Підготовка до ЗНО. Як якісно написати твір-роздум

Про матеріал
Читайте не тільки заради задоволення й відпочинку, але й активно використовуйте те, про що дізналися. Читайте вдумливо, не поспішаючи, аналізуйте прочитане й застосовуйте знання на практиці – і ця робота не буде марною!
Перегляд файлу

Правила читання книг

Якщо ви любите багато читати, скористайтеся порадами, як витягти максимум від прочитаного.

1. Складайте списки книг, які ви хотіли б прочитати. Перш, ніж скачати електронну книжку або йти до книгарні, запитайте себе: «Про що ви хочете дізнатись і які навички бажаєте здобути?» Обирайте книжки, які відповідають вашим потребам і наміченим цілям. До списку можна вносити й ті, про які ви чули або хтось порадив їх прочитати. Один раз на місяць вибирайте з цього списку 2-3 книжки для читання у найближчі два тижні, викреслюйте їх зі списку після прочитання. На кінець року ви зможете оцінити, наскільки багато читаєте і які теми, автори, жанри вам найбільш цікаві.

2. Не читайте одночасно декілька книг. По-перше, ви ризикуєте заплутатись у подіях, що відбуваються у кожній із книг; по-друге, це схоже на  з`їдання одразу декількох страв. Дайте собі час «перетравити» й «насолодитися смаком» прочитаного, а не прискорюйтесь просто заради схоплення декількох трендів одночасно.

3.  Робіть нотатки, виписуйте цитати, які сподобалися. У процесі читання корисно підкреслювати, коментувати, виділяти й виписувати найсуттєвіші значущі частини тексту. Цінні факти, статистичні дані, висловлювання, влучні вирази, які можуть стати в пригоді в майбутньому, бути джерелом натхнення. Активне читання необхідне для спеціальної літератури, але й для художньої також.

4. Складіть загальне враження про прочитану книгу. Це необхідно, якщо хтось попросить порекомендувати чи покритикувати цю книгу згодом. Якщо вона вам сподобалась, поділіться радістю з іншими – складіть відгук в соціальних мережах, напишіть рецензію в своєму блозі, сформуйте підбірку цитат тощо.

5. Використовуйте прочитане як ресурс для нових ідей, проектів, змін у власному житті. Ділову літературу – як спосіб знайти нові ідеї для свого бізнесу й вирішення поточних завдань, художню – як ресурс певних життєвих принципів і пріоритетів, публіцистику – як джерело цікавих фактів.

Читайте не тільки заради задоволення й відпочинку, але й активно використовуйте те, про що дізналися. Читайте вдумливо, не поспішаючи, аналізуйте прочитане й застосовуйте знання на практиці – і ця робота не буде марною!  

docx
Додано
25 квітня 2019
Переглядів
569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку