Перевірочні тести з біології для 9 класу
Розділ Хімічний склад клітини.
а) універсальні б) гідробіонти в) гідрофільні г) гідрофобні
2. До функцій води НЕ відноситься:
а) транспортна б) енергетична в) терморегуляційна г) регуляторна
3. Атоми в молекулах води сполучені хімічними зв’язками:
а) йонними б) ковалентними неполярними в) водневими . г) ковалентними полярними
4. Нерозчинні в воді речовини називають:
а) гідрофобні б) гідрофільні в) гідробіонти г) полярні
5. Між оксигеном однієї молекули і гідрогеном іншої виникає зв'язок:
а) ковалентний неполярний б) йонний в) водневий . г) ковалентний полярний
6. В живих організмах виявляють хімічних елементів:
а) 30 б) 120 в) 60 г) 90
7. Обовязковий хімічний елемент органічних сполук:
а) оксиген б) карбон в) гідроген г) нітроген
8. Молекули вищих органічних сполук з великою молекулярною масою:
а) біополімери б) кристалогідрати в) мономери г) диполі
9. Однакові чи різні ланки в складі біополімерів називають:
а) аналоги б) ізомери в) мономери г) гомологи
10. Молекули білків складаються із залишків:
а) нуклеотидів б) моносахаридів в) амінокислот г) спиртів та інших
11. Молекули жирів складаються із залишків:
а) нуклеотидів б) моносахаридів в) амінокислот г) спиртів та інших
12. Молекули нуклеїнових кислот складаються із залишків:
а) нуклеотидів б) моносахаридів в) амінокислот г) спиртів та інших
13. Молекули вуглеводів полісахаридів складаються із залишків:
а) нуклеотидів б) моносахаридів в) амінокислот г) спиртів та інших
14. Амінокислоти проявляють властивості:
а) основні б) кислотні в) нейтральні г) амфотерні
15. Первинну структуру білка визначають залишки амінокислот сполучені між собою зв’язками:
а) ковалентними б) пептидними в) водневими г) дисульфідними
16. Процес порушення природної структури білків називається:
а) денатурація б) ренатурація в) дивергенція г) трансляція
17. Процес відновлення природної структури білків називається:
а) деструкція б) денатурація в) ренатурація г) транскрипція
18. Білки, що прискорюють реакції, називаються:
а) ензими б) екзони в) актини г) імуноглобуліни
19. В нуклеотидах ДНК відсутня нітратна основа:
а) аденін б) гуанін в) тимін г) урацил д) цитозин
20. Чітка відповідність нуклеотидів у двох ланцюгах ДНК має назву:
а) валентність б) комплементарність в) пластичність г) специфічність
21. Закономірності кількісного вмісту нітратних основ в ДНК виявив:
а) Чаргафф б) Мішер в) Уотсон г) Крікк
22. До ліпідів НЕ відносяться сполуки:
а) воски б) стероїди в) інтерферони г) жири
23. Резервну функцію в клітинах тварин виконує вуглевод:
а) крохмаль б) глікоген в) пектин г) хітин
24. Резервну функцію джерела метаболічної води виконують:
а) білки б) вуглеводи в) нуклеїнові кислоти г) жири
Відповіді:
1-в; 2-б; 3-г; 4-а; 5-в; 6-в; 7-б; 8-а; 9-в; 10-в; 11-г; 12-а; 13-б; 14-г; 15-б; 16-а; 17-в; 18-а; 19-г; 20-б; 21-а; 22-в; 23-б; 24-г.