Перша домедична допомога. Протокол MARCH +додаток

Про матеріал
Як діяти та надавати допомогу якщо.....? - Як перевірити чи людина при свідомості та звільнити дихальні шляхи. - Короткочасній втраті свідомості - Довоготривалій втраті свідомості - Зупинці серця. Реанімація (застосування АЗД – автоматичний зовнішній дифібрилятор) Базові принципи неданно до помоги в умовах війни. Допомога при травмі: - Чотири ознаки масивної кровотечі - Як зупинити кровотечу. Прямий тиск на рану, тампонада та гемостатики - Як зупинити кровотечу. Джгут-турнікет та саморобний джгут -Самодопомога ( опанування користування джгутом та турнікетом) Алгоритм MARCH - особливості перша медианой до помоги під час війни: - Правила огляду огляди - Як зупинити немасивні кровотечі. Тампонада і бандажування ран - Користування ізраїльським бандажем - Протишокові дії - Боротьба з гіпотермією/перегрівом - Як діяти при травмах ока переламах - Як діяти при опіках 1, 2 та 3 ступеню ............
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРША ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГАTCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare) – перша тактична домедична допомога в умовах війни. Оцінка стану огляди за алгоритмом «MARCH».

Номер слайду 2

Бережна Тетяна Дмитрівна. Вчитель біології, методист ліцею інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Сертифікований учасник практичних курсів неданно домедичної до помоги в умовах бойових дій «Uni Tactic» який створений згідно сучасним, офіційним цивільним і військовим протоколам неданно до помоги.

Номер слайду 3

«Звісно, існують спеціальні професійні курси, які варто пройти кожному враховуючи умови життя в Україні зараз, щоб навчитись правильно виконувати ті чи інші дії. Адже відпрацьовані практичні навички в цьому питанні насамперед результативні і цінні. Та краще бути озброєним хоча б інформацією і знати певні алгоритми, якщо ви вже опинились у скрутному становищі і зараз не можете пройти спеціалізовані курси: ці знання можуть допомогти врятувати життя, в тому числі власне.»

Номер слайду 4

На тематичному занятті з теми«Перша домедична допомога» Ви дізнаєтесь: Як діяти та надавати допомогуякщо? - Як перевірити чи людина при свідомості та звільнити дихальні шляхи.- Короткочасній втраті свідомості- Довоготривалій втраті свідомості- Зупинці серця. Реанімація (застосування АЗД – автоматичний зовнішній дифібрилятор)Базові принципи неданно до помоги в умовах війни. Допомога при травмі:- Чотири ознаки масивної кровотечі- Як зупинити кровотечу. Прямий тиск на рану, тампонада та гемостатики- Як зупинити кровотечу. Джгут-турнікет та саморобний джгут-Самодопомога ( опанування користування джгутом та турнікетом)Алгоритм MARCH - особливості перша медианой до помоги під час війни:- Правила огляду огляди - Як зупинити немасивні кровотечі. Тампонада і бандажування ран- Користування ізраїльським бандажем- Протишокові дії- Боротьба з гіпотермією/перегрівом- Як діяти при травмах ока переламах - Як діяти при опіках 1, 2 та 3 ступеню

Номер слайду 5

Навіщо потрібні знання про домедичну допомогу постраждалим?У мирний час  прибуття швидкої в середньому становить 20 хвилин. За перші 2-3 з них постраждалий може втратити критичний об’єм крові, що призведе до летальних наслідків. Навички перша до помоги – критична необхідність для кожної людини, особливо в умовах війни. Сьогодні це без перебільшень може врятувати життя.Є статистика: за наявності 20% населення, яке вміє надавати домедичну допомогу, можна буде уникнути до 80% смертей. На жаль, в Україні станом на 2020 рік цей показник умілих людей — лише 3%.масивна кровотеча (без до помоги людина помирає за 1–3 хвилини);непрохідність дихальних шляхів (без до помоги смерть настане через 5–10 хвилин). Основними причинами смерті 80-90% поранених на полі бою є: масивні крововтрати - 60%непрохідність дихальних шляхів - 34%пневмоторакс (скупчення повітря та підвищення тиску в легенях) - 6%. Проте, якщо як мінімум 60% особового складу батальйону вміє надавати першу допомогу, шанси поранених вижити різко зростають.

Номер слайду 6

TCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare)ТССС (Tactical Combat Casualty Care) - це загульный протокол неданно перша медианой до помоги на полі бою. Це послідовний перелік найважливіших дій. На відміну від цивільної медицини, це не просто певний алгоритм ди, це ще й тактична складова. Це розуміння загальної картини поля бою та розмежування різних ди на різних етапах бою або в різних його частинах. Протокол ТССС доступний для загального огляду на сайті Національної асоціації фахівців з невідкладної до помоги СІМА (NAEMT). До створення такого протоколу ди до помоги постраждалим у військових умовах прийшли в СІ1ІА наприкінці 1990-х років. Після військових ди Сполучених Штатів в Афганістані у 2001 р. цей протокол був розширений та прийнятий за основу для всього медичного персоналу США, а потім і для країн НАТО. Протокол ТССС щороку переглядають та щовесни видають рекомендації, оновлені згідно із найсучаснішими дослідженнями.

Номер слайду 7

Протоколи ТССС розроблені для військовослужбовців та медичних працівників і поділяються на рівні, які залежать від ролі людини (чи вона військовослужбовець, чи медик; і якого рівня підготовки): TCCC-ASM (TCCC All Service Members) TCCC-CLS (TCCC Combat Lifesaver) TCCC-MP (TCCC for Medical Personnel), які своєю чергою також поділяються на 2 рівні. Зараз ми візьмемо до уваги TCCC-ASM, який розрахований для всіх військовослужбовців та цівільних людей (які не є медиками).

Номер слайду 8

Зонування під час допомоги постраждалимІснує три етапи допомоги постраждалим в умовах воєнних дій: ЕТАП 1 Дії під вогнем/загрозою – CARE UNDER FIRE (CUF), червона зона ЕТАП 2 Тактичні дії – TACTICAL FIELD CARE, жовта зона ЕТАП 3 Тактична евакуаційна допомога – TACTICAL EVACUATION CARE (TACEVAC), зелена зона

Номер слайду 9

ЕТАП 1 Дії під вогнем/загрозою. Використовуючи доступні ресурси, потрібно убезпечити місце події. Ніколи не намагайтесь врятувати людину, поки місце події не стане БЕЗПЕЧНИМ. 1. Постраждалого потрібно перемістити в безпечне місце. 2. У разі кровотечі, що загрожує життю, — затягнути джгут/турнікет «високо та туго» на кінцівці огляди (на накладання джгута є 1 хвилина) 3. Впевнитися, що людина реагує на ваші слова/дії, заспокоїти її. Звернутися по допомогу.! Черговість цих дій визначається ситуацією. Але насамперед — це безпечність місця події. Потрібно постійно оцінювати ризики/загрози і скласти план переміщення потерпілого (враховуючи розташування найближчого укриття, те, як краще пересуватись та пересувати огляди….)

Номер слайду 10

ЕТАП 2. Тактичні діїШвидкий огляд— алгоритм MARCH. Його застосовують коли ви вже не перебуваєте під вогнем та можете сконцентруватися на наданні допомоги пораненому в повному обсязі. Алгоритм визначає пріоритети і черговість дій у наданні допомоги пораненому. Час до прибуття медичного персоналу або евакуації може значно відрізнятися залежно від ситуації та місця події. MASSIVE BLEEDING — МАСИВНА КРОВОТЕЧА AIRWAY MANAGEMENT — УПРАВЛІННЯ ДИХАЛЬНИМИШЛЯХАМИ RESPIRATION — ДИХАННЯ CIRCULATIONЦИРКУЛЯЦІЯ HYPOTHERMIA — ГІПОТЕРМІЯ

Номер слайду 11

MARCH M - Massive Bleeding (масивна кровотеча) — зупинка кровотечі, що загрожує життю; A - Airways (дихальні шляхи) — забезпечення прохідності дихальних шляхів;R - Respiration (дихання) - закриття всіх відкритих ран грудної клітки;C - Circulation (циркуляція) — повний огляди пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; H - Hypothermia (черепно-мозкова травма / гіпотермія) — виявлення травм голови / запобігання переохолоджень.

Номер слайду 12

MASSIVE BLEEDING — МАСИВНА КРОВОТЕЧАНеконтрольована кровотеча може призвести до смерті за 3 хвилини! Як розпізнати кровотечу, небезпечну для життя? Яскрава червона кров пульсує, пирскає чи постійно тече з рани; поверхня одягу чи неефективна пов’язка просочується кров’ю; кров ллється на землю; ампутовані рука чи нога. Зупиняємо кровотечу такими способами: джгутом CAT (турнікет), гемостатичною пов’язкою, стискальною пов’язкою, тампонада ран. Турнікет. Якщо на першому етапі («догляд під вогнем») джут «поспішний» і накладався «високо та туго», то на другому етапі він «навмисний» і накладається на 5–7 см вище від рани. Перевіряємо якість зупинки кровотечі: наскільки добре накладено турнікет, чи не потрібен другий. Якщо кровотеча не зупинена одним правильно накладеним джгутом, накладіть другий (сильна рана на стегні часто потребує 2 джгути). Джгут має бути затягнутий достатньо міцно, щоб зупинити кровотечу. Джгут буде боліти, якщо його правильно накласти, про це потрібно повідомити потерпілого (що це так має бути, це є показником ефективності накладання). Джгут потрібно накласти протягом 1 хв, а протягом 3-х хвилин повністю контролювати кровотечу. Потрібно пересвідчитись, що кровотечу зупинено, перевіривши, що зник дистальний пульс. Обов’язково потрібно зазначити час накладання джгута (незмивним маркером з усіх боків джгута або на спеціально відведеному місці). Варто переконатись, що немає пропущених кровотеч, зокрема великих кровотеч у критичних місцях, таких як шия, пахви і пах.

Номер слайду 13

В чому відмінність турнікету і гумового джгута?Турнікет затягується без застосування фізичної сили, що полегшує накладання самому собі, незважаючи на можливий біль. Також він має компактний дизайн і стропу, яка допомагає щільно затягнути зубами. Пряжка в джгуті не знімається, що ускладнює вдягання без просування через кінцівку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Техніка накладання турнікетe на верхні та нижні кінцівкиhttps://www.youtube.com/watch?v=fn. Ec. Jyafzd. Y

Номер слайду 16

Які ризики «імпровізованих» джгутів? - може пошкодитись шкіра, якщо джгут занадто тонкий - може погіршитись кровотеча - кровотеча може не контролюватись повністю - цей джгут може згодом послабитись, якщо не був закріплений належно Що робити якщо не можна використати джгут? Затуліть рану та тисніть на джерело кровотечі. Як тиснути?А. Щільно закладіть рану бинтом, що містить речовини, що спряють згортанню крові (якщо немає — чистою тканиною для укладання ран). Тисніть на рану щонайменше 3 хвилини, поки кровотеча не зупиниться. Б. Обмотуйте рану короткими підтягуваннями бинта, туго замотуйте бинт навколо пошкодженої кінцівки, підтримуючи натяг, щоб створити тиск на поранення. Будьте обережні, щоб також не перетиснути кінцівку занадто сильно: перевіряйте, щоб переконатися, що шкіра все ще рожева і тепла, пульс присутній. Гемостатичні та стискальні пов’язки можна застосувати в місцях, де неможливо ефективно накласти джгут, наприклад: пах, шия, пахвові ямки. Гемостатичні пов’язки потрібно підсилювати стискальними, вони допомагають підтримувати тиск на будь-яке джерело активної кровотечі. Рани на животі та грудній клітці не потрібно укладати тканиною, тут потрібно використовувати прямий тиск як метод зупинки кровотечі до прибуття медиків. Не забуваємо розмовляти з постраждалим протягом усього процесу, так можна оцінити рівень його свідомості. Якщо постраждалий говорить щось змістовне чи чітко відповідає на ваші запитання, то його дихальні шляхи вільні, це скоротить час на перевірку цього пункту. Якщо постраждалий говорить щось незв’язне за змістом, у нього сплутана свідомість, потрібно забрати у нього зброю, рацію, щоб він не наробив шкоди.

Номер слайду 17

Тампонада ран (якщо неможливо використати турнікет)Тампонування ран. За наявності масивних кровотечах на шиї, підпахвових і пахвинних ділянках основним методом її зупинки є тампонування рани. Воно передбачає щільне заповнення порожнини рани бинтом, звичайною марлею або чистою тканиною.

Номер слайду 18

Відео інструкція - техніка тампонування ран при кровотечахhttps://www.youtube.com/watch?v=b. Gtubjo. Rs7 U

Номер слайду 19

AIRWAY MANAGEMENT — УПРАВЛІННЯ ДИХАЛЬНИМИ ШЛЯХАМИПереконайтеся, що дихальні шляхи не заблоковані. Ознаки того, що дихальні шляхи заблоковані: - видно, що людина не може правильно дихати / людина вказує на це - людина хропе або створює звуки «булькання» - у дихальних шляхах є кров або сторонні предмети - сильна травма обличчя. Щоб відкрити дихальні шляхи, використовують потрійний прийом Сафара: закинути голову постраждалого назад; висунути нижню щелепу вперед + відкрити рот (пам’ятаємо, що в разі підозри на пошкодження шийного відділу хребта голову не закидаємо). Видаліть сторонні предмети, але не наосліп пальцем. Нахиліть постраждалого на бік і вичистіть вміст ротової порожнини за допомогою бинта чи тканини одягу, виконуючи своїми пальцями кругові рухи за чи проти годинникової стрілки. Для захисту пальців рятівника від укусів варто затиснути щоку постраждалого йому між зубами. Якщо потерпілий без свідомості і дихає, необхідно убезпечити його дихальні шляхи: підняти підборіддя, нахиливши голову назад, висунути нижню щелепу на себе, зафіксувати голову в такому положенні. Або ж покласти потерпілого у позицію відновлення (так звану безпечну позицію). Притомному потерпілому потрібно допомогти прийняти зручне для нього положення, що дозволить вільно дихати (найчастіше сидячи).

Номер слайду 20

прийом Сафара

Номер слайду 21

Детальна відео інструкція як звільнити дихальні шляхи постраждалого – до медична допомогаhttps://www.youtube.com/watch?v=I0 Z7a. AELh. Uc

Номер слайду 22

RESPIRATION — ДИХАННЯПотрібно перевірити дихання, оголити грудну клітку, оглянути її, пересвідчитись у тому, що дві половини грудної клітки рухаються симетрично, оглянути на наявність респіраторного дистресу за принципом «дивись-слухай-відчувай». Ознаки респіраторного дистресу: важке дихання, труднощі вдихання/видихання, надто слабке дихання (менше 6 разів/хвилину), прискорене дихання (більше 20 разів/хвилину). Ці ознаки можуть вказувати на закриту (чи проникну) травму грудної клітки. Коли на місце події прибуває медичний персонал, дуже важливо повідомити про ознаки респіраторного дистресу. Потрібно оглянути грудну клітку зі всіх боків щодо наявності ран і повідомити про це медикам. Коли ви повернули людину на бік, оголили та оглянули спину і хочете повертати назад на положення на спині, важливо обгорнути спину одягом, а також підкласти, якщо є покривало чи щось інше, щоб уникнути розвитку гіпотермії.

Номер слайду 23

Відео інструкція оцінки дихання постраждалогоhttps://www.youtube.com/watch?v=R2_a. Q6 N0 Ddk

Номер слайду 24

Номер слайду 25

CIRCULATION — ЦИРКУЛЯЦІЯ Мета — запобігти розвитку шоку шляхом контролювання втрати крові. Потрібно повторно оцінити всі заходи контролю кровотечі на ефективність, переконатись, що турнікети (джгути), гемостатичні чи стискальні пов’язки (або їхня комбінація) працюють. Перевірити пульс. Можна розташувати ноги постраждалого вище від рівня серця, якщо він/вона може дихати лежачи. Ознаки шоку: пришвидшене дихання втрата фокусу, порушення свідомості - пітна, холодна, липка шкіра бліда шкіра ви не відчуваєте пульсу на променевих артеріях або він дуже слабкий (звісно зважаємо, якщо накладений джгут, то на цій кінцівці пульсу не буде). Важливо повідомити медичному персоналові про ознаки шоку. Знову перевірити свідомість (наприклад, за шкалою AVPU), дихання, пульс.

Номер слайду 26

Відеоінструкція - ЦИРКУЛЯЦІЯ . Ознаки шокуhttps://www.youtube.com/watch?v=wq. L9 Yjvc. Ggs https://www.youtube.com/watch?v=Mf-l. Z42734k

Номер слайду 27

Гіповолемічний шок. Що це таке?https://www.youtube.com/watch?v=7 Ax. HUr. V5 J7 M

Номер слайду 28

HYPOTHERMIA — ГІПОТЕРМІЯЗапобігання чи лікування гіпотермії ускладнюється внаслідок масивної кровотечі. Ознаки переохолодження: - нечітка мова або бурмотіння - уповільнене дихання та сонливість - тремтіння Як запобігти гіпотермії: - зняти мокрий одяг, сухий не знімати - щільно вкрити постраждалого термопокривалом, ковдрами, спальними мішками тощо - не тримати постраждалого на землі: так він швидше втрачає тепло.

Номер слайду 29

Відео інструкція – допомога пораненому при гіпотерміїhttps://www.youtube.com/watch?v=iso. Fn4t. Bvwc

Номер слайду 30

Інші травми. Після того, як ви вирішили з пріоритетами за протоколом MARCH, визначте та надайте необхідну допомогу в разі таких травм: - травма ока - травма голови - опіки – переломи. Травма ока. Якщо ви бачите або підозрюєте проникне поранення ока, потрібно захистити пошкоджене око. Прикрийте око жорстким щитком для очей, а не пластирем! Покладіть увігнутий щит на пошкоджене око, а не на обидва ока, і закріпіть стрічкою. Якщо є предмет, що виступає з ока, чи пов’язка — НЕ чіпати. Тактичні окуляри можна використовувати для захисту очей, якщо жорсткий захисний щиток недоступний.

Номер слайду 31

Відео інструкція – допомога при травмі окаhttps://www.youtube.com/watch?v=1c. Ij4 Ocxwwo

Номер слайду 32

Опіки. Опіки можуть бути 4-х ступенів, залежно від обсягу та глибини отриманих ушкоджень: I ступінь — пошкоджується тільки верхній шар шкірних покривів. Опік супроводжується почервонінням, набряком, відчуттям печії. Може бути локальне підвищення температури тіла, помірний біль. II ступінь — руйнуються глибші шари епідермісу. Опік супроводжується появою пухирів, наповнених рідиною. III ступінь — шкірні покриви пошкоджуються глибоко. Іноді страждає підшкірна клітковина. Опік супроводжується некрозом тканин, тому рана може мати темний і навіть чорний колір. При опіках може бути сухий струп. IV ступінь — шкіра обвуглюється, страждають м’язи й навіть кістки. Характерний нестерпний біль. Рана покривається темно-сірим струпом через некроз тканин.

Номер слайду 33

Як допомогти пораненому при опіках?Зупиніть контакт із джерелом опіку, тобто зніміть гарячий чи обгорілий одяг. Приберіть прикраси, тісні речі, що знаходяться поблизу ділянки опіку. Але НЕ чіпайте речей, які прилипли до ураженої шкіри! Спробуйте розрізати одяг навколо та залиште опік неушкодженим. Охолодіть уражену ділянку холодною водою або холодним компресом до зменшення болю. Не прикладайте лід. Охолодження є ефективним, якщо триває до 20 хв протягом перших 3 год після ураження. Ділянки, які не постраждали, потрібно залишати сухими й теплими. Не можна охолоджувати, якщо температура тіла впала до 35ºС. Якщо маєте в аптечці протиопікову пов’язку, краще скористатися саме нею. Вона охолоджує місце опіку, зменшує вірогідність виникнення опікових пухирів, захищає рану від механічних пошкоджень та інфікування. Така пов’язка не прилипає до рани й не травмує її, забезпечує в рані середовище з постійною вологістю та температурою, може поглинати великий об’єм виділень. Якщо спеціальної протиопікової пов’язки немає, прикладіть на місце опіку суху, стерильну марлеву пов’язку або шматок чистої тканини. Це допоможе захистити місце ураження. Не наносьте мазі, олії або спреї на ушкоджене місце. Дайте потерпілому випити води, щоби зменшити інтоксикацію та уникнути зневоднення. Можна дати знеболювальний лікарський засіб, наприклад, ібупрофен чи парацетомол!НЕ КОРИСТУПАВИТИСЯ ПАНТЕНОЛОМ ТА ЖИРОВМІСНИМИ КРЕМАМИ!

Номер слайду 34

Переломи Можуть бути відкриті (коли є пошкоджений шкірний покрив, рана, пов’язана з переломом, часто з виступанням кістки) або закриті (немає рани, шкірний покрив цілий). Насторожувальні ознаки того, що може бути перелом руки або ноги: - значний біль разом із вираженим набряком - чутне (на слух) або відчутне «клацання» - різної довжини або форми кінцівки - втрата пульсу або чутливості у пошкодженій руці чи нозі - крепітація (звук потріскування/хлопання під шкірою під час натискання) Якщо це можливо, потрібно шинувати всі переломи. Якщо напівжорстка шина недоступна, створіть імпровізовану шину, використовуючи жорсткі матеріали, такі як дошки, ящики, гілки дерев і навіть зброю. Спробуйте накласти шину перед переміщенням потерпілого, щоб мінімізувати рух перелому. Переломи рук можна легко стабілізувати, використовуючи сорочку як перетяжку. Стежте за тим, щоб шину не прив’язати занадто туго, це може зупинити кровообіг під шиною. Якщо є оніміння, поколювання або посилення болю, якщо пальці рук/ноги стають блідими або синюшними, потрібно послабити пов’язку. Може виникнути збільшення набряку, тому продовжуйте уважно спостерігати.

Номер слайду 35

Відео інструкція – допомога при переломахhttps://www.youtube.com/watch?v=SK_212a4 NL8

Номер слайду 36

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ?Перша допомога – це проведення найпростіших медичних заходів для порятунку життя, зменшення страждань потерпілого від надзвичайної ситуації і попередження розвитку можливих ускладнень. Професійно таку допомогу надають, звичайно ж, медики, але не завжди швидка допомога може прибути вчасно на місце події. Тому вміння кожного з нас надати першу необхідну допомогу постраждалим до прибуття служб порятунку може відіграти вирішальну роль у порятунку життя людини. Основні принципи неданно перша до помоги:!Власна безпека та власне життя в першу чергу!правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись; головне правило перша до помоги – не нашкодити);швидкість;продуманість, рішучість, спокій. Юридична безпека під час неданно домедичної до помоги. В Україні передбачена кримінальна відповідальність за залишення людини в небезпечному для життя стані. Це можуть довести свідки чи камери спостереження. І випадки притягнення до відповідальності існують. Тож як мінімум потрібно викликати «швидку». Другий важливий момент: ми можемо робити тільки те, що є в протоколі неданно домедичної до помоги в цивільних умовах. Чого не можна робити з постраждалим: Не можна проникати в тіло людини: виймати щось із рани чи проникати в неї або тампонувати. Не можна колоти ін’єкції, навіть якщо нас про це просять. Не можна давати людині будь-які медикаменти чи навіть воду — у деяких станах останнє навіть заборонено. Допомога надається лише якщо ви отримали згоду потерпілого. Запитайте потерпілого чи дорослого, який за нього відповідає: «Я можу вам допомогти?» Будь-які дії починати після згоди. Якщо людина без свідомості — треба все одно гучно і чітко запитати про згоду на неданно до помоги. Відсутність відповіді вважається згодою.

Номер слайду 37

ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ?Алгоритм ваших ди має бути таким:1. Оглянути місце події та впевнитись у тому, що неданно до помоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо.2. Оцінити стан огляди (свідомість, дихання, пульс).3. За необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медианой до помоги, а також інші екстрені служби  (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо).4. Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх.5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів.     6. Якщо у огляди відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) – розпочати серцево-легеневу реанімацію.7. Перевести огляди у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою.8. Не залишати огляди та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.9. Якщо ви не маєте відповідних навичок для неданно до помоги, слід звернутись за допомогою до інших присутніх на місці події.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Стабільне положення огляди:на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу!

Номер слайду 40

Алгоритм дій першої допомоги при непритомності: Необхідно м'яко опуститися на землю (це допоможе мінімізувати ризик травми при падінні). Якщо непритомність сталась в людному місці, важливо забезпечити відкрите місце, з хорошим притоком повітря. Потрібно підняти потерпілому ноги так, щоб ступні були вище голови. Завдяки цьому, підвищується артеріальний тиск і поліпшується відтік насиченої киснем крові в мозок. Через 30 секунд потерпілий повинен прийти до тями. Після чого він повинен полежати і глибоко подихати. Треба оцінити стан потерпілого і переконатися у відсутності травм. Тільки через деякий час, повільно, зі сторонньою допомогою, він може встати. Якщо через 30 секунд потерпілий не прийшов до тями розпочинаємо серцево-легеневу реанімацію!

Номер слайду 41

Відео інструкція – перша допомога при втраті свідомостіhttps://www.youtube.com/watch?v=W_Dgil2o3 HI&t=11s

Номер слайду 42

Серцево-легенева реанімація. Або непрямий масаж серця – механічний вплив на серце після його зупинки з метою відновлення його роботи та підтримки безперервного кровообігу. Показанням до проведення масажу серця є всі випадки зупинки серця. Основними ознаками раптової зупинки серця є втрата свідомості, зупинка дихання або поява рідких, судомних вдихів, відсутність пульсу на сонних артеріях, розширення зіниць, виражена блідість шкірного покриву.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Компресії на грудну клітку (серцево-легенева реанімація)Тримайте руки прямо. Розмістіться вертикально над грудною кліткою постраждалого Тисніть на грудину як мінімум на глибину 5 см, але не більш ніж 6 см. Після кожної компресії звільняйте грудину від тиску, але не відривайте руки від грудної клітки. Зробіть 30 компресій з частотою 100–120/хв. Якщо через 30-40 хв. Від початку масажу серця діяльність систем не відновлюється, зіниці залишаються широкими, без реакції на світло, можна вважати, що в організмі відбулися незворотні зміни і загибель мозку, тоді реанімацію можна припинити.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Серцево-легенева реанімація дорослого: непрямий масаж серцяhttps://www.youtube.com/watch?v=E1 N9 YYH5 Jb. Uhttps://www.youtube.com/watch?v=Yu. FAj. P1 YVEU

Номер слайду 47

Автоматичний зовнішній дефібрилятор – це незамінна річ для успішної серцево-легеневої реанімації. Переважна більшість клінічних смертей розпочинається саме з фібриляції шлуночків, тобто зі зміни серцевого ритму. Під час клінічної смерті серце не зупиняється, як показують у фільмах, воно змінює свій ритм на такий, що не дає кровообігу (пульсу).

Номер слайду 48

Американська асоціація серця (AHA) говорить про те, що причиною смерті людей у 15−20% є раптова зупинка серця. У Києві від раптової зупинки серця в метро за рік помирає десь 30 людей. Застосування АЗД протягом 1-2 хв. після зупинки серця відновлює його роботу у більшості постраждалих. Відтермінування дефібриляції на 1 хв. Зменшує виживання постраждалих на 10%У розвинених країнах шафки з АЗД розташовані у багатолюдних місцях на помітному місці (метро, аеропорти, залізниця, готелі, ТРЦ, тощо). Поступово Україна приєднується до таких країн світу. Дефібрилятор - медичний прилад, який застосовується для швидкої електроімпульсної терапії грубих порушень серцевого ритму. Запуск серця дефібрилятором відбувається за рахунок короткого високовольтного імпульсу, відповідного своїй частоті синусового ритму. При цьому відбувається повне скорочення міокарда, яке здатне відновити роботу серцевого м'яза. Пристрій доцільно використовувати при проведенні серцево-легеневої реанімації (СЛР)

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Як користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором?https://www.youtube.com/watch?v=S9 F8 KUy. IPy. U

Номер слайду 51

Для користування АЗД зробіть наступне:1. Увімкніть живлення.2. Звільніть від одягу грудну клітку постраждалого.3. Накладіть на визначені місця грудної клітки постраждалого електроди.4. Підключіть електроди до прибора.5. Очистіть постраждалого від вологи та бруду.6. Включіть АЗД для проведення ним аналізу ритму серця.7. Дійте за підказками пристрою, наприклад:• “Рекомендується електричний розряд. Не торкайтеся пацієнта”• “Натисніть на червону миготливу кнопку, щоб виконати електричний розряд.”• “Тепер можна торкатися пацієнта. Виконайте серцево-легеневу реанімацію згідно з вказівками”• тощо.8. Продовжуйте СЛР з компресіями до відновлення ритма та дихання або до прибуття швидкої допомоги.

Номер слайду 52

Отже простий приклад: Ви побачили на вулиці людину що лежить на землі. Подбали про власну безпеку, перевірили свідомість – відсутня, дихання – відсутнє/Викликали швидку допомогу та повідомили що у вас людина з зупинкою дихання і ви починаєте реанімацію. Почали, а ваш товариш приносить вам дефібрилятор що знаходився поруч. Ви відкриваєте кришку і він починає з вами говорити. Він розказує все що треба робити: відкрийте упаковку, дістаньте електроди, приклейте електроди на грудну клітину пацієнта так, як показано на малюнку, неторкатись пацієнта, йде оцінка ритму. Дефібрилятор сам зчитує ритм пацієнта, і каже вам чи потрібний розряд чи ні.  Він все РОБИТЬ САМ! Ви просто маєте виконувати його команди,- натисни кнопку, не торкайтесь пацієнта, проводьте компресії грудної клітини і тд. Навіть задає вам частоту з якою необхідно проводити реанімацію. Просто увімкніть АЗД та виконуйте підказки, які ви бачите і чуєте.

Номер слайду 53

ДОДАТОКДії при тепловому ударіІнфарктІнсульт

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Сподіваюсь, що отримані знання ніколи Вам не знадобляться, але краще нехай у Вас буде ця інформація!Мирного неба, дякую за увагу! Слава Україні!

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
1595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку