Пізнавальне заняття "Екологічний клас. Зелена аптека"

Про матеріал

Пізнавальне заняття з основ здоров'я спрямоване на активізацію і розширення знання дітей про лікарські рослини своєї місцевості , їх походження та значення в житті людини; виховання дбайливого ставлення до вичерпних рослинних лікарських ресурсів ; раціональне їх використання.

Перегляд файлу

 

Пізнавальне заняття з основ здоров'я

Тема «Екологічний клас. Зелена аптека»

Мета  Активізувати і розширити знання дітей про лікарські рослини своєї місцевості, їх походження та значення в житті людини. Виховувати дбайливе ставлення до вичерпних рослинних лікарських ресурсів; раціональне їх використання. Розвивати пізнавальні інтереси учнів, пам'ять, уяву .

Обладнання :малюнки лікарських рослин місцевості ,  презентація «Лікарські рослини», фонограми пісень «Несе Галя воду» , «Цвіте терен» ,  «Ой у лузі червона калина», чаї : з ромашкою та перцевою м'ятою, малинове та смородинове варення, пиріг з калиною , пиріжки з яблуками . 

Хід заняття :

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми заняття

А у нас до класу тепле літо

На годинку здалеку прийшло,

Ароматні трави , кошик квітів

Для знайомства щедро принесло .                   

          Діти! Сьогодні ми з вами побуваємо в ароматному світі лікарських трав . Найбільше їх достигає влітку . А потрапити в іншу пору року нам допоможе не машина часу , а усний журнал «Зелена аптека».

         Лікарські рослини ще називають цілющими , чудодійними . Але чи вміємо ми користуватись їх силою , щоб робити дива зі своїм здоров'ям ? За урок цьому навчитись неможливо . Але зазирнути до  загадкового світу рослинних таємниць спробуємо .

ІІІ. Подорож сторінками журналу 

1 сторінка «Знайома»

                   Які ви знаєте лікарські рослини , що ростуть на території нашого селища?

                   Які рослини зображені на цих малюнках ? ( Продемонструвати малюнки подорожника , малини  , цибулі , чорної редьки , шипшини .)

                   Від яких хвороб вони лікують ?

                   Відвари або настої яких лікарських рослин допомогли вам вилікуватися Отже , кожен з вас , так чи інакше , уже познайомився або й потоваришував із соковитими зеленими друзями .  

2 сторінка «Загадкова»

          Ще до винайдення штучних хімічних ліків люди хворіли і лікувалися . Перших лікарів  називали знахарями , ведунами , відьмами від слів „ знати ” і „ відати ” , тому що вони багато знали про цілющі властивості кожної рослини , відали секретами зцілення і могли приготувати ліки з висушених трав та корінців . Рослин – цілительок поважали, їхні назви передавалися від старших до молодших, з покоління у покоління . Давайте перевіримо , чи знаєте ви, про кого піде мова у наступних загадках :

     Сонечко в траві зійшло , усміхнулось , розцвіло . Потім стало біле – біле і за вітром полетіло .  ( Кульбаба )   Покращує апетит .

     У вінку зеленолистім , у червоному намисті видивляється у воду на свою хорошу вроду .  ( Калина )      Від кашлю та застуди .

     Стоять у полі сестрички : жовті очка , білі повічки. ( Ромашка )   Проти запалень .                

     Сидить Марушка в семи кожушках, а хто її роздягає, той сльози проливає. (Цибуля )   Від нежитю .

     Зла вона, як вовчиця, пече, як гірчиця . Що це за дива ? Та це ж .....

 (Кропива )  Очищає кров , протиалергійна .

 У лісочку на горбочку білі дзвіночки у зеленій сорочці. ( Конвалія ) Серцево – судинні ліки .

 Біла кора, тоненькі віти. Що то за дерево?  Впізнайте, діти. (Береза)

Від набряків .

     Влітку в липні зацвітає, через те й імення має. Бджілкам меду напакує, нас від кашлю полікує. ( Липа )   Від кашлю та застуди .

     У зеленому лісочку під мережаним листочком червоніє невеличка,

      стигла ягідка ...  (Суничка )  Від застуди , вітамінна .

     І маленькі , і старенькі влітку, взимку, восени

   У зелені, у гарненькі плаття вдягнені вони.

    Ця колюча дивина не ялинка, а ... ( Сосна ) Лікує дихальну і нервову системи

3 сторінка «Легендарна»  

          Соки цілющих рослин так дивували людей своїми чудодійними властивостями , що вони наділяли їх людськими якостями або приписували їм неіснуючі можливості .

Послухайте декілька красивих легенд та казок  про лікарські рослини .

1.                                                              Калинка (казка)

          Колись давно – давно, в одному селі жила привітна й ласкава дівчинка . Звали ту дівчинку Калинкою . Дуже вона любила квіти . Яких тільки квітів не росло у неї попідвіконню ! Їх вона попереносила з лісу . Видно , й рослинам була до вподоби ця маленька дівчинка , бо ще жоден кущик , жодне стебельце не зів'яло . Всі люди в селі любили Калинку за її добре та щире серце .

          Навесні Калинка , як завжди , пішла в ліс . Нелегко було їй сюди добиратися. Довгий курний шлях пролягав од села до лісу . А обабіч ні деревця , ні кущика . „ Дай , - думає Калинка , - посаджу тут щось , нехай росте”. Так і зробила . Викопала в гущавині лісу тонісіньке стебельце і посадила край шляху . А щоб прийнялося воно , Калинка аж від своєї хати з криниці воду носила та поливала .

          Звеселилося стебельце . Росло воно в гущавині ніколи не бачило ясного

сонечка й водиці не пило доволі . А тут , на привіллі , швидко розрослося у великий крислатий кущ . Іде якось шляхом подорожній . Стомився , піт витирає . Бачить – рясний кущ . Підійшов ближче . Під кущем трава зеленіє . Польові квіти привітно голівками кивають . Пташечки між віттям радісно щебечуть .

          Ну як ти не сядеш тут перепочити ?  Усміхнувся весело подорожній і сказав :

- Спасибі тим роботящим рукам , що цей кущ посадили, і тому доброму серцю, що його викохало !

          Тут увесь кущ немов од сну стрепенувся . Гіллячки напружились , листячко поширшало. Гульк – і враз укрився ніжним білим – білим цвітом .

Дивиться перехожий – що воно далі буде ? Обсипався цвіт , а замість нього ягоди червоні , як намистинки , виблискують . І дивно – в кожній ягідці заховане маленьке серце .

          Прийшла й Калинка до свого улюбленця – і здивувалась . Звідки такі зернятка ?

            А кущ нахиляється до неї і шепоче :

- Це на згадку про твоє добре серце . А щоб люди тебе не забули , подаруй мені своє ім'я , Калинко .

            Відтоді всі так і називають той кущ , ту рослину – калиною.

 Г . Демченко

2. Як відомо науці , папороть  не цвіте . Вона поширюється спорами . Але люди завжди вірили у красиву легенду про надзвичайний цвіт папороті.

                                Легенда про цвітіння папороті

          Зацвітає папороть у ніч проти Івана Купала і цвіте одну єдину мить. Її завжди охороняє від людей нечиста сила . Опівночі , коли папороть зацвітає , кущ освітлюється якимось особливим червоним світлом .

          Кажуть , той , хто зірве цвіт папороті , знатиме всі місця , де заховані скарби, та не матиме щастя .

3.                                   Легенда про бузину

          Бузина – диявольське творіння . Її посадив чорт і тепер постійно сидить під нею. Тому її ніколи не викопують з корінням . Нічого не можна будувати там , де є старий кущ бузини . Під бузиною не можна ні сидіти , ні лежати , бо захворієш. Насправді , бузина – лікарська рослина , використовується як протизапальний , кровоочисний засіб . 

4 сторінка «Музична»

          Лікарські рослини часто оспівують у піснях .

(Виконання дітьми українських пісень, в яких згадуються лікарські рослини ) .

                   Несе Галя воду , коромисло гнеться .

        За нею Іванко , як барвінок , в'ється .

                   Цвіте терен , цвіте терен , листя опадає .

        Хто в любові не знається , той горя не знає .

                   Ой , у лузі червона калина похилилася .

        Чогось наша славна Україна зажурилася .

         А ми тую червону калину підіймемо .

         А ми тую славну Україну розвеселимо .

                   Учні виконують разом з учителем хоровод з танцювальними рухами «Ой у лузі калина». 

5 сторінка «Кросвордна»

1. Ця рослина має жалкі волоски . Росте на засмічених місцях , в занедбаних  городах , у запущених садках . Сік цієї рослини очищає кров.

(Кропива )

2. Ця рослина росте обабіч доріг . Свіже листя прикладають до ран та ушкоджень шкіри . Соком – лікують шлунок . ( Подорожник )

3. Цей кущ мешкає у лісі – дика родичка троянди . Червоні стиглі ягоди сушать. Дуже корисний вітамінний напій з сушених плодів, особливо взимку. (Шипшина )

4.Це дерево – близька родичка ялини . Виділяє смолу , якою корисно дихати і лікуватись від простудних захворювань .  ( Сосна )

ІV. Підсумок заняття

- Про що ви дізналися , гортаючи сторінки журналу ?

- Яка сторінка видалась вам найцікавішою ?

- Які лікарські рослини знайшли притулок у нашому місті або навколо нього ?

         Лікарські рослини піклуються про нас і наше здоров'я , а ми повинні подбати про їх збереження . Для цього необхідно розбірливо та раціонально використовувати рослини , що ростуть довкола нас .

V. Відвідини світлиці лікарських рослин «Доброго здоров'ячка»

           А зараз дорогих гостей літо запрошує до рослинної світлиці «Доброго здоров'ячка» . У переліку страв та напоїв – лікувальні чаї . З ромашкою та настоєм перцевої м'яти -  дуже корисний при різних шлункових хворобах , як болетамувальний та заспокійливий засіб . Чай з малиновим варенням – протизастудний  і смачний напій . Чай з варенням смородини – багатий на вітаміни . А ще до чаю поласуйте пирогом з калиною та пиріжками з яблуками .

doc
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку