Пізнавально-конкурсна програма "День зустрічі птахів"

Про матеріал
День зустрічі птахів (пізнавально-конкурсна програма) для учнів 5-6 класів Мета: • розширити знання про значення птахів у природі та житті людини; формувати громадянина засобами виховання особистості елементами народознавчого характеру; • розвивати увагу, кмітливість, пізнавальний інтерес, творчі здібності; • виховувати бережне ставлення до птахів, залучати дітей до справи охорони і приваблювання птахів.
Перегляд файлу

День зустрічі птахів

(пізнавально-конкурсна програма)

Мета:

  • розширити знання про значення птахів у природі та житті людини; формувати громадянина засобами виховання особистості елементами народознавчого характеру;
  • розвивати увагу, кмітливість, пізнавальний інтерес, творчі здібності;
  • виховувати бережне ставлення до птахів, залучати дітей до справи охорони і приваблювання птахів.

 

Хід заходу

І. Вступна частина

 

 1-й ведучий. Весна чи не найулюбленіша пора року не тільки дітвори, але й дорослих. З її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, квітують дерева й левади, гаї перегукуються голосним пташиним співом...

2-й ведучий. Птахи – це пісня і політ! Це голоси наших лісів, полів, гір та степів. Вони несуть радість. Кожен рік птахи приносять на крилах весну. Весною, здається, саме повітря співає. Це наші пернаті друзі змагаються чия пісня краща.Птахи – це таємниця і краса. Неможливо навіть уявити нашу землю без птахів.

 

1-й ведучий.  Птахи — одні з найкращих, найчарівніших створінь природи, які здавна приваблюють людину своєю можливістю літати, барвами та своєю поведінкою. Це скарб, який природа дарує людству, і нам нести за нього відповідальність. Здається, зовсім недавно ми з глибоким щемом у душі проводжали останні журавлині ключі, останню зграю гусей, останній табун качок. Сьогодні настала пора, коли знову, вже в котрий раз, іде велике переселення птахів на батьківщину.

 

2-й ведучий. На шляху їх чекають перешкоди й біди. Густі тумани сірою стіною встають перед крилатими мандрівниками. У сірій мряці птахи гублять дорогу, з розмаху розбиваються об гострі невидимі скелі. Морські бурі ламають їм пір’я, збивають їм крила, відносять далеко від берегів. Раптові холоди сковують води — птахи помирають від холоду і голоду, тисячі їх гинуть від пожадливих хижаків — орлів, соколів, яструбів. 

 

1-й ведучий. Але ніщо не може зупинити густі потоки крилатих мандрівників. Через тумани і всі перешкоди летять вони на батьківщину, до своїх гнізд, несучи на своїх утомлених крилах весну.

 

2-й ведучий. Хоч пташки і маленькі, але велику користь вони приносять, знищуючи шкідників лісу й сільськогосподарських культур. Будьмо ж і ми вдячними їм за їхній труд і постараймося бути людьми не тільки вдома, а й у лісі чи на лузі. Природа одна для нас і для них.

 

(Перегляд відеоролика «12 цікавих фактів про птахів з усього світу»)

 

1-й ведучий. Щорічно 1 квітня відзначають День зустрічі птахів. І сьогодні ми з вами, на знак бережного відношення до птахів, проведемо пізнавально-конкурсну програму з метою перевірки знань про наших пернатих друзів. Тож зустрічаймо наші команди! 

ІІ. Конкурсна програма

Конкурс 1 «Візитка»

(Представлення команд (назва команди, девіз).)

 

Конкурс 2 «Перевірка пам’яті»

Від кожної команди запрошується по одному учаснику, який не тільки добре знає птахів, але й має добру пам’ять. Їм доведеться протягом 10 секунд розглянути зображення добре відомих птахів, а потім по пам’яті записати їхні назви на аркушах і передати для оцінювання журі

 (лебідь, сорока, ластівка, страус, соловей, горобець, орел, сойка, пелікан, фазан).

  

2-й ведучий. Чи можете ви уявити своє життя без співу птахів? А ліс без пташиного хору, без барабанного дробу дятла і скрекотання непосидючої сороки… У такому мовчазному лісі було б страшно і сумно…

 

Конкурс 3 «Доганялки»

Кожна команда протягом однієї хвилини спробує дати якомога більше правильних відповідей.

 

Запитання 1-й команді

1. Кого називають царем птахів? (Орла)

2. Ноги качки. (Лапи)

3. Лісовий лікар. (Дятел)

4. Яка птах приносить немовлят? (Лелека)

5. У якого птаха мішок під дзьобом? (Пелікан)

6. Птах, якого часто плутають з вороною? (Грак)

7. Коли температура тіла горобця нижче — взимку або влітку? (Однакова)

8. Які птахи висиджують яйце, тримаючи його на лапах? (Пінгвіни)

9. Яких птахів найбільше на світі? (Домашніх курей, горобців)

10. Рожевий птах. (Фламінго)

11. Скільки зубів має синичка? (Жодного)

12. Скільки кроків зробить горобець за сім років? (Ніскільки, бо він стрибає, а не ходить)

13. М’який ніжний покрив на тілі птаха (Пух)

 

Запитання 2-й команді

1. Які птахи зберігають вірність один одному все життя? (Гуси, лебеді)

2. Руки птиці. (Крила)

3. Дитя будь-яких пернатих. (Пташеня)

4. Улюблене ласощі лелек. (Жаби)

5. Птах — супутник моряків. (Чайка)

6. Перший вісник весни. (Шпак)

7. Птах, що винищує гризунів. (Сова)

8. Про якого птаха люди кажуть: «Краса ангела, голос диявола, хода лиходія»? (Павич)

9. Цей птах будує гніздо на дахах осель. (Лелека)

10. Летіло п’ять голубів. Трьох мисливець убив. Скільки голубів зосталося? (Три, бо решта полетіли)

11. Нічний хижий птах. (Сова)

12. Частина тіла птаха між головою й тулубом. (Шия)

13. Перелітний птах, що співає у повітрі. (Жайворонок)

 

Конкурс 4 «Аукціон»

Для команд уривками читатиметься інформація про певний вид птахів. Чим раніше буде дана правильна відповідь, тим більше балів за це нараховується.

 

Текст 1

  • У кінці ХІХ століття цих птахів майже винищили, так як з пір’ям з їхніх крил та хвоста прикрашали капелюхи тодішні модниці. (5 балів)
  • Врятувало їх те, що цих птахів стали розводити на фермах, та й мода швидко минула. Птахів з ферм почали використовувати на м’ясо для дорогих ресторанів. (4 бали)
  • На ногах у них лише по два пальці, зате бігають швидше за коня. (3)
  • У своєму ряду це єдиний вид на планеті. Населяє Африку. (2)
  • Це найбільший птах на планеті. (1) (Страус африканський)

Текст 2

  • У цього птаха найбільша кількість пір’їн на тілі — понад 25 000, з яких 20 000 — це пір’їни, розташовані на шиї. (5)
  • Цих птахів пробували одомашнити, але вони не уживаються разом з іншими птахами. Там, де вони гніздяться, інших птахів стає зовсім мало. (4)
  • Їх є 6 видів, серед них одні мають біле оперення, інші чорне, а один чорно-біле. Населяють усі материки, крім Антарктиди. (3)
  • Ці птахи є символом вірності, а також їх іменем називають дівчат з красивою ходою. (2) ŠŠ Серед них є шипуни, кликуни, трубачі… (1) (Лебідь)

Текст 3

  • Цей птах прилітає до нас у кінці квітня. (5)
  • На очі він трапляється нечасто, проте голос самців усім добре відомий. (4)
  • Їхні гнізда ще ніхто не знаходив, яйця, які вони відкладають, дуже важко відрізнити від яєць деяких горобиних птахів. (3)
  • Деякі люди часто радяться з цим птахом щодо тривалості життя. (2)
  • Цей птах підкидає свої яйця в гнізда інших птахів. (1) (Зозуля)

 

 

Текст 4

  • У цих птахів добре розвинений кіль. Мають сильний грудний м’яз, що рухає передніми кінцівками, але літати вони не вміють. (5)
  • Гніздуються колоніями, як на островах, так і на деяких материках. Відкладають 1–2 яйця. (4)
  • Спосіб їх пересування на задніх кінцівках використав Чарлі Чаплін у своїх комедіях. (3)
  • Живляться рибою. Висиджуючи пташенят, можуть до 40 днів не їсти. Пташенят годують так званим «пташиним молоком». (2)
  • Мешкають в Антарктиді й навколишніх островах. Серед них є імператорські, королівські… (1) (Пінгвіни)

 

Фізкультхвилинка

1. Якщо ви не руйнуєте пташиних гнізд — підстрибніть тричі.

2. Якщо ви не забуваєте про птахів узимку — плесніть у долоні.

3. Якщо ви разом з батьками зробили годівничку — погладьте себе по головці.

4. Чи болить душа, коли ви бачите пташок узимку? Покладіть руки на серце.

5. Чи хочете дружити, бути у злагоді з природою? Обійміть.

 

Конкурс 5 «Для кмітливих»

За 5 хвилин з цих букв потрібно скласти якомога більше назв птахів. Одну букву можна використовувати декілька разів.

 

С, Р, Й, К, Л, О, В, І, П, А, Т, Е, Н, Ч

 

Хвилинки-цікавинки

(Перегляд відео «Рекордсмени України»)

 

Найбільший серед птахів — гриф чорний. Маса його — до 12,5 кілограма, довжина крила — 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати з того, як стрімко він спускається з висоти з напівскладеними крилами, витягнутими лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря. Найвищим птахом є журавель сірий. Висота його досягає 120 сантиметрів, а маса — 7 кілограмів. Прилітає в Україну в другій половині березня, а улюбленими його місцями є глухі зарості, болота, очеретяні заплави річок. Гніздо (до 1 метра в діаметрі) мостить на купинах.

 

Найважчий птах української фауни — дрохва, його маса може становити 20 кілограмів. Такими можуть бути самці, самиці значно менші.

 

Найменший лісовий птах — корольок. Його маса 4–5 грамів. Трапляється в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа — дрібні комахи, а взимку — частково насіння хвойних порід. Має на голові поздовжню смужку, що нагадує корону (звідси й назва).

 

Найшвидший птах — сапсан, якого ще називають мандрівним соколом. Нападаючи на якогось птаха, він мчить за здобиччю зі швидкістю понад 300 кілометрів за годину. Часто можна помітити

лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке розтинає птах. Його не наздогнати навіть літаком АН-2. В Україні сапсан гніздиться зрідка на Поліссі, у лісостеповій зоні, в Карпатах і Криму.

 

Хто літає найвище? (Найвище серед птахів під-німаються орли — на 7500 метрів. Дещо нижче літають крякви — 6300 і ластівки — 4000 метрів)

 

Хто може пролетіти найбільше? (Рекорд щодо дальності перельотів належить лелеці та вальдшнепу. Інколи навесні вони долають відстань у 400–500 кілометрів за добу)

 

Хто живе найдовше? (Рекордсменами серед птахів-довгожителів (за спостереженнями в неволі) є сокіл — 162 роки, шуліка — 118, гриф — 117 років. Щодо свійських птахів, то гуси доживають до 40, кури — до 20, голуби — до 30 років)

 

Найкращим бігуном на короткі дистанції серед птахів України, звичайно, є фазан — 34 кілометри за годину, кроншнеп — 16 і перепел — 15 кілометрів за годину.

 

Найдовший дзьоб серед птахів українських лісів має лелека — 19 сантиметрів.

Дещо коротший у чаплі — 13, у бекаса — 7 сантиметрів.

Найдовший язик має зелений дятел — 14 сантиметрів, він висувається на відстань, що перевищує довжину дзьоба в чотири рази.

 

Найбільші крила у беркута, розмах їх сягає 3 метри. Трапляється в Карпатах.

Найсильніший голос серед птахів має, мабуть, бугай. Весняний крик цього птаха чути за 2 кілометри і більше. Нагадує він ревіння бика, звідки й українська назва цього птаха.

 

1-й ведучий. До Червоної книги України занесено 65 рідкісних і зникаючих видів птахів. Серед них: чорний лелека, сірий і степовий журавель, жовта чапля, чорний гриф, беркут, орел степовий, орланбілохвіст, скопа, пугач, сич, лебідь малий та інші.

 

Учень. В Червону книгу ми занесли

Світ неповторний та чудесний,

Що поступово вимирає,

Давно рятунку в нас благає.

Ми всі господарі Природи,

Тож збережімо її вроду.

 

 Конкурс 5 «Птахи і погода»

(Ведучий зачитує першу частину речення — прикмети, а команди по черзі продовжують.)

1. Горобці зранку купаються у пилюці — … (по обіді буде дощ).

2. Зозуля кує — … (хороша погода буде).

3. Чайка сіла на воду — … (чекай доброї погоди)

4. Якщо кури не ховаються від дощу — … (він йтиме недовго).

5. Зимою ворони літають і кружляють зграями — … (буде мороз).

6. Синиця до хати — … (зима у двір).

7. Ластівки низько літають — … (дощ обіцяють).

8. Горобці перелітають зграйками з місця на місце — … (перед сильним вітром).

 

Конкурс 6 «Так-ні»

Я буду зачитувати факти з життя птахів, а ви повинні відповідати, правда, це чи ні. Завдання зрозуміло?

  1. У китайських ресторанчиках можна покуштувати гніздо птиці саланган, яке вона робить зі своєї слини.

(Так)

  1. Сокіл-сапсан при ловлі здобичі може розвинути швидкість 300 км / ч.

 (Так)

  1. У сов - єдиних з птахів - є вушні раковини. Слух у них в 50 разів гостріше, ніж у людини.

(Так)

  1. Птах Дрімлюга (Козодой) прилітає ночами до стад корів або кіз, щоб поласувати молоком.

і, вона харчується мошками)

  1. Колібрі може літати хвостом вперед ?

 ( Так )

  1. У дятла найдовший язик ?

 ( Так – 15 см. )

  1. Оляпка , Пронурок бігає за кормом по дну річки?

 ( Так )

  1. Температура тіла горобця  взимку нижче чим влітку?

 (Ні , однакова)

  1. Слово «археоптерикс» перекладається як Давнє крило?

( Так )

  1.                     Страус не вміє літати ?

( Так )

  1. Синиці, що живуть в Німеччині та Англії, розуміють один одного, але не розуміють, що говорять синиці, що живуть в Індії і Афганістані.

(Так)

  1. Оперення птахів, які живуть в клітинах стає яскравішим.

(Ні , навпаки)

  1. Є такий водоплаваючий птах - норець великий . Під час небезпеки на воді , пташенята ховаються в пір'ї на спині матері. 

( Так )

  1. Навесні пінгвіни можуть злітати на висоту до двох метрів.

(Ні , вони не літають)

  1. Пінгвіни можуть плавати зі швидкістю 40 км / ч, обганяючи катера.

(Так)

 

Конкурс 7 «Пташина зграя»

Гравцям роздають картки із зображенням перелітних і неперелітних птахів. Діти повинні якомога швидше «розбитися на дві зграї». Переможе та команда, яка збереться разом і швидше.

 

Конкурс 8 «Листівка»

1-й ведучий.

Природа рідна — наша втіха,

Тож хай вона не знає лиха.

Плакат на захист всіх птахів

Презентувати потрібно всім.

(Захист плакату)

 

Конкурс 9 «Танок пінгвінів»

2-й ведучий. Ми вже говорили, що птахи є натхненниками не тільки в поезії, а і в музиці і навіть в танцях, всім відомий «танок маленьких каченят», який танцюють і дорослі і малі. Тож пропонує і Вам потанцювати.  (Усі учасники танцюють)

 

Вчитель (на фоні тихої музики)

 

Бережіть птахів

 

Діти, бережіть птахів,

Бо з кожним роком

Все менш лунає

Їх голосистий дзвінкий спів.

Влітку гнізд їх не чіпайте,

Приймач у лісі не вмикайте, вас прошу, діти.

 

Пам’ятайте

 

І взимку про братів малих,

Бо голод є страшним для них.

Біля віконця на гілочку

Повісьте птахам годівничку,

До неї будуть прилітати,

Вам вдячно, весело співати.

А влітку теж стануть у пригоді:

В саду у вас і на городі.

Шкідників не буде — ні!

Лиш лунатимуть пісні.

Любі діти, пам’ятайте:

Все живе оберігайте!

На планеті на віки,

Щоб не гинули птахи.

 

Ось і добігло кінця наше свято. Гадаю, що всі ви будете оберігати природу й наших вірних друзів — птахів! Пам’ятайте: найдорожче для пташки — це воля. Милуйтеся, слухайте і захоплюйтеся цими чудовими творіннями природи.

 

 

 

ІІІ. Завершальна частина

Підведення підсумків . Нагородження переможців.

1-й ведучий. Сподіваюсь, що ви почули багато цікавої і корисної інформації, яка вам знадобиться у житті в гармонії з природою.  Ми хочемо щоб по дорозі в школу і додому, ви не тільки розмовляли один з одним, але і звертали увагу на навколишню природу, побачивши птахів, поспостерігали б за їх поведінкою і в майбутньому не забували, що птахи потребують нашої допомоги і захисту.

 

2-й ведучий. Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І пам'ятайте: найдорожча для пташки - воля!

 

 

docx
Додав(-ла)
Пеєва Наталя
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку