Перевірочні тести з біології для 9 класу Розділ "Хімічний склад клітини".

Про матеріал
Перевірочна робота за підсумками вивчення розділу "Хімічний склад клітини". Спонукає проявити знання, уважність, логічне мислення, міжпредметні звязки.
Перегляд файлу

                       Перевірочні тести з біології для 9 класу

                                Розділ  Хімічний склад клітини.

  1. Розчинні в воді речовини називаються:

а) універсальні     б) гідробіонти   в) гідрофільні   г) гідрофобні

     2. До функцій води НЕ відноситься:

а) транспортна   б) енергетична  в)  терморегуляційна  г) регуляторна

     3. Атоми в молекулах води сполучені хімічними зв’язками:

          а) йонними  б) ковалентними неполярними  в) водневими                                    .         г) ковалентними полярними

     4. Нерозчинні в воді речовини називають:

          а) гідрофобні  б) гідрофільні  в) гідробіонти  г) полярні

     5. Між оксигеном однієї молекули і гідрогеном іншої виникає зв'язок:

          а) ковалентний неполярний  б) йонний  в) водневий                                                   .         г) ковалентний полярний

     6. В живих організмах виявляють хімічних елементів:

          а) 30   б) 120    в) 60    г) 90

     7. Обовязковий хімічний елемент органічних сполук:

          а) оксиген  б) карбон  в)  гідроген  г) нітроген

     8. Молекули вищих органічних сполук з великою молекулярною масою:

          а) біополімери  б) кристалогідрати  в) мономери  г) диполі 

     9. Однакові чи різні ланки в складі біополімерів називають:

          а) аналоги  б) ізомери  в) мономери  г) гомологи

    10. Молекули білків складаються із залишків:

          а) нуклеотидів  б) моносахаридів  в) амінокислот  г) спиртів та інших

    11. Молекули жирів складаються із залишків:

          а) нуклеотидів  б) моносахаридів  в) амінокислот  г) спиртів та інших

    12. Молекули нуклеїнових кислот складаються із залишків:

          а) нуклеотидів  б) моносахаридів  в) амінокислот  г) спиртів та інших

    13. Молекули вуглеводів полісахаридів складаються із залишків:

          а) нуклеотидів  б) моносахаридів  в) амінокислот  г) спиртів та інших

    14. Амінокислоти проявляють властивості:

          а) основні  б)  кислотні  в) нейтральні  г) амфотерні

   15. Первинну структуру білка визначають залишки амінокислот сполучені між собою зв’язками:

          а) ковалентними  б) пептидними  в) водневими  г) дисульфідними

  16.  Процес порушення природної структури білків називається:

          а) денатурація  б) ренатурація  в) дивергенція  г) трансляція

  17.  Процес відновлення природної структури білків називається:

          а) деструкція  б) денатурація в) ренатурація г) транскрипція

 18.  Білки, що прискорюють реакції, називаються:

          а) ензими     б) екзони    в) актини   г) імуноглобуліни

19.  В нуклеотидах ДНК відсутня нітратна основа:

          а) аденін   б) гуанін   в) тимін  г) урацил   д) цитозин

20.  Чітка відповідність нуклеотидів у двох ланцюгах ДНК має назву:

          а) валентність  б) комплементарність   в) пластичність  г) специфічність

21.  Закономірності кількісного вмісту нітратних основ в ДНК виявив:

          а) Чаргафф       б) Мішер      в) Уотсон      г) Крікк

22.  До ліпідів НЕ відносяться сполуки:

          а) воски     б) стероїди     в) інтерферони     г) жири 

23.  Резервну функцію в клітинах тварин виконує вуглевод:

          а) крохмаль     б) глікоген     в) пектин     г) хітин

24.  Резервну функцію джерела метаболічної води виконують:

          а) білки    б) вуглеводи   в) нуклеїнові кислоти   г) жири

Відповіді:

1-в;  2-б;  3-г;  4-а;  5-в;  6-в;  7-б;  8-а;  9-в;  10-в;  11-г;  12-а;  13-б;  14-г;     15-б;  16-а;  17-в;  18-а;  19-г;  20-б;  21-а;  22-в;  23-б;  24-г.

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
2 січня
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку