Письмо великої літери Щ

Про матеріал
Матеріали для уроку письма: повторення правопису малої букви щ, вивчення написання великої Щ, буквосполучень, слів та реченнь з вивченими буквами; закріплення навичок списування речень поданих друкованим шрифтом та добір звукових схем до слів з “ща”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Вчитель НВК №240м. Кривого Рогу Бабич Людмила Степанівна2020 р. Письмо великої літери Щ

Номер слайду 2

Лунає шкільний дзвінок. Кличе він нас усіх на урок. Отож, вже працювати час,Роботу починає клас.

Номер слайду 3

Сьогодні ми повторимо правопис малої букви щ, навчимося писати велику Щ. Пропишемо буквосполучення, слова та речення з вивченими буквами. Будемо закріплювати навички списування речень поданих друкованим шрифтом та добирати звукові схеми до слів з “ща”

Номер слайду 4

Мене просять і чекають,А як покажусь - утікають.(дощ)У вінку зеленолистім, у червоному намистіВидивляється у воду на свою хорошу вроду. (кущ калини)Давайте спочатку відгадаємо загадки та заповнимо кросворд

Номер слайду 5

Щоб рибину цю піймати,Слід її нагодувати. Наварити бараболіІз гороху, що у полі. Кого ж спіймав Сергійко наш?Це, напевно, риба… (лящ). Бурячка і барабольку, Капустину і квасольку Наварили і їмо! Ще сметани додамо! (борщ)Як він іде, я мокну весь. (плащ)

Номер слайду 6

Алгоритм написання великої букви Щ («ща»)«Ща» складається з трьох елементів: довгих прямих ліній, з яких перша заокруглюється зліва направо вгорі, унизу заокруглюється вправо і продовжується до верхньої міжрядкової лінії, друга заокруглюється внизу праворуч і теж продовжується до верхньої міжрядкової, а третя заокруглюється тільки внизу праворуч та дописуємо петлю, яка опускається в міжрідкову лінію на 1/3. Рахунок: раз-і, два-і, три-і, чотири-і. Тепер почнемо писати велику літеру Щ, але спочатку проаналізуємо, з яких елементів вона складається

Номер слайду 7

  Щупаки в’юнам казали:–Щойно щуку зустрічали. Щирить щука хижу пащу,Щупакам втікати краще.(щупак – самець щуки)Робота зі скоромовкою

Номер слайду 8

Знайдіть відповідність між словом та схемою слова і покажіть відповідного кольору цеглинку лего. Щука. Щойно. Паща. Щирить– – • = – •– • – – • – – • – •– – • – • =

Номер слайду 9

Номер слайду 10

  Робота зі словами (Пояснення значення слів)Впіймайте звуки [шч] та плесніть у долоніЩастя, щит, щенятко, мишка, щока, щітка, січень, кущ, кліщ, хащі, паща, дощечка, тихіше. Ща́стя — те, що викликає відчуття найвищого задоволення життям, дає радість людині. Щити виробляли спеціальні ремісники — щитники. Щит був символом військової честі й перемоги.

Номер слайду 11

Широко застосовуються щітки: зубна щітка — засіб гігієни ротової порожнини; одежна щітка, щітка для чищення взуття. Хащі - густий, непрохідний ліс, чагарник. Кліщі відносяться до павукоподібних і по вигляду нагадують маленьких павучків довжиною від 2 до 4 міліметрів (розповідь про шкідливість кліщів)

Номер слайду 12

Записати буквосполучення ща, щі, ущ, ащ ,щу, ще та подані слова (варіанти роботи - всі слова або 5 слів)Щастя, щит, щенятко, щока, щітка, кущ, кліщ, хащі, паща. (буквосполучення та слова прописані вчителем, завчасно, на дошці письмовими буквами)Написання буквосполучень та слів з “ща”

Номер слайду 13

Робота з деформованим реченням. Весна, сезон, ще, кліщів, холодна, а, вже, у, розпалі. Весь клас думає, як скласти і записати речення правильно. (речення теж доречно записати письмовими літерами на зворотній стороні дошки, оскільки з дошки легше дітям переписувати, ніж з екрана)

Номер слайду 14

Дощик (пальчикова гімнастика)Дощик-дощик, досить лити (зжати кулачки)Кап-кап, кап-кап (постукати пальчиками по долонці)Діточок малих мочити (зжати кулачки)Кап-кап, кап-кап (постукати пальчиками по іншій долонці)Чуєш, сонечко встає (приставити долоньки до вушок)Нам тепло своє дає (торкаємось до щічок)Тут-тут-тут-тут (вказуємо пальчиком донизу)Дощик-дощику, іди (махаємо руками від себе)Там-там-там-там. Тепле сонечко прийди ("запрошуємо", роблячи рухи долоньками до себе)Так-так-так-так (хлопаємо в долоні)

Номер слайду 15

БАТЬКІВЩИНАМоя рідна Батьківщина. Має назву Україна. В мене й нація своя –Українець в мами я.Є у мене й рідна мова,Де вкраїнське кожне слово. О. Довгий. Списування з друкованого тексту (вірша)– Що таке Батьківщина? (Відповіді дітей) та пояснення вчителя:– Країна, що належить даному народові; місце народження тієї чи іншої людини.– Як називається наша Батьківщина?– Наша Батьківщина називається Україна.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ісупова Ельвіра Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хмельницька Валентина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
4296
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку