 

Рис.1

Жива маса молодняку перепелів

 

 

 

 

 

 

 

  Таблиця 3.2

 Жива маса молодняку перепелів

Порода

Вік, діб

Маса, г

Середнє

Самці

Самки

Смокінгова

1

9,1

9,1±0,02

9,1±0,02

10

26,1

26,1±1,04

26,1±1,04

 

 

 

 

20

73,2

71,7±1,03

74,7±1,32

30

126,6

122,7±2,18

130,4±1,59

40

188,3

182,2±3,49

194,4±2,03

50

216,8

208,9±4,08

224,7±2,96

60

232,2

224,0±3,1

240,4±3,19

Англійська біла

1

9,15

9,15±0,01

9,15±0,01

10

31,4

31,4±1,68

31,4±1,68

20

82,6

79,4±2,86

85,7±2,51

30

138,8

129,1±2,54

148,5±3,32

40

214,2

205,2±3,6

223,1±3,0

50

242,8

234,1±3,4

251,5±3,24

60

263,2

256,1±3,49***

270,3±4,3***

Фараон

1

9,13

9,13±0,03

9,13±0,03

10

27,9

27,9±1,5

27,9±1,5

20

82,9

78,5±1,84

87,4±2,02

30

139,6

129,4±2,54

149,7±2,46

40

203,8

192,8±2,37

214,7±2,61

50

233,3

221,8±2,9

244,7±3,18

60

254,8

244,2±2,86***

265,4±2,55***

 

Отримані дані показують, що при постановці на дослід, в добовому віці, жива маса перепелят всіх порід була приблизно одинаковою і в середньому склала 9,12 г. На 10-у добу видно, що перепелята Англійської білої породи, в порівнянні з іншими мали дещо більшу живу масу. Їх жива маса вище, ніж у перепелят Смокінгової породи на 5,1 г, або на; 19,39 % (P>0,999), породи Фараон на 3,5 г, або на 12,54% (P>0,99). Перевага перепелят Англійської білої породи спостерігається в усі вікові періоди. На 50-ту добу жива маса перепелят цієї породи дорівнювала 242,8 г і виявилася вищою, ніж у Смокінгової – на 34,7 г, або на 16,67 % (P>0,999); породи Фараон на 9,0 г, або – 4,07 %.

Незначна різниця по живій масі спостерігається між породою Фараон та Смокінговою породами. На 10-ту добу перепелята першої породи за живою масою перевищують перепелят Смокінгової на 6,08%. Так, до кінця досліджень перевага по живій масі збереглася за породою Фараон, і на 60-у добу була вищою на 22,6 і 21,2 г, або 9,73 і 9,08 % (P>0,99), відповідно.

Незначна різниця по живій масі спостерігається між породою Фараон, та Смокінговою породами. На 10-ту добу перепелята першої породи за живою масою перевищують перепелят Смокінгової на 6,08%. Так, до кінця досліджень перевага по живій масі зберіглася за породою Фараон, і на 60-у добу була вищою на 22,6 і 21,2 г, або 9,73 і 9,08 % (P>0,99), відповідно.

Результати абсолютного приросту живої маси перепелят представлені в таблиці 3.3

Як видно з таблиці 3.3, найбільш інтенсивно перепелята росли в період 30 – 40 діб. Абсолютний приріст у самців  Англійської білої – 76,1; Смокінгової – 47,3; Фараон – 63,4 г, у самок –  74,6; 52,0; 65,0 г, відповідно.

 

 

 

 

 

Таблиця 3.3

Абсолютний приріст живої маси

Порода

 

Віковий період, діб

 

Абсолютний приріст, г

Середнє

Самці

Самки

Англійська біла

 

1-10

22,3

22,3±0,38

22,3±0,38

10-20

51,2

48,0±0,46

54,3±0,53

20-30

56,3

49,7±0,37

62,8±0,46

30-40

75,4

76,1±0,68

74,6±0,81

40-50

28,7

28,9±0,53

28,4±0,48

50-60

20,4

22,0±0,37

18,8±0,71

1-60

254,0

246,9±2,23***

261,1±2,47***

Смокінгова

 

1-10

17,2

17,2±0,57

17,2±0,57

10-20

46,3

45,6±0,26

46,9±0,38

20-30

49,6

46,5±0,37

52,6±0,29

30-40

49,7

47,3±0,43

52,0±0,41

40-50

36,3

31,6±0,39

41,0±0,33

50-60

25,6

27,5±0,21

23,6±0,68

1-60

224,5

215,7±2,11

233,3±1,92

Фараон

1-10

18,8

18,8±0,21

18,8±0,21

10-20

55,1

50,6±0,32

59,5±0,36

20-30

56,6

50,9±0,43

62,3±0,47

30-40

64,2

63,4±0,27

65,0±0,69

40-50

29,5

29,0±0,36

30,0±0,41

50-60

21,6

22,4±0,19

20,7±0,28

1-60

245,7

235,0±2,07***

256,3±2,34***

 

3.3. Економічна ефективність

У наших дослідженнях у зв'язку з тим, що всі породи знаходилися в одинакових умовах утримання, при розрахунку економічної ефективності в статті витрат ми враховували тільки вартість витрачених кормів і виручку від реалізації отриманої продукції, на підставі чого визначили прибуток від реалізації.

Ефективність вирощування перепелів в домашніх умовах представлена в таблиці 4.1.

Дані таблиці показують, що найбільший приріст живої маси за весь період дослідження (60 діб) відзначено у перепелів Англійської білої породи – 23,91 кг, Смокінгової породи -21,10кг, породи Фараон – 22,88 кг. Враховуючи реалізацію м'яса, найбільшу виручку дає Англійська біла порода – 2061,2 грн. У інших порід дані показники були дещо нижчими і становили: у Смокінгової –1758,4; у породи Фараон – 1906,67 грн, відповідно.

Враховуючи всі витрати на виробництво м’яса перепелів найвищий рівень рентабельності спостерігається при вирощуванні Англійської білої породи перепелів. Всі породи? самці



Таблиця 4.1

 Ефективність вирощування  перепелів досліджуваних порід

Показники

Порода

Смокінгова

Фараон

Англійська біла

Вирощування перепелів до 60 - денного віку

Поголів'я на початок дослідження, гол.

100

100

100

Збереженість, %

94

93

94

Вилучена кількість на 60-ту добу, гол

6

7

6

Маса патраної тушки/забійний вихід, г

171,9

178,5

183,4

Приріст живої маси перепелів всього, кг

21,10

22,88

23,91

Конверсія корму на 1 кг приросту, кг

3,16

3,21

3,26

Витрати корму всього, кг

66,68

73,44

77,95

Вартість витраченого корму всього, грн.

667,96

730,19

775,03

Загальні витрати, грн

985,96

1023,19

1031,03

Прибуток, грн

1758,40

1906,67

2061,2

Рентабельність, %

178,3

186,4

199,9



ВИСНОВКИ

1. Результати вирощування молодняку перепелів, за одинакових умов годівлі та утримання, показали, що збереженість молодняку  перепелів Англійської білої породи від початку до кінця дослідження склала 94%, породи Фараон – 93%, Смокінгової – 92%.

2. На підставі проведених досліджень з вивчення міжпородного порівняння господарсько-біологічних ознак, а саме м’ясної продуктивності  порід перепелів: Англійська біла, Фараон, Смокінгова, визначено кращу з них для виробництва м'яса.

3. Жива маса у піддослідної птиці з віком змінювалася неодинаково. При постановці на дослід, в добовому віці, жива маса перепелят всіх порід була приблизно одинаковою і в середньому склала 9,12 г. У наступні вікові періоди за показниками зростання і розвитку домінують перепелята Англійської білої породи. На 50-ту добу жива маса перепелят цієї породи дорівнювала 242,8 г і виявилася вищою, Смокінгової на 16,67% (P> 0,999); породи Фараон – 4,07%.

   4. Результати забою і анатомічної обробки тушок показали, що найбільші значення маси патраної тушки зафіксовані у Англійської білої породи – 183,4 г, з забійним виходом 79,97%. У інших порід значення були нижчими і становили: у Фараона – 178,5 г і 77,87%; у Смокінгової породи – 171,9 г і 77,92%.

5.Розрахунки економічної ефективності свідчать про перевагу використання для виробництва м'яса перепелів Англійської білої породи, які отримали найвищий прибуток від реалізації м'яса, та мали найвищий рівень рентабельності виробництва – 199,9%.

Отже, в підсумку хотілося б зазначити, що  м’ясо перепілок  є дуже корисним, оскільки, містить 18 амінокислот, а також дієтичним та немає протипоказань до вживання, окрім індивідуальної непереносимості, що  зустрічається вкрай  рідко.

Разом із популяризацією та зростанням  у нашій країні здорового харчування, набирає обертів зацікавленість населення вирощуванням перепелів в домашніх умовах, задля задоволення власних потреб.

Сподіваємося, що наші результати будуть корисними для тих, хто захоче вирощувати перепелів вдома задля отримання м’яса, а зібрана і узагальнена  інформація та пропозиції, спонукатимуть населення до вирощування перепелів в домашніх умовах, або в  невеликих фермерських  господарствах. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Білякова, Л. Технологія вирощування та утримання перепелів / Л. Білякова, З. Кочетова // Птахівництво. -2006. - №2. – С. 16.
  2. Голубов, І. Інновації у формуванні асортименту перепелиної продукції / І. Голубов // Птахівництво. – 2013. – № 3. – С. 29-33.
  3. Ібатулін І.І.,Мельник Ю.Ф.,Чигрин А.І.,Отченашко В.В.,Сичов М.Ю.,Криве-

нюк М.Я., Кондратюк В.М. Ільчук І.І., Уманець Д.П.,Яценко О.В.,Баланчук І.М.,Голубєв М.І., Кононенко В.К.,Столюк В.Д., Панасенко Ю.О. Практикум з годівлі  сільськогосподарських тварин.- Житомир 2015, Рута.-430 с.

  1. Ібатулін І.І.,Плиска А.Ю.,Сичов М.Ю., Хімічний  та амінокислотний склад

м’яса перепелів та згодування сухої барди. Науковий журнал «Тваринництва

та технології харчових  продуктів». 2020.Том 11, №1, С.24-32

  1. Плиска А.Ю., Ібатуллін І.І., Сичов М.Ю. Хімічний та амінокислотний склад м’яса перепелів за згодовування сухої післяспиртової барди. Науковий журнал «Тваринництво та технології харчових продуктів».
  2. Плиска А.Ю., Ібатуллін І.І. Яєчна продуктивність перепілок за згодовування сухої післяспиртової барди. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць Білоцерківського НАУ. 2020. Вип.2.С.82-87
  3. Плиска А.Ю., Ібатуллін І.І., Сичов М.Ю. Спосіб годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Патент України на корисну модель144731 Бюл. №.20 2020. 4 с.
  4. Фізіолого-біохімічні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині / Довідник. – Львів, 2004. – С. 283—28
  5. Babu M., Prabakaran R., Sundararasu V. Energy requirement Japanese quails. Indian Journal of Poultry Science. 1987. Vol. 22. №. 1. P. 6–8.
  6. Pineda L., Roberts S., Kerr B., Kwakkel R., Verstegen M., Bregendahl K. Maximum dietary content of corn dried distiller’s grains with solubles in diets for laying hens: effects on nitrogen balance, manure excretion, egg production, and egg quality. Iowa State University Animal Industry Report. 2008.

ДОДАТКИ

ДОДАТОК А

                                                                                                             Таблиця 1

Амінокислотний склад грудного м’язу перепелів , г /100г ( М ± m )

Показник

амінокислот

Контрольна

порода

Англійська

біла

Смокінгова

 Фараон

Лізин

1,53  ± 0, 029

1,43  ± 0,023

1,53 ±  0,029

1,47 ±  0,023

Метіонін

0,67 ± 0,012

0,65 ± 0,006

0,67±0,006

0,66 ± 0,012

Триптофан

0,33 ±0,012

0,33 ±0,006

0,32 ±0,012

0,32 ± 0,012

Ізолейцин

1,10 ± 0,092

1,07 ± 0,092

1,04 ±0,092

1,12± 0,023

Лейцин

1,92 ±0,075

1,93 ±0,046

1,86 ±0,052

1,87± 0,023

Феніл-

аланін

0,93 ±0,017

1,13 ± 0,023

0,93± 0,006

0,92 ± 0,017

Треонін

1,12 ± 0,012

1,32 ±0,017

1,13± 0,006

1,14 ± 0,012

Валін

1,29 ±0,012

0,87 ± 0,035

1,29 ± 0,029

1,30 ± 0,029

Гістидин

0,89 ± 0,017

1,35 ± 0,029

0,89 ± 0,017

0,87± 0,035

Аргінін

1,36 ± 0,040

0,93 ±0,012

1,38 ± 0,035

1,33± 0,064

Цистин

0,35 ±0,006

0,35 ±0,012

0,36± 0,012

0,36 ± 0,023

Глутамінова

кислота

2,93 ± 0,017

2,93 ±0,023

2,91 ±0,035

2,90± 0,040

Гліцин

1,21 ± 0,035

1,18 ±0,046

1,13 ± 0,035

1,22 ±0,023

Серин

1,04 ±0.012

0,94 ± 0,035

0,95 ± 0,029

1,01 ± 0,023

Аланін

1,14 ± 0,012

1,15 ±0,012

1,15 ± 0,029

1,13 ±0,012

Пролін

0,67 ±0,006

0,67 ±0,023

0,68 ± 0,017

0,67± 0,012

Аспарагінова

кислота

1,91 ±0,023

1,89 ±0,029

1,87 ± 0,035

1,92 ± 0,017

Тирозин

0,81 ± 0,023

0,80 ±0,035

0,77 ± 0,035

0,79± 0,052

 


Таблиця 2.2.

Склад і поживність комбікорму «Старт» у віці 1-4 тижні

Склад

В рецепті

Показники якості

Розрахунок

Дод. введено в 1 кг комбікорму

Значення

Пшениця+фермент

37,2%

Обмінна енергія, Ккал/100г

299,0

Пантентова кислота, мг

20,0

Кукурудза

20%

Сирий протеїн, %

22,5

Ніацин, мг

70,0

Соя повножирна екструдована

10%

Сирий жир, %

4,94

Фолієва кислота, мг

2,0

Борошно рибне

4%

Лінолева кислота, %

2,15

Вітамин К, мг

4,0

Олія соняшникова

1,3%

Сира клітковина, %

3,68

Холін хлорид В4, мг

375,0

Дріжджі кормові

3,0%

Лізин, %

1,46

Біотин, мг

150,0

Сода харчова

0,226%

Метіонін, %

0,64

Вітамін А, тис.МЕ

14,0

Сіль кухонна

0,2%

Метіонін+цистин, %

0,94

Вітамін Е, мг

75,0

Монокальційфосфат

1,15%

Треонін, %

0,81

Вітамін D3, тbс.МЕ

5,0

Вапнякова мука

0,76%

Триптофан, %

0,24

Вітамн В1, мг

3,0

Шрот соєв.тост.

19,2%

Са, %

0,88

Вітамін В2, мг

8,0

Шрот соняшниковий

1,4%

Р, %

0,72

Вітамін В6, мг

4,0

Токсисорб

0,05%

К, %

0,78

Вітамін В12, мг

16,0

Стафак 110

0,014%

Na, %

0,23

Fe, мг

80,0

Cl, %

0,25

Сu, мг

24,9

DEB, мг Екв/100г

24,96

Мn, мг

100,0


Таблица 2.3.

Склад і поживність комбікорму «Ріст» у віці 5-6 тижнів

Склад

В рецепті

Показники якості

Розрахунок

Дод. введено в 1 кг комбікорму

Значення

Пшениця+фермент

58,3%

Обмінна енергія, Ккал/100г

310,0

Пантентова кислота, мг

20,0

Соя повножирна екструдована

10%

Сирий протеїн, %

20,87

Ніацин, мг

35,0

Борошно м’ясо-кісткове

2,5%

Сирий жир, %

7,11

Фолієва кислота, мг

1,5

Борошно рибне

1,0%

Лінолева кислота, %

3,27

Вітамин К, мг

3,0

Олія соняшникова

3,7%

Сира клітковина, %

4,05

Холін хлорид В4, мг

300,0

Дріжджі кормові

3,0%

Лізин, %

1,29

Біотин, мг

50,0

Сода харчова

0,216%

Метіонін, %

0,52

Вітамін А, тис.МЕ

11,0

Сіль кухонна

0,19%

Метіонін+цистин, %

0,55

Вітамін Е, мг

50,0

Монокальційфосфат

1,28%

Треонін, %

0,70

Вітамін D3, тис.МЕ

4,0

Вапняне борошно

0,85%

Триптофан, %

0,23

Вітамн В1, мг

2,0

Шрот соєв. тост.

12,4%

Са, %

0,90

Вітамін В2, мг

5,0

Шрот соняшниковий

5,00%

Р, %

0,74

Вітамін В6, мг

3,0

Токсисорб

0,05%

К, %

0,67

Вітамін В12, мг

11,0

Стафак 110

0,014%

Na, %

0,22

Fe, мг

80,0

Премікс 12204510 Д/БР ріст/фініш

1,5%

Cl, %

0,22

Сu, мг

24,99

Р доступний молодняку, %

0,43

Мn, мг

100,0

 

Таблиця 2.4.

 Склад і поживність комбікорму «Калинка» для дорослих перепелів

Склад

В

рецепті

Показники якості

Розрахунок

Дод. введено в 1 кг комбікорму

Значення

Пшениця

62,5%

Обмінна енергія, Ккал/100г

258,0

Витамін А, тис. МЕ

8,0

Борошно м’ясо-кісткове

4,0%

Сирий протеїн, %

16,43

Вітамін Е, мг

10,0

Олія соняшникова

2,3%

Сирий жир, %

4,53

Вітамін D3, тис. МЕ

3,3

Дріжджі кормові

2,5%

Лінолева кислота, %

2,14

Вітамін К, мг

2,0

Сода харчова

0,070%

Сира клітковина, %

5,13

Вітамін В1, мг

1,0

Сіль кухонна

0,101%

Лізин, %

0,78

Вітамін В2, мг

5,0

Трикальційфосфат

1,95%

Мітионін, %

0,37

Вітамін В4, мг

300,0

Вапнякове борошно

7,5%

Метіонин+цистин, %

0,61

Вітамін В5, мг

31,4

Шрот соняшниковий

17,5%

Са, %

3,42

Вітамін В6, мг

2,0

L-треонін 98%

0,118%

Р, %

0,68

Вітамін В12, мг

0,02

L-лизін монохлоргідрат

0,301%

Na, %

0,16

Біотин, мг

50,0

DL-метіонін 98,5%

0,100%

Cl, %

0,15

Fe, мг

30,0

Холін хлорид В4

0,06%

NaCl, %

0,38

Сu, мг

7,5

Премікс П1

1%

Р доступний молодняку, %

0,22

Мn, мг

100,0

 

 


ДОДАТОК Б

ФОТОЗВІТ

C:\Users\user\Desktop\ман\зображення_viber_2023-10-19_22-16-56-396.jpg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\ман\R.jfifC:\Users\user\Desktop\ман\зображення_viber_2023-10-19_22-16-52-564.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\ман\зображення_viber_2023-10-19_22-16-51-716.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комбікорм для перепелів: як зробити корм своїми руками, рецепти ... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комбікорм для перепелів від 0 до 4 тижнів ДК-50-101-224/25 кр. 3,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


docx
Додано
16 квітня
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку