Писемність, освіта та наукові знання в країнах Стародавнього Сходу

Про матеріал
Презентація до уроку курсу "Досліджуємо історію та суспільство", 6 клас (автори О. Пометун, Т. Ремех та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писемність, освіта та наукові знання в країнах Стародавнього Сходу

Номер слайду 2

Писемність у народів Давнього Сходу виникла в IV–ІІІ тис. до н. е. Учені вважають, що в різних куточках Землі виникнення й розвиток писемності відбувалися подібно.

Номер слайду 3

Писемність народів Стародавнього Сходу

Номер слайду 4

Освіта народів Стародавнього Сходу. Удосконалення господарювання, розвиток суспільних відносин, винайдення писемності стали поштовхом для розвитку освіти. Приблизно в ІІІ тис. до н. е. народи Давнього Сходу створили перші в історії школи, надавши людству безцінний досвід. У єгипетських школах навчалися хлопчики, а часом і дівчатка. Школярі не лише вчилися читати і писати, а й опановували наукові знання того часу. Юнаки, які готувалися стати послами або перекладачами, вивчали іноземні мови. В особливих школах поглиблено опановували астрономію і медицину. Навчання починалося з п’ятирічного віку і тривало 12 років. Молодші школярі писали на черепках розбитого посуду. З часом їм довіряли і папірус. На ньому писали загостреними очеретяними паличками, вмочуючи їх у чорну фарбу. Єгиптяни на письмі не відокремлювали слів, тому знайти початок розділу було важко. Відтак у спеціальному пеналі була і червона фарба, якою розпочинали новий абзац. Звідси походить вираз: почати з червоного рядка, тобто писати з нового рядка. Ледачих і неслухняних учнів часом били. Людина з різкою - це помічник учителя. Недарма у повчанні школярам було сказано: «Вуха хлопчика на його спині».

Номер слайду 5

Освіченим у Китаї вважався той, хто опанував «шість мистецтв»: ритуал, музику, умів стріляти з лука, правити колісницею, читати, писати й рахувати. Здобували освіту китайці в численних приватних школах, у яких «учителі-мудреці» самі набирали собі учнів. Проте існували й державні школи. Шкільництво в Китаї отримало поштовх для розвитку після запровадження імператором У Ді конкурсних іспитів. Мета іспиту - відкрити шлях для чиновницької кар’єри найздібнішим, найкомпетентнішим випускникам. Оскільки до уваги брали знання претендентів, охочих навчатися ставало більше, тож китайці почали масово записувалися в приватні конфуціанські школи.

Номер слайду 6

Наукові знання народів Стародавнього Сходу. Потреби сільського господарства, ремесла, торгівлі, державності зумовили виникнення в країнах Стародавнього Сходу наукових знань. Тут з’явилися перші знання з математики, медицини, астрономії, фізики, хімії, історії, географії, правознавства. Народи стародавнього Сходу здійснили низку важливих наукових відкриттів, якими ми послуговуємося й нині.

Номер слайду 7

Вавилоняни впровадили систему обліку, засновану на числі 60. Саме із цієї системи до нас дійшли розподіл години на 60 хвилин, хвилини — на 60 секунд, а також число градусів у колі (60° • 6° = 360°). Також вони використовували математичні методи для визначення положення на небосхилі Сонця, Місяця й планет і часу настання затемнень. Точність, із якою вони обчислювали рухи небесних світил, була дуже високою. На думку вчених, арифметику винайшли у Дворіччі.

Номер слайду 8

Давні єгиптяни вміли передбачати затемнення Сонця та інші явища природи, особливо розливи Нілу, від яких залежало зрошення полів.Єгиптянам, щоб будувати піраміди, палаци, гробниці, нагромаджували знання з математики та геометрії, зокрема вміння обчислювати площі й об’єми. Розвивалися медицина та ветеринарія. До нас дійшли рецепти ліків того періоду, лікування за допомогою яких часто поєднувалося з магічними заклинаннями та обрядами. З'явилися перші знання з анатомії, в галузі діагностики. Було зроблено деякі теоретичні узагальнення, зокрема про закон кровообігу. У хірургії особливих успіхів досягли окулісти, яких у VI ст. до н. е. навіть запрошували до двору перських царів. Муміфіціювання було винайдено саме в Давньому Єгипті.

Номер слайду 9

Китай - країна, у якій було зроблено багато відкриттів і винаходів, що ними користуємося й сьогодні. Ви вже знаєте, що китайці винайшли папір. У Китаї створили компас. Він мав вигляд квадратної пластини з магнітною ложкою на поверхні, що вільно оберталася, незмінно вказуючи ручкою на північ. Китайські астрономи першими помітили плями на Сонці. Вони описали 800 зірок, поділили небо на 28 зодіакальних сузір’їв. Важливим винаходом був перший у світі сейсмограф - прилад для визначення сили підземних поштовхів під час землетрусів. Він складався з порожнистої кулястої мідної посудини, усередині якої був вертикально розташований маятник. Китайські математики знали десяткові дроби та дії з від’ємними числами. Високого рівня сягнула китайська медицина. Китайці відкрили лікувальні властивості багатьох трав. Чай вони споживали як ліки, що допомагають подолати втому та подовжують життя. Цілі трактати було написано про цілющі властивості женьшеню. Китайці використовували знеболювальні засоби, відкрили певні нервові центри та методи дії на них за допомогою масажу або вколювання (голкотерапії). Китайці винайшли порох, який спочатку використовували для феєрверків під час урочистостей в імператорському палаці. Китай, як ви вже знаєте, - батьківщина шовку.

Номер слайду 10

Індійські астрономи знали, що Земля – це куля, що обертається навколо своєї осі. Вони розробили досить точний календар. Створювалися наукові трактати. Великими були досягнення індійських математиків. Винайшли цифру «нуль» і десяткову систему лічби. Цифри, якими ми користуємося і називаємо «арабськими», були запозичені в індійців арабами. Близько 1400 р. до н. е. індійці створили гру «гатуранга», від якої походять сучасні шахи. Індійці першими навчилися виготовляти з цукрової тростини цукор. Високого розвитку досягла медицина в Давній Індії, де лікарі вміли вправляти кістки, лікувати переломи, відновлювати носи, вуха, губи, втрачені або скаліченів бою чи за вироком суду. Найперші у світі лікарні теж було відкрито в Індії.

Номер слайду 11

Великий внесок у культуру всього людства зробив Стародавній Схід. Так прийнято називати давні класові суспільства на великому терені Азії та Африки. Тут починалася людська цивілізація, виникла державність. Не лише античність, а й Середньовіччя та Новий час успадкували від давньо-східних цивілізацій багато відкриттів у астрономії, математиці, механіці та географії, блискучих досягнень у медицині та архітектурі.

Номер слайду 12

Підсумуємо!https://learningapps.org/watch?v=p3yw18qk523

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал за посиланням стор. 12-15 посібника http://inform1.yakistosviti.com.ua/istoriia/6-klas#pdf1-2 Відповісти на пит. 4 стор. 15 (посібник)

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку